Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz NIKKO NA-390 II Pali główny bezpiecznik

bladiiik 06 Mar 2008 21:48 7399 24
  • #1 06 Mar 2008 21:48
    bladiiik
    Poziom 11  

    Mam wzmacniacz NIKKO NA-390 II niestety próbowałem podłączyć do niego zwrotnice z car-audio, prawdopodobnie pomyliłem styki i w wzmacniaczu z tego co jestem w stanie wzrokowo stwierdzić uszkodzeniu uległy dwie białe kosteczki opisane jako MPC 70 0.47Ωk 29DT opisane na płycie drukowanej jako R736 i R738 umieszczone tuż przy wyjściach głośnikowych oraz element (prawdopodobnie rezystor) opisany na płycie jako R773. Bezpieczniki do kanałów nie uległy uszkodzeniu. Pali się tylko główny bezpiecznik. W związku z tym chciałbym prosić o poradę co zrobić aby doprowadzić go z powrotem do stanu używalności, od czego zacząć reanimację aby nie wprowadzić jeszcze większych zniszczeń.

    0 24
  • #2 07 Mar 2008 16:08
    marcin804
    Poziom 12  

    Witam te "białe kosteczki" to również rezystory wymień je jak i ten spalony rezystor R773. Teraz napisz na czym jest zbudowany najprawdopodobiej na tranzystorach, więc musisz je sprawdzić będą to tranzystory npn i pnp. Sprawdź również kondensator sprzęgający składową stałą do masy. A jeśli ten rezystor R773 znajduje się przy tranzystorach końcowych to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległy drivery czyli tranzystory polaryzujące końcówkę mocy. Ja bym zrobił tak wylutował tranzystory te oparte na radiator wszystkie i posprawdzał omomierzem lub oscyloskopem za pomocą generatora czy są sprawne. Przypuszczam, że robiąc zwarcie na wyjściu uszkodzeniu uległy tranzystory lub wyżej wymienione drivery. Pozdrawiam mam nadzieje że dałem ci kilka dobrych wskazówek. NAJPIERW POSPRAWDZAJ PÓŁPRZEWODNIKI I REZYSTORY.

    Regulamin p.10.9
    [Art]

    0
  • #3 07 Mar 2008 18:37
    bladiiik
    Poziom 11  

    Wylutowałem juz te rezystory ceramiczne i ten R773. Natomiast przy radiatorze znajduja sie następujące tranzystory: TIP2955,TIP3055, oraz BD911,BD912. Już kiedyś ten wzmacniacz był naprawiany i chciałem zapytac czy to ze te nazwy tranzystorów sie nieznacznie różnia jest zamierzone czy po prostu ktos wstawil co mial? I jeszcze jedno pytanie: jak sprawdzić czy te tranzystory sa uszkodzone?

    0
  • #5 08 Mar 2008 20:16
    marcin804
    Poziom 12  

    Co do tych tranzystorów to: weź multimetr cyfrowy lub analogowy(ze wskazówką):) ustaw na zakresie symbol diody półprzewodnikowej (taki trójkącik z kreseczką):) i przykładaj przewody z miernika do wyprowadzeń z tranzystorów i wykonaj wszystkie kombinacje (9 kombinacji) jeśli wartość na multimetrze cyfrowym spadnie do 0 ,a na analogowym wskazówka wychyli się do końca w przypadku obojętnie której kombinacji to znaczy, na 99% że masz uszkodzony tranzystor (ten jeden procent) to brak chęci przeczytania noty katalogowej. Jeśli mimo wszystko nie potrafisz lub nie masz przyrządu to zanieś poprostu te tranzystory do jakiegoś serwisu rtv i poproś o sprawdzenie tych tranzystorów temu Panu zajmie to maks 2min i raczej nie bedzie chciał za to pieniążków. A tak pozatym to posprawdzaj też te drivery takie malutkie tranzystorki przykręcone na radiatorze. pozdrawiam i czekam na odpowiedź co robisz dalej. Te tranzystorki świadczą o tym że jednak warto zrobić ten sprzęcik:)

    0
  • #6 09 Mar 2008 09:23
    bladiiik
    Poziom 11  

    Wymontowalem wszystkie szesc tranzystrow i uszkodzone rezystory i jutro kupie wszystkie nowe i wymienie. niech juz bedzie porzadnie zrobione. jutro dam znac jaki jest efekt moich dzialan.

    0
  • #7 09 Mar 2008 15:10
    micho a
    Poziom 35  

    sprawdź też reszte układu żeby nie było że wlutujesz te tranzystory i wybuchnie od razu........czasem przy okazji siadają jakieś drobnostki typu jakiś tam opornik w kolektorze tranzystora regulacji prądu spoczynkowego sporadycznie jeden z różźnicówki padnie z niewiadomej przyczyny........ale niewymiana ich może cie drogo kosztować ........

    0
  • #8 09 Mar 2008 22:03
    marcin804
    Poziom 12  

    Witam tak jak pisze "micha o" upewnij się że wyeliminowałeś wszystkie usterki i nie zrób głupstwa że zamiast bezpiecznika bo ci brakło wstawisz gwóźdź:) bo jeśli jednak coś pominołeś to poleci ci coś innego. Bacznie patrz jak montujesz tranzystory chodzi o to żebyś ich nie pomylił. Ja jednak obstawiam że oprócz tych tranzystorów i trzech rezystorów. Padły również drivery a co za tym idzie po włączeniu jeśli te drivery mają pełne zwarcie popłynie taki prąd na tranzystory że skopcą się zanim zdążysz kichnąć. Miałem takich przypadków mnóstwo. Nie chce cie straszyć, ale ja obstawiam że jednak ten wzmacniacz nie zagra. Choć mogę się mylić. tak z ciekawości napisz ile dałeś za tranzystory. Pozdro i powodzenia. Czekam na opis rezóltatów.


    Proszę poprawić pisownię.
    Użycie w tym celu klawiszy "zmień", oraz "pisownia" powinno uprościć sprawę.
    (dj-MatyAS)


    Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

    widać moderatorzy nie próżnują :) poprawię się

    Kolego, proszę poprawić nie tylko "się" ale także posty które kolega napisał na forum. Jak tego dokonać zostało już napisane wyżej przez moderatora "dj-MatyAS".
    Niezastosowanie się do tego polecenia przed napisaniem kolejnego postu będzie skutkowało udzieleniem koledze ostrzeżenia.
    [Art]

    0
  • #10 12 Mar 2008 15:42
    bladiiik
    Poziom 11  

    No więc dopiero dziś miałem czas zeby podejść do sklepu i kupić elementy ale niestety nie mieli wszystkiego:/ brakuje mi jeszcze dwóch tranzystorów, dwóch rezystorów ceramicznych i rezystora który jest podłączony do tranzystora TIP2955, niestety uległ on zniszczeniu i nie moge odczytać wartości jaka na nim była. Czy ktos z was jest w stanie powiedziec jaki rezystor tam powinien byc?

    0
  • #11 12 Mar 2008 16:58
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Sprawdź w drugim kanale jeśli tam jest cały. Elementy w obu kanałach są zazwyczaj analogiczne.

    0
  • #12 13 Mar 2008 09:25
    bladiiik
    Poziom 11  

    no własnie problem w tym ze w drugim kanale nie ma rezystora:/

    0
  • #13 14 Kwi 2008 19:12
    bladiiik
    Poziom 11  

    Poprosiłem kumpla żeby mi kupił tranzystor którego nie mogłem nigdzie kupić, chodziło mi o TIP2955, ale w sklepie chyba takiego nie mieli i sprzedali mu E2955T i to w mniejszej obudowie niż ten który potrzebowałem. Moje pytanie brzmi czy zamontować taki tranzystor czy pojechać i wymienić na taki jak powinien być. Jaki wpływ ma mniejszy rozmiar tranzystora?

    0
  • Pomocny post
    #14 23 Kwi 2008 06:06
    Adam-T
    Poziom 38  

    bladiiik napisał:
    no własnie problem w tym ze w drugim kanale nie ma rezystora:/


    Coś mi się wierzyć nie chce, sprawdź jeszcze raz.

    bladiiik napisał:
    Moje pytanie brzmi czy zamontować taki tranzystor czy pojechać i wymienić na taki jak powinien być.


    Wymień E2955T na TIP2955 lub TIP3055 na E3055T. To musi być para komplementarna, czyli TIP2955/TIP3055 lub E2955T/E3055T.
    Koniecznie sprawdź tranzystory sterujące.

    Pozdrawiam
    Adam

    0
  • #15 24 Kwi 2008 16:06
    bladiiik
    Poziom 11  

    Mam prośbe do właścicieli wzmacniacza NIKKO NA-390 II. Czy mogłby ktoś z was zrobić mi pare zdjęć środka wzmacniacza? Konkretnie chodzi mi o okolice tranystorów przykręconych do radiatora od strony elementów. Podaję maila bladiiik122(malpa)gmail.com i z góry bardzo dziękuję

    Moderowany przez Artur k.:

    Proszę kontynuować wcześniej otwarty temat.
    Scaliłem.

    0
  • #16 28 Kwi 2008 18:19
    bladiiik
    Poziom 11  

    No i jestem na takim etapie że wymieniłem wszystko i brakuje mi tylko parametru tego rezystora. Ten rezystor jest podłączony do środkowej nóżki TIP2955. Może ktoś z was wie jaki tam powinien być? Zaznaczyłem kółkiem na zdjęciu o który rezystor mi chodzi. A jeszcze chciałem zapytać jak odpalić wzmacniacz jak już wszystko będę miał złożone. Po prostu podłączyć czy podjąć jakieś specjalne środki ostrożności?

    0
  • #17 29 Kwi 2008 12:08
    micho a
    Poziom 35  

    środkowa nózka znaczy kolektor ?? a do czego jest podłaczony drugą nózka ?? to jest pełnokomplementarny czy quasikomplementarny ??

    nie mam pomysłu od czego może być ten opornik jeśli to wzmacniacz quasikomplemenatrny (2xnpn)to kolektor mocy może być albo wyjściem wzmacniacza albo plusem zasilania........

    środki ostrożności zamiast bezpiecznika kanału żarówka 220v 100wat i amperomierz uchroni to przed ew wybuchem w razie błedu

    0
  • #18 29 Kwi 2008 12:17
    bladiiik
    Poziom 11  

    Jest to wzmacniacz pełnokomplementary według tego co mówisz bo jeden tranzystor jest npn a drugi pnp.

    Kiedyś w temacie pisałeś coś takiego:
    sprawdź też resztę układu żeby nie było że wlutujesz te tranzystory i wybuchnie od razu........czasem przy okazji siadają jakieś drobnostki typu jakiś tam "opornik w kolektorze tranzystora regulacji prądu spoczynkowego" sporadycznie jeden z różnicówki padnie z niewiadomej przyczyny........ale nie wymiana ich może cię drogo kosztować ........

    Tylko pytanie skąd wiedzieć jaki rezystor powinien się tam znajdować. Znalezienie schematu jest raczej nie możliwe, spędziłem już nad tym godziny.

    Poniżej zamieściłem zdjęcie zrobione w Wzmacniaczu NIKKO NA-590 II i na pierwszy rzut oka elementy w środku są bardzo podobne do elementów w moim wzmacniaczu. Czy mógłby ktoś z was odczytać wartość tego rezystora??

    0
  • #19 29 Kwi 2008 18:29
    herrinq
    Poziom 12  

    Ja bym to odczytal jako:

    zielony niebieski czarny srebrny co daje 56 ohm z tolerancja 10%, wyglada na 0.25W.

    0
  • #20 30 Kwi 2008 19:07
    bladiiik
    Poziom 11  

    No więc tak. Wlutowałem rezystor i odpaliłem wzmacniacz. Bezpiecznik przy włączniku zasilania (1A) tylko się zaświecił :cry: wyciągnąłem więc bezpieczniki od kanałów lewego i prawego ale to poskutkowało tylko efektem świetlnym na wcześniej wspomnianym bezpieczniku. Na rysunku zaznaczyłem i opisałem co wymieniłem. Gdzie dalej szukać usterki? co jeszcze można wymienić? Co powinienem sprawdzić?

    Wzmacniacz NIKKO NA-390 II Pali główny bezpiecznik

    0
  • #21 30 Kwi 2008 20:55
    Artur k.
    Admin grupy audio

    W kwestii rezystora.
    Według mnie 47Ω - żółty, fioletowy, czarny. Pasek tolerancji: srebrny - 10%

    Co do wzmacniacza, ja tu widzę niewymienione tranzystory sterujące (nie są przez kolegę zaznaczone na zdjęciu).
    Zaznaczyłem - w drugim kanale identycznie:
    Wzmacniacz NIKKO NA-390 II Pali główny bezpiecznik

    Pozdrawiam

    0
  • #22 30 Kwi 2008 23:22
    bladiiik
    Poziom 11  

    Hmm a widzisz, o tym mi nikt nie powiedział. To w takim razie jakie tranzystory wymieniłem bo wymieniłem ich już sześć? W każdym bądź razie zaraz po weekendzie majowym się za to ponownie wezmę.

    0
  • Pomocny post
    #23 01 Maj 2008 05:19
    Artur k.
    Admin grupy audio

    To trzeba mówić (pisać) tak oczywiste rzeczy?
    Przy uszkodzeniu "bipolarnej" końcówki mocy, zawsze wymienia się tranzystory końcowe oraz sterujące. Wystarczy poczytać tematy dotyczące naprawy wzmacniaczy na forum - prawie w każdym można trafić na takie informacje.
    Wzmacniacz to wzmacniacz, konstrukcja nie zmieniła się znacząco na przełomie lat - 90% wzmacniaczy zbudowanych z użyciem tranzystorów bipolarnych ma bardzo podobną budowę (jeśli nie taką samą).

    Ze zdjęcia wynika, że kolega wymienił tranzystory końcowe oraz tranzystory kontrolujące prąd spoczynkowy (te małe na radiatorze).
    Przed wlutowaniem nowych tranzystorów sterujących należy koniecznie sprawdzić czy końcowe ponownie nie uległy uszkodzeniu.
    Jeśli chodzi o same sterujące, to zapewne podejdzie tam para BD139 i BD140 .

    Pozdrawiam.

    0
  • #24 05 Maj 2008 18:32
    bladiiik
    Poziom 11  

    Co do dwóch tranzystorów to faktycznie są wlutowane w jednym kanale BD139 i BD140, ale w drugim są BD237 i BD238. Zamontować takie jakie są czy zmienić na parę BD139 i BD140?

    0
  • #25 07 Maj 2008 17:44
    bladiiik
    Poziom 11  

    Witam!

    No więc na wstępie chciałem oznajmić wszystkim, że moje męki zostały zakończone:) Ponieważ wzmacniacz działa! Wymieniłem jeszcze tranzystory sterujące i poprawiłem luty na wszystkich tranzystorach bo jak sie okazało niektóre ścieżki ze starości były nadpalone w okolicy tranzystora i nie łączyły. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony mi czas.

    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów