chodzi mi o to(dla twojej wiadomoąci) ze jak przykręcam dwa stabilizatory do radiatora, to dwa wyjścia stabilizatora są połączone ze sobą czaisz?? i nie chodzi tu o żadne ścieżki, a podkładka jest międzi radiator a blaszkę stabilizatora i nie wiem czy to jet wejście czy wyjście czy adj czy mogą się łączyć...
Według noty aplikacyjnej obudowa jest połączona z wyjściem stabilizatora więc przykręcając dwa układy do jednego radiatora trzeba zastosować podkładkę izolacyjną, ale pamiętaj też o plastikowej podkładce pod śrubkę.
Dzięki a podkładka mikowa dobrze Przewodzi ciepło?? Pasty sylikonowej nie mam i nie wiem czy trzeba bedzie podłożyć, chociaż i tak sie nie grzeje za badzo ten stabilizator a i jeszcze wentylator do tego daje czyli chyba nie trzeba...
Jak Ci popłynie 1 amper to zobaczysz jak się nagrzeje, dlatego daje sie podkładki mikowe bo dobrze przewodzą ciepło a izolują galwanicznie, dlatego pasty już nie trzeba dawać, i nie dawaj samej pasty (bez podkładki) bo to Ci nigdy w 100% nie da izolacji (oczywiście jakbyś użył pasty nie przewodzącej prądu) a poza tym takie zwykłe białe pasty przewodzą prąd elektryczny.
witam i ma modrazu pytanie jak do tego zsilacza daodac wentylator ? wiem banał ael nie wiem czy dawac mam odzielny układ ? i
do czego podłaczyc ? do tego samego traffa ? co mam a mam 230V/25V
Jeśli podepniesz wentylator pod wyjście to jak będziesz regulował napięcie to wentylator będzie Ci zmieniał obroty, więc najlepiej dać za mostkiem równolegle drugi obwód powiedzmy na stabilizatorze 7812 ale wtedy wentylator będzie Ci cały czas działał. Ja w swoim zasilaczu zrobiłem termostat na wzmacniaczu operacyjnym i termistorze. Jak temperatura wzrośnie do ustawionej wartości to włączy mi się wentylator. Lepszym rozwiązaniem jest jednak ten układ, prędkość wentylatora regulowana jest płynnie.
a gdzie zasilacznie podłączyc w tym układzie ? i czy nie lepiej zrobic tak jakby oddzielny układ i podłączyc do transformatora ? albo cos w stylu zasilacza beztransformatorowego ?
Tam gdzie pisze "8" przy wzmacniaczu jest + zasilania a gdzie "4" to -, no właśnie można ten układ podłączyć za mostkiem przez stabilizator 12 V, a w zasilacze bez transformatorowe to Ty sie nie baw, bo po pierwsze są bardzo niebezpieczne a po drugie 200 mA czy więcej pobierane przez wentylator to za dużo jak dla zasilacza bez transformatorowego.
Mogłby pan pokazac schemat jak właśnie zrobić tam jakos zasilane 12V do właczników i do wentylatora?? bo tylko tego mi brakuje:/ Albo jaki transformator szukać zeby zrobic 12V.
A jak by zrobić z tego wyjścia 28,5V~ jeszcze 12V czy to by miało jakś wplyw na ten układ rególowanego 25V??
Amożna jakiś mniejszy schemat znaleźć do rególacji obrotów wentylatora bo ja w mojej obudowie już miejsca nie mam??:/
Nie będzie to miało wpływu na regulacje właściwego zasilacza, mniejszego układu regulacji to raczej nie znajdziesz, a poza tym to nie jest aż taki duży układ.
karol jestes mistrzem własnie tego szukałęm tylko musze kupic mniejszy wentylator bo ten co wyciongnołęm z zasilacza ATX nie miesci mi sie w obudowie a kondensatory to do tego układu za tym stabilizatorem wystarcza
ten pierwszy 22uF a drugi 100 nF ?
Ja bym dał 100uF i 100nF, ten 22 wydaje mi się trochę mały, ale niczym sensownym nie potrafię mojej odpowiedzi uzasadnić
P.S. niezły sposób robienia zdjęć tylko trochę Ci kiepsko wyszło i nic nie widać, może lepsze oświetlenie by pomogło
Lepiej będzie jak zamieścisz zdjęcie, bo nawet po tym oznaczeniu to trudno dojść, pierwsze moje skojarzenie to mostek prostowniczy ale mostki są raczej kwadratowe albo okrągłe a nie prostokątne, chyba że nóżki wychodzą w ten sposób że lutuje się ten element w pozycji powiedzmy stojącej. A występują na nim takie znaczki: "+", "-", "~" ?
Kiepska jakość nic nie widać ;/ może to być mostek prostowniczy albo transoptor, ale jak mówisz że jest mała kropeczka to stawiał bym na to drugie, ale na 100 % pewny nie jestem.
dobra a teraz taka sprawa wygrzebałęm z zasilacza ATX 4 diody prostownicze dwie LH FR302 i dwie FR 302 czy to te same diody ?
wyczytałem ze sa one na 3 A czy to prawda ?
czy nadadza sie do zasilacza 5 V bo chce do mojego zasilacza zrobic jeszcze stałe wyjscie 5 V ?
a i czy jak mam transformator na 5 V czy da sie z niego wogule zrobic ten zasilacz na 5 V ?
i jeszcze jedno mam stabilizator LM317 ale nie " T " tylko " L " kupilem na samym poczatku skłądania zasilacza i pomyslałęm ze zrobie taki zam układ jak do włąsciwego zasilacza tylko dam mniejszy kondensator filtrujjacy powiedzmy 1000uF i zamiast stabilizatora LM317T dam ten LM317L co ty na to ?
Ale po co dawać znowu diody jak możesz zrobić zasilacz 5 V podpinając stabilizator za mostek tak jak zasilanie wentylatora
Tak dioda FR302 ma max prąd przewodzenia 3A ale nie wiem jaka jest różnica pomiędzy LHFR302, może jest szybsza, może ma większe napięcie wsteczne, nie wiem, noty katalogowej nie znalazłem
raczej z transformatora 5VAC nie zrobisz stabilizowanego 5VDC bo:
- po wyprostowaniu będziesz miał (5*1,41)-1,4=5,65V
a do poprawnej pracy stabilizatora potrzebujesz 2 V więcej na wejściu niż na wyjściu czyli 7V
Możesz zrobić zasilacz na LM317L ale pamiętaj że ma on max prąd tylko 100 mA !!!
szkoda bo mam w transformatorze wyjscie 5 V i 35 V z tego drugiego zrobilem zasilacz i myslałem ze z tej % da sie cos jeszcze zrobic a powiedz da sie to wyjscie 5 V podłączyc z 25 V zeby otrzymac 30 V ? to bym przynajmiej miał leprzy zasilacz
Jako elementu możesz użyć tranzystora w obudowie TO-92, oczywiście pamiętaj żeby na schemacie dobrze podłączyć +, - i out do bazy kolektora i emitera żeby botem wyprowadzenia obudów się zgadzały, chyba że czujnik podłączysz przewodami to nie będzie to takie istotne, wtedy jako elementu możesz użyć jakiegoś potrójnego złącza, np coś w stylu listwy goldpin.
dobra sory za moje marudzenie ale jeszcze mam pytanie czy aby na pewno jak podłącze wentylator tak jak pokazałęs karol_85 na schemacie do zasilacza to nie bede miał spadku napiecia na zasilaczu no bo przecierz wentylator potrzebije 10 V ( u mnie takie obroty wystarcza) i jeszcze 2 stabilizatory kture potrzebuja 2 x 2V tu juz mamy 14 V i to sie nie odbije negatywnie na napieciu zasilacza ?
Narazie tylko takie zdjęcie jak kupie woltomierz i elementy do tego na regulatora obrotów, i jak zrobie zasilanie 12 do wentylatora i włączników to wtedy dam zdjęcia wnetrza i jeszcze jakieś...
a tu troche moaich z prawie skonczonego zasilacza pisze ze prawie bo musze jeszcze załatwic voltomierz bo w elektronicznym w moim miescie niema i facet powiedział ze mu sie nie opłaca zamawiac dwoch woltomierzy :C
krutki opis dla tych co nie sa w temacie :
jest to ultraprosty zasilacz na stabilizatorze LM317T całosc układu to mostek z 4 diod prostowniczych 2A , Kondensator elektrolityczny 2200uF PEŁNI FUNKCJE FILTRU kondensator ceramiczny 100 nF ( 0,1 uF ) stabilizator oraz potencjometr nie ma sensu abym dawał schemat bo jest on wraz z płytka podany wczesniej w załonczniku dodane jest takze chłodenie w postaci wentylatora z zasilacza atx poniewarz kupiłem małą obudowe zmuszony byłem wyciac oprawke wentylatora i zostawic sam wirnik (ktury i tak cierzko było dopasowac ale sie udało . traffo to transformator (nie znam pochodzenie ani oznaczeń) znalazłem w domu ma trzy wyjscia 25 V 5V no i powiedzmy 0V do układu obecnie podłanczone jest wyjscie 25 V ale zamierzam podłanczyc jeszcze to drugie picio woltowe do obudowy mam zamiar jeszcze kupic woltomierz o zakresie d o30 V
a teraz cennik :
obudowa - 8 zł
kondensator 2200uF / 50 V -3 zł
stabilizator LM317T - 3 zł
stabilizator LM7812 (dowentylatora ) - 1 zł
zasiski 2 - 1.60 zł
obudowy do bezpiecznika 2 + bezpiecznik 2 - 2 zł
reszte (radiotory wentylatory i kable włancznik)i mialęm
a teraz fotki
wentylator po przytwierdzeniu do gornej czesci obudowy
Nie rozumiem tego stwierdzenia że masz 14V, jak nie będziesz pobierał za dużego prądu to spadku napięcia zbyt dużego nie będzie
Jeśli mówisz że masz 3 przewody to pewnie transformator jest z dzielonym uzwojeniem, więc w takim wypadku wystarczy jak weźmiesz te dwa (5, 25) zmierz na nich napięcie, powinieneś mieć 30 VAC