pawel LED wrote: Studisat masz rację, i dziękuję za poukładanie mi trochę w głowie. To znaczy że jak antena bedzie od dekodera oddalona o 50m kabla to nie koniecznie musi być to kabel ekranowany miedzią? Nie mam innej możliwości tylko taka odległość.
Wazne aby to był porzadny gęsty, pleciony oplot, równimiernie rozłożony na całej długości kabla.
Miedź może być wadą - a co jak domeiszki w w izolacji kabla zaczną korodować miedź? Chyba widziałeś miedź pokrytą patyną.
pawel LED wrote:
Niestety chyba na pewno taki odlew z włókna nie odbije mi fal tylko je pochłonie.
Anteny epoksydowe to czasza metalowa (albo siatka z otworami) zalana w żywicy. Mikrofale odbija metal. Czy żywica pochałania mikrofale to trzeba zweryfikować.
Niestety bez stosowanego oprzyrządowania nie dowiesz się tego....
pawel LED wrote:
Bo jak nie wykończę tej powierzchni to słońce mi zwęgli konwerter
Offestowa też skupia podczerwień. Kwestia to stosunek powierzchni anteny do obrysu wszystkich promieni w miejscu gdzie jest promiennik. Można szukać farby (powłoki) pochałaniającej podczerwiń ale uwaga ma byc przezroczysta dla mikrofal.
pawel LED wrote:
Anteny fabryczne firmy laminas mają napewno jakieś rozwiązanie, czytałem gdzieś że są tam jakieś warstwy aluminiowe, z koleii na pewnym forum było napisane że wystarczy dodać jakieś dodatki do tej żywicy.
Problemem to jest trwałość żywicy - czyli proces jej starzenia sie. Stąd te różne dodatki. Były przypadki gdzie żywica zaczęła się zamieniać po kilku latach w proszek. Ponadto nie powinno mieć miejsca odkształcanie metalowej siatki w środku np podczas utwardzania żywicy. Inny problem to różne współczynniki rozszerzalności termicznej - jak będą znacznie się róznmiły to anten będzie zmieniać kształt wraz ze zmianą temperatury.
To nie są banalne sprawy - zobacz ilu kusi się na produkcję czasz wykonanych z żywic. Dla Ciebie problemem będzie zweryfikowanie produktu - tj stosowne pomiary zysku anteny i jej ch-ki kierunkowej. Bez tego to efekt będzie interpretowany tylko subiektywnie.