Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przestrojenie Unidena 520XL w "zera"

maroslaw123 15 Mar 2008 07:26 1476 3
    maroslaw123
    Level 2  
    Przeczytałem wszystkie posty na ten temat i zrobiłem jak piszecie. W szereg podłączyłem dławik 6,8uH. Po tej operacji radio zeszło o 600 Hz w dól na kanale. Mam kwarc 10,2419 MHz. Dolutowywałem dodatkowo pojemności równolegle z kwarcem i graniczna wartość przy której startuje rezonator to 2x 470 pF - podłączone równolegle do kwarca - symetrycznie. Przy takiej konfiguracji radio pracuje o 1kHz wyżej niż "zerowe" kanały. Robiłem testy słyszalności na róznych kanałach i "wzajemna słyszalność" pojawia się już przy 3 kHz powyżej "zerowych" kanałów a przy 1 kHz powyżej słyszalność jest bardzo dobra, jednak chciałbym przestroić radio dokładnie w "zera". Może ktoś mi poradzi co z tym zrobić?
    Kryptoman
    Level 20  
    Źle podłączyłeś indukcyjność.
    Musi być szeregowo między jedną z nóżek kwarcu, a resztą układu.
    A pewnie źle przeciąłeś ścieżkę i do nóżki jest teraz podpięty kondensator SMD, a dopiero potem idzie to na dławik i dlatego nie możesz zejść z częstotliwością.
    Przeanalizuj to co zrobiłeś i popraw.
    A z dokładaniem tak dużych kondensatorów sobie odpuść, bo kwarc pracuje na granicy zerwania drgań, a i amplituda jest mniejsza co ma wpływ na czułość odbiornika.
    maroslaw123
    Level 2  
    Bardzo dziękuję Kryptoman!
    Miałeś 100% racji. Udało mi się osiągnąć dokładność +/- 100Hz dokładając kondensator 10pF. Wielkie dzięki jeszcze raz za pomoc.
    c2h5oh
    Moderator
    Zgodnie z punktem 10.2 regulaminu, temat zamykam.