Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablica wyników na sale gimnastyczną

badyl00 06 Mar 2008 18:47 13471 49
Suntrack
  • Tablica wyników na sale gimnastyczną

Witam!
    Chciałbym przedstawić wam tablicę wyników na salę gimnastyczną którą wykonałem wraz z kolegami. Było to zamówienie skierowane od pewnej ze szkół i wykonane w ramach pracy przejściowej.
    Założenia
    Projekt powstanie na bazie rusztowania ze starej tablicy. Żarówki zostaną zastąpione diodami oraz cała elektronika i okablowanie zostanie zaprojektowane od nowa. Dzięki temu waga całości spadnie drastycznie oraz zmniejszy się awaryjność. Kwota do dyspozycji: 4000zł.
    Konstrukcja
    Sercami układu są cztery mikroprocesory 90S2313 komunikujące się ze sobą za pomocą interfejsu RS485. Są one umieszczone odpowiednio w tablicy głównej, sterowniku i dwóch wyświetlaczach zamontowanych obok koszy. Program do mikrokontrolerów został napisany w języku C. W projekcie do zasilania zastosowano fabryczną przetwornicę firmy MEAN WELL która zawierała wszystkie napięcia potrzebne do zasilenia całości tzn. 5V i 24V. Płytki drukowane zostały zaprojektowane przy użyciu programu Protel 99 SE oraz wykonane metodą termotransferu.
    Obudowa
    Bardzo mocna metalowa konstrukcja. Szybki do wyświetlaczy zostały wykonane z przyciemnianej plexi. Pulpit do sterowania wykonany został z gotowej obudowy plastikowej dostępnej w każdym sklepie elektronicznym. Wyświetlacze na kosze również metalowe z szybkami plexi.
    Funkcjonalność/Ergonomia
    Całe sterowanie odbywa się z pulpitu. Również za jego pomocą odłączana jest cała przetwornica także można wszystko wyłączyć bez wychodzenia po drabinie :) . Pulpit miał być radiowy ale nie było już czasu na projekty.
    Podsumowanie
    Z projektu jesteśmy bardzo zadowoleni, ponieważ wiele można było się z niego wiele nauczyć. Mieliśmy bardzo wiele problemów do rozwiązania. Jedyną wadą układu oprócz braku sterowania radiowego jest brak zabezpieczenia przed wypaleniem segmentów wyświetlaczy w czasie zawieszenia się mikroprocesora.
    Kosztorys
    Koszt całości: ok. 3000zł (elektronika, śrubki, okablowanie i inne)
    Czas realizacji
    ok. pół roku :D

Współtwórcy
    sztyci
    marcin026

Poniżej przedstawiam zdjęcia. Jest tylko to co znalazłem na dysku. Jak będzie coś jeszcze to dodam.

Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną Tablica wyników na sale gimnastyczną

W załączniku poniżej zamieszczone są wszystkie schematy oraz kody źródłowe.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    badyl00
    Level 30  
    badyl00 wrote 1493 posts with rating 244, helped 216 times. Live in city Iwonicz-Zdrój. Been with us since 2004 year.
  • Suntrack
    ciapciok
    Level 20  
    Patrzę na tą konstrukcję i nie mogę uwierzyć, że kosztowała aż 3000zł, może podać jakiś kosztorys ?

Pozdrawiam
    badyl00
    Level 30  
    Na wszystko były brane faktury których niestety nie posiadam. Diody pochłonęły najwięcej kasy. Jest ich ok 1300sztuk. Nie są to zwykłe ledy z byle jakiego sklepu ale ledy o najwyższej jasności świecenia. Cena takiego leda to ok 80gr. Poza tym farba, papier ścierny, laminat (też tego troche było), plexi cięte na wymiar, cyny też poszło nam od cholery, kable, folia do przyciemniania szyb (najwyższej jakości). Cena jest pewnie taka bo prawie nic własnego do tego nie włożyliśmy tylko na wszystko szły faktury (nawet wydruk tylu stron na laserówce) Ale oczywiście narzędzi nie kupowaliśmy.
    Dodam jeszcze, że przetwornica kosztowała ok 300zł
    mavin
    Level 13  
    Witam!!

Ile jest diod LED??
    Ja tam się doliczyłem 884 sztuk. A to nie jest ok. 1300!!
    Jest 8 LEDów w segmencie, każdy wyświetlacz ma 7 segmentów:
    7x8=56
    Jest 14 wyświetlaczy:
    56x14=784
    Dodatkowo 4 "kropki" po 5x5=25 a są 4 takie to razem daje 100. W całości jest więc 784+100=884!!

Gdzie podziała się reszta??

Czyżby były w wyświetlaczach koło koszy??
    Może masz jakąś fotkę i tych wyświetlaczy??

Po przeliczeniu 1300+0,8=1040zł, a 884*0,8=707,2zł!!

Z jakiej firmy i kto jest producentem tych diod??
    Czy był jakiś upust na tak duszą liczbę diod??
    Żychw@
    Level 16  
    Lol... jaka zgacha... Chyba sie chłopcze przeceniłeś... Taki projekt robiłeś pol roku?? I to na dodatek nie sam? No jak by nie patrzeć no to projekt ładny i wogule pracochłonny, ale bez przesady że to robiliście pół roku i wydaliście tyle... Zgadzam się z kolegą Mavin'em I na co przetwornica taka droga? Nie łatwiej i taniej było transformator??
    szeryf.rm
    Level 22  
    Nie dziwię się, że są tacy co wątpią w te koszta, bo prawda jest taka, że to bardzo dużo - niestety. Albo to było robione (zamawiane) metodą "jest to bierzemy i nie patrzymy na cenę" albo nie wiem jak inaczej coś takiego zrobić. Ta tablica tak naprawdę nie oferuje nic aż tak nadzwyczajnego, żeby aż tyle kosztowała (niestety).

Poza tym jak patrzę na tę tablicę to mam wątpliwości czy aby na pewno tam są aż tak super jasne diody :). Mam w domu kilka białych w cenie którą podałeś i bez wątpienia świecą lepiej (oczywiście po przyciemnieniu), chyba że te zdjęcia są jakieś mocno niedoświetlone.

Tak więc wątpliwości są uzasadnione i chyba trochę ktoś zarobił :P
    (niekoniecznie wy), tym bardziej, że jak napisałeś rusztowanie już mieliście.

Co do konstrukcji to wygląda ładnie z zewnątrz. W środku wypadałoby ładniej ułożyć kable, bo plątanina taka jakaś ci wyszła. No i przy takiej cenie to płytki widziałbym ładne, z solder maską, ale skoro jej nie ma to mam nadzieję, że pokryłeś jakoś płytkę, czy miedź jest bez żadnej osłony?
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widać lubisz sobie życie utrudniać. Na Ebay są wyświetlacze LED o wysokości 6cali (15cm) i razem z wysyłka z Chin do Polski wychodza po 10zł/sztuka. Płytki nie trzeba bo to tylko kilka kabelków. AT90S2313 są nie produkowane i nie wiem jaki sens umieszczać je w nowym projekcie. Ogólnie jest to duża konstrukcja i robi wrażenie, ale jest dużo niedociągnięć.
    szeryf.rm
    Level 22  
    Aha, kolega Żychw@ wspomniał o trafie. Fakt. Może byłoby taniej, ale jest problem. Tutaj zgadzam się, że lepiej jest zastosować fabryczne rozwiązanie, ponieważ zasilanie idące w świat powinno być zgodne z jakąś normą. Wypadki chodzą po ludziach i ktoś po uszach dostałby, gdyby zasilacz transformatorowy robiony przez autorów doprowadził do jakiegoś wypadku. Żyjemy w kraju, w którym już widzę te komentarze "robili to niedoświadczeni..." "kto im pozwolił" itd. Dlatego popieram stosowanie części zasilających oryginalnych, gotowych itd. A tak swoją drogą bezpieczniki powinny być i zakładam że są :).

Dodano po 3 [minuty]:

AT90S2313 heh, tego nie zauważyłem. Skąd wzieliście ten zabytek :)?

Dodano po 6 [minuty]:

Wyświatlacze. Stanę w obronie autora, ponieważ nie podał póki co wymiarów otworów, którymi dysponował pod wyświetlacze, a jak napisał na początku mieli już ramę (przynajmniej tak zrozumiałem). Tutaj najlepiej estetycznie wyglądają wyświetlacze o maksymalnym rozciągnięciu w otworach, tak więc nie każdy pasuje i mniejszych sobie nie wyobrażam. Poza tym jasność tych, które podałeś wymagałaby sprawdzenia.
    mavin
    Level 13  
    Przyznaje się. Pomyliłem się. Kolega Paolo1976 ma racje co do ilości diod.

Gdzie jest reszta??

devilautomatyk wrote:
    Witam
    Widzę ,że większa część kolegów ma zapewne jakies kontakty z UKS ponieważ zamiast oceniać projekt sprawdzają wykonawcom faktury i rozchód materiałów -proponuje jeszcze sprawdzic wysokośc odprowadzonego podatku VAT myślałem ,że jestem na forum elektroników konstruktorów ,a nie liczykrup

Każdy szanujący się elektronik dąży do ograniczenia kosztów produkcji tak aby urządzenie nie ucierpiało na funkcjonalności!!
  • Suntrack
    DjExit
    Level 23  
    Czy na prawdę absolutnie nikt nie przeczytał postu do końca, dokładnie? Chyba jest napisane wyraźnie
    Quote:
    [...]Konstrukcja
    Sercami układu są cztery mikroprocesory 90S2313 komunikujące się ze sobą za pomocą interfejsu RS485. Są one umieszczone odpowiednio w tablicy głównej, sterowniku i dwóch wyświetlaczach zamontowanych obok koszy.[...]
    Na zdjęciach jest tylko tablica główna, a są jeszcze 2 tablice poboczne, dlatego nie możecie się diód doliczyć! Wszyscy zasłużyli na warna :P
    badyl00
    Level 30  
    Cena rzeczywiście jest duża ale pieniądze nie były z naszej kieszeni także po
    propozycji 4000zł na wykonanie tego zgodziliśmy się. Cena gotowej prostej tablicy nie schodzi poniżej 5000zł. Jako, że nie mieliśmy doświadczenia z takimi konstrukcjami to chwile nam zajęły przemyślenia. Wiadomo troche czasu zleciało zanim wszystko było gotowe bo w rachubę wchodziło jeszcze chodzenie do szkoły i nauka. Również nie łatwo jest sie spotkać razem w jednym miejscu i pracować ze względu na odległość. Co do wyświetlaczy to były specjalnie projektowane pod otwory montażowe. Gotowe wyświetlacze siedmiosegmentowe nie wchodziły w grę bo świecą za słabo. Również plexi nie można było zastąpić zwykłą szybą bo chyba wiadomo co by się z nią stało w takich warunkach pracy. Wyświetlacze boczne mają po dwa segmenty oba takie jak w tablicy. I proszę aby nie czepiać się tak tych kosztów a napisać może co by pasowało zmienić w układzie i jakie wprowadzić usprawnienia. Bo to sie chyba lepiej przyda przyszłym pokoleniom.

Dodam jeszcze że śrubki zostały zamalowane na czarno przed montażem.
    szeryf.rm
    Level 22  
    DjExit wrote:
    Czy na prawdę absolutnie nikt nie przeczytał postu do końca, dokładnie? Chyba jest napisane wyraźnie
    Quote:
    [...]Konstrukcja
    Sercami układu są cztery mikroprocesory 90S2313 komunikujące się ze sobą za pomocą interfejsu RS485. Są one umieszczone odpowiednio w tablicy głównej, sterowniku i dwóch wyświetlaczach zamontowanych obok koszy.[...]
    Na zdjęciach jest tylko tablica główna, a są jeszcze 2 tablice poboczne, dlatego nie możecie się diód doliczyć! Wszyscy zasłużyli na warna :P

Szanowny kolego. Byli tacy co się doliczyli i to zauważyli. Poza tym autor podał na początku co też ja osobiście przyjąłem za pewnik bez liczenia. Ocenie jednak nadal podlega koszt, który mimo większej ilości i tak jest spory.
    devilautomatyk wrote:
    Witam
    Widzę ,że większa część kolegów ma zapewne jakies kontakty z UKS ponieważ zamiast oceniać projekt sprawdzają wykonawcom faktury i rozchód materiałów -proponuje jeszcze sprawdzic wysokośc odprowadzonego podatku VAT myślałem ,że jestem na forum elektroników konstruktorów ,a nie liczykrup

Zapewniam, że nie mam żadnych kontaktów z UKS :). Prawda jest taka, że ja osobiście pisałem o kosztach tylko dlatego, że należy autorom projektu zwrócić uwagę na to, że trochę z kosztami pojechali w górę bez myślenia. Dałbym im za to ocenę w dół :), za to że nie znają podstawowych praw i zasad :). Gdyby mieli zrobić 30 sztuk i byłoby to podpięte pod zamówienie publiczne i ogłoszonoby przetarg to niestety byliby gdzieś w okolicach końca kolejki do wykonania projektu.
    kleha wrote:
    Patrząc na wasze wyliczenia [...] czepiają się pierdół tak dla zasady czy też w ten sposób nabijają sobie liczniki ??

Ludzie zastanówcie się! To elektroda.pl a nie skąpiec.pl

Szanujący się elektronik ocenia projekt, jego użyteczność, funkcjonalność, myśl techniczną, innowacje a nie liczy pln'y.

No cóż. Widać sprzęt, na którym pracujesz został zaprojektowany przez marnych elektroników :). Tak się składa, że szanujący się elektronik daje radę zbudować coś świetnego przy małych kosztach. W dzisiejszych czasach to jedynie domowe produkcje mogą iść wyżej w koszta (takie produkcje pozostające w domu). Reszta powinna być redukowana, to dobry zwyczaj :).
    dolar666 wrote:

Tylko proszę zauważyć iż jest to projekt robiony do jakiejś szkoły i trzeba sie było rozliczyć fakturami, a wasze rozważania na temat tego czy ze stanów było by taniej czy nie, nie mają w tym momencie żadnego sensu.

No cóż. Ja osobiście kupując coś dla siebie itd w 99% życzę sobie fakturkę. To już nie średniowiecze, że kupujemy na lewo :). Poza tym większość dużych, szanujących się firm i hurtowni nie sprzedaje na lewo. A i diody na allegro można mieć z fakturkami (i nie tylko na allegro).
    badyl00 wrote:
    Cena rzeczywiście jest duża ale pieniądze nie były z naszej kieszeni

Tutaj ocena o 1.5 w dół za to, że wiedzieliście, że można taniej a i tak wyszliście z najgłupszego założenia - skoro nie moja kasa to można całą wydoić. Nieładnie. :)
    badyl00 wrote:
    Cena gotowej prostej tablicy nie schodzi poniżej 5000zł

Szanowny kolego. Na gotową tablicę składa się jeszcze metalowa obudowa, którą jak zrozumiałem wy mieliście. Poza tym, na koszt wykonania czegoś takiego składa się jeszcze kasa za wykonanie, której wy rozumiem, że nie dostaliście. Tak więc 5000zł to właściwie taniej niż wam się udało, bo gdyby doliczyć metalową obudowę + jakiś zarobek to niestety wasza kosztowałaby jakieś 7000zł :P
    badyl00 wrote:

I proszę aby nie czepiać się tak tych kosztów a napisać może co by pasowało zmienić w układzie i jakie wprowadzić usprawnienia. Bo to sie chyba lepiej przyda przyszłym pokoleniom.

Pisałem już. Kable poukładać, płytki pomalować chociażby rozpuszczoną kalafonią jeśli jeszcze tego nie zrobiliście lub spryskać lakierem. Poza tym dla estetyki wypada podkładki porobić ładne a nie tak:
    Tablica wyników na sale gimnastyczną
    Przy takim koszcie powinny być perfekt :).

No i te AT90 2313 :/ Trochę nietaki wybór i to powinno się poprawić, no ale skoro się nie da już pewnie to cóż...

I to w zasadzie z mojej strony wszystko.

Kolega jeszcze nie zauważył przycisku "Załaduj zdjęcie"? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Poprawiłem. [Mirek Z.]
    Pittt
    Level 32  
    Słowa uznania dla autorów projektu. Proszę się nie przejmować próżnym gdakaniem specjalistów od liczenia diod, doboru mikrokontrolerów, oszczędzania pieniędzy i czasu. W końcu znaleźli dla siebie szansę aby zaistnieć na tym forum.
    Ze swej strony chciałbym zapytać czy były szczególne problemy z komunikacją po RSie ? Czy ruszył bez problemu ? Zastosowano jakieś szczególne rozwiązania ?
    badyl00
    Level 30  
    Płytki zostały pokryte kalafonią. Podkładki metalowe są również.

Dodano po 7 [minuty]:

Pittt wrote:
    Słowa uznania dla autorów projektu. Proszę się nie przejmować próżnym gdakaniem specjalistów od liczenia diod, doboru mikrokontrolerów, oszczędzania pieniędzy i czasu. W końcu znaleźli dla siebie szansę aby zaistnieć na tym forum.
    Ze swej strony chciałbym zapytać czy były szczególne problemy z komunikacją po RSie ? Czy ruszył bez problemu ? Zastosowano jakieś szczególne rozwiązania ?

Wielkie dzięki za słowa uznania. Wszystko można zobaczyć w dokumentacji i listingu programów. Zastosowano specjalizowane układy Maxima MAX485 do uzyskania komunikacji w standardzie RS485. Dzięki temu uzyskaliśmy możliwość podłączenia wyświetlaczy bocznych i sterownika przy użyciu długich kabli. ( skrętki)
    Hucul
    Level 39  
    Dwa lata temu robiłem podobny projekt , podobnej wielkości . Pracowałem nad nim około dwa miesiące , ale wykorzystałem gotowe moduły (kity z Norda i AVT) . Koszty musiałem ciąć maksymalnie , bo zleceniodawca miał ograniczone fundusze , ale zmieściłem się w podobnej kwocie (z wielkim trudem) . Myślę , że Ci co tak krytykują stronę finansową Twojego projektu nie daliby rady zmieścić się w takim budżecie :D
    OldSkull
    Level 28  
    Kilka uwag:

-do taśm przewodów zamiast "gniazd" z pinów mogliście zastosowań normalne gniazda z zatrzaskiem - teraz po dużej liczbie trafień w tablicę z piłki, coś w końcu może wypaść

-cena to ekhem - naprawdę nie widać - tyle by wyszło jakbyście wszystkie części brali na zamówienie, a sami jedynie zmontowali i zaprojektowali :/ Chociaż z drugiej strony ceny niektórych części normalizowanych są tak chore, że jestem nawet w stanie uwierzyć, że wydaliście na to co najmniej te 2000.
    kleha
    Level 13  
    Szanowny szeryfie.fm :]

O co Ci gościu chodzi ?

Quote:

1. No cóż. Widać sprzęt, na którym pracujesz został zaprojektowany przez marnych elektroników . 2. Tak się składa, że szanujący się elektronik daje radę zbudować coś świetnego przy małych kosztach. 3, W dzisiejszych czasach to jedynie domowe produkcje mogą iść wyżej w koszta (takie produkcje pozostające w domu). Reszta powinna być redukowana, to dobry zwyczaj .

1. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że mój sprzęt zaprojektowali marni elektronicy?? Wróżka jesteś ??

2. Nie szanujący się elektronik tylko taki którego ograniczają koszty, ekonomia, rynek, konkurencja

3. Helooooł czy słyszałeś, aby autor tego projektu otwierał hurtownie tablic ?? Z tego co się doczytałem zrobił 1 egzemplarz.

Zgodzę się, że dobrym zwyczajem jest redukcja kosztów,wymiarów pcb, optymalizacja kodu programu, etc, ale nie popadajmy w paranoję z tymi kosztami. Chłopaki (jak sądzę szkoła średnia) wykonali tę tablicę i podejżewam, że był to ich największy projekt w dotychczasowym życiu i za to należą się słowa uznania.

Też uważam, że to czy tamto można było zrobić lepiej , projekt ma wiele niedociągnięć, ale jak czytam kolejne posty i każdy wylicza diody i mnoży przez parę groszy to ręce mi opadają.

Pozdrawiam
    szeryf.rm
    Level 22  
    Hucul masz świętą rację. 3000zł to nie jest wygurowana cena, tyle że założę się, że filantropem nie jesteś i nie zrobiłeś tego po kosztach tylko coś jeszcze zarobiłeś. A tutaj koledzy nic nie zarobili a wydali sporo, że już nie wpomnę o tym, że metalową ramę już mieli, której koszt wykonania byłby spory. Jak na mój gust to koszta są o ~800zł za wysokie.

Pittt szanowny kolego, problemem nie jest mikrokontroler jako mikrokontroler. Gdyby dali atmega128, czy nawet 4 takie to byłby to conajwyżej przerost formy i podlegałoby to takiej krytyce. Tutaj 4 at902313 to nie jest źle, gdyby nie to, że nowe at902313 leżą już tylko w magazynach. Autorzy mieli do wyboru całe mnóstwo procków z rodziny AVR, nawet te które dawałyby przerost formy, a wybrali te które zostały wycofane z produkcji i na to zwrócono tutaj uwagę.

badyl00 Co do podkładek to miałem na myśli te izolacyjne prostokąty poprzykręcane trochę w myśl zasady "co nie widać może być krzywo". To samo kable.

A tak podkreślę po raz wtóry - efekt zewnętrzny jest ok. Gdyby autorzy napisali że wydali 2000zł i uporządkowali kable to niewiele osób by się czepiało :).

Dodano po 53 [minuty]:

kleha opanuj się. Przeczytaj co sam napisaleś i dlaczego ja napisałem to co napisałem. 99% twojego sprzętu elektronicznego (komórka, TV, radio, monitor, komputer, drukarka, myszka, klawiatura, samochód, lodówka, pralka) i nie tylko elektronicznego opracowali właśnie ludzie, którzy uznali cenę za jedną z najważniejszych rzeczy. A to ty powiedziałeś, że "Szanujący się elektronik ocenia projekt [...]". Skoro nieszanujący się elektronik bierze pod uwagę i to bardzo koszt to siebie nie szanuje więc co z niego za elektronik i co z niego za człowiek?

Co do 3. to przeczytaj uważniej. Autor przyznał że nie ich kasa więc można było szaleć. Cóż, takie podejście nie zasłużyło na obronę, no ale skoro chcesz bronić to dobra.

Poza tym zgadzam się (i proponuje się nie kłócić o głupstwa :)), że można rozmawiać o czymś innym niż koszta, ale w sumie nic dodatkowego tutaj nie przedstawiono. Jakieś zdjęcie tablicy w sali, gdzie można by ocenić jak wygląda taka tablica z dalszej odległości w dziennym oświetleniu itd.

Do moich uwag odnośnie konstrukcji należy:

1. Wydaje mi sie, że przy 7-mio seg. wyświetlaniu spokojnie można byłoby zrezygnować z multiplekserowania, dopasować bardziej napięcie zasilające wrzucić kilka małych tranzystorów. Jest sporo miejsca, a jakoś to ładniej dla mnie wygląda no i eliminuje się problem zawieszenia procka.

2. Jeśli zaś chodzi o schematy, to mimo usilnych starań nie zauważyłem tam kond. odsprzęgających, reset w AT wisi.

3. Brak opisu elementów w dokumentacji. Gdzie wartości rezystorów?

4. Kwarc. Poważnie 20MHz? Trochę dużo.

5. Przydałaby się jakaś aplikacja sterująca z kompa. Bardzo przydatna rzecz lub sterownik z wyświetlaczem, gdzie można byłoby ustawić to co się chce i dopiero zaakceptować.

6. Kod. Na pierwszy rzut oka wygląda ładnie. Na drugi estetyka pozostawia wiele do życzenia.
    6a) Kod po wydruku powinien się mieścić na stronie a nie tak jak linia: "volatile uint8_t G_DaneWyswietlaczy [14] ; // tablica przechowyjąca dane do wyświetlenia na wyśw". Gdzie reszta napisu, dlaczego jest ucięty? Szczegół, ale estetyka wydruku kodu to podstawa i przy wydruku kodu warto aby linijki po wydrukowaniu nie były przenoszone do nowej linii.
    6b) Wcięcia w kodzie. Wypada sprawdzić jak to się robi, bo kod w którym nie ma wcięcia w funkcjach i ciało funkcji jest na tej samej kolumnie co jej nazwa powoduje zmniejszenie czytleności.
    6c) "wdt_enable(WDTO_1S); // w przypadku problemów usunąć"
    W przypadku problemów należy poprawić kod a nie usunąć ten zapis. Wyobraź sobie co byłoby gdyby programiści w kodzie windowsa napisali coś takiego. Dzisiaj windowsa by nie było, bo by sporo musieli usunąć :). Trzeba kod napisać tak, aby z wdt nie było problemu.
    6d) Komentowanie. Wypada komentować rzeczy ważne a nie oczywiste. Widzę brak konsekwencji np.
    Czytam kod i widzę
    sei(); // globalne odblokowanie przerwań

Po co tutaj komentarz, jeśli jakikolwiek gość piszacy pod AVR będzie wiedział o co chodzi? No ale niech już zostanie. Dobrze, komentarz jest trafny, w porządku.
    Czytam kod wyżej i widzę
    UCSRB = 1<<RXEN | 1<<RXCIE;
    UCSRC = 1<<UCSZ1 | 1<<UCSZ0;
    UBRRH = 0;
    UBRRL = 103;

Dlaczego brakuje tutaj informacji jaki tryb włączasz i dla jakiego zegara ustawiasz UBRR? Czytając kod w przyszłości będziesz albo tak dobry i zrozumiesz go od razu, albo będziesz szukał w dokumentacji co włączyłeś.
    6e) Formatowanie kodu cd.
    Niestety, chciał nie chciał, kod powinien być pisany wg pewnego schematu z zastosowaniem jednoznaczych zasad jeśli chodzi o wcięcia, komentarze itd. Jeśli nie chcesz sam o to dbać to skorzystaj z programów które zrobią to za ciebie, bo u ciebie mamy takie coś:
    G_DaneWyswietlaczy[poczatek+1] =9;

a dalej
    G_DaneWyswietlaczy[poczatek] = 9;

W jednych miejscach spacje są, w innych nie ma, w jednych + oddzielasz spacjami w innych nie itd.
    W jednym miejscu funkcję komentujesz w drugim pozostawiasz bez komentarza.
    Jedna z konwencji mówi, że stałe #define warto zapisywać dużymi literami (tego nie trzeba stosować, ale warto).
    6f) brak poleceń kompilacji. Warto także kody zamieszczać w postaci źródeł a nie wrzucać je w dokumentacje. Wtedy można to otworzyć z avr studio lub skompilować dzięki makefile itd
    6g) brak konsekwencji w drukowaniu. Jak się drukuje kod to od A - Z wszystkie kody tą samą czcionką i tylko w uzasadnionym przypadku zmienia się czcionkę. Twój przypadek jest nieuzasadniony.
    7. W dokumentacji brakuje takiego ludzkiego opisu. Przypomina mi ona raczej zbiór wszystkiego i tego dokumentacją bym nie nazwał. Brak jest tam kosztorysu, technik którymi się posługiwaliście, programów z których korzystaliście, materiałów z których korzystaliście, opisu i zasady działania. Rysunki w dokumentacjach technicznych powinny być oznakowane i w sumie opatrzone dodatkowo krótkim komentarzem. Wzory płytek wykonywane w najróżniejszych konwencjach. Raz wymiary są, raz ich nie ma.

Tak więc to są moje uwagi. Kilka dotyczy budowy, kilka kodu i ogólnie spore zastrzerzenia do dokumentacji, która mi przypomina zbitek wszystkiego co zrobiliście wrzuconego do jednego pliku, tyle że to raczej nie dokumentacja, bo stamtąd nie można dowiedzieć się nawet wartości R.

PS. nie czepiajcie się, że oceniłem dokładnie kod. Plik nazwany został dokumentacją, stąd surowa ocena. Gdyby to był osobny plik z opisem wersja robocza kodu, to jest ok. A tak na marginesie, to co bym nie napisał to i tak już nie jest to o diodach i jest to nieco bardziej merytoryczne, więc bardzo proszę o wytrzymanie bez przekleństw :P
    kinkazu
    Level 10  
    Płaciła szkoła to nikt sie nie liczył z kosztami. Nie swoimi pieniędzmi się rządzi z lekka inaczej. No ale większość woli jak się ją doi. Nie nakradli ale i nie zaoszczędzili. http://korwin-mikke.blog.onet.pl
    andre65
    Level 14  
    Naprawdę nie wiem o co się w tych kosztach czepiacie?
    Na rynku takie tablice kosztują 8-12tys zł i koszty 4-7tys. nie są niczym nadzwyczajnym. Jestem z tej branży. I - w przeciwieństwie do większości z Was- dokładnie wiem co piszę. Przepraszam za ten protekcjonalny ton :-)

Dajcie chłopakom spokój i niech realizują się w tej pięknej i twórczej dziedzinie a nie liczcie im każdego grosza. Ot, co.
    BolzZ
    Level 26  
    kleha wrote:
    Patrząc na wasze wyliczenia co do ilości użytych diod i podawanych kosztów zastanawiam się czy ludzie z taką ilością napisanych postów i zapewne jako takim obyciem w branży czepiają się pierdół tak dla zasady czy też w ten sposób nabijają sobie liczniki ??

Ludzie zastanówcie się! To elektroda.pl a nie skąpiec.pl

Szanujący się elektronik ocenia projekt, jego użyteczność, funkcjonalność, myśl techniczną, innowacje a nie liczy pln'y.

Nie wiem ile masz lat, ale na podstawie tego postu moge z pelnym przekonaniem stwierdzic, ze nie wykonywales nigdy zadnych powaznych projektow nawet na studiach, bo zawsze jednym z podstawowych elementow projektu jest ograniczenie kosztów, i kiedy latwo zauwazyc ze koszty znacznie przekroczyly wartosc, w jakiej zamknąłby się doswiadczony inzynier, to trudno to przemilczec...
    max1996
    Level 11  
    A po co diody? Ja bym zapiął wyświetlacze lcd do atmegi i koszt był by mniejszy :D ale musiał byś ją zaprogramować! Moja ocena 2/10, 1 pkt za wykonanie, 2 pkt za wygląd ;)
    hubiwit
    Level 25  
    :arrow: Kolego max1996 nie rozumiem cię.

Mógłbyś umieścić fotki pulpitu sterującego, jak wykonałeś klawiaturę?

Projekt oceniam b. dobrze, dobrym pomysłem było zastosowanie gotowej przetwornicy - nie ciąży na nas odpowiedzialność jak komuś się coś stanie, a na 24V to uprawnień chyba mieć nie trzeba :D
    badyl00
    Level 30  
    max1996 wrote:
    A po co diody? Ja bym zapiął wyświetlacze lcd do atmegi i koszt był by mniejszy :D ale musiał byś ją zaprogramować! Moja ocena 2/10, 1 pkt za wykonanie, 2 pkt za wygląd ;)

O jakim LCD mówisz :?: Chyba wogóle nie przeczytałeś tematu i tylko posty nabijasz.

Dodano po 4 [minuty]:

Co do diod to mój błąd w liczeniu. Jest ich wg obliczeń 964. Także sorki za błędne dane.
    bartek3579
    Level 17  
    Krytyka co do kosztów jest jak najbardziej uzasadniona, ponieważ gdyby nikt nie zwrocil im uwagi to nawet nie wiedzieli by, ze przeplacili i nie starali by sie zredukowac kosztow przy podobnym projekcie. Pieniadze przy budowie sa bardzo wazne i wlasnie szanujacy elektronik nie powinien wybierac drozszych rozwiazan jezeli technicznie sa porownywalne z tanszymi i prostszymi.
    szeryf.rm
    Level 22  
    Teraz i ja przyłącze się do apelu, żeby przestać gadać o kosztach i spierać się o to. Uwagę zwrócono już wielokrotnie i nie ma sensu dalej tego wertować.

Mógłby ktoś przejrzeć jeszcze dokumentację i fotki i swoim okiem znaleźć inne wady prócz tych, o których napisałem. Na pewno będzie to nieco bardziej sensowna dyskusja i jakieś odejście od przewodniego tematu - kosztu diod :).
    bartek3579
    Level 17  
    Nalezalo by sie jeszcze zdecydowac na jeden jezyk na panelu bo nie pasuje bardzo to "UP", "DOWN". Mozna bylo wstawic tam poprostu "+", "-".
    wojtek2812
    Level 22  
    max1996 wrote:
    A po co diody? Ja bym zapiął wyświetlacze lcd do atmegi i koszt był by mniejszy

Ciekaw jestem skąd wziąłbyś takie duże wyświetlacze LCD? Pomyślałeś o widoczności takiego LCD gdybyś na niego patrzył pod małym kątem ??
    Pomyśl chłopie
    Meeshell
    Level 11  
    Czego oczekiwać od 12-to latka któremu rodzice kupili neostradę.

Uwaga ode mnie: najpierw Gospodarze, później Goście ;)
    Endriu64
    Level 19  
    androot wrote:
    Widać lubisz sobie życie utrudniać. Na Ebay są wyświetlacze LED o wysokości 6cali (15cm) i razem z wysyłka z Chin do Polski wychodza po 10zł/sztuka. Płytki nie trzeba bo to tylko kilka kabelków. AT90S2313 są nie produkowane i nie wiem jaki sens umieszczać je w nowym projekcie. Ogólnie jest to duża konstrukcja i robi wrażenie, ale jest dużo niedociągnięć.

tylko jak niby im zapłacioć te 10 zł ?