Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spalony wirnik młot Bosch GBH7, jaka może być przyczyna?

adamo_1983 05 Mar 2008 22:27 4762 3
    adamo_1983
    Level 10  
    Witam.
    Pisałem i pytałem o przyczynę iskrzenia szczotek w innym temacie.
    Okazało się, że wirnik jest spalony poniżej jest fotka:

Mam jeszcze jedno pytanie. Na wirniku widać ślady tarcia o stojan, czy to była pośrednia przyczyna jego spalenia? A jeśli tak to co mogło być bezpośrednią przyczyną tego tarcia? Np łożysko czy może coś innego?

I jeszcze jedno czy jeśli teraz zakupię nowy wirnik i szczotki mogę spokojnie wszystko poskładać i używać? Chodzi mi o to czy stojan jest ok tzn, gdy sprawdziłem miernikiem uzwojenia to na pewno nie są przerwane ale nie wiem jak wygląda izolacja(wizualnie dobrze) pytam, bo boję się żeby nie okazało się, że ten stojan znów stanie się przyczyną uszkodzenia czegoś np nowego wirnika:) (koszt nowego wirnika dość spory ok 250zł)

A i jeszcze jest tam cały wyłącznik w postaci takiej płytki, chciałem zapytać tylko czy on może też być przyczyną np wyżej wymienionego uszkodzenia silnika. Płytka wygląda tak:
    A cały wirnik tak:
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc i uwagi.

Pozdrawiam.
    Pawel1812
    Level 26  
    Sprawdź łożysko od strony komutatora. Takie małe łożyska często się wybijają/rozsypują i wirnik trze o stojan. Po założeniu nowego wirnika sprawdź sowbodne obracanie i luz w łożyskowaniu i jeśli to tylko możliwe obserwuj czy pod szczotkami iskrzenie jest minimalne i nie ma łuku. A także czy koło stojana iskrzenia nie widać. Jeśli nawet ze stojanem coś złego by się działo, to po chwili pracy nie uszkodzi to na pewno wirnika. Poza tym przy zakupie wirnika za 250zł jeśli się to robi w sklepie, gdzie jest też naprawa, to zazwyczaj gratis sprawdzą i stojan - ja tak kiedyś robiłem i nie było wątpliwości.
    wada

VIP Meritorious for electroda.pl
    przyglądnij się jak mocno trzyma się stojan, czy nie dostał luzu w zamocowaniu z plastiku który mógł się odkształcić z powodu przegrzania i wstrząsów udaru, nieraz trzeba upychać odpowiednie podkładki z tworzywa lub preszpanu, aby uzyskać ponownie osiowość wirnika ze stojanem.
    jest to częsta przyczyna spalenia wirnika w plastikowych wiertarkach.
    A wymieniając wirnik to warto zmienić łożyska, przynajmniej to małe.

Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Z tego co widać na załączonym zdjęciu to wirnik powinneś wymienić wraz z kołem zębatym,które z nim współracuje.
    Przyczyn takiego stanu jest wiele,ale podstawowa to brak przeglądów technicznych sprzętu(często wynika to z nieświadomości lub pozornej oszczędności).Taki przegląd to rozebranie,mycie podzespołów,ocena luzów itp wymiana oringów,wymiana smaru,co powoduje,że maszyna cały czas jest sprawna przy niewspółmiernie nizszych kosztach.