Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch SMS 5522/05 (S8ME1B)- nie oddaje/pobiera wody

13 Mar 2008 21:45 9834 13
  • Poziom 10  
    Witam,
    mam problem ze zmywarką Bosch SMS 5522/05 (S8ME1B).
    Po załączeniu programu pobrała wodę i w tym momencie stanęła- nic nie działo się, program się zatrzymał, nie chciała jej wypompować.
    Wyłączyłem ją i wybrałem wodę ręcznie, włączyłem ponownie- dokończyła program ale bez żadnej próby wypompowania i pobrania wody- po prostu programator przeleciał sobie dość szybko do końca programu.
    Spróbowałem włączyć ją ponownie i stoi na starcie- zawsze na starcie najpierw wypompowywała wodę, a potem pobierała- teraz nic, cisza ...
    Nigdy nie była czyszczona prze kilka lat, sprawowała się naprawdę dobrze. Proszę o pomoc.
    Od czego zacząć szukanie usterki?
    ---
    Dziś rano spróbowałem włączyć ją ponownie i o dziwo wykonała cały cykla poprawnie ... Może to naprowadzi kogoś bardziej doświadczonego co mogło być przyczyną wczorajszej awarii, bo zdaję sobie sprawę, że jeśli raz się zdarzyła, to nienaprawiona usterka może pojawić się znów w każdej chwili.
    ---
    Przyszedłem do domu, spróbowałem puścić ją bez naczyń i znów stoi, tym razem nie pobiera wody, a elektrozawór na wężu buczy :|
    Zdjąłem rurkę z elektrozaworu i dmuchnąłem w nią, ale nic nie pomogło (słychać tylko bulgotanie wody).
    Czyli co, rozbierać i czyścić, czy winy szukać w elektrozaworze?
  • HELUPOWER
  • Poziom 25  
    Sądzę, że trzeba czekać...
    Na początek można sprawdzić: gniazdko (nie jest podłączona przez chiński przedłużacz ?), wtyczkę, wyłącznik pokrywy - nie widziałem spalonego ale zablokowane i mechanicznie uszkodzone - tak.
    Można oczywiście ją rozbierać i szukać ale zlokalizowanie w tej chwili uszkodzenia może być trudne.
  • Poziom 10  
    Z pewnością nie jest to gniazdo- zmywarka podłaczona jest do gniazda z bolcem (układ TN-S) bezpośrednio z kabla zasilającego.
    Jak pisałem wyżej- nigdy nie były czyszczone wewnętrzne części układu wodnego- może tu szukać przyczyny? Jeśli tak, to co przede wszystkim wyczyścić ?
  • Poziom 25  
    Problem wygląda na "elektryczny" a nie na mechaniczno-chemiczny, w przypadku zabrudzenia płaszcza mogłaby nie pobierać wody ale słychać byłoby pompę spustową i czasem główną
    Wyłącznik główny ? Też uszkodzona rzadkość w Boschu
  • HELUPOWER
  • Poziom 10  
    Niby tak, ale dlaczego w takim razie za pierwszym razem kiedy "zwariowała" pobrała wodę, a nie wypompowała jej? Program zatrzymał się po prostu.
    Potem po wyłączeniu i właczeniu jak wyżej pisałem, wspaniałomyślnie ruszyła dalej ale nie pobierała wody, wskaźnik programu przesuwał się, pompa nieraz probowała coś wypompować, ale z węża nic nie wylatywało (sprawdzałem- jest drożny)- tak sobie "na sucho do końca programu dojechała.
    Dziś jak gdyby nigdy nic działą normalnie ... :|

    ps
    Zauważyłem coś jeszcze, świeci sie kontrolka poziomu soli, mimo że dwa dni temu była dosypywana- to tez dziwne ...
  • Poziom 18  
    Ja na dzień dobry zaczołbym od gruntownego wyczyszczenia jej ....
  • Poziom 10  
    Ok, więc wyczyściłem co się dało i zmywarka zaczęła pracować, acz problem jest w podawaniu wody- bardzo słabym ciśnieniem dostaje się do komór wodnych.
    Podczas poboru wody elektrozawór buczy (próbowałem lekko postukać małym młoteczkiem, niestety nic nie dało).
    Odkreciłem go, nie było żadnego syfu blokującego przepływ wody, więc raczej to sam elektrozawór ogranicza jej przepływ.
    Elektrozawór jest na wężu odprowadzającym wodę, dodatkowo jest na nim ten mały wężyk od aquastopu bodajże- czy mogę go zastąpić jakimś tańszym alternatywnym (ten kosztuje od 160 zł w górę:|)- jeśli tak, to najlepiej jakim ?

    Tak wygląda ten zawór po zdjęciu plastikowej obudowy:

    Zmywarka Bosch SMS 5522/05 (S8ME1B)- nie oddaje/pobiera wody
  • Poziom 18  
    dydol77 napisał:
    ps
    Zauważyłem coś jeszcze, świeci sie kontrolka poziomu soli, mimo że dwa dni temu była dosypywana- to tez dziwne ...


    A na pewno dosypałeś soli a nie proszek?
    Może być zabite złoże jonitowe.
  • Poziom 10  
    Nigdy nie kupuję proszku, więc na pewno nie :)
    Jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na temat mojego wcześniejszego pytania dotyczącego zaworu, to byłbym wdzięczny :)

    ps
    Jeszcze jedno pytanko- czy to, że elektrozawór podaje bardzo wolno, może mieć wpływ na to, że zmywarka pobierze mniej wody? Zauważyłem, że w tej chwili tak się dzieje i nie podchodzi woda wężykiem do górnego śmigła by je napędzać (jeśli wleję ręcznie wodę, to śmigło górne porusza się prawidłowo).
  • Poziom 25  
    dydol77 napisał:
    czy to, że elektrozawór podaje bardzo wolno, może mieć wpływ na to, że zmywarka pobierze mniej wody? .

    Tylko teoretycznie, ten zawór "celowo" redukuje ciśnienie na wyjściu. Zostawiłbym zawór w spokoju a zająłbym się jak pisali coledzy oczyszczeniem złoża, zapodaj zdjęcie lewej strony zmywarki (patrząc z przodu) po zdjęciu osłony.
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    dydol77 napisał:
    Jeszcze jedno pytanko- czy to, że elektrozawór podaje bardzo wolno, może mieć wpływ na to, że zmywarka pobierze mniej wody?

    W przypadku tego modelu - tak. Przy bardzo wolnym dopływie nie napełnia się do końca wymiennik ciepła (płaszcz po prawe stronie).
    Ten zawór ma dwa sitka - jedno takie małe schowane jest głęboko.
    Jak jego czyszczenie nie pomaga, to jest do wymiany.
  • Poziom 10  
    Jestem już na 100% pewien ze to elektrozawór, bo gdy podałem wodę omijając go, to wszystko grało.
    Ponawiam pytanie- czy muszę wymienić go na oryginalny zawór, czy mogę zastosować jakiś tańszy zamiennik?

    (Mam np. nowy od zmywarki Electrolux ZW 416)
  • Poziom 10  
    Znalazłem nowy oryginalny elektrozawór w dość rozsądnej jak na Boscha cenie (95zł) i zdecydowałem się go zakupić. Na marginesie to rozpiętość cen za ww elektrozawór jest powalająca- od rzeczonych 95 zł do 365 zł :O
  • Poziom 10  
    zayzayer napisał:
    dydol77 napisał:
    Jeszcze jedno pytanko- czy to, że elektrozawór podaje bardzo wolno, może mieć wpływ na to, że zmywarka pobierze mniej wody?

    W przypadku tego modelu - tak. Przy bardzo wolnym dopływie nie napełnia się do końca wymiennik ciepła (płaszcz po prawe stronie).
    Ten zawór ma dwa sitka - jedno takie małe schowane jest głęboko.
    Jak jego czyszczenie nie pomaga, to jest do wymiany.


    Faktycznie po wymianie elektrozaworu wszystko wróciło do normy, wymiennik ciepła napełnia się, zmywarka pobiera odpowiednią ilość wody i pracuje wzorowo. :D
    Tak więc problem rozwiązany. Dziekuję za pomoc.