Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

equalizer Hanseatic EQ 800 - nie reaguje na ustawienia klawiatury

xionc 03 Mar 2008 22:43 1948 8
  • #1 03 Mar 2008 22:43
    xionc
    Poziom 15  

    witam!
    Problem dotyczy korektora audio zbudowanego w oparciu o układy LC7522 (http://www.datasheetarchive.com/pdf/1966722.pdf) i LC7060 (http://www.datasheetarchive.com/pdf/1966201.pdf). Sam tor audio jest drożny, ale nie można regulować parametrów, wyświetlacz LCD też w porządku. Korektor wcale nie reaguje na klawiaturę. Zasilanie scalaka LC7060 jest OK. Połączenia matrycy klawiatury z układem - OK. Sprawdziłem oscyloskopem sygnał na nóżkach generatora (22 i 23 układu LC7060) i występuje tam okresowy przebieg przypominający bardzo zniekształcony prostokąt o częstotliwości ok. 300Hz i ok. 150 mVpp. Częstotliwość generatora z rezonatorem wg datasheeta to 400kHz. Czy w związku z tym podejrzewać uszkodzenie układu? W jaki sposób jeszcze mogę go sprawdzić? Niestety w pdf-ie nie ma schematu testowego.

    0 8
  • #2 04 Mar 2008 00:29
    SlaweK
    Poziom 43  

    Cytat:
    . Sprawdziłem oscyloskopem sygnał na nóżkach generatora (22 i 23 układu LC7060) i występuje tam okresowy przebieg przypominający bardzo zniekształcony prostokąt o częstotliwości ok. 300Hz i ok. 150 mVpp. Częstotliwość generatora z rezonatorem wg datasheeta to 400kHz.
    Martwi mnie trochę amplituda bo częstotliwość to pewnie pojemność nieskompensowanej sondy zmieniła i zniekształciła.

    SławeK

    0
  • #3 04 Mar 2008 15:54
    xionc
    Poziom 15  

    SlaweK napisał:
    Martwi mnie trochę amplituda bo częstotliwość to pewnie pojemność nieskompensowanej sondy zmieniła i zniekształciła.


    z 400kHz do 300Hz? Sonda ma 12pF. Poza tym dokładnie taki sam stan występuje po wylutowaniu rezonatora.

    0
  • #4 04 Mar 2008 18:37
    djlj24
    Spec od car audio

    Czy sprawdzałeś samą klawiaturę pod kątem upływów i rezystancji styków? Być może upływ powoduje ściąganie 2 linii i wtedy klawiatura pozostaje martwa - albo rezystancja styków jest na tyle duża, że nie daje przejścia (typowe dla sprzętu Philipsa swego czasu).

    0
  • #5 04 Mar 2008 20:16
    xionc
    Poziom 15  

    djlj24 napisał:
    Czy sprawdzałeś samą klawiaturę pod kątem upływów i rezystancji styków?

    tak, klawiatura sprawdzona - OK.

    0
  • #6 11 Mar 2008 18:41
    xionc
    Poziom 15  

    Podmieniłem ten LC7060 i dupawka, na wyjściach OSC1 i OSC2 nadal nie wystepuje przebieg 400kHz tylko jakieś pokrzywione 300Hz... Pewnie nici będą z tego wzmacniacza, ale przynajmniej powiedzcie mi na przyszość jak się sprawdza taki generator? przebieg powinien być na obu końcówkach oscylatora względem masy?

    0
  • Pomocny post
    #7 11 Mar 2008 20:15
    djlj24
    Spec od car audio

    Przebieg powinien być na wejściu OSC1 względem masy czyli noga 22. Ja bym się czepił RESETU (noga 19) pownien być ciągnięty do poziomu wysokiego. Z trudem znalazłem PDF i widzę klawiatura zrobiona klasyczne. Jest jeszcze coś takiego jak HOLD to może blokować ten kontroler (noga 38). I coś takiego jak SENS (noga 3).
    Skoro podmieniłeś ten układ to powinno dać się uruchomić - moim zdaniem jakiś elektrolit robi bałagan.

    0
  • #8 11 Mar 2008 22:09
    xionc
    Poziom 15  

    djlj24 napisał:
    Z trudem znalazłem PDF i widzę klawiatura zrobiona klasyczne

    zapodawałem link do datasheeta w pierwszym poście :)
    Sprawdzam wg Twoich wskazówek.

    Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

    djlj24 napisał:
    Jest jeszcze coś takiego jak HOLD to może blokować ten kontroler (noga 38).


    mialeś rację! brak było napięcia +5V, kwestia układu stabilizatora z diodą zenera. Koniec tematu :D

    0
  • #9 12 Mar 2008 21:22
    djlj24
    Spec od car audio

    I widać jak to emotikony psują posty - zamiast 38 z nawiasem wywala gostka w okularach przeciwsłonecznych. Ech admin do kąta :).

    0