Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Model superkondensatora w programie PSpice.

wiel007 14 Mar 2008 07:58 1329 3
    wiel007
    Level 11  
    Witam kolegów,

mam drobny problem ponieważ mam zamodelować w programie PSpice superkondensator :) w zasadzie o samym kondensatorku jest bardzo mało informacji , może ktoś sie zna na tym na tyle by mnie wspomóc ;) ?

pozdrawiam !
    Waldek

[Temat raportowany. Proszę dokładnie opisać problem a nie oczekiwać, że ktoś inny wykona całą pracę. Regulamin, punkt 16. Dodatkowo wskazane jest korzystanie z przycisku "pisownia" i przestrzeganie punktu 15. Post do poprawy. Edycja za pomocą przycisku "zmień". Mariusz Ch.]
    ronwald
    Level 27  
    W jakim zakresie częstotliwości chcesz rozpatrywać układ zastępczy super-kondensatora? W zakresie wolnych przebiegów możesz potraktować go jako pojemność Co równolegle połączona z Riz (Riz - reprezentuje rezystancję między biegunami +; -)
    wiel007
    Level 11  
    Witam ,

sorka za tak długą odpowiedź , święta i natłok zadań zmusił mnie do odłożenia tego na później , a wracając do tematu.

Przeszukałem kilka źródeł, mam schematy zastępcze kondensatorów, głównie szukam różnice pomiędzy zwykłym kondensatorem na AC a superkondensatorem. Z tego co doczytałem, to SK ładuje się szybciej, jednkże ma większą rezystancję wewnętrzną przez co upłynność jest większa . Zasadniczo poszukuje przykładowego pliki do PSpice z zamodelowanym kondensatorem i jakiekolwiek wskazówki jak to rozpocząć. Zapewne sam model będzie rozpatrywany na częstotliwości 0-1k [Hz], zapewne będzie także jego praca zależała od temperatury otoczenia oraz stanu naładowania.

Na piątek mam zamówione jeszcze czasopisma naukowa gdzie są wzmianki o SK może uda mi się cos jeszcze dokombinować ;)

pozdrawiam
    Wiel