Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WS4421 problem z końcówką

09 Mar 2008 14:49 970 5
  • Level 12  
    Witam
    Mam problem z wzmacniaczem. Wzmacniacz buczał, więc wymieniłem główny kondensator w zasilaczu, od tego momentu zaczęły się problemy. Po podłączeniu wzmacniacza poszedł dymek z potencjometru prawego kanału. Pojawiło się stałe na wyjściu. Po cało dniowej próbie reanimacji doszło do tego że rozlutowałem całą płyte pomierzyłem wszystkie opory> Wszystkie sa dobre. Kupiłem wszystkie nowe tranzystory, oporniki takie jak były w elektroniku, polutowałem tylko lewy kanał, nie wlutowywałem tranów z radiatora, było wszystko elegancko, brak napięcia na wyjściu, no więc podłączyłem bd135, bd139, bd140 i po załączeniu stałe na wyjściu, tranzystory nie uległy spaleniu. Teraz jestem na etapie takim iż mam wlutowane nowe bd557c i bd139 (chyba jest to różnicówka), napięcie na wyjściu -2V. Proszę abyście napisali mi jakie mam mieć napięcia w poszczególnych punktach na płycie, a także napięcia na poszczególnych nogach tranzystorów z radiatora? Czy jest to normalne że po wlutowaniu bd135, bd139, bd140 na wyjściu jest 15v stałego?Prawy kanał cały pusty, w pierwszej kolejności chciał bym uruchomić kanał lewy. Co do kwesti buczenia wiem że jest to wina przedwzmacniacza, ale nim zajmę się później. Wszystkie pomiary prowadzone są bez podpiętego przedwzmacniacza.
    Pozdrawiam

    W tytule postu należy skrótowo opisać usterkę, nie używamy terminów zastępczych: "Problem", "Pomocy" itp.
    Regulamin p.11, p.11.1
    Proszę użyć "zmień" i poprawić post.
    [Art]
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • Level 21  
    Na wyjściu nie ma prawa być stałego.

    Poszukaj schematu najlepiej serwisowego, i tam na schemacie będziesz miał wszystko jak na tacy podane - nie chcę Cię wprowadzać w błąd podając napięcia z innego schematu, np. TOSCA AWS307 ma napięcie na końcówkach zasilających +/-27V, a w przypadku wzmacniacza WS302m te napięcia wynoszą 29V, dlatego bez konkretnego schematu nic nie zrobisz.

    Ewentualnie jak znajdę schemat z tego modelu, to go zeskanuję i Ci podeślę.
  • TermopastyTermopasty
  • Level 35  
    Quote:
    Czy jest to normalne że po wlutowaniu bd135, bd139, bd140 na wyjściu jest 15v stałego?

    nie.... na samych sterujących musi być 0v

    a grzeje sie coś ??

    Quote:
    eraz jestem na etapie takim iż mam wlutowane nowe bd557c i bd139 (chyba jest to różnicówka), napięcie na wyjściu -2V


    bd 139 to chyba wzmacniacz napięciowy a bc 557 tak ......... te bc 557 muszą być sparowane takie samo wzmocnienie praktyka pokazuje że często działa bez tego ale jeśli masz rozrzut bety typu 100 i 400 to może być wina dc na wyjściu
  • Level 12  
    bc557 kupowałem bez parowania, przy pierwszym uruchomieniu bez tranzystorów z radiator było elegancko, napięcie na wyjściu wynosiło około 20 mV, po podpięciu bd135, bd139, bd140 (tych na radiatorze) już pojawiło się stałe, wylutowałem wszystkie tranzystory(wszystkie są sprawne), mierzyłem tranzystory na hFE i róznica wynosi 1, mimo że tamte był sprawne to i tak włożyłem nowe, bez podpinania tranów z radiatora mam -2v stałego, posiadam schemat ale jest on kiepskiej jakości i nie zawiera napięć, dajcie jakieś rady bo już mam go dosyć (bc557, bc557, bc139 stoją koło siebie oznaczone są symbolami t503, t501, t505)

    z tego co wyczytałem na schemacie to pomiędzy rezystorami emiterowymi powinno być 0v a jest -2

    Dodano po 34 [minuty]:

    panowie chyba z przemęczenia pominąłem zwarcie na płycie, było zrobione przez malutki okruszek cyny który usunąłem po obejrzeniu płyty pod lupą, musiałem to pominąć chyba przez zmęczenie tym wzmacniaczem, teraz na wyjściu mam 100mV

    Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

    no więc po wlutowaniu bd135,bd139,bd140 na wyjściu 100mV, po podpięciu tranów końcowych lecą one w kosmos. Po odłączeniu tranów końcowych napięcie na wyjściu 100mV
  • Level 22  
    Opcje są 2
    Wzmacniacz może się wzbudzać (popatrz czy masz wszystkie ceramiki)
    lub opcja 2, w układzie od prądu spoczynkowego opartego na bd135
    jest coś nie tak lub jest on źle wyregulowany.
    Proponowałbym przed włożeniem końcówek sprawdzić napięcie miedzy
    wyprowadzeniami na bazy końcówek(nie powinno wynosić więcej jak 1.2V
    przynajmniej na początek, potem wiadomo przy ostatecznej regulacji różnie może wyjść)

    Dodano po 5 [minuty]:

    O i jeszcze jedno
    wzmacholek bez końcówek gra lecz bardzo cicho :D
    więc możesz sobie sprawdzić w ten sposób czy jest ok nie ryzykując spalenia BDeków

    Dodano po 7 [minuty]:

    Jeszcze drugie :D
    wzmocnieniami tranzystorków (przynajmniej w fazie rozruchu) się nie przejmuj, nawet spore rozbierzności nie mogą być przyczyną pojawienia się stałego napięcia na wyjściu(większego niż 1V)