Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dla osoby z krakowa - ZLECENIE - Projekt UPS`a z wyświetl...

tervs4 13 Mar 2008 18:29 2424 9
Testo
    tervs4
    Level 10  
    Poszukuje osoby (doświadczony elektronik) która zaprojektuje ewentualnie pomoże przy budowie małego UPS`a.
    Nie za bardzo znam się na tym także mogę coś po przekręcać...
    Układ składał by sie z kilku akumulatorków AA 3,7 V w jakiejś małej obudowie z wyświetlaczem (może być jakiś fajny kolorowy LCD).
    Powinien dawać napięcie 16-22V (do regulacji na obecną chwilę nie znam dokładnych napięć jakie będą mnie interesować) na wyświetlaczu powinno być ile zostało czasu pracy jakie napięcie jest obecne, procentowo ile zostało czasu pracy itp... Możliwość ładowania z sieci takiego upsa
    To tak tytułem wstępu

Osoby raczej z Krakowa gdyż wole mieć kontakt osobisty :) (umówić się na kawę i porozmawiać co i jak)
    Sprawa jest pilna bardzo bym prosił o szybki kontakt

jacek.j(malpa)darkmedia.pl
    gg: 4994542
    tel. 888-804-262
  • Testo
    -RoMan-
    Level 42  
    Nic nie piszesz o mocy... Co do pozostałego czasu pracy - chyba za dużo wymagasz.
  • Testo
    tervs4
    Level 10  
    Hmm mocy :) jak mówiłem troche się nie znam...
    Chciałbym żeby mi to zasilało laptopa
    coś jak bateria ale zewnętrzna
    a co do wymagań to w którym miejscu za dużo ?
    A czas pracy to niewiem ile było by potrzebne na zrobienie takie cuda...
    -RoMan-
    Level 42  
    Czyli trzeba liczyć jakieś 80W wydajności przetwornicy. I Ty chcesz to zasilać z 4 małych akumulatorków?
    tervs4
    Level 10  
    Nie mówie że z 4 może być z 6 naprzykład jak ma sama bateria do laptopa,
    skoro bateria z 6 akumulatrków 3,7V pociągnie lapka przez 2-3h to pewnie się da tylko że sam sobie tego nie zrobie :)
    -RoMan-
    Level 42  
    Piszesz o 4 akumulatorkach wielkości AA. Takie akumulatorki nie dość, że są trudnodostępne, to jeszcze mają małą pojemność - rzędu 800-1000 mAh.

W laptopach zazwyczaj jest 8 lub więcej akumulatorów 18650 - 1800-2200 mAh. Laptop na wejściu zasilającym oczekuje poziomu mocy wystarczającego do zasilania laptopa _i_ ładowania akumulatorów równocześnie.
    tervs4
    Level 10  
    Zgadzam się te akumulatrki to 18650 - 1800-2200 mAh
    Nie byłem do końca pewien ich nazwy...
    Jestem pewien iż powinno być 6 bo tyle miałem jak rozbrajałem swoją baterie no ale mniejsza czy 6 czy 8(zależy od modelu)...
    Jakieś rozwiązanie widzisz na mój problem ?
    Czy oprócz samych aku strasznie dużo elektroniki się spodziewasz żeby to działało? Pewnie coś obsługującego wyświetlacz i coś tam jeszcze.
    Zależy mi na minimalizacji wielkości tego urządzenia i jakie koszta materiałowe (oprócz pracy włożonej konstruktora) mogą mnie czekać ?
    A napięcie to wystarczy mi i nawet wskazane by było tylko aby mi pracował lapek nie musza się ładować baterie
    -RoMan-
    Level 42  
    To, czy laptop będzie ładował akumulatory czy nie nie jest zależne od naszego widzimisię. Jeśli zasilanie nie będzie miało wymaganej wydajności, to z dużym prawdopodobieństwem laptop w ogóle odmówi współpracy z takim zasilaniem.

Wracając do meritum: zdecydowanie prostszym i tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie akumulatora żelowego - odpadają zagrożenia związane z ładowaniem akumulatorów LiIon/LiPoly.
    Nowy akumulator żelowy 12V 7Ah będzie też znacznie tańszy niż równoważny zestaw 12 nowych akumulatorków 18650.

Jeśli się jednak uprzesz na 18650, to 8 lub 12 sztuk w pakietach po 4 szeregowo. jeden pakiet z 4 sztuk 18650 to za mało - nie "uciągnie" i zamęczysz akumulatorki.

Bez względu na to czy zastosujesz akumulator żelowy czy pakiety z akumulatorów LiIon/LiPoly 18650 rozwiązanie samej przetwornicy jest już banalne: kup samochodowy zasilacz do laptopa. I masz sprawę załatwioną.
    tervs4
    Level 10  
    hmm to z zasilaczem samochodowym miodzio
    powinni Ci płacić za wiedze :)

Ok a powiedz mi Romanie a sprawa wyświetlacza lub przynajmniej kilku diod (im mniej się pali tym mniej czasu zostało :)) jak można by to rozegrać ??

A i najważniejsze...
    Aku żelowy i 3 pakiety po 4 18650 jaki wg Ciebie jest przewidywalny czas pracy dla zwykłego laptopa w tych dwóch przypadkach ?
  • Helpful post
    -RoMan-
    Level 42  
    Wskaźniki napięcia akumulatora na diodach żrą energię potrzebną do zasilania laptopa. Nie ma sensu.
    Pamiętaj tylko, żeby kupić zasilacz, który sam się wyłącza, gdy napięcie na wejściu spadnie poniżej 10.8-11V - to zabezpieczy akumulatory przed nadmiernym rozładowaniem.

Co do czasu pracy - każdy laptop pobiera inną moc - nie jestem wróżką i nie zgadnę, ile pobiera Twój. Sprawdź napisy na akumulatorze - powinno być podane napięcie znamionowe i pojemność. Np. 14.8V 4400 mAh czyli 4.4 Ah. Daje to energię ok. 65 Wh.
    Akumulator żelowy 12V 7Ah to 84Wh. Po uwzględnieniu sprawności zasilacza trzeba liczyć, że ma porównywalną ilość energii, co akumulator wbudowany. Pamiętaj, że najpierw zastanie zużyta energia z zewnętrznego akumulatora a dopiero potem, gdy braknie zasilania na gniazdku - z wewnętrznego.

Co do płacenia - kliknij w "Pomógł" po prostu.