Witam dostalem taki zasialacz i problem jest taki ze piszczy zaroz po zalaczeniu go do pradu. Napiecie 5V jest na zielonym i fioletowym a po odpaleniu napiecia na sekunde sa OK po czym spadaja powoli a zasilacz piszczy. Prostowniki na wtornej sa OK filtry tez klucze na pierwotnej ok. Jest to zasilacz zbudowany na 1 kondziu na pierwotnej i wiekszosc elementow jest SMD. Nie mam oscyloskopu ale mam miernik czestotliwosci i okazuje sie ze przetwornica glowna pracuje na czestotliwosci 18kHz. oscylator jest zrealizowany na kostce CM6800 ktora odpawiada takze za aPFC i kond oraz rezystor ustalajacy czestotliwosc sa ok. Sprawdzilem nastepnie impulsy strujace bramkami kluczy IRFP640A i okazalo sie ze jeden pracuje przy 15kHz a drugi przy 7kHz. No i moje podejrzenie spadlo na uklady bramek tych kluczy. I teraz pytanie jak znalesc ta usterke bez pomocy oscyloskopu bo calosc jest w SMD i nie mam sprzetu zeby to rozluwowywac po kolei. Prosze o pomoc pozdrawiam
Prosze szczegolnie o pomoc TONI_2003 bo to jest przekozak w impulsowkach i dolaczam jeszcze fotki zasilki

Prosze szczegolnie o pomoc TONI_2003 bo to jest przekozak w impulsowkach i dolaczam jeszcze fotki zasilki