Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WinFast TV 2000 Expert Edition nieprawidłowe działanie

artent 15 Paź 2007 15:01 18909 73
  • #61
    michcio
    Specjalista elektryk
    Spróbuj klawiszem H zmienić system nadawania dźwięku.
  • #62
    mr6319
    Poziom 12  
    Pozwoliłem sobie na podsumowanie wielu porad z kilku for na temat Karty WinFast 2000 Expert. Niektóre porady mogą się powtarzać lub różnić się małymi niuansami. Sam jeszcze nic z tym nie robiłem (po prostu brak czasu w domku). Nie przytaczam pytań bo czytający odpowiedzi raczej się domyślą o co chodzi:

    PVR1 zamiast PVR2 - warto czasami wrócić do starszych sterowników.

    To że nie masz możliwości regulacji dźwięku, wynika z faktu że nie masz wybranego w opcjach karty telewizyjnej urządzenia we/wy. Spróbuj wybrać Line-in, lub AUX. U mnie pomogło.

    Aby uzyskać dźwięk stereo najpierw w ustawieniach Channel list & frequency table w polu Area wybieram Poland (Pal B/D) i następnie wyszukuje wszystkie stacje TV. Następnie przełączam area na Poland (Pal D) i cudownie pojawia się stereo.

    W przypadku karty WinFast TV 2000XP Expert w ustawieniu Audio out control line należy zmienić ustawienie z line in na CD player i gwarantuje, że będzie działało tzn. będziesz mógł kontrolować głośnośc programem WinFast PVR przy użyciu pilota i skrolerka myszki.

    Zmień też w ten sam sposób Audio recording line bo nie będzie ci nagrywać dźwięku. Sprawdź też pozom głośności przy nagrywaniu.

    Najlepiej działa ta karta ze sterownikami: 5.13.1.3307
    Są tutaj:
    http://www.softwarepatch.pl/plik/1462/56/219/...inFast-TV2000-XP-Expert---WinFast-DV2000.html
    Ja miałem je na CD-ROMie dołączonym do karty TV,mają podpis cyfrowy.

    Ogólnie sprawdź ustawienia na mikserze systemowej karty dźwiękowej. Może za duże jest natężenie głosu line-in, lub tak jak pisał kolega Elektryk80 może jest problem z ustawieniami mikrofonu.

    Nie chciało mi się wszystkiego czytać - także odniosę się tylko do problemu z ustawieniem kanałów i dźwiękiem :D:D

    otwierasz WinFast PRV, wchodzisz w opcje, na głównej stronie opcji wybierasz w "Audio-Out Control Line" - "AUX" - teraz dźwięk będzie normalny a nie cichy, przechodzisz do zakładni "Channel list" i naciskasz "Scan cannels" - tuner automatycznie sam wyszukuje wszystkie kanały i je automatycznie zapisuje z tym że nie bedą one po kolei, np. na kanałach od 1 do 5 nie bedzie nic, na kanale 6 bedzie TVP1, na kanale 7 nic nie bedzie, na kanale 8 bedzie TVN itd. - ale to łatwo przestawić - najpierw zrób to co piszę i powiedz czy pomogło

    Audio out control line musi być wybrane to wejście do którego jest dołączony kabelek od karty TV.
    Jeśli jest podpięty do AUX to wybierasz aux, jeśli do odtwarzacz CD musisz wybrać CD.
    Jeśli nadal nie będzie dżwieku, to w Panelu sterowania w oknie Area wybierz POLAND (Pal D) bo nie wiadomo w jakim standardzie nadaje Twoja kablówka.
    Jeśli chodzi o kanały to w oknie channel list masz numery kanałów i częstotliwości kanałów, jak wiesz na których kanałach nadaje kablówka zaznacz "ptaszki" w okienkach przy tych kanałach i kliknij OK.
    Jeśli nie będzie kanałow na CABLE wybierz ANTENNA.

    Miałem ten sam problem z głośnością dźwięku, dopiero podpięcie pod Cd-audio załatwiło sprawę

    w ustawieniach dać "Poland (PAL D)" zamiast Poland (PAL B/D) i problem zniknął

    Hello!poczatkowo mialem podobny problem przy przelaczaniu sie na radio z tv kanaly znikaly!po 1.po skanowaniu i znalezieniu kanalow musisz w kwadracie zaznaczyc "ptaszkiem" wybrane przez ciebie kanaly i po 2.uczynic z nich favorite channel wtedy ikona powinna zmienic sie z niebieskiego pika na czerwone serducho!na koniec ustaw sobie wszystkie programy w rzedzie np.od 1 do 10 kanalu i zakoncz wciskajac \/ na dole ekranu.to samo zrob z radiem.powinno grac.jak nie, daj znac!

    Mialem ten sam problem panowie z zapamietywaniem programow. Czytalem wszystko co sie dalo w necie , fora, jakeis testy , wszystko , jedyne co znalazlem to pytania o ten sam problem. W koncu sam zaczalem kombinowac .... i udalo sie icon_smile3.gif
    Problem u mnie zostal rozwiazany w bardzo blachy sposob.
    Zaznaczamy Poland (PAL B/D)
    TV source zaznaczamy jako ANTENA ( wazne !! )
    Na dole zaznaczamy auto fine tunning
    Opcje Adaptive channel scanning zostawiamy jako NIE zaznaczona


    też jestem posiadaczem winfast 2000 xp rm...i tak dalej i postaram się jakoś pomóc. a wiec !
    aby wogóle chodził dźwięk bez podłaczania osobnego kabla audio(tylko antenowy) należy dołączony do karty kabelek(taki jak do cd lub dvd)podłączyć do kartytv(jest tam jedno gniazdko) i do karty dźwiękowej audio in albo aux, a we włąściwościach programu pvr opcja audio ustawi się automatycznie(u mnie tak było), co do pasów i złej jakości obrazu u jednego z forumowiczów podejrzewam, że jest to spowodowane słabym komputerem, wadliwym, zbyt długim lub niskiej jakości kablem, a co do kanałów znikających po restarcie oprogramowania, wystarczy przy znalezionej stacji prawym klawiszem kliknąć i zaznaczyć favorite channel, a w trakcie oglądania pod prawym klawiszem mychy zaznaczyć opcję use favorite channel list, a co do niekompletnej listy kanałów wysrtarczy zaznaczyć adaptive scaning i fine tunning i gdy karta znajdzie wszystkie programy(trzeba cierpliwie poczekać)zaznaczyć wyszukane stacje jako favorite(prawym klawiszem) i voila :)ja używam sterowników z holenderskiej strony leadteka i wsjo mi działa .
    !!! i jeszcze jedna sprawa- jeżeli po zamontowaniu karta nie jest wykrywana przez system to najprawdopodobnie macie problem z przerwaniami irq, czyli po polsku w którymś slocie pci macie jakiś sprzęt(karta audio-tak było u mnie)i musicie poprezmieniać owe karty aż do skutku, u mnie wszystko zadziałało dopiero po około trzech godzinach mordęgi z drajwerami do karty tv i karty dźwiękowej bo mi zniknął dźwięk! :) i zamianą kart w slotach. teraz działa i jest okej, a mam ją ...DRUGI DZIEŃ :)pozdrawiam wszystkich i powodzenia,a co do exportu listy programów poszukam i jak znajdę- pomogę , jeszcze apropos kolejności programów, po prawej stronie w oknie strojenia mamy strzałeczki do góry, w dół i znak równania,aby zmienić miejsce programu na liście zaznaczamy go i klikamy odpowiednio w górę lub w dół :)...starczy :)

    Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

    Powiem tak: Sukces w 99%. Wszystko działa jak laleczka: Obraz jak brzytewka, jest głos bez szumów i na przyzwoitm poziomie, są zapisane kanały, działa pilot i w ogóle jest OK, oprócz skaczącego TVN. Proszę o podpowiedź jak można ręcznie dostroić kanał - być może wystarczy mała korekta pasma...? A co do wszelkiego snieżenia u sporej części użytkowników tunera to jestem pewien iż jest to spowodowane tylko i wylącznie złym wykonaniem połączeń na rozdzielaczu sygnału TV (czyli popularne F-ki). Dopiero trzecia próba podłączenia i najbardziej staranna dała super rezultat.
    PS. Muszę przyznać, że karta jednak jest warta swojej oceny. Jak narazie mimo początkowych problemów u mnie na wielki plus.
  • #63
    mr6319
    Poziom 12  
    A kto mi powie czumu zaprzestał swej działalności Pilot?
  • #66
    weryfany
    Poziom 25  
    Żeby pilot działał musi być ikonka w trayu ta śmieszna niebieska. Jeśli jest i nie działa to, moze to głupio zabrzmi ale weś telefon komórkowy z aparatem i wciśnij jakiś guzik na pilocie i skieruj w strone aprartu w fonie. Dioda powinna mrugać na wyświetlaczu (zaświecać sie i gasnąć). Ludzkie oko nie widzi podczerwieni ale sprzęt elektroniczny tak.

    Ja używam tych:

    http://rapidshare.com/files/71553404/Leadtek.rar

    Jedyna wada to podczas przełączania kanałów czasem szumi dźwięk ale wciśnięcie klawisza "S" pomaga w 100%

    Zauważyłem że aplikacja nowsza od tej co zapodałem powoduje przy rejestracji rozjeżdżanie sie dźwięku i obrazu. A w tej jest "wszystko git"

    Ja za swoją zapłaciłem 156zł a mogłem kupić za grosze ale nie żałuję wydanych pieniążków. Bo wcześniej miałem EXPERTA i niebyło NICAM-u, a w tej jest no i gwarancja :D.

    W linku:
    Wersja sterowników: 10/18/2006 4.0.107.3210
    Aplikacja pvr: 3.0.10.20
  • #67
    michcio
    Specjalista elektryk
    W wersji EXPERT jest NICAM.
  • #68
    mr6319
    Poziom 12  
    Pilot w aparacie mruga czyli jest OK. Co do ikonki to jej brak. A nie da rady znaleźć tej ikony bez przeinstalowania całego PVR?
  • #69
    weryfany
    Poziom 25  
    fantastik napisał:

    Mam podobny problem z kartą WinFast TV 2000 XP Expert.
    Podczas nagrywania programu przy użyciu oprogramowania Leadteka rozjeżdża się dźwięk z obrazem.


    Pewnie już po problemie ale jeśli nie to inni będą wiedzieć przynajmniej :D

    Winna temu jest aplikacja WinFast PVR do wersji 3.0.10.20 wszystko jest ładnie, po zainstalowaniu nowszej pojawia sie problem z dźwiękiem a dokładniej gubieniem klatek co w efekcie powoduje brak synchronizacji z dzwiękiem
  • #70
    serbit
    Poziom 10  
    5.13.1.2005 mam ta wersje i zero problemów dodam iż kartę posiadam ok 3 lat i na orginalnych sterach tez nigdy nie miałem problemów,
    mój model to WinFast TV2000 XP Expert

    ALL_WinFastPVR_50304.exe na tych sterach tez mam ok.
  • #71
    mr6319
    Poziom 12  
    Czas zabrać się za zgrywanie.
    Może mi powiecie do jakiego formatu zgrać by jakość była dobra? I jakiego oprogramowania zewnętrznego można użyć do tych czynności?
  • #72
    michcio
    Specjalista elektryk
    Jeśli masz dobrego kompa, to możesz do DVD (Mpeg-2).
    Natomiast jeśli zależy ci na max. jakości, to myślę, że najlepiej jest przechwycić do nieskompresowanego AVI (uwaga, sporo gigabajtów na dysku trzeba mieć) i potem odpowiednim programem kompresja dwuprzebiegowa do MPEG-2.
  • #74
    gory
    Poziom 14  
    Mam tę kartę kilka lat. Nie czytałem całego topic'u bo nie mam tyle czasu.
    Ale z mojego doświadczenia odpowiedź na niektóre pytania:

    Śnieżenie obrazu - przebicie na kablu kablówki lub anteny...

    Brak dźwięku po nagrywaniu - zła konfiguracja "Audio recording line"

    Jeśli pilot nie działa a masz wszystko podłączone... To klikasz prawym przyciskiem myszy na ikonkę Rtv koło zegara wybierasz "settings" i tam "remote control: enable".


    To z mojego doświadczenia...

    Pozdrawiam
    Bartek