Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilasz symetryczny ATV2624 nie mozna wyregulować

kundzios 14 Mar 2008 19:03 1058 6
  • #1 14 Mar 2008 19:03
    kundzios
    Poziom 19  

    Witam
    Mam problem z dodatnią częścią zasilacza. Napięcia 6V, 9V, 12V działają, lecz napięcie 15V wynosi 14,4V i regulacja(potencjometrem) w zakresie 14,2-14,6V. Część ujemna działa dobrze. Dlaczego na schemacie ideowym(dostępny w linku poniżej) rezystor R6 odpowiedzialny za +15V jest inny niż rezystor R10 odpowiedzialny za -15V? Według obliczeń powinien być tam rezystor 4,7KΩ tak jak w części ujemnej. Podstawiając w miejsce R6 rezystor 4,7kΩ na wyjściu jest 13V też z małą regulacją.

    Po kolejnych próbach zauważyłem, że stabilizator 78L12 (napięcie na nim wynosi 11,7V) jest gorący, a układ 4556 lekko się rozgrzewa. Ustawiając przełącznik na 15V i regulując inne napięcia (w gałęzi dodatniej) zmienia się wartość napięcia +15V, ustawiając inne napięcia i kręcąc sąsiednimi potencjometrami nie zmienia się ustawione przełącznikiem napięcie. Sprawdziłem diody są dobre. Co może być przyczyną?

    http://www.sklep.avt.pl/p/pl/1018/zasilacz+symetryczny+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

    Pozdrawiam
    Kundzios

    0 6
  • #2 14 Mar 2008 20:38
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Ten układ jest dziwnawy, ze względu na wartości rezystorów i sterowanie części ujemnej.

    Zmierz napięcia na kondensatorach C1 i C2, powinny być co najmniej o 3V większe (na C2 mniejsze ) on największego (najmniejszego) napięcia wyjściowego. Na C1 powinno być > 18V a na C2<-18V



    Napięcie wyjściowe dla LM317 dla napięcia dodatniego wyraża się wzorkiem:

    $$Uwy\approx 1.25*(1+\frac{R2}{R1})+0.0001*R2+Ud$$

    1.25V - wewnętrzne napięcie odniesienia LM317
    0.0001A - to maksymalny prąd płynący z nóżki ADJ układu U1

    Ud - spadek napięcia na jednej z diod D5 do D8


    R1 = 510

    R2=Rx+PyA

    Rx - R3 lub R4 lub R5 lub R6 - zależnie, który kanał jest włączony
    PyA - P1A lub P2A lub P3A lub P4A

    Przyjmując Ud=0.7V to rezystancje dla poszczególnych napięć powinny wynosić:

    +6V -> 1600Ω
    +9V -> 2760Ω
    +12V -> 3940Ω - na granicy regulacji R5+P3A
    +15V -> 5120Ω - jak to ustawić na R6+P4A kiedy R6=8200 ??? Ciekawe

    R6 powinno wynosić 4.7k tak jak w kanale ujemnym (R10) a R5 powinno raczej wynosić 3.6k by był jakiś szerszy zakres regulacji

    Co do stabilizatora U4 to sprawdź czy nie jest uszkodzony, powinien dawać 12V. Sprawdź R11 trochę mały, dałbym 1k. Podejrzewam jednak, że jest przeciążony.

    Jeżeli U3 jest zasilane z 12V to ma prawo się grzać, bo autor zapomniał o tym, że tranzystory mają wsteczne napięcie przebicia złącza Ube ok 6V i pracują jako diody Zenera. Gdy na wyjściu dekodera 4556 jes jedynka to tranzystor nim sterowany przewodzi wstecznie a prąd jest ograniczony tylko rezystancją wewnętrzną wyjścia dekodera. A, że aż 3 wyjścia są w stanie 1 ... :D

    Z każdą diodą od D10 do D13 włącz rezystor 2.7k do 3.3k (wylutuj jeden koniec danej diody z płytki, w to miejsce wlutuj rezystor podanej wartości a wolne końce diody i rezystora zlutuj ze sobą.

    Przy poprawnej pracy:

    - dla stanu 0 na wyjściu dekodera - na bazie danego tranzystora powinno być ok. -0.6 -0.7V względem masy

    - dla stanu 1 powinno być ok. 0.35 do +1V względem masy.

    I raczej wymień U3 na nowy :)) sprawdź też tranzystory T1 do T4 czy który nie jest uszkodzony tym katowaniem wstecznym.

    To już drugi "lewy" projekt AVT w ciągu kilku dni (poprzedni to był jakiś niedziałający wykrywacz przewodów) :))

    0
  • #3 14 Mar 2008 22:37
    kundzios
    Poziom 19  

    Paweł Es. napisał:
    Zmierz napięcia na kondensatorach C1 i C2, powinny być co najmniej o 3V większe (na C2 mniejsze ) on największego (najmniejszego) napięcia wyjściowego. Na C1 powinno być > 18V a na C2<-18V


    Na C1 26V, a C2 -26V

    Paweł Es. napisał:
    Co do stabilizatora U4 to sprawdź czy nie jest uszkodzony, powinien dawać 12V.


    Po wyjęciu układu na stabilizatorze jest 12V. Czyli sprawny.

    Paweł Es. napisał:
    Z każdą diodą od D10 do D13 włącz rezystor 2.7k do 3.3k (wylutuj jeden koniec danej diody z płytki, w to miejsce wlutuj rezystor podanej wartości a wolne końce diody i rezystora zlutuj ze sobą.


    Wstawiłem rezystory, ale efekt pozostawia wiele do życzenia. Teraz na każdym zakresie ujemnej części, napięcie wyjściowe wynosi 3.15V z lekką regulacją. Dzięki takiemu rozwiązaniu układ 4556 i stabilizator nie grzeją się. Niestety jest gorzej, bo ujemna część działała dobrze, ale bez oporników 3,3k będzie się grzał układ...

    Po wlutowaniu tych oporników dalej na zakresie 15V jest 13,4-14,0V

    Przed zmianami wyjąłem układ i zwarłem wyprowadzenie 9 układu U3 z masą i zakres +15V działał jak trzeba. Według mnie cały problem to układ U3, jak nie uda się tego naprawić w prosty sposób to dorobię sterowanie na tranzystorach. Tak chyba będzie najprościej.

    0
  • #4 15 Mar 2008 02:04
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Już wiem, wszystko jest ok. po prostu liczyłem te rezystory 3.3k dla napięcia ujemnego -18V (takie założyłem), po prostu wsztskie tranzystory są włączone, bo niezależnie od stanu napięcia na wyjściu dekodera napięcie na bazie tranzystorów nigdy nie podnosi się powyżej zera (warunek zatkania tranzystora).

    Zmień rezystory polaryzujące bazy tranzystorów z 5.6k na 10k lub nawet lepiej 15k i sprawdź czy napięcia na bazach zmieniają się w zakresie:

    od +1.9V (dla 10k) lub +4.4 (dla 15k) gdy na wyjściu dekodera jest jedynka

    do -0.7 gdy jest zero na wyjściu 4556

    W danej chwili powinien przewodzić tylko jeden tranzystor


    Te oporniki co wlutowywałeś wpływają tylko na ujemną część stabiliaztora !!

    Sprawdź rezystor szeregowy z potencjometrem tym od 15V, prawdopodobnie ma za małą wartość (patrz podany wzór i wartości).
    i nie sięgasz zakresem regulacji do tych 15V

    W spisie i schemacie podano 8.2k ale tyle nie może być bo byś miał minimum 22V na wyjściu (dla potencjometru skręconego na minimum)
    Spróbuj z 5.1k lub 5.6k w szereg z potencjometrem regulacji 15V.

    0
  • #5 15 Mar 2008 11:23
    kundzios
    Poziom 19  

    Paweł Es. napisał:
    Zmień rezystory polaryzujące bazy tranzystorów z 5.6k na 10k lub nawet lepiej 15k i sprawdź czy napięcia na bazach zmieniają się w zakresie:

    od +1.9V (dla 10k) lub +4.4 (dla 15k) gdy na wyjściu dekodera jest jedynka

    do -0.7 gdy jest zero na wyjściu 4556

    Wstawiłem rezystory 15k i teraz działa dobrze. Przy otwartym tranzystorze napięcie na bazie wynosi -0.71V, a przy zamkniętym +4.1V. Zmienienie rezystorów R15-R18 spowodowało lekkie zmiany napięcia wyjściowego, ale sam poradzę sobie z tym wystarczy zmienić R7-R10. Ujemna część działa już dobrze.

    Paweł Es. napisał:
    Sprawdź rezystor szeregowy z potencjometrem tym od 15V, prawdopodobnie ma za małą wartość (patrz podany wzór i wartości).
    i nie sięgasz zakresem regulacji do tych 15V

    W spisie i schemacie podano 8.2k ale tyle nie może być bo byś miał minimum 22V na wyjściu (dla potencjometru skręconego na minimum)
    Spróbuj z 5.1k lub 5.6k w szereg z potencjometrem regulacji 15V.


    Na zakresie 15V (R6=4,7k) napięcie wyjściowe wynosi 13,4-14,0V, po wstawieniu opornika 5,6k na wyjściu jest 14,07-14,32V jednak dalej nie dochodzi do 15V. Spróbowałem wstawić opornik 8,2k jak w schemacie i zakres dalej nie sięga 15V (14,8-14,6V). Kręcenie pozostałymi potencjometrami(z dodatniej części) powoduje lekkie zmiany napięcia na zakresie +15V (diody są dobre). Myślę, że przyczyną mogą być rezystory zabezpieczające zawarte w U3, jednak nie znam się tak dobrze, aby to potwierdzić.

    0
  • Pomocny post
    #6 15 Mar 2008 14:31
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Kolejny haczyk w układzie. Układ U3 powinien być zasilony z napięcia wyższego niż Uwy-1.25-0.7V, bo się diody D6-D8 nie będą zatykać, przy stanie wysokim. Ponieważ diody w kanałach gdzie jest 1 nie zatykają się do końca to i rezystory są w obwodzie, stąd ta współzależność regulacji.

    Najprościej będzie jak wymienisz stabilizator U4 na wersję 15V, druga
    metoda (z braku 78l15) to rozcięcie ścieżki łączącej końcówkę U4 z masą i wstawienie tam diody Zenera (anodą do masy) o wartości np. 3.3V. Spowoduje to podwyższenie napięcia zasilania U3 do ok. 15V

    Tylko jak podwyższysz napięcie zasilania U3 to być może trzeba będzie zmniejszyć te rezystory 15k w części ujemnej (np. na 10k) by tranzystory nie pracowały w obszarze przebicia złącza BE

    Aha i R6 zmień na 4.7k (to ten szeregowy z potencjometrem regulacji +15V)

    Autor układu się nie popisał :(


    Poniższe do sprawdzenia po zmianie

    Zmierzyć na włączonym zakresie 15V napięcia:

    - pomiędzy wejściem LM317 a masą (bezpośrednio na układzie) - powinno być >18V

    - na R1 (510Ω) włączonym pomiędzy zaciski WY i ADJ LM317 - powinno być ok. 1.25V (napięcie odniesienia(

    - na diodzie w tym torze co się reguluje 15V powinno być ok. 0.7V

    - na rezystorze i potencjometrze, powinno być:

    15V-0.7-1.25V ≈13V

    - na wyjściu dekodera 4556 - powinno być kilkadziesiąt mV
    V)
    Jeżeli, któregoś z tych napięć nie ma (tj. odbiega mocno od podanych wartości) to może wskazywywać na uszkodzenie LM317 lub dekodera.

    LM317 działa tak, że stabilizuje 1.25V na tym rezystorze 510Ω włączonym pomiędzy ADJ i WY, przez co tworzy źródło prądowe I=1.25/510=2.45 mA

    Ten prąd plus prąd wypływający z końcówki ADJ płynie przez rezystor stały, rezystor regulowany, diodę, tranzystor wyjściowy dekodera. Tak więc napięcie wyjściowe jest sumą spadków napięć na tych elementach

    Uwy=Uref+(I+Iadj)*(R+P)+Ud+Udek

    Uref - napięcie referencyjne LM317 = 1.25V
    I - prąd źródła prądowego = Uref/R1 (1.25/510)

    Iadj - prąd polaryzacji LM317 płynący z nóżki ADJ (50-100 µA)

    R+P - suma rezystancji rezystora i rezystora nastawnego danego toru (tu dla 15V)

    Ud - spadek napięcia na diodze (0.6-0.7V)
    Udek - spadek napięcia na włączonym tranzystorze wyjściowym dekodera (stan 0)

    Faktycznie jak się zasymuluje układ z diodami podłożowymi w 4556 (D3, D5, D7 na schemacie) to z symulacji wychodzi ok. 14.3V na wyjściu dla wartości rezystorów dobranych dla pozostałych napięć.

    Zasilasz symetryczny ATV2624 nie mozna wyregulować

    A jak się podniesie zasilanie U3 (na schemacie symulacyjnym to jest napięcie V2) do 15V to i Uwy wychodzi 15V (diody przestają przewodzić)

    Zasilasz symetryczny ATV2624 nie mozna wyregulować

    0
  • #7 18 Mar 2008 18:11
    kundzios
    Poziom 19  

    Witam
    Wcześniej nie mogłem odpisać, obowiązki.

    Zamieniłem stabilizator 78L12 na 7815 (taki miałem pod ręką, później założę 78L15), rezystory R15-R18 na 10k oraz R6 na 4,7k i teraz wszystko działa jak trzeba :) .

    Napięcia, które miałem sprawdzić:
    1. 26V
    2. 1.24V
    3. 0.88V
    4. 13.75V
    5. 0.23V

    Dzięki Tobie poznałem haczyki, jakie mogą wystąpić w układzie z zasilaniem symetrycznym.

    Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
    Kundzios

    PS. Jak pojawi się kolejny problem, będę pisał.

    0