Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Suntrack
    Race_D
    Level 13  
    Cze wszystkim!
    Widze ze gsm juz calkowicie wypiera CB :? .
    Mam Alana 28, dostalem od qmpla za grosze - samo radio z microphonem, ale nie znam sie zupelnie na tym :(
    czy ktoś mogłby mi podrzucic jakiś opis (dane/mozliwosci/obsluga) albo chociaz link do czegos takiego?
    Wiem tylko gdzie power i antena ale juz gniazd PA i EXT i wszystkich tych przyciskow (poza AM/FM ;)) zoopelnie nie qmam.
    I jeszcze chciałbym wiedziec ile to jest warte tak jak to mam i ewentualnie co bym jeszcze musial zdobyc zebym mogl zaczac gadac z innymi.
    Na jaką odleglosc to moze nadawac :?:

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • Suntrack
    Copti
    Level 14  
    sredni zasieg dla 4Watt:

na antenie antenie samochodowej to okolo 15 - 30 km

na bazowej 25 - 50 km

zasieg zalezy od propagacji i od tego czy dobrze zestroisz anetene

Potrzebujesz zasilacz stabilizowany z ktorego moglbys pociagnac 2 - 5A (12-14V). Do tego jakas antenke :) + SWR-meter (zeby ja zestroic)

Pozdrawiam
    Michal

p.s.

EXT - to wyjscie na zewnetrzny glosnik
    PA - to "TUBA" (to co powiesz w gruche pojdzie na glosnik - no odpowiednio wzmocnione ;P)
    Race_D
    Level 13  
    wszystko fajnie tylko do czego te wszystkie przyciski :?:
    Jest szansa zeby gdzies znalezc jakas instrukcje - cos jak te pdf'y do komorek?
    Radio ma byc do autka, czy moge je uzywac bez tych wszystkich rejestracji, homologacji itp. bajerow? Chodzi mi o to czy ktos zada sobie tyle trudu by mnie namierzyc i czy tak wogole robia?
    Domyslam sie, ze namierzyc to mnie chyba moga tylko jak nadaje.
    Copti
    Level 14  
    obsluga kazdego radyjka jest analogiczna - o ile nie jest to najnowszy model :) gdzie na panelu znajdziesz 4 przyciski do obslugi wszystkich funkcji :)

opisz dokladnie ktore pokretla / przyciski Cie interesuja a napisze do czego sluza

73
    Michal

p.s.
    co do namierzania :), dla policji wystarczy sam fakt posiadania w autq CB :). Choc wiele osob pisze ze w czasie rutynowek bardzo rzadko pytaja o papiery :) (zezwolenie) to wiesz jak jest :P
    Race_D
    Level 13  
    W zasadzie to interesują mnie wszystkie przyciski :)
    Qmam tylko on/off/vol i wybieranie kanalu.
    Nie łapie natomiast reszty:
    squelch; mic.gain (czułość mikrofonu?); RF. GAIN (?); PA/CB; ANL/OFF; SWR/S-RF; MEMO (pamięć, tylko jak?); FIL/OUT; CH.LOCK;
    FM/AM to jeszcze rozumiem ;)
    Niestem zupełnie zielony, bawiłem się troche na zasilaczu w domu ale bez anteny (podpiąłem zwyklą od radia :oops: ) i nic nie mogłem wysłyszeć na żadnym kanale (poza szumem). Widze że bez ANT. raczej nie podzialam.
    A, i jeszcze jedno:
    Quote:
    EXT - to wyjscie na zewnetrzny glosnik
    PA - to "TUBA" (to co powiesz w gruche pojdzie na glosnik - no odpowiednio wzmocnione ;P)

zewn. glosnik rozumiem, grucha to zapewne mic. , ale co sie wtyka do tego PA - dodatkowy mikrofon?
  • Suntrack
    Copti
    Level 14  
    squelch - to blokada szumow, ustawiasz tym potencjometrem prog, powyzej ktorego sygnaly beda przepuszczane (slyszane w glosniq)(ustawiony na maxa uniemozliwi Ci odbior, nalezy nim krecic do momentu znikniecia szumow)

mic.gain - tak jak piszesz

rf.gain - reugulujesz czulosc odbiornika

PA/CB - przelacznik w pozycji CB, gdy mowisz w gruche to idzie w eter, gdy jest na PA to co mowisz idzie na glosnik

ANL - wlacza uklad przeciwzakloceniowy

SWR/S-RF - wskaznik w pozycji SWR pokazuje wspolczynnik fali stojacej, w S.RF przy nadawaniu pokazuje moc z jaka wychodzisz w eter, przy odbiorze wskaznik odbieranego sygnalu

MEMO - tak jak piszesz :) to pamiec. Roznie to jest w roznych radyjkach, w niektorych po wybraniu kanalu i przycisnieciu MEMO naciska sie nastepnie przycisk np. M1, M2, itd. ktoremu chcemy ten kanal przypisac

CH.LOCK - przycisk ktory blokuje mozliwosc przelaczenia kanalu, jesli radyjko bylo przestrojone z piatek na zera to byc moze teraz mozesz nim przelaczac "0" i "5"

FIL/OUTPUT - przelacznik tonow

gniazdo PA sluzy do podlaczenie megafonu

Jesli masz zle zestrojona antene (bardzo duzy SWR) to mozesz spalic koncowke mocy (przy nadawaniu). Jesli chodzi o odbior no coz :( na radyjq dzis jest juz nie wiele osob, wiec najlepiej wybierz kanal 19 tam czasem mozna jeszcze uslyszec kierowcow :)

Pozdrawiam
    Michal
    Race_D
    Level 13  
    Wielkie dzięki za szczegółowe objaśnienia, teraz może bede mogł z kilkoma qmplami gadać za free :)
    Copti
    Level 14  
    spox nie ma za co :)

fajnie ze ktos sie jeszcze interesuje tematem CB, to juz wymierajacy gatunek ;)

Pozdrawiam
    Michal
    Requan
    Level 11  
    Bardzo sie ciesze, ze ktos jeszcze probuje podjac inny temat niz komorki (szczyt moich marzen to byloby cos z SSB)
    Wszystko jest jak Ci kolega napisal,jesli bedziesz chcial sprzedac radio to najlepiej wystaw go na allegro(www.allegro.pl) - tam jest najbezpieczniej a i zawsze sie ktos znajdzie kto by chcial go kupic (cena w zaleznosci od danego zainteresoawania to od 150 do 200zl a moze i 250)
    pozdra dla obydwu kolegow
    m17
    Level 11  
    chciałbym pociągnąć temat,.. kupiłem radyjkok Yosan 2204,.. pięć czterdziestek,.. ciekłokrystaliczny wyświetlacz,. (właśnie na Allegro.pl, za 80zł,. jak nowe),.. CB używam od lat, głównie prostych modeli Alana i Onwy, a na tym radyjku mam dwa takie przyciski "DW" oraz "MO/RF", co to za cuda?? pozdrawaim,, wymierających CB-Radiowców,... :D
    Copti
    Level 14  
    DW - mozliwosc nasluchu dwoch kanalow, CB przelacza sie co chwile na jeden i drugi kanal, jesli na ktoryms z nich jest sygnal tak silny aby otworzyc blokade szumow, wowczas pozostaje na dluzej na danym kanale (na tym na ktorym jest aktualnie prowadzona konwersacja

natomiast jesli chodzi o MO/RF - to pewnosci nie mam ale wydaje mi sie ze sluzy to do przelaczania trybow pracy wyswietlacza
    w pozycjji MO - na wyswietlaczu w postaci "beleczek" powinna byc pokazywana glebokosc modulacji AM

73
    Michal
    zyraf
    Level 26  
    i jeszcze do kolegi Race_D do wyjscia PA podlaczasz zewnetrzny glosnik:), jest to chyba skrot z ang. od Power Amplifier tak mi sie wydaje. Ja sam mam Cb od niedawna... i tez nic nie kapowalem, na sakmym poczatku jechalem na kablu:D co moglo sie zle skonczyc ale byl to tylko lipny reczniak Cobra do samochodu, teraz nadaje z alan'a 18 i jest tak sobie, musze tylko antene zestroic:)
    pozdrofka!
    pioter
    Level 16  
    Z alana 48 nie wolno Ci nadawać z samochodu, chyba że zaniesiesz je do PARu, tam zablokują Ci bandy (zostawią podstawową 40) obetną moc wyjściową do 4W (ma rozkręt do 12W), nie wiem czy modulacja SSB jest jeszcze dozwolona, ale jeśli nie, to zapewne ją zablokują, założą polombę, dadzą homologację i wyrobią pozwolenie (roczny abonament około 9zł).
    Oczywiście dzisiaj te wszystkie przepisy są jawnie olewane i wystarczy radio odpowiednio uniewidocznić w samochodzie (nadgorliwy policjant może poprosić o okazanie homologacji sprzętu i uprawnienia).

Co niektórzy nawet tworzą i kupują wzmacniacze antenowe. Osobiście nie polecam tranzystorowych, zniekształcają dźwięk. Jak tylko narysuję, to wrzucę do odpowiedniej kategorii wzmacniacz na lampie 6p45s (od rubina) podbijający moc do 80W, przy sterowaniu z 4W.

Antena bazowa 5/8 fali (fala 11m), z przeciwwagami, zapewni z domu najlepszy zasięg. Podstawowa antena bazowa 1/2fali (około 5,5m) kosztuje około 50 zł.
    Z mobili to jest różnie, zależy od długości promiennika.
    Informuję, że aby uzyskać maksymalną sprawność anteny, nie wolno skracać fabrycznego kabla (mobil), ani tym bardziej owijać go dookoła anteny, czy czegokolwiek. Zagięć kabla musi być jak najmniej.
    Następną sprawą jest kabel do ant. bazowej. Impedancja wyj. wszystkich znanych mi transceiverów wynosi 50R, taki kabel należy właśnie kupić. Znaczną poprawę nadawania i odbioru przynosi umieszczenie anteny już na 1m maszcie. Polecam pręt z przeciwwagami, które najlepiej uziemić. Zresztą ekran kabla też polecam uziemić obustronnie.
    Kabel im grubszy tym lepszy. Jak najmniej łączeń. Jeżeli mieszkasz w bloku, umieść kabel jak najbardziej niedostępnie dla sąsiadów nad tobą, gdyż w przypadku różnych rozregulowań (niska selektywność nadajnika, zbyt duża moc nadawania, zakłócenia zasilania sieci elektrycznej etc.) harmoniczne sygnału wbijają się na częstotliwości RTV i złośliwy sąsiad może wepchnąć szpilkę w kabel i ja ułamać. Ciężko potem taką znaleźć. Zakłócenia wysyłane do sieci można podobno złagodzić, nawijając przewód zasilacza na rdzeń toroidalny, ale coś mi się zdaję że to jakiś mit.

/życzę wielu Sów/ a nawet połamania wskazówek rozmówcom.
    Requan
    Level 11  
    Wiesz wszystko tez zalezy od propagacji terenu na jakim sie znajdujesz, dla dwoch takich samych warunkow sprzetowych w roznych miejscach bedzie zupelnie inny zasieg.
    W gsm poradzili sobie tak ze posluzono sie przyblizonymi modelami propagacyjnymi(np.Okumura-Hata czy Wasfish-Ikegami), wiesz jak chcesz to mozesz sobie to policzyc :D, bo przeciez jeden z kolegow napisal ze nie ma rzeczy niemozliwych :P
    pioter
    Level 16  
    W poprzednim poście nie dodałem że nadajniki CB należy zasilać prądem stabilizowanym. Nie wysyłamy wtedy w przestrzeń paskudnego buczenia 50Hz.
    Polecam także drobne dodatki, które poprawiają komfort pracy z CB, takie jak "kompresja" i echo do mikrofonu. Pierwsze jest prostym wzmacniaczem fonii, wspomagającym czułość samej wkładki mikrofonowej, a drugie przydaje się do zwiększenia wyrazistości modulacji u odbierającej stacji.
    Ponadto wzmocnienie modulacji, zwiększa nieco skuteczność zasięgu do krańcowo oddalonych stacji. Zdaża się bowiem czasami tak, że odbiornik "łapie" falę nośną, ale modulacja już nie dociera.
    SQ9MEM
    Level 29  
    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o CB, polecam strony www.radio.org.pl i strony.wp.pl/elementaz_cb
    Samael
    Level 12  
    Copti wrote:

SWR/S-RF - wskaznik w pozycji SWR pokazuje wspolczynnik fali stojacej, w S.RF przy nadawaniu pokazuje moc z jaka wychodzisz w eter, przy odbiorze wskaznik odbieranego sygnalu

czyli ALAN28 ma wbudowany miernik SWR/S-RF?
    bonek
    Level 13  
    zdecydowanie tak, i to nawet pokazujący rozsądne wartości (chyga, że ktoś wcześniej w nim grzebał)
    Samael
    Level 12  
    Witam
    CB w Stalowej Woli nie zyje :( ,

Mam Alana28 i na mobilu antene president ML145, na modulacji FM lapie tylko ukraincow na kanalach w poblizu wywolawczego, nawijaja cos po swojemu i nie wiadomo nawet co, na modulacji AM to juz zupelna tragedia czysty odbior ale kogos zlapac jest ciezko a jak juz kogos sie namierzy to jak zwykle sasiad z za wschodniej granicy, Ale zeby dalo sie coklowiek odebrac to trzeba dac pokretlo RF GAIN na max.

albo mam jakies trefne radio albo w miescie nikt nie nadaje, jezdzilem sobie po miescie, wlaczylem auto-scan i tylko manewrowalem pokretlem squelch zeby cos w tym smietniku wychwycic

antena o dziwo nie wymagala dostrajania mam wg skali alana28 swr dwie kreski co daje jakies 1,1 - 1,2

Czy mam uszkodzone radio? Czy poprostu najzupelniej w swiecie nikt nie korzysta z tego? Czy moze mam zrypane radio i zaniesc je do sprawdzenia? Tyle ze nie wiem kto sie tym u mnie zajmuje :(
    Jacuś I
    Level 15  
    Oczywiście nie masz uszkodzonego radia, tylko nikt u Was nie korzysta z tego dobrodziejstwa, ale nie należy się tym martwić jeszcze w trasie się napewno przyda...a co do tego SWR-ka w radyjku to pozwala ono zgrubnie ustawić antenę do radyjka na tyle żeby nie spalić końcówki, jeśli masz takie wskazania jak wyżej opisałeś to powinno starczyć. Aha! Jeśli odbierasz zagraniczne stacje to napewno radyjko pracuje poprawnie.
    Samael
    Level 12  
    heheh to nie sa zagraniczne stacje tylko jak najbardziej lokalne, ukraincy wolgi maja wyposazone w CB, a mieszkam na szlaku warzywnym :),
    ukraincy woza do sie siebie warzywa z gieldy w Sandomierzu.
    Jacuś I
    Level 15  
    No to jakby nie patrzył to jak widać radyjko twoje działa z powodzeniem, polecam poszukać na tym forum tematu strojenia anten (gdzieś widziałem) warto się z tymi tematami zapoznać, są też i inne strony w tej tematyce, w sieci znajdziesz sporo...
    Samael
    Level 12  
    Czy ma ktos moze opis zlacz w 6 pinowym gniezdzi mikrofonowym ALAN'a 28?
    CB RADIOSERVICE 39
    Level 16  
    > pioter napisal:
    Z alana 48 nie wolno Ci nadawać z samochodu,

= oczywiscie, ze wolno, ma homologacje

> chyba że zaniesiesz je do PARu, tam zablokują Ci bandy (zostawią podstawową 40) obetną moc wyjściową do 4W

= URTiP nie ma prawa niczego blokowac ani obcinac!
    patrz Art.288K.K.

> (ma rozkręt do 12W),

= rozumiem, ze to zarcik?
    z czego mialoby byc te 12W? popatrz, jaki tam jest tranzystor i do czego on moze byc zdolny
    12W fali nosnej, owszem, da sie ustawic, ale na pewno nie da sie tego poprawnie zmodulowac! wiec po co? dla ogrzewania tylko?

> nie wiem czy modulacja SSB jest jeszcze dozwolona,

= oczywiscie, ze jest dozwolona, nigdy nie byla zabroniona
    alan 48 nie ma SSB

> ale jeśli nie, to zapewne ją zablokują, założą polombę, dadzą homologację i wyrobią pozwolenie

= nie maja prawa dokonywac zadnej ingerencji w urzadzenie
    jesli komus zdarzyl sie taki przypadek, to moze miec watpliwa satysfakcje, ze dal sie zrobic w konia

> (roczny abonament około 9zł).

= nie ma rocznego abonamentu, jest tylko jednorazowa oplata rejestracyjna 81,50 PLN

>Oczywiście dzisiaj te wszystkie przepisy są jawnie olewane i wystarczy radio odpowiednio uniewidocznić w samochodzie (nadgorliwy policjant może poprosić o okazanie homologacji sprzętu i uprawnienia).

= policjanta nie ma prawa interesowac homologacja, tylko i wylacznie kwit rejestracyjny radia, nic wiecej

>Co niektórzy nawet tworzą i kupują wzmacniacze antenowe.

= bez sensu...
    po co wzmacniacz, skoro nie da sie odsluchac korespondenta, ktory nas slyszy?

> Osobiście nie polecam tranzystorowych,

= to zalezy od tego, jakiej sa one konstrukcji i czy odpowiednio ofiltrowane na wejsciu i wyjsciu

> zniekształcają dźwięk.

= do znieksztalcen dzwieku nic nie maja, jezeli juz, to tylko pozornie
    znieksztalcane sa przebiegi w.cz., powstaja przesterowania, jesli nieumiejetnie stosowane, harmioniczne itp.

> Jak tylko narysuję, to wrzucę do odpowiedniej kategorii wzmacniacz na lampie 6p45s (od rubina)

= to akurat nienajgorzej chodzi...
    jesli na dobrym schemacie...

> podbijający moc do 80W,

= PEP czy dead key? ;-)

> przy sterowaniu z 4W.

= samej nosnej, czy z modulacja?
    to jest duza roznica

>Antena bazowa 5/8 fali (fala 11m), z przeciwwagami, zapewni z domu najlepszy zasięg.

= jesli bedzie to prawdziwe 5/8 a nie imitacja...

> Podstawowa antena bazowa 1/2fali (około 5,5m) kosztuje około 50 zł.

= jest w zupelnosci wystarczajaca

>Z mobili to jest różnie, zależy od długości promiennika.
    Informuję, że aby uzyskać maksymalną sprawność anteny, nie wolno skracać fabrycznego kabla (mobil), ani tym bardziej owijać go dookoła anteny, czy czegokolwiek. Zagięć kabla musi być jak najmniej.

= zagiec to sobie moze byc ile tylko chce, wazne jest, aby w przypadku tandetnej jakosci kabla unikac zwijania go w kolko itp

>Następną sprawą jest kabel do ant. bazowej. Impedancja wyj. wszystkich znanych mi transceiverów wynosi 50R, taki kabel należy właśnie kupić. Znaczną poprawę nadawania i odbioru przynosi umieszczenie anteny już na 1m maszcie.
    = pod warunkiem, ze maszt/antena znajduja sie na malej wysokosci, w przypadku np. wiezowca nie ma to zupelnie zadnego znaczenia
    patrz -> wzor na obliczenie horyzontu radiowego

> Polecam pręt z przeciwwagami,

= pod warunkiem, ze pelnowymiarowe (cwierc fali)

>które najlepiej uziemić.

= uziemia sie maszt, a nie przeciwwagi

> Zresztą ekran kabla też polecam uziemić obustronnie.

= ekran kabla jest uziemiony przez prawidlowa konstrukcje anteny,
    natomiast z drugiej strony ma byc uziemione radio, nie kabel
    patrz -> przepisy bhp w radiokomunikacji

>Kabel im grubszy tym lepszy.

= przy wiekszych dlugosciach - tak

> Jak najmniej łączeń.

= nie ma to znaczenia na tym zakresie fal, jesli sa wykonane prawidlowo

>Jeżeli mieszkasz w bloku, umieść kabel jak najbardziej niedostępnie dla sąsiadów nad tobą, gdyż w przypadku różnych rozregulowań (niska selektywność nadajnika,

= nadajnik nie ma selektywnosci! selektywnosc, to parametr odbiornika!

>zbyt duża moc nadawania,

= czesciej powodem "scen" jest zasmiecone widmo nadajnika (z powodu jego popaprania), niz sama tylko moc

> zakłócenia zasilania sieci elektrycznej etc.)

= to jest latwo wytepic

> harmoniczne sygnału wbijają się na częstotliwości RTV i złośliwy sąsiad może wepchnąć szpilkę w kabel i ja ułamać. Ciężko potem taką znaleźć.

= ale sasiada latwo znalezc, a wtedy...

> Zakłócenia wysyłane do sieci można podobno złagodzić, nawijając przewód zasilacza na rdzeń toroidalny,

= to prawda

> ale coś mi się zdaję że to jakiś mit.

= zle Ci sie zdaje
    patrz -> fizyka, zakres podstawowy

pzdr.,
    Krzysztof
    Samael
    Level 12  
    Witam
    Czy ma ktos moze skan homologacji ALANa 28 ??

Jak cos to bylbym wdzieczny, oto e-mail: polskifiat125p(_at_)interia.pl

Pozdrawiam
    karol111
    Level 11  
    z anteny stacjonarnej 5/8 zasięg do 35 km masz z anteny samochodowej do 7 km musisz mieć zasilacz min 5 amper 13,8 V musisz wyrobić zezwolenie bo inaczej PAR cie namierzy i po tobie musiasz mieć swr żeby zestroić anteny na min 1 jest to wspułczynnik fali stojącej
    p4v3u
    Level 27  
    wejdz na stroine np www.radio.org.pl tam bedziesz mial wszystko....
    0kph
    Level 11  
    Copti wrote:

A mozesz naswietlic jak przeprowadzic strojenie przy pomocy wbudowanego mechanizmu Alana 28? Dokladnie krok po kroku :)
    I jak interpretowac wyniki...