Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka zwrotnica do ARV-104-04-8 i ARP-150-00-8 ?

galien 15 Mar 2008 16:45 10887 65
Renex
    galien
    Level 12  
    Chcialbym zrobiz zwrotnice 2-way 12db/okt do tych glosnikow:
    ARV-104-04-8 i ARP-150-00-8
    jednak nie wiem jakie dobrac parametry cewek i kondensatorow.
    Kazdy program do liczenia zwrotnic pokazuje co innego :|

Mysle ze odpowienia czestotliwosc podzialu to 4000 Hz. Co o tym myslicie?

Jesli ktos moglby mi pomoc w wyliczeniach, to bede wdzieczny.
    :D

Nizej zalaczam linki do parametrow tych glosnikow:
    http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=tvm&model=ARP-150-00-8&lang=pl&dh=dt
    http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=tvm&model=ARV-104-04-8&lang=pl&dh=dt

Czy powinienem tu zastosowac korektor impedancji?
  • Renex
    melisław
    Level 24  
    Ale pytanie po co? Zacznijmy od tego że te głośniki to średniak i wysokotonówka... Chcesz budować na tym monitorki?
  • Renex
    galien
    Level 12  
    Mozna tak powiedziec. Do tego jest jeszcze basowka, ale sterowana z oddzielnego wzmacniacza.
    galien
    Level 12  
    Czy ktoś mi pomoże z tą zwrotnicą?
    Pawel S.
    Level 39  
    jedyne co pomoge to podesle schemat zwrotnicy 3 droznej. albo zbuduj cale kolumny albo daj sobie spokoj...
    melisław
    Level 24  
    Troche dziwny pomysł robić monitorki na średniaku i wysokim... Zrób monitorki na ARN 150 i do tego ARV (zwrote gdzieś w necie znajdziesz wystarczy googlnąć...) i najwyżej to uzupełnij jakimś subem... Jaki masz ten głośnik basowy?
    Pawel S.
    Level 39  
    8-O ale dziwak :lol:
    Quote:
    Calość napędza 4-drożny Magnat
    a to dziwne bo ja tam widze GTA470 :P

w takim razie olej tego ARV i ARP
    najtansza opcja to ARZ6604 - tanio, glosno i przyzwoicie
    jak masz wiecej kasy to daj np GDN 16/50/6 + sc10n - kit z tym ze 8ohm - wazne ze ladnie zagra ;)
    galien
    Level 12  
    To stare zdjecie :D teraz jest tam Magnat 4x125W (RMS 4Ω)

A dlaczego upieracie się na zamontowanie wysokotonowca i nisko-sreniotonowca?
    Przeciez niskotonowy juz tam jest. I to nie mały...

A ten GDN bedzie lepiej gral od tego ARV 150 ?
    Pawel S.
    Level 39  
    a to dlatego ze sreniotonowca tniesz w okolicach 400-1000Hz. natomiast ty niemasz niskotonowca tylko suba wiec ciecie masz ok 100Hz. tak wiec sam widzisz ze bys mial ogromna dziure :lol:
    potrzebujesz dobrych "satelitek" ktore dobrze zagraja srednimi tonami i w dodatku tez beda "kopaly"

GDN 16/50/6 ma bardzo ladna i lekka srednice. nieznam ARP ale ma on opinie "krzykliwego" wiec i tak bym zastosowal tonsila - szczegolnie ze koszt bardzo zblizony
    melisław
    Level 24  
    Jak to mówi moja pani od fizyki "nie myśl tylko rób bo jak zaczynasz myśleć to wychodzi źle" ;) po prostu gwarantujemy ci że to co chciałeś ładnie by nie zagrało.... Ba! W ogóle nie można powiedzieć żeby to zagrało...
    galien
    Level 12  
    1) Obecnie te czterodrozne tne na 250 a suba na 300

2) Z charakterystyki ARP 150-00/08 wychodzi ze ladnie liniowo przenosi juz od 200.

3) A tak przy okzaji, Pawel S. dzieki za schemat zworki trojdroznej. Przyda mi sie do drugiego projektu, bo bede robil kolumienki dokladnie na tych glosnikach.

4) A po czwarte to skorzystam z waszych rad i użyje tych SC10n i GDN-16/50/6. Maja piekne charkterystyki, zobacze jak graja.

5) Czy robil juz ktos do nich zwrotnice?

Co sądzicie o tej:

Pawel S.
    Level 39  
    Quote:
    1) Obecnie te czterodrozne tne na 250 a suba na 300
    no to juz sobie wyobrazam jak to musi buczec :/
    ustaw sobie na okolice 100Hz
    Quote:
    2) Z charakterystyki ARP 150-00/08 wychodzi ze ladnie liniowo przenosi juz od 200.
    i tu masz piekny przyklad ze nienalezy w ten sposob interpretowac wykresow :P
    ten glosnik trzeba ciac o wiele wyzej. niezapominaj takze o sprawnosci dzialania filtrow...
    Quote:
    użyje tych SC10n i GDN-16/50/6. Maja piekne charkterystyki, zobacze jak graja.
    tonsil jest bardzo dobry. piekna srednica, szybki basik. wysokotonowka jest OK. do tego tonsila az sie prosi jakas vifa :D
    Quote:
    5) Czy robil juz ktos do nich zwrotnice?

Co sądzicie o tej:
    to jest zwrotnica zrobiona przez yoshiego dla mnie - jest ok
    mialem gdzies wersje z wieksza efektywnoscia ale mniejsza iloscia basu (bylaby tutaj idealna) ale zapodzialem ten schemat :/
    Pawel S.
    Level 39  
    mnie tez sie wydawalo ze vifa to bardzo drogie glosniki i mnie na nie niestac. jak jednak kupilem pierwsza vife (wlasnie ta sama) to oniemialem z wrazenia - wszystkie wysokotonowki jakie kupowalem do tej pory to strata pieniedzy!

ta vifa to juz wycofywany z produkcji model. ma bardzo delikatne i przyjemne brzmienie. idealne dla osob ktore denerwuja ostre wysokotonowki. oczywiscie niemusze pisac ze jest niezwykle detaliczny i niema o co sie do niego przyczepic... no moze dla osob ktore lubia wysokie tony to on jest "tak delikatny ze az nudny"

poszczegolne kolory to pomiar ch-ki pod roznymi kontami. pierwsza byla mierzona na wprost glosnika. pozostale odpowiednio z boku

pod ten gosnik mam zwrotnice do 2xARN 150 + D27
    galien
    Level 12  
    Pawel S, w swojej pierwszej odpowiedzi podałeś mi schemat zwrotnicy trójdrożnej do:

Arn 226-07/4
    Arp 150-00/8
    Arv 104-04/8

Ponieważ zamierzam wykonać te kolumny, zacząłem czytać trochę o tych głośnikach.
    Po przeczytaniu kilku różnych opinii już teraz nie wiem, czy lepiej byłoby zamienić śreniotonowca Arp 150-00/8 na GDN 16/50/6 i wysokotonowca Arv 104-04/8 na SC10N czy zostawić tak jak jest i korzystać z tej zwrotnicy, którą mi podałeś.
    Pawel S.
    Level 39  
    GDNa niemozesz dac bo to zupelnie inny glosnik. ta zwrotnica jest z jednej czeskiej stronki gdzie pod ta saa zwrotnice byly podpiete ARP i ARX. lepiej dac ARXa bo mniej "krzykliwy"
    sc10n tez mozesz dac ale bedziesz musial dopasowac tlumik pod swoj gust
    galien
    Level 12  

Jakiej mocy są te rezystory i na jakie napięcie mają być kondesatory?
    Acha, i jakiej grubości ma być drut w cewkach?

I jeszcze jedno pytanko. W jaki sposób liczy się moc RMS i max trójdrożnej kolumny głośnikowej, skoro każdy głośnik ma inne parametry?
    (np takiej jak na rys poniżej)

melisław
    Level 24  
    Praktycznie jest to moc na basie... czyli bierzesz 2xmoc jednego ARN 226
    Pawel S.
    Level 39  
    rezystory w torze wysokotonowym 5W. w torze sredniotonowym powiny wystarczyc 5W ale mozesz dac 10W na wszelki wypadek. w torze niskotonowym 10 do 20W

kondensatory dowolne byle foliowe np MKT, MKS, MKSE, MKP itp. w zupelnosci wystarczaja na 100V

cewki w zaleznosci od przeznaczenia. w szeregu grubsze, rownolegle ciensze.
    tak wiec w torze wysokotonowym 0,4-0,7mm
    w torze sredniotonowym szeregowe powiedzmy 0,7-0,8mm a rownolegle 0,5-0,7mm
    w torze niskotonowym 0,8-1,4mm w zaleznosci od glosnika

co do mocy kolumny to najwieksza bzdura jaka widuje sie u poczatkujacych jest sumowanie mocy wszystkich glosnikow. przeciez to nic nie daje :lol:
    z regoly jest to moc glosnika niskotonowego. w tym przypadku mimo ze sa 2 glosniki moc kolumny niebedzie wynosila 140W ale jakies 70-90W. no moze max 100W wytrzyma jak bedziesz mial jakis dobry wzmacniacz...
    galien
    Level 12  
    Czemu zazwyczaj jest to moc głośnika niskotonowego?
    (sorki za masę moich pytań, ale jak jest okazja to można by się nauczyć paru zagadnień) :D

Dlaczego można spalić wzmacniacz jeśli będzie on za słaby do danych kolumn? Zakładając, że impedancja kolumny wynosi tyle co impedancja wymagana przez wzmacniacz.
    melisław
    Level 24  
    Bo wzmacniacz się przesteruje i może sam się uszkodzić ale mogą też polecieć głośniki...
    Pawel S.
    Level 39  
    a to dlatego ze w uproszczeniu mowiac tylko na niskotonowe idzie prawie cala moc wzmacnaicza.

zeby spalic wzmacniacz totrzeba byc naprawde geniuszem. szybciej spalisz/roztrzepiesz glosniki niz wzmacniacz (co wcale niejest wykluczone)
    a dlaczego to wyjasnil kolega wyzej
    galien
    Level 12  
    Pawel S. wrote:

w tym przypadku mimo ze sa 2 glosniki moc kolumny niebedzie wynosila 140W ale jakies 70-90W. no moze max 100W wytrzyma jak bedziesz mial jakis dobry wzmacniacz...

Jak to?
    Pawel S.
    Level 39  
    primo - polaczenie glosnikow szeregowe a nie rownolegle
    secundo - doswiadczenie

sa 2 teorie co do mocy w przypadku polaczonych glosnikow. w pierwszej to moc sie sumuje w dowolnym przypadku - sprawdzone i niepotwierdzone
    druga to ze w przypadku polaczenia rownoleglego moc sie sumuje. tego niemoge potwierdzic poniewaz zawsze laczylem szeregowo
    galien
    Level 12  
    Czy ma znaczenie, w jakich odległościach będą od siebie elementy zwrotnicy?

Dokładnie chodzi mi o to, czy jak umieszcze dwie cewki obok siebie, to czy będzie to miało jakieś znaczenie? Czy będą na siebie wpływać?
    galien
    Level 12  
    Jak powinny być podpięte głośniki do tej zwrotnicy dla Visatona SC10N i Tonsila gdn 16/50/6 ?
    (Rysunek wyżej)

Polaryzacja taka sama, czy przeciwna?
    Pawel S.
    Level 39  
    no przeciez wyraznie jest zgodna faza (+ przy glosnikach)
    galien
    Level 12  
    Ale ten plus jest na środku, to skąd miałem wiedzieć czy odnosi się do górnego czy do dolnego styku?