Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrzewnica indukcyjna 1 kW

michal2666 23 Feb 2010 23:16 302360 427
Computer Controls
    pyszny
    Level 11  
    kolego "mosfetkiler"Tak się zastanawiam czy nie dało by sie wysterować mosfetów samym driverem?? on chyba włąsnie do tego został stworzony..... co do mojej nagrzewnicy to czekam na mosfety i planuje troche przebudować układ mocy a raczej stworzyć go od nowa na radjatoze mysle ze tak chyba bedzie pewniej i bezpieczniej dla wszystkich elementów "układu mocy"
  • Computer Controls
    mosfetkiler
    Level 21  
    Oczywiście,że można i tak byłoby najlepiej. Jednak układ IR2153 ma nieokreśloną, a na pewno bardzo małą wydajność wyjść sterujących. Poprawne wysterowanie mosfeta wymaga dostatecznie szybkiego doprowadzenia i odprowadzenia ładunku bramki. Starsze i zazwyczaj łatwiej dostępne mosfety mają duże ładunki bramki np. IRFP460 - Qg ponad 200nC. Przeładowanie takiej porcji ładunku przy czasie przełączania np.: 50ns daje maksymalny impuls prądu 4A! i tyle musi "przełknąć" driver i rezystor bramkowy dziesiątki tysięcy razy na sekundę.
    Ogólnie czym większy prąd drenu tym większe Qg.
    Tak więc IR2153 będzie w stanie poprawnie wysterować tylko słabiutkie mosfety, nieprzydatne w naszym przypadku.
    Ja na razie używam zestawienia transoptory/driwery, działa, ale wymaga 2 źródeł zasilania i jest dość rozwlekłe.
    Dobrym i prostym rozwiązaniem mogło by być użycie układu IRS2186 ze stałym czasem martwym i wydajnością wyjść 4A lub IRS21864 z parametrami jw. lecz z możliwością zmiany czasu martwego. Do taktowania tych układów trzeba jednak użyć układu dającego 2 przesunięte o 180° przebiegi np.: tl494, sg3524, sg3525,
    lub generator 555 + przerzutnik bistabilny.
    Warto szukać nowszych mosfetów, bo często przy parametrach prądowych takich jak dawniejsze obywają się mniejszym prądem sterowania np.: IRFP460A ma Qg poniżej 100nC, a są i takie, którym wystarcza 50nC.
    Niskie ładunki bramki/duże rezystory bramkowe mają niektóre IGBT i jeżeli wystarczy częstotliwość poniżej 100kHz to warto się nimi zainteresować.
    Napięcie sterujące bramki w tym przypadku trzeba podnieść do 15V.
    Większość IGBT ma zintegrowaną szybką diodę zwrotną co usuwa problem z kiepskimi diodami integralnymi w mosfetach.
    Dioda w IGBT jest montowana dodatkowo i świadomie w odróżnieniu od diody w mosfetach, która tworzy się niejako "przymusowo" w procesie wytwarzania i nie można jej zbytnio zmodyfikować.
    Np. coś takiego lub z grupy HGTG z końcówką A4D dostępne w TME:
    slu_1982
    Level 26  
    Ja się zgubiłem. Jestem na ósmej stronie tego wątku i sam już nie wiem. Mostek ma pracować z częstotliwością rezonansową obwodu LC z zimnym wsadem w L, czy po prostu najlepiej by ciągle był w rezonansie- sprzężenie ? Jedni mówią że mostek powinien pracować na częstotliwości poniżej rezonansowej LC, a jedni że powyżej... A czemu nie w samym rezonansie ?

mosfetkiler wrote:

W kwestii grzania indukcyjnego opisywanego przez kolegę Marcina w EdW oraz
    na Am. Portalu Nauk. nie wiem czy dobrze go zrozumiałem – nastawia częstotliwość na
    rezonans przy „zimnym” wsadzie w cewce i oczekuje na jego rozżarzenie.

Jeśli tak to chciałem zauważyć co następuje:
    materiał ferromagnetyczny – stal posiada punkt Curie czyli temperaturę utraty
    właściwości magnetycznych na poziomie ok. 780 st. C.
    W efekcie po osiągnięciu tej temperatury następuje skokowy spadek indukcyjności
    cewki wzbudnika z wsadem a więc wzrost częstotliwości rezonansowej układu.
    Ja natomiast postępuję trochę inaczej.
    Praktycznie: uruchamiam przetwornicę, wkładam wsad do cewki i manewrując
    częstotliwością szukam maksimum poboru prądu z sieci. Wsad rozgrzewa się powoli
    do temperatury Curie (do czerwoności). Następnie podnoszę częstotliwość do drugiego,
    znacznie większego poboru prądu i tu zaczyna się dopiero „ostre grzanie”
    - można np. stabilnie topić pręt stalowy fi 8mm wsuwając go powoli do cewki .
    Maksymalną moc rozwijaną przez inwerter można ustalić przez dobór parametrów
    dławika i napięcia zasilania. Oczywiście w przypadku grzania materiału niemagnetycznego
    trafimy od razu na wyższą częstotliwość. Zastosowałem też transformator separacyjny
    1:1 na ferrycie na wyjściu inwertera

Wydaje mi się że najlepiej będzie jak nagrzewnica będzie właśnie w pełnym rezonansie w układzie półmostka. Bo ja właśnie widzę to tak: wkładamy wsad- ustawiamy częstotliwość rezonansową, zostawiamy- nagrzewa nam się do tego punktu i sie rozstraja wszystko - sinusoida zaczyna zmieniać się w ala prostokąt, tranzystory nieprzełączane w zerach i bum. A gdy zastosujemy sprzężenie np. transformator prądowy to LC będzie ciągle w rezonansie niezależnie co sie znajdzie wewnątrz L co za tym idzie- realizacja przełączania w zerach prądu, mniejsze obciążenie. Ale? Ale prąd powinien rosnąć już w nieskończoność... ale patrzeć na te ( przepraszam za zwrot ) Wasze półmostki :D , podają tylko impuls dodatni +VCC półmostka na LC, potem zamiast podać ujemną wartość zasilania po prostu mamy coś jak by zwarcie tego obwodu LC więc prąd nie ma jak urosnąć do magicznych wartości rozwalających tranzystory, ponad to stosowane są te dławiki dopasowywane które mają za zadanie wygładzić zbocza prądu. JAk już jesteśmy przy tych dławikach dopasowywanych, zadam pytanie- JAK je dopasować ?

W DRSSTC upchnąłem baterie kondensatorów 455nF/4KV i zostało mi 10 sztuk 0.022uF/ 2000V WIMA FKP-1 i troche rury miedzianej, znalazły sie sample tranzystory IGBT 200KHz( w rez ) 600V 100A stałego 200A przemiennego..... i chce to wszystko teraz wykorzystać bo nadaje sie to na potężny setup a szkoda żeby sie marnowało leżąc w domu. So do sterowania i czasów martwych.... mam pewien pomysł ale to po realizacji zdam relację, tzn dodając po diodzie 1N5819 do każdej bramki uzyskujemy coś jak czas martwy- po prostu bramka ładuje sie przez rezystor, potem jest rozładowywana przez diodę ( zwarcie powiedzmy) czyli już otrzymujemy czas rozładowywania krótszy od ładowania. A żeby zwiększyć wydajność prądową- czas ładowania można wysterować jeden mały pełny mostek i nim dopiero wepchnąć sygnał na transformator separujący tak jak jest to realizowane w naprawdę dużych teslach gdzie ograniczniki prądowe są ustawiane na wartości prądu w uzwojeniu pierotnym w granicach 1200A :D tyle że tam idealnie tranzystory są przełączane w zerach prądu, ale i tak jak by powstało choćby małe zwarcie skrośne przy przełączaniu tych tranzystorów to by je uszkodziło przy 700V zasilania... Aha na dodatek taki sprzęt chodzi na 40KHz kiedy tranzystory IGBT mają symbol CM600 :D http://www.datasheetarchive.com/pdf-datasheets/Datasheets-306/92225.pdf

To chyba tyle na dzisiaj. Mosfet-killer napisałem do paru osób ( trzech ) i również do Ciebie na pw i do dzisiaj nie wiem kto mi odpowiedział na maila.
    Anonymous
    Anonymous  
    krzysztof09876

Level 11  
    Czy jest jakiś zamiennik do układu TC4421??
  • Computer Controls
    mosfetkiler
    Level 21  
    mariusz2009:
    To wszystko, co mówisz o pracy różnych układów to oczywiście święta prawda.
    Jednakowoż układy przez nas konstruowane nie mają ambicji bycia najlepszymi i naoptymalniejszymi.
    Po prostu mają to być możliwie proste i działające układy, możliwe jak najmniej skomplikowane za cenę nawet gorszych nieco rozwiązań i nieptymalnego wykorzystania elementów, co przy zakładanych małych mocach wydaje się ważniejsze niż komplikacja.
    Sterowanie częstotliwościowe poziomem obciążenia jest napewno znacznie prostsze od konstruowania i dobudowywania przetwornicy zasilającej z ograniczeniem prądowym itp.
    Stosowanie transformatora obniżającego napięcie i kondensatorów po stronie pierwotnej było próbą ucieczki od konieczności stosowania wysokoprądowych kondensatorów, które są niemiłosiernie drogie i kłopotliwe w zdobyciu.
    Rozbudowane nadmiernie baterie składane z ogolnie dostępnych kondensatorów polipropylenowych mają tendencję do nierównomiernego obciążania się poszczególnych elementów.
    Transformator ferrytowy nawet o dużej mocy pozornej można jakoś sklecić samemu i nie ma on zbyt wielkich rozmiarów, a w zamian można użyć mniejszej baterii kondensatorów.
    Takie są moje założenia w tym temacie, chociaż mogę się mylić.
    Jedynie większy niepokój wzbudza problem możliwie dobrego dopasowania energetycznego układu wzbudnik-wsad do generatora.
    Nie do końca rozpoznana jest też możliwość regulacji poziomu obciążenia szerokością impulsów zasilających - raczej się tego nie proponuje ale kto wie?
    Aktualnie wziąłem na warsztat to:
    z pewnymi modyfikacjami; zobaczymy co się będzie działo...
    http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=ihpll1
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    mariusz2009 napisał:
    Quote:
    Jednakże dla falownika szeregowo-równoległego sama regulacja częstotliwością nie jest wystarczająca do nagrzewania stali powyżej punktu przemiany magnetycznej (chyba że mamy świetnie zaizolowany cieplnie wsad)

To dlaczego u mnie topią się pręty stalowe, nakrętki itp.tylko przy nastawianiu częstotliwości?
    Chyba, że występuje przewaga części szeregowej, ale nie ma przepięcia rezonansowego, którego tak nie lubię, szczególnie przy wysokich częstotliwościach (i dlatego zainteresowałem się owym LCLR).
    Autotransformatora też chciałbym uniknąć - element b. drogi i nieporęczny.
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    Pozwoliłem sobie "wyciągnąć na wierzch" kawałek pierwszego z plików PDF załączonych przeze mnie wczoraj. Trochę wiadomości tam jest, chociaż po angielsku:
    Nagrzewnica indukcyjna 1 kW Nagrzewnica indukcyjna 1 kW
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    No cóż, spróbuję zrealizować ten układ przedstawiony przez -uzzors2k-.
    Płytkę ze sterownikiem w zasadzie mam gotową, trochę się lenię przed zabraniem się do nawinięcia przekładnika prądowego (ten wredny toroid fi10mm, na który trzeba namotać 50zw. drutu i jakoś to zabezpieczyć...).
    Ciekawe czy układ upilnuje stan jałowy - tego się obawiam (może zdąży uciec z rezonansem przy nadmiernym wzroście prądu jałowego?).
    slu_1982
    Level 26  
    Ja zrobię to tak- układ szeregowo równoległy kondensator blokujący, indukcyjnosć i równolegle cewa grzejna i kondensator rezonansowy. na to dwa przekładniki, jeden- sprzężenie częstotliwosciowe- sygnał stabilizowany i podawany na układy typu tc4422 drugi przekładnik na komparator który stanem niskim będzie wyzwalał generator monostabilny przerywający prace w przypadku zbyt dużego prądu w sekcji rezonansowej/ napięcia na wtórnym przekładnika. Nagrzewnica będzie pracować na częstotliwosciach ok. 200kHz. wzbudnik ma jakieś 4uH a dławik nawinąłem na 30uH na rolce po cynie ( taki eksperymentalny). Kondensator 220nF/2kV wima FKP1.
    zostało mi zmontować mostek prostowniczy do mostka mocy i ominąć układ interupera w płytce drsstc i sprawdzić najpierw na trafie 300W 35V jak to działa.

Aha jak by coś i ktoś chciał zamienniki z UCC3732X na TC4422 to:
    http://wafer.hekko.pl/slu1982/pliki/patent.gif

I głupie pytanie na koniec: od czego zależy moc nagrzewnicy ? Domyślam się że od wartości kondensatora rezonansowego więc w moim przypadku powinna być niewielka...
    mosfetkiler
    Level 21  
    slu_1982:
    Dławik to ja bym ci radził zrobić jednak na rdzeniu ferrytowym - a to dlatego, że można łatwo regulować jego indukcyjność szczeliną powietrzną.
    Jak zaobserwowałem, że moc maksymalna rozwijana przez nagrzewnicę zależy w dużym stopniu (oczywiście poza napięciem zasilania) od indukcyjności tego właśnie dławika.
    Coby się zbyt szybko nie pozbyć kolejnej pary mosfetów proponuję zacząć eksperyment od zasilania niskim napięciem - tak ze 30-40V i dość dużej indukcyjności dławika by zbadać tendencję twojego układu do obciążania się.
    Następnie podnosić powoli napięcie i przy zbyt małym obciążeniu zmniejszać powoli
    indukcyjność dławika szeregowego.
    Oczywiście przy wyższych napięciach w cewce musi być jakiś wsad - bo inaczej prąd będzie bardzo duży (zgodnie z tabelą powyżej przy rezonansie układ LCL ma prawie zerową impedancję, a gdy w cewce jest wsad to jego rezystancja transformuje się do układu).
    Dodam, że mój aktualny układ z pustą cewką przy zasilaniu na próbę z 30V potrafi pobierać 1A.
    Przy zasilaniu z 300V, ręcznym nastawianiu częstotliwości na rezonans wg. wskazań amperomierza i ze wsadem osiągam ok. 3-4A prądu obciążenia, przy większym lubią padać tranzystory 20A...
    Częstotliwość przestrajana w zakresie ok. 180kHz - 360kHz, rezonans "na gorąco" przy ok. 300kHz.
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    mariusz2009:
    Niestety w warunkach amatorskich przy tego typu urządzeniach trzeba docodzić do użytecznych parametrów drogą eksperymentów, czasem trochę dokuczliwych dla kieszeni... (zresztą książka o grzejnictwie indukcyjnym, którą posiadamy też naszpikowana jest współczynnikami i wzorami empirycznymi).
    Transformacja jest zauważalna - układ pracuje zarówno zasilany bezpośrednio z półmostka jak i z transformatorami o różnych, małych przekładniach wstawionymi pomiędzy kondensator równoległy a wzbudnik.
    Transformator ten jak wspomniałeś rzeczywiście musi mieć wielką moc pozorną, ale przy tak małym układzie uważam, że zysk ze zmniejszenia koniecznej pojemności i izolacja od sieci mogą uzasadnić jego użycie.
    Trzeba przyznać, że obciązenie prądowe uzwojeń jest duże i lubią się szybko nagrzewać (a może wpiąć je w obwód chłodzenia wodnego, bez którego na dłuzsza metę układ jest mało użyteczny).
    Zdaję sobie sprawę, że sterowanie częstotliwościowe, które w ograniczonym zakresie sprawdzało się przy ręcznym wyborze częstotliwości może tutaj nie wystarczyć.
    Trzeba będzie wymyśleć jakiś prosty sposób nastawiania napięcia.
    Dawniejsze próby wykorzystania ściemniacza do regulacji napięcia dały wynik raczej negatywny - napięcie pozostające na kondensatorze filtrującym znacznie ogranicza możliwość sterowania fazowego (a może obciążenie było za małe bo eksperymentowałem z żarówką?).
    Ciekawe, czy sterowanie grupowe prostownika w połączeniu z dławikiem i kondensatorem na wyjściu dałoby zadowalający efekt - trzeba będzie sprawdzić.
    Anonymous
    Anonymous  
    slu_1982
    Level 26  
    Ja zrobiłem pierwszy test na sztywnym generatorze. Dławik coś źle w programie, bo liczyłem, bo z tego, co zostało wynika że miał za małą indukcyjność przez co przepłyną przezeń za duży prą np. i... Się trochę roztopił :D Zasilanie 35DC, z tego transformatora o którym wyżej pisałem. Spadek napięcia do 27V przy poborze prądu ok. 7A Rozgrzałem do jakiś 300-400C klucz Francuski

Nagrzewnica indukcyjna 1 kW Nagrzewnica indukcyjna 1 kW

Na razie tyle napiszę. Zmieniłem dławik- nawinąłem z 6 zwoi na rdzeniu TN36 3E25 i przy tej samej pracy jest tylko letni a klucz nagrzewa się szybciej trochę. W tygodniu uruchomię to ze sprzężeniem zwrotnym Nie zrobiłem tego dzisiaj, bo doszło do małej awarii sterownika- spaliłem 74hc14 spalonym tc-4422kiem zwierając stan wysoki do masy. Cóż zobaczymy w tygodniu, co się będzie działo.

Od razu mówię nie posiadam mostka LRC do pomiaru indukcyjności ani oscyloskopu w domu, więc będę operował na razie tym dławikiem, jaki nawinąłem. Nie będę uruchamiał tego bez obejrzenia przebiegów oscyloskopem, bo oczywiście spalę tylko pół mostek, chociaż i tak małe szanse, gdy w ruch pójdzie sprzężenie.
    slu_1982
    Level 26  
    Zawieszam temat nagrzewnicy indukcyjnej na rzecz DRSSTC. Mariusz, podawałeś wcześniej przykłady obliczeń rezystorów bramkowych, ale niestety, wykasowałeś posty wraz z nimi. Ja mam teraz pytanie, jak je obliczyć ? Mógłbym prosić jakiś przykład ?
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    Może jestem upierdliwy albo wyjątkowo ociężały umysłowo ale jak w przypadku 9-cio amperowego UCC373X przy deklarowanej rezystancji w stanie wysokim 15Ω i napięciu sterowania 15V uzyskać owe 9A prądu sterującego?
    Mam nieodparte wrażenie, że w DATASHEET zgubiono przecinki dziesietne, tym bardziej, że dla TC4422 Microchip deklaruje też 9A ale przy 1,5Ω.
    Chyba, że coś przegapiłem.
    PS.
    Zaczynam bardzo delikatnie testować ów układ z CD4046 do nagrzewnicy indukcyjnej.
    Niby wchodzi na rezonans, ale boję się na razie dać pełne napięcie zasilania bo nie wiem jak się będą sprawować owe zabezpieczenia.
    Przy ok. 80V w stanie jałowym - z pustym wzbudnikiem układ bierze ok. 1,4A,
    po włożeniu wsadu prąd spada a następnie powoli rośnie w miarę rozgrzewania się detalu.
    Anonymous
    Anonymous  
    slu_1982
    Level 26  
    O fajnie, że odpisałeś, dziękuje. Konfiguracja mostka: Pełny mostek. Dwa bloki pół mostkowe http://www.vishay.com/docs/94501/gb100ts6.pdf Szczególnie mnie cieszy napis "Low Vce voltage " Mogę sobie pozwolić na użycie transformatora sterującego 1:1:1 Zamierzam podnieść napięcie zasilania układów sterujących ( realizuje to za pomocą dwóch par TC4422) z 15V do 18V ale na razie zostanę przy tych 15V. Normalnie zamierzam używać jednego transformatora a na nim 4 uzwojenia wtórne, ale posiadam jeszcze jeden taki sam rdzeń ( TN36 3E25) Mógłbyś pomóc mi obliczyć pod te dane rezystory bramkowe ? Na razie przy 5ohm i zbocznikowaniu diodą czas narastania wynosi ok. 1uS co jest bardzo dużo... Jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem. W USA, w tranzystorach gdzie maksymalne napięcie podane na bramkę nieprowadzące do przebicia to 30V/ 20V dla napięcia stałego tak jak u mnie ale w USA i gdzie indziej używa się diod Zenera ograniczające napięcie na bramkach na wartość 33V a bramki nie są i tak przebijane, czym to jest spowodowane ? Takie sterowanie jest po to by zapewnić nasycenie by duże prądy nie powodowały na nich spadków napięć ?

Jeżeli Im dla TC4422 ( dla mojego zestawu dwóch driverów równolegle połączonych) i podzielonego na 4 tranzystory wynosi 2x9= 18:4= 4.5A Vcc= 15V To z obliczeń wychodzi że mój rezystor powinien mieć 3.3Ohm.
    Przyjmijmy rezystancje stanu wysokiego 1 Ohm ( jest miedzy typ:0.9 a max:1.7 Ohm) Wychodzi mi 4.3 Ohm dla rezystora bramkowego takiej konfiguracji.

Na razie mój testowy setup wygląda tak:
    Nagrzewnica indukcyjna 1 kW

Co do wypełnienia to w DRSSTC jak i u mnie wypełnienie przebiegu o częstotliwości 60-50 KHz jest równe 50% , a wypełnienie interuptera ( przerw w przebiegu ) jest zmienne od 1.1 do chyba 8 albo 6% przy częstotliwości do 200Hz.
    Anonymous
    Anonymous  
    slu_1982
    Level 26  
    Nadal mnie zastanawia jedna rzecz. Tranzystory są dyktowane pod prądy typu 100-200A To czemu żeby nie zmieniły punktu pracy podawane jest tak wysokie napięcie sterowania a nie maksymalne katalogowe ? Przecież tranzystor powinien chyba działać w konfiguracji katalogowej. Dodatkowo z wykresu wynika że przy 8-10V już jest w pełni otwarty.
    Anonymous
    Anonymous  
    mosfetkiler
    Level 21  
    slu_1982 napisał:
    Quote:
    Na razie przy 5ohm i zbocznikowaniu diodą czas narastania wynosi ok. 1uS co jest bardzo dużo...

To znaczy, że nie wyrabia GDT lub masz zbyt wielką impedancję po stronie zasilania TC4422 (nie żałować kondensatorów ceramicznych 100nF).
    W Datasheet owego modułu masz podane parametry przełączania dla Rg=4,7Ω i sterownik nawet na 6A powinien wystarczyć; 5Ω go nie spowolni
    (patrz-zależność parametrów przełączania od Rg na wykresie).
    mariusz2009:
    podniosłem napięcie zasilania do ok. 130V AC i prąd maksymalny wzrósł do ok. 2A,
    a nakrętka M5 we wzbudniku, przy szczelinie ok 1,5mm zaczęła sypać iskrami...
    pyszny:
    spróbuj zwiększyć nieco indukcyjność dławika, co do napięcia - kondensator po prostowniku ładuje się przecież do napięcia szczytowego DC czli 1,41 razy wyższego w stanie jałowym...
    Anonymous
    Anonymous  
    slu_1982
    Level 26  
    Więc dzisiaj wymienię diody zenera na 30V, wstawię transile 30V równolegle z bramkami, zmniejszę impedancję gdt odwijając parę zwojów (teraz jest 16) zmienię zasilanie TC-ków na 18V przy takim zasilaniu Rg= 3ohm Rd= 1.7ohm

Rc= 2x18V dzielone przez 9A daje 4 Ohm potem
    Rd= 4 Ohm - 0.9 Ohm - 1.4 Ohm = 1.7 Ohm potem
    Rg= 4.7 Ohm - 1.7 Ohm = 3 Ohm

Tak licząc na podstawie wzorów z PDF-a. Oznajmiam że chcę zastosować tylko 2 układy TC442x ta rezystancja wygląda na normalną ale we wzorze dla układów tc4422 połączonych po dwa równolegle napięcie zasilania jest mnożone razy dwa. Więc nie wiem czy obliczenie na podstawie Twojego posta 10 Mar 2010 12:58 jest poprawne bo wyniki się dużo różnią, a łączone równolegle układy TC4422 nie zwiększają amplitudy napięcia tylko mają zwiększyć wydajność prądową, i ja już nie wiem którą rezystancje na bramki zastosować czy 3 ohm czy 1.1 ohm i jaką zastosować w obwodzie pierwotnym GDT.
    A tak na podstawie posta:
    Rg= 18 dzielone przez 9 daje 2- RL i to sie równa 1.1Ohm

Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo niedługo się wybieram do sklepu i chciałbym już mieć to za sobą.

Aha i pytanie. Specjalnie niektórzy łączą równolegle i nawijają dwa pierwotne na jednym transformatorze. To ma na celu zmniejszenie impedancji ?
    Anonymous
    Anonymous