Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wzmacniacz na układzie OPA

piotrek_bak 06 Jan 2004 18:20 1956 7
    piotrek_bak
    Level 22  
    Mam pytanie jakiej mocy i jakiego napięcua zasilacz powinienem zastosować do układu OPA549S chcąc uzyskać około 50 wat mocy wyjściowej.

P O Z D R A W I A M i dziękuje

Przeniesiony z "Akustyka" Regulamin!!! (za)
    Pi-Vo
    Level 37  
    Ja wiem choć nie robiłem bo próbki przyszły dzisiaj ,ale robiłem na OPA541 i wyciąga się 60W na 8 Ohm.Na OPA549 wyciągniesz nawet więcej ale na 4 Ohm bo ma większy prąd wyjściowy i mniejsze napięcie zasilania.I zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic83074.html ,było sporo postów w tym temacie.Zasilanie daj +/-30V ,nie przekraczaj choć ja w OPA541 dawałem o +/-7V za dużo i wyciągałem 80W ,i nie padały ,ale żadnej gwarancji że każdy egzemplarz pociągnie.Ogólnie wzmacniacze warte grzechu i nie do zajebania.Byle radiator porządny był żeby go nie usmażyć.
    CKsrv
    Level 32  
    OPA541 sa fajne i trudne w zepsuciu (~75W/6R), 2544 tez sa fajne ale to juz prawie wzm sluchawkowy :) (32W/8R) w porownaniu z 549 (a na max 78.5W/4R- 549) ale jest z "2" wiec podwjny i na 3 kostkach mozna zrobic namiastke jakiegos systemu np. 5.1

549 wyglada ze ma THD+N = 0.01% @ 1kHz @75W (4R; G=+3)
    PS. Te uklady sa tansze od TDA ****
    * - co kolwiek :) hehhe
    piotrek_bak
    Level 22  
    ale nikt z was nei powiedział mi przy jakich mocach i napieciach zasilania

DZIĘKI
    Beat
    Level 15  
    Gdzie mogę znaleźć lub jak oszacować moc wzmacniaczy opa z danych na stronie TI.
    Szukam wzm o szybszych pow. 20 V/uS czy ktoś mógłby mi podać ich oznaczenia ?
    CKsrv
    Level 32  
    A czy to taki problem skorzystac z "Parametric search" lub z listy na stronach producentow?
    piotrek_bak
    Level 22  
    powiedzcie mi czy są jakies tabelki zaleznosci mocy od napiecia zasilania?? i gdzie je mozna znalezc bo szukalem w pdf`ie OPA549 (bo ten mnie interesuje) i nie było... albo ja nie mam oczu?

dzięki