Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
W2 Usługi badań i pomiarów
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Trafo w Technics su-v500 - przewinięcie, parametry wyjść

10 Mar 2008 17:57 5199 39
  • Poziom 12  
    jak w temacie. Potrzebuje intrukcje jak przewinac trafo, jakie ma wyjscia? czy mozna jakos naprawic(o ile poszedl) bezpiecznik w srodku bez odwijania?
  • W2 Usługi badań i pomiarów
  • Poziom 28  
    Jak bezpiecznik termiczny jest na zewnątrz cewki (tak najczęściej) to można wymienić bez odwijania. Czasami bezpiecznik jest zasłonięty taśmą izolacyjną - wystarczy trochę odwijnąć taśmę i juz go widać.
  • Poziom 12  
    niestety odwinalem kawalkami ta tasme i niestety nie widac bezpiecznika. Pytanie mam jak rozebrac te trafo aby moc odwinac ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    aha, spawane jest? mozliwe?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    ale mam jeszcze male pytanie jak dokladnie sprawdzic czy na pewno trafo jest uszkodzone? jeden biegun miernika do jednego z wyjsc podlaczyc a drugi kabel gdzie? do masy calego wzmacniacza?

    Dodano po 7 [minuty]:

    wyjscie na konektory jak poznaczy czy to sa wyjscia? mam 5 wyjsc, przy 3 sa grusze druciki, przy 2 sa cienkie...?
  • W2 Usługi badań i pomiarów
  • Poziom 20  
    Te 2 cienkie to wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego (sieciowego), a pozostałe to uzwojenia wtórne. Zmierz opór uzwojenia pierwotnego. Powinien wystarczyć zakres do 200R. Jeżeli nic nie pokaze, daj na 2k, jesli dalej nic, to znaczy ze niestety gdzieś pierwotne "walneło". Ale często zdarza sie tak że gdzieś na wyprowadzeniach karkasu może byc przerwa. Pomierz, popróbuj...
  • Poziom 28  
    kowalkarol1 napisał:
    ale mam jeszcze male pytanie jak dokladnie sprawdzic czy na pewno trafo jest uszkodzone? jeden biegun miernika do jednego z wyjsc podlaczyc a drugi kabel gdzie? do masy calego wzmacniacza?

    wyjscie na konektory jak poznaczy czy to sa wyjscia? mam 5 wyjsc, przy 3 sa grusze druciki, przy 2 sa cienkie...?

    Myślałem, że na 100% jesteś pewny, że uszkodzony trafo. Więc tak:
    - te 5 wyjść ( na górze trafa) to są wtórne uzwojenia: 3 z grubymi drucikami do zasilania końcówki mocy, 2 z cienkimi do sterowania, STBY... Myślę(mam nadzieję), że nie są spalone/przerwane.
    - Natomiast uzwojenie pierwotne ma wejścia na dole trafa (międz otworami do mocowania) i TE KONEKTORY musisz sprawdzić!!!. w zależności od wersji wzmaka czy to wersja na Europę (230V) czy na USA, Azję, Afrykę (z przełącznikiem napięcia 110V/220V) trafo ma różne ilości wejść na pierwotne uzwojenia. NAPISZ jaką masz wersję zasilania???

    Podaj ile konektorów (tych na dole trafa) podłączonych drucikami od uzwojeń pierwotnych ??? są dwie możliwości: trzy lub pięć.

    Ciągłość uzwojenia mierzysz tak jak mierzysz opornik, czyli końcówkami miernika bezpośrednio na konektory pierwotne (połaczone z drucikami), zakres pomiaru 2kΩ.
    Jeśli po stwierdzeniu (na 100%) uszkodzenia bezpiecznika termicznego to MOŻNA PRZELUTOWAĆ zasilanie sieciowe na inny konektor omijając bezpiecznik (jeśli nie ma nowego do wymiany) i trafo będzie działało normalnie.

    PS. Napisz co się dzieje po właczeniu wzmaka, tzn czy przy włożeniu wtyk do gniazda sieciowego trafo "szarpie" trochę? buczy? czy całkowicie cisza... Pytam bo może coś innego jest uszkodzone nawet wtedy, kiedy trafo pracuje normalnie.
    - Sprawdziłeś bezpiecznik topikowy ( ten zwykły)?
  • Poziom 12  
    na obrazku zaznaczylem co i jak wyglada. Trafo jest raczej na 220 bo przelacznika nie ma zadnego(a w denonie swoim mam przelacznik).
    Po wlaczeniu wzmacniacza do pradu cicho, trafa nie slychac. Gdy trafo jest sprawne tez moze byc cicho? bo wzmacniacz zostal zalany alkoholem...
    https://obrazki.elektroda.pl/72_1205291622.jpg
  • Poziom 12  
    aha ten zwykly bezpiczenik standardowo sprawdzony, aha sprawdzalem srubokretem od pradu na wyjscia od trafa i swiecil sie, a jak wlaczylem odwrotnie wtyczke do pradu to nie.
  • Poziom 28  
    Trafo w Technics su-v500 - przewinięcie, parametry wyjść

    "sprawdzalem srubokretem od pradu na wyjscia od trafa i swiecil sie, a jak wlaczylem odwrotnie wtyczke do pradu to nie."
    Napisz na którym wejściu trafa mierzyłeś (nr 1 czy 2 ...) i gdzie nie ma fazy kiedy włączyłes odwrotnie do prądu???

    Wejście nr 3 (2 żyły) powinno być wolne, czyli nie jest podłączone do żadnego przewodu. Jeśli tak jest to:
    teraz miernikiem (omomierzem, zakres 2kΩ) sprawdź ciągłość połączenia od wtyczki sieciowej do trafa czyli do pkt 1 i 2 (wg mojego rysunku - każdą żyłę sprawdź osobno) czy jest OK.

    Najprawdopodobnie bezpiecznik termiczny był włączony między konektorami 2 i 3, ale dla pewności sprawdź:
    1- Końcówkami omomierza sprawdź oporność między pkt 1 i 3
    2- Końcówkami omomierza sprawdź oporność między pkt 1 i 2
    3- Końcówkami omomierza sprawdź oporność między pkt 2 i 3
    PODAJ JAKIE WYNIKI Ci wyszły ??? ILE OMÓW ???

    Jeśli międzi pkt 1 i 3 jest oponość (uzwojenia pierwotnego !), a między 1 i 2 oraz 2 i 3 na omomierzu nic się nie dzieje, to znaczy bezp. termiczny był podłączony do pkt 2 i 3, wtedy można zmostkować pkt 2 z pkt-em 3 i trafo będzie podłaczone bezpośrednio do sieci (bez termicznego bezp.)

    Dodano po 15 [minuty]:

    "Gdy trafo jest sprawne tez moze byc cicho? bo wzmacniacz zostal zalany alkoholem... "
    całkowita cisza to nie, zawsze trochę słychać, a jak sprawne i pracuje to na wyjściach "cienkie" i "grubsze" powinno byc napięcie zmienne rzędu kilkadziesiąt woltów, można sprawdzać woltomierzem, zakres ACV 200V.
  • Poziom 12  
    czyli tak: do 3 idzie jedna zyla(od kabla) a do 2 i 3 wg twojego rysunku idzie 2 zyla
    1 - miedzy 1 a 3 nie ma wcale opornosci
    2 - miedzy 1 a 2 tez nie ma
    3 - miedzy 3 a 2 jest 015 czyli 15
    napisalem wg twojego rysunku.
    Swieci 2 i 3 oraz masa wzmacniacza(obudowa) oraz obudowa trafa te spawane te.. oraz swieca jeszcze wyjscia te u gory trafa, na bezpieczniku ciemno.
    Odwortnie podlacze to swieci bezpiecznik oraz 1 wejscie wg twojego rysunku, a wszedzie raczej ciemno jest.
    Sprawdzajac wyjscia trafa to jeden biegun do wyjscia a 2 gdzie? skoro swieci wyjscie trafa i obudowa?? choc tak sporobowalem i pokazalo na moment 15V. Aha miernik moj to taki zwykly najtanszy (na targu kupiony).
  • Poziom 28  
    Nie rozumiem tego: "czyli tak: do 3 idzie jedna zyla(od kabla) a do 2 i 3 wg twojego rysunku idzie 2 zyla "
    Tzn kabel sieciowy ma dwie żyły to jedna żyła idzie do nr3, a druga żyła idzie do ... ??? ??? do którego nr ? a który nr nie jest podłączony ?

    "Swieci 2 i 3 oraz masa wzmacniacza(obudowa) oraz obudowa trafa te spawane te.. oraz swieca jeszcze wyjscia te u gory trafa, na bezpieczniku ciemno.
    Odwortnie podlacze to swieci bezpiecznik oraz 1 wejscie wg twojego rysunku, a wszedzie raczej ciemno jest. "
    Niedobrze! Wygląda na zwarcie :-(

    Masz wyjęte trafo ? jak nie to możesz wyjąć wtyczkę górną od trafa (wtyczka z pięcioma przewodami)
    Po wyjęciu wtyczki można sprawdzić czy jest przebicie/zwarcie pomiędzy uzwojeniem pierwotnym i wtórnym.


    " 3 - miedzy 3 a 2 jest 015 czyli 15 "
    jaki ustawiony zakres pomiaru, 2kΩ ???
    wynik pomiaru 015 czy 0,15 (kΩ ???)


    UWAGA !!! jak próbnik napięcia ( ten "śrubokręt do prądu") świeci przy obudowie wzmaka to masz 230V na obudowie wzmaka !!! nie włącz go na razie do prądu !!!
  • Poziom 12  
    2 zyla swieci na 2 wejsciach. zobacze jeszcze z odlaczonymi wyjsciami choc miernik pokazywal przejscie do 2 pinow na jednej zyle nie pamietam teraz czy podlaczone bylo gniazdo czy nie.
    P.S. Moj komputer stacjonarny tez swieci, to co ma tez zwarcie?

    Jestem w trakcie zalatwiania drugiego troche uszkodzonego takiego wzmacniacza, wiec z 2 bede robil raczej chyba jeden.

    Jakies pomysly co do trafa jeszcze?
  • Poziom 28  
    "P.S. Moj komputer stacjonarny tez swieci, to co ma tez zwarcie? "
    To w takim razie na trafie od wzmaka może nie ma zwarcia ( ? ) jak wcześniej pisałem, może ogólnie masz złą instalację elektryczną w mieszkaniu, złe uziemienie. Bardzo niebezpiecznie bo faza prądu jest na bolcu uziemienia! wyłącz komp z gniazda i sprawdź czy bolec uziemienia świeci.

    "Jestem w trakcie zalatwiania drugiego troche uszkodzonego takiego wzmacniacza, wiec z 2 bede robil raczej chyba jeden."
    To dobry pomysł, bo nie tylko jest problem z trafem , na pewno "przy ozazji" inne części ( np układ scalony, końcówki mocy...)też mogą się uszkodzić, będziesz miał jeden wzmak na części.

    Co do trafa, tak jak pisałem wcześniej: odłącz górną pięciożyłową wtyczkę, sprawdź czy nie ma przebicia pierwotne/wtórne mierząc oporność między wyprowadzeniami 1,2,3 i wyprowadzeniami u góry trafa (zakres 2kΩ; jeden biegun do 1 a drugi biegun do "cienkie", "grubsze". Następnie jeden biegun do 2 a drugi biegun znów do "cienkie", "grubsze", i podobnie jeden do 3 ...). Jak w żadnej kombinacji miernik nie reaguje tzn nie ma przebicia.

    Wg wyników pomiarów co podałeś, wygląda na to, że bezp. termiczny był podłączony do 1 i 2, a uzwojenie piewotne to 2 i 3 (wg mojego rysunku). A wynik 015 czy 15... to musisz podać dokładnie: jaki jest ustawiony zakres na mierniku, jaki dokładny wynik (łącznie z ewentualnym przecinkiem)

    Jeśli nie ma przebicia (zwarcia) pierwotne/wtórne, a oporność między 2 i 3 jest 150Ω lub więcej to trafo może być jeszcze dobre, ale jeśli 15Ω trochę za mało.
  • Poziom 12  
    w calym mieszkaniu mam tylko uziemienie w kuchni i lazience. W pokojach nie mam w gniazku wcale uziemienia a mimo to komputer swieci..., bo polaczeniu kable kompa do kaloryfera troche iskrzy ale jak jest na stale tez jest ok.
    Ale wracajac do trafa to sprawdze popoludniu bo nie mam teraz mozliwosci. Czekam na kolejne jak by cos podpowiedzi.
  • Poziom 20  
    15Ω uzwojenia pierwotnego trafa to calkiem normalna wartość. Moje np. 500W trafo ma ok. 4Ω. Im mocniejsze trafo, tym ma mniejszą rezystancje rzecz jasna, bo cewka jest nawinieta grubszym drutem, ma tez wieksza indukcyjnosc i wypadkowa REAKTANCJA dla f 50Hz jest znacznie wieksza od mierzonej rezystancji cewki uz. pierwotnego. A ze na obudowie kompa masz faze wzgledem np. kaloryfera to normalne w starszej instalacji. Po prostu przewod uziemienia wychodzący z zasilacza jest "goły", nie podłączony do niczego bo w gniazdku albo nie ma uziomu, albo jest bolec uzmiemiający niepodłączony lub zle podłączony (raczej to pierwsze). Co do trafa, hmmm.... gdybym mial go w ręce to w pare chwil bym stwierdzil co z nim jest nie tak, bo pisemnie to trudno wytlumaczyc jak to sprawdzic, bo trzeba wykonac kilka czynnosci, a nie sposob je wytlumaczyc w pisemny sposob :/ Na 99% przerwa jest gdzies w pierwotnym uzwojeniu (przerwany drut nawojowy lub uszkodzony ten termistor NTC/bezpiecznik, zalezy co tam uzyto). Moze tez byc tak, ze masz po prostu uszkodzony przewod zasilajacy i szukasz dziury w calym :D Jak masz mozliwosc to zrob fotke tego trafa i opisz na tej fotce gdzie byl wlaczony przewod sieciowy, to znacznie ulatwi sprawe.
  • Poziom 12  
    Polu$ no bez przesady, jezeli byl by (hehe) przeciety/uszkodzony przewod to by nie pokazywalo pradu na wejsciu. Przewod wiec odpada:)
  • Poziom 20  
    No jak jedna zyla tylko poszla to faze pokaze (zaswieci) probowka :P
  • Poziom 12  
    i teraz tak do pierwszego i 2 od prawej idzie prad, 1 od lewej jest wolny niby bo z plytki nic na niego nie wychodzi, ale probowka swieci jak jest podlaczony do pradu. Jakies pomysly?
    co mierzyc?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Kolego masz miernik to nie mierz tego probówką bo ona pokazuje co chce.
    Jak nie potrafisz zmierzyć tego to w montuj z powrotem do wzmacniacza, podłącz jak było i miernik (na zakresie 2000Ω) przyłóż to wtyczki zasilającej (230V) i napisz co Ci wyszło!!
  • Poziom 12  
    no ok sprawdzilem i nie ma wcale przejscia(nie pokazuje nic opornosci). wiec co dalej?:>
  • Moderator
    Jeśli dobrze pomierzyłeś i nie ma przejścia to masz spalone trafko ( chyba że jest tam jakiś jeszcze bezpiecznik termiczny na uzwojeniu i on robi przerwę).
  • Poziom 12  
    no pisal ktos wyzej ze trzeba zrobic gdzies polaczenie aby ominac ten bezpiecznik, wie ktos cos?
    aha bylbym zapomnial jakies (moze i zniokome) ale napiecia na wyjsciu trafa sa....
  • Poziom 28  
    kowalkarol1 napisał:
    no pisal ktos wyzej ze trzeba zrobic gdzies polaczenie aby ominac ten bezpiecznik

    Witam, to Ja tak pisałem !
    Teraz piszę wg tego zdjęcia żeby nie było nieporozumienia:
    Trafo w Technics su-v500 - przewinięcie, parametry wyjść
    1 - Pisałeś wyżej, że jest oporność 15Ω na wyprowadzeniach 2 -->3, a pozostałe kombinacje 1-->2 i 1 -->3 nie mają przejścia, czy tak jest 100% ??? (mierzyłes na zakres 2000Ω ? )
    2 - Jeśli tak jest to 2 i 3 są wyjścia uzwojenia pierwotnego !!!
    3 - prąd sieciowy idzie do 1 i 2 (pisałeś wyżej), trzeba podłączyć teraz tak aby prąd szedł do 2 i 3, czyli na płycie co jest przylutowana do 1 ,2 ,3 trafa mostkujesz 1 do 3, w ten sposób możesz ominąć spalony bezpiecznik.
    4 - BARDZO WAŻNE!: sprawdzenie czy jest zwarcie między uzwojeniem pierwotnym i wtórnym. Jeden biegun omomierza (zakres 2000Ω) przyłóż do 1, a drugi biegun do 4, 5, 6, 7 i 8 potem znowu jeden biegun
    do 2 lub 3, a drugi biegun do 4, 5, 6, 7 i 8. W żadnym przypadku miernik nie może pokazać żadnej oporności (przejścia), jeśli tak jest to OK. w przeciwnym razie oznacza zwarcie i trafo do śmietnika.
    5 - Też WAŻNE! Jak już masz wyjęte trafo ze wzmaka to sprawdź czy jest gdzieś zwarcie (przejście) między kablem sieciowym i obudową wzmaka mierząc oporność obudowa/wtyczka_sieciowa w podobny sposób jak wyżej pisałem, tak samo nie może być przejście!

    Sprawdź wszystkie punkty co pisałem ( na wyjętym trafie z obudowy) i opisz dokładnie (też w punktach dla jasności), Jak wszystko pójdzie zgodnie z moim przewidywaniem to pomyślimy co dalej...

    PS. Przyznaję koledze polu$ rację: "15Ω uzwojenia pierwotnego trafa to calkiem normalna wartość".
  • Poziom 20  
    Wyjaśniam całą sprawe na temat konstrukcji trafa. kowalkarol1 przeslal mi na gg linki do fotek plytki i trafa, przemyslalem całą sprawe i doszedlem do wniosku ze jedno uzwojenie niestety ma przerwe. Moze po prostu drucik sie przepalil lub walnął (o ile byl tam uzyty) termistor NTC niskoomowy (rozruchowy). Doszedlem do wniosku ze budowa tego trafa wyglada tak jak na poprawionym zdjeciu. Zaznaczyłem na nim tez w punktach 1 i 2 miejsce w ktorym jest cos nie tak... aha pewnie bedzie tam ten termistor, zazwyczaj daje sie do rozruchu transformatorow toroidalnych gdzie przy ich wlaczaniu (takich powyzej 300W/ zalezy tez od wykonania) pojawia sie znaczny udar prądowy. Ale taki udar tez powstaje przy tradycyjnych trafach z blach EI gdy są one zle zaprojektowane. Najwidoczniej kiedys udar byl tak wysoki ze wyjaralo termisotr ktory mial ograniczyc ten udar i jest przerwa teraz lub znaczny opor w tym termistorze, bo pojawiaja sie jednak jakies znikome napiecia na wyjsciu.
    Wiec lipne trafo musieli zastosowac z tego wynika...

    Pozdro&Poćwicz

    Trafo w Technics su-v500 - przewinięcie, parametry wyjść
  • Poziom 12  
    to teraz badz tu czlowiek madry, to robic te obejscie? czy nie?
    ... nie chcialbym puscic elektryki w scianie z dymem....:)
  • Poziom 28  
    polu$, to nie jest trafo typu 2x110V na pierwotne, o to schemat tego trafa:
    Trafo w Technics su-v500 - przewinięcie, parametry wyjść
    na 100% uszkodzony bezpiecznik termiczny(tam gdzie niebieska strzałka), który był włączony do nóżki 1 i 3. Teraz na wyjętym trafie można podłączyć 230V do wyprowadzeń 2 i 3 żeby sprawdzić czy daje napięcia na wyjściach 4, 5, 6 oraz 7 i 8. (4, 5, 6 to idą do mostka prostowniczego), zasila końcówki mocy, a 7, 8 to do zasilania obwodu sterowania)

    Do kowalkarol1
    "to teraz badz tu czlowiek madry, to robic te obejscie? czy nie?
    ... nie chcialbym puscic elektryki w scianie z dymem...."
    zrób to na wyjętym trafie! zobaczysz czy daje napięcie na wtórnym
    Jeszcze nie odpowiedziałeś na moje pytania.
  • Poziom 12  
    1 na 100%
    3-wyciagnalem trafo i dalem mostek kabelkiem pomiedzy 1 a 3 i teraz miedzy 1 a 2 jest 015 i miedzy 2 a 3 jest 015 (czasami w obu przypadkach do 014 spadnie).
    4-wszystkie kombinacje czyli jeden z 3 i pozostale po kolei, pozniej 2 i pozostale i 3 i pozsotale u gory oczywiscie nie bylo nic, zero przeplywnosci.
    5 - sprawdzalem nie ma przejscia pomiedzy kablem a obudowa.
    Aha przypominam ze wzmacniacz byl zalany alkoholem i z zeznania jednego z winowajcow okolice radiatora byly strasznie gorace(choc pewnie i caly wzmacniacz).
    To moze teraz miedzy ten 1 a 3 pin jakis bezpiecznik dac? bo szkoda trafa jezeli moze cos dalej robi zwarcie ??
  • Poziom 28  
    Wszystko jest OK.

    "To moze teraz miedzy ten 1 a 3 pin jakis bezpiecznik dac? bo szkoda trafa jezeli moze cos dalej robi zwarcie ??"
    To nie daj tego mostka, między pin 1 i 3 załóż żarówkę 60W, a prąd 230V daj na pin 1 i 2.
    Przy włączeniu żarówka zaświeci na chwilę, potem gaśnie to OK.
    Jeśli jest OK to możesz teraz mierzyć napięcie na wtórnym:
    -Ustaw miernik na ACV zakres 200V.
    -bieguny miernika do 4 i 5, potem do 5 i 6 . wyniki powinne być podobne i wynoszą ok. ~28,5V.
    -bieguny miernika do 7 i 8. wynik ok. ~11V

    Jeśli tak Ci wychodzą wyniki to OK!.