Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki wielozadaniowy piec gazowy do 90m2 ?

far77 16 Mar 2008 13:48 141769 98
    far77
    Level 12  
    Witam,pytanie zadawane wielokrotnie ale mam wiele niejasnosci,co sklep to inna opinia,powierzchnia 90m2,jedna łązienka,jedna kuchnia,3 pokoje,ogrzewanie tradycyjne grzejnikami,2 osoby-niedługo 3:D-jaki piec wybrac aby był efektywny i do ciepłej wody i do ogrzewania,sporo osób poleca piec z zasobnikiem lub dodakowe podłaczenie zasobnika,odległosć pieca od najdalszego kranu około 8m.Czy ktos moze doradzić co będzie najlepszym rozwiązaniem :?:
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Zawsze najlepszym, ale nie najtańszym rozwiązaniem będzie kocioł kondensacyjny, bo najtańszy w eksploatacji.Inwestycja kosztuje, ale szybko się
    zwraca.
    Kocioł 2 funkcyjny, jeżeli do najbardziej oddalonego poboru wody jest ok 6-8m rury. W innym przypadku 1 funkcyjny z zasobnikiem, ale wtedy wskazana byłaby cyrkulacja. Zależy, ile tej wody tak naprawdę potrzeba.
    Myślę, jednak, że 2 funkcyjny z ciepłym startem, np: immergas AVIO, lub ZEUS, ale nie kondensacyjne. Z kondensów może nowy TERMET Termocondens TEKA PMB 35.35, lub termocondens PLUS PMB BT 35.35
    Mogąbyć też tzw.lodówki. Superowa jest Junkersa
    Wszystko zależy od kasy, ilości miejsca , no i wymagań
    mrserwis
    Level 11  
    Jeśli instalacje i grzejniki pozostawiasz bez zmian to kondensat nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
    Wg mnie kociołek z zasobnikiem będzie najlepszy. Polecam Immergas np http://www.immergas.com.pl/menu_2/z_zasobnikiem/seria_mini/charakterystyka.htm
    jest to bardzo fajny kocioł który znakomicie spisuje się nawet przy większych metrażach niż twój, poza tym jest nieduży gabarytowo i dobrze wykonany.
    Jeśli chodzi o pobór wody w okolicy 6 m i więcej to warto pomyśleć o cyrkulacji.
    DonRomano
    Level 34  
    Co oznacza "Jeśli instalacje i grzejniki pozostawiasz bez zmian"?
    Dlaczego kondensat nie będzie odpowiedni?
    Proszę o wytłymaczenie.

Pozdrawiam.
    phans
    Level 10  
    Na piec kondensacyjny 2 funkcyjny trzeba wydać min. 2-2.5tys więcej od pieca nie kondensacyjnego, więc jeżeli masz zimne mieszkanie to kondensat w stosunku do zwykłego pieca może się opłacać? Ja mam 65m od południowej strony, ciepłe mieszkanie więc kondensat nie wybrałem a zwykły 2 funkcyjny z funkcją ciepłego startu dla c.w.u.
    Kondensat z zasobnikiem - dosyć popularne rozwiązanie ale jeszcze droższe od kondensatu 2 funkcyjnego - podgrzewanie wody w zasobniku również trochę kosztuje.
    Cyrkulacja - potrzeba odp. instalacji oraz samo utrzymanie tej cyrkulacji drogo kosztuje.
    Więc wszystko rozbija się o kasę. Jeżeli możesz więcej wydać to bierz kondensat z zasobnikiem - oczywiście jeszcze masz miejsce na ten zasobnik.
    Jeżeli z odległego punktu od pieca(pow. 6m) będziesz często korzystał to zasobnik warto kupić. Są piece nie kondensacyjne z wbudowany zasobnikiem - zabierają mniej miejsca od kondensat + zasobnik.

Jeżeli cenisz sobie przede wszystkim komfort ciepłej wody to tylko piec z zasobnikiem - może być bez cyrkulacji.

Jeżeli 2 funkcyjny (kondensacyjny lub zwykły z zamkniętą komorą spalania) to koniecznie z opcją komfortu ciepłej wody(ciepłego startu).

Ogólnie do powierzchni dużych to tylko kondensat + zasobnik.
    mrserwis
    Level 11  
    Kocioł kondensacyjny aby osiągać znamionową wydajność ( 104% sprawności licząc w stosunku do wartości opałowej gazu) musi pracować tak by kondensować parę wodną zawartą w spalinach a więc przy stosunkowo niskiej temperaturze zasilania instalacji co (do ok 50 oC).
    Co prawda taki kocioł może osiągać i wyższe temperatury zasilania ale spadnie jego sprawność. Tak więc większe nakłady poniesione na zakup takiego kotła mogą się nie zwrócić.
    Jeśli twoja instalacja grzewcza była wykonana kilka lat temu to grzejniki zapewne były dobierane mocowo na parametry maksymalne 90/70 oC. Oznacza to że przy kotle kondensacyjnym pracującym na parametrach 50/30 oC aby osiągać tą samą wydajność cieplną (mieszkanie pozostaje bez zmian) grzejniki powinny mieć większe gabaryty (zobacz tabele doboru grzejników na stronach producentów).

Pozdrawiam
    mirrzo

Nie tak do końca z tym zwrotem kosztów zakupu. Otóż w czasie takich zim jak obecnie kocioł kondensacyjny pracuje w kondensacji ponad 90% czasu pracy, zatem bez zmiany wielkości grzejników będzie dość szybki zwrot kosztów zakupu; nawet po 1 roku użytkowania. Polecam nowy kocioł kondensacyjny Junkersa Cerapur Smart.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.
    "Każdy żyd swój towar chwali"wiec idąc tym tropem,ja zaproponuję Brotje EcoTherm PlusWGB.Będąc ostatnio w Niemczech na szkoleniu usłyszałem bardzo ciekawą opinię tamtejszych serwisantów.Mówi się tam,że jeśli grzać wodę to Junkers,jeśli grzać tylko co to Vaillant,ajeśli jedno i drugie to Brotje.
    mirrzo

To i tak wszystko niemieckie firmy.
    To może dla odmiany nowy polski Termet "TERMOKONDENS" ?
    Jaki kocioł, to zależy od instalatora, który namówi klienta na coś konkretnego.
    Natomiast, jak się to będzie sprawowało, zależy od Serwisanta,który to będzie obsługiwał.
    serwisant73
    To prawda,tylko że w przypadku Termeta ,serwisant będzie w domu częstym gpściem a po gwarancji to za darmo on nie przychodzi...
    mirrzo

Nic bardziej mylnego.
    Jakość kotłów TERMET jest porównywalna z niemieckimi, a żywotność i kultura zależy od właściciela kotła, który zleca serwisantowi wykonanie corocznych przeglądów.
    Dopiero zgranie tych rzeczy skutkuje prawidłowym lub nie działaniem urządzenia, nie tylko TERMET.
    Powiedz, serwisant jakiej firmy przychodzi na przeglądy lub do awarii "za darmo" ?
    ...no chyba, że "serwisant73" ;-)
    serwisant73
    Zarzuciłem kontakty z TERMETEM trzy lata temu,więc może nie jestem na bieżąco....A do niemieckiej jakości-wybacz-moim zdaniem wiele im jeszcze brakuje.
    arekbier
    Level 11  
    Termet jusz nieprodukuje tylko składa kotły z częsci które w 90%kupowane sa w niemieckich firmach ,zresztą teraz jest kooperacja firm i niema firmy która produkuje artykuł od a do z. a największym atutem w doborze kotła moim zdaniem jest dostępnośc do serwisu i części ponieważ nieda sie jusz zawiele zrobić żeby użądzenie spalało mniej paliwa itp .Jeśli masz kase kupujesz z najwyższej pułki jeśli nie to z niższej ale z firmy która zapewni ci części i serwis, a termet zapewnia do użądzeń wyprodukowanych jeszcze 20lat temu .Czy inne firmy w polsce ci to zapewnią ? Napewno nie.Ceny części też są nieporuwnywalnie niskie ,a jako ciekawostke mogę podac że serwisanci z aristona i junkersa zaopatruja sie w częsci z termeta bo niektóre z nich są identyczne tylko że 3x tańsze.Mm też szacunek dla użądzeń Brotje .Pozdrawiam
    glorb
    Level 12  
    A jak tam w Termecie (w szczególności w kotłach) elektronika się miewa? Bo jeszcze pół roku temu instalatorzy których obsługuję strasznie ją wyklinali: że awaryjna i wysiada co chwila. Ja również jestem za polskim produktem jak najbardziej, ale kupisz kocioł tańszy, to fakt, ale serwis wcale nie jest tak dobrze dostępny, a i awaryjność większa....
    Zaznaczam że nie sprzedaję na allegro czy w necie, ale w hurtowni, i słyszę opinie instalatorów (autoryzowanych również).
    Pozdrawiam
    mirrzo

Każdy ma prawo wystawić jakąś opinię, również i instalatorzy. Czy jest ona prawdziwa ...?
    Ja uważam, że kotły Termeta są rewelacyjne, również, jeżeli chodzi o cenę. Jak ona pracują, zależy tylko od użytkownika i serwisanta, który je obsługuje.
    ...przecież to tylko urządzenie, które nie jest zaprogramowane na samozniszczenie, tylko do produkcji ciepła.

Dodano po 4 [minuty]:

Krótko mówiąc kolego "far77"
    KUP SOBIE KOCIOŁ KONDENSACYJNY lub POMPĘ CIEPŁA
    nom
    Level 23  
    mirrzo wrote:

Krótko mówiąc kolego "far77"
    KUP SOBIE KOCIOŁ KONDENSACYJNY lub POMPĘ CIEPŁA

Ale autor wątku chce piec, nie kocioł. ;-)
    mirrzo

Zapewne myślało kotle, a że nazewnictwo coś nie tak ?
    Dla większości ludzi, również tych z branży, kocioł to piec, a wszystkie urządzenia grzewcze to Junkers
    Nie ma ludzi idealnych , ...no może poza mną ;-)
    janusz-pe
    Level 1  
    RE: TERMET
    Do jesieni ubieglego roku uzywalem do celow c.o i c.w.u.starego typu kotla De Dietrich. Kociol spisywal sie bardzo slabo, serwisanci De Dietrich - jeszcze gorzej. Po kolejnej kosztownej awarii postanowilem zmienic kociol. Wybor padl na kociol Termetu Termocondens. Po zlych doswiadczeniach z poprzednim kotlem stwierdzilem, ze najwazniejsze jest, zeby serwis byl pod reka, a czesci tanie. Poki co okazuje sie, ze dmuchalem na zimne, bo kociol dziala od 9 miesiecy bez najmniejszego zarzutu. Nie jest natomiast prawda, ze kotly kondensacyjne Termetu sa jakos nadzwyczaj tanie!

I jeszcze ciekawostka. Za okres X-V 2007/2008 zaplacilem za gaz o 40% mniej niz w tym samym okresie rok wczesniej! Sam nie moge sie nadziwic, ze roznica jest tak duza (zimowe warunki pogodowe byly podobne, instalacji nie zmienialem, ilosc domownikow pozostala stala).
    DRIPOL
    Level 10  
    Mam problem jaki piec wybrać VITODENS 100-W
    czy WITODENS 222W z wbudowanym zasobnikiem wody. Do jakiego celu słuzy zasobnik wody? dodam że od pieca do kuchni będzie ok 5 m i do łazienek po 3m.
    mirrzo

Jeżeli te odległości dotyczą długości rur w ich rozwinięciu, ja bym wybrał kocioł 2 funkcyjny, ponieważ masz do dyspozycji nieograniczoną w czasie ilość wody. W zasobniku, po wyczerpaniu się jego zasobu ciepłej wody, jest tylko zimna i trzeba czekać sporo czasu na jej dogrzanie, a poza tym występują straty "postojowe", czyli zasobnik traci ok 5 stopni C na dobę. Zatem wybór należy do Ciebie, tylko nie wiem, czemu ta marka. Za te same pieniądze masz innej marki o wiele lepsze urządzenia
    DRIPOL
    Level 10  
    To jaki piec bys mi polecił dom ma 140 m + 2 łazienki
    mirrzo

Ogólnie rzecz biorąc - za mało danych.
    Jak daleko od kotła do łazienek i kuchni, w rozwinięciu rur ciepłej wody, ile osób mieszka, (również ich wiek)? Czy jest cyrkulacja, a jeżeli nie, to czy można ją wykonać? Czy może jeszcze solary ?
    Z grubsza biorąc może na początek super kociołek Junkersa Cerasmart Modul Solar.
    DRIPOL
    Level 10  
    Jaka jest cena tego kotła ? cyrkulacja będzie bo jest to nowy dom wybudowany
    odległość do kuchni 8 do łazienki 2m i drugiej łazienki ok 5m
    osób w planie 4 w wieku 25 i 27 + (????)
    mirrzo

Zatem kociołek Junkersa Cerasmart Modul Solar ZBS 16/170S-2MA23-solar będzie super wyborem, jeżeli chcesz wspomagać wodę kolektorami słonecznymi, lub Cerasmart Modul Solar ZBS 16/83S-2MA23, jeżeli tylko na gaz. Szczególnie, jeżeli na gaz płynny. Poza tym ma wspaniałą moc i modulację z możliwością wyrzutu spalin za ścianę. Produkcja wody, to ok 500 litrów w ciągu 10 minut, a potem ok 12/minutę
    nom
    Level 23  
    mirrzo wrote:
    Zatem kociołek Junkersa Cerasmart Modul Solar ZBS 16/170S-2MA23

Proponuję na spokojnie przeliczyć, bo według mnie ta inwestycja nigdy się nie zwróci. :-)
    Kupowanie kondensata dla domku 140m2 to jak zakładanie instalacji gazowej do samochodu, który robi rocznie mniej niż 10 tys.km.

Ja mam w domu vitopenda 100 ze zbiornikiem 120l + cyrkulacja, dwie łazienki, powierzchnia domu ok. 190m2. Rachunek za gaz za cały sezon grzewczy wynosi 2000zł, wizyta serwisanta z dojazdem w celu konserwacji 100zł (raz do roku). Zapytaj się serwisanta ile kosztuje przegląd i konserwacja po roku w przypadku kondensata. :-)

Aha i najważniejsze, za zestaw kocioł + zbiornik 3 lata temu zapłaciłem 4500zł brutto. Kondensat kosztował wtedy ok. 9000zł, a więc dwa razy drożej, nie wiem jak teraz ceny się mają. :-)
    mirrzo

Za to według mnie zwróci się po ok 1-2 lat. Właśnie zapowiadają wzrost ceny gazu o ok 15 %, kocioł kondensacyjny spala o ok 20 % gazu mniej i tu już widać oszczędności, poza tym zwrot kosztów zakupu kotła i komina, gdzie przy kondensie właściwie o nim zapominamy, pracuje na naszą korzyść.
    Matematyka jest prosta.
    nom
    Level 23  
    mirrzo wrote:
    Za to według mnie zwróci się po ok 1-2 lat. Właśnie zapowiadają wzrost ceny gazu o ok 15 %, kocioł kondensacyjny spala o ok 20 % gazu mniej i tu już widać oszczędności, poza tym zwrot kosztów zakupu kotła i komina, gdzie przy kondensie właściwie o nim zapominamy, pracuje na naszą korzyść.
    Matematyka jest prosta.

Po pierwsze to skąd wziąłeś, że 20% mniej gazu spala?
    Największa średnio roczna sprawność kotła kondensacyjnego to 92%, natomiast dla zwykłego turbo to 81%, a więc różnica jest 11% i to jest sprawdzone, jak chcesz to szukaj w sieci. :-)
    Jak masz kondensacyjny kocioł to nie masz komina? Ciekawe co robisz ze spalinami. :-)
    Przy kondensacie trzeba za to zapewnić odpływ skroplin do kanalizacji.
    Poza tym kondensacja następuje gdy temperatura powrotu jest poniżej 57*C, a więc przy podgrzewaniu wody już niekoniecznie, gdyż kocioł chce szybko podgrzać wodę i pracuje z maksymalną mocą.
    Poza tym zapomniałeś chyba, że jak się planuje kocioł kondensacyjny trzeba trochę inaczej zaplanować instalację grzejnikową, która powinna być przystosowana do temp. 30/40*C, a więc więcej grzejników a to dodatkowy koszt.

Za poprzedni sezon zużyłem 1600m3 gazu, co daje 2400zł (łącznie z podgrzewaniem wody i kuchnia gazowa). Jeżeli przyjmiemy, że kocioł kondensacyjny spala o 20% mniej to wychodzi 2000zł za sezon. Mój kocioł kosztował 2500zł, kondensant Vailanta kosztuje 5500zł, a więc 3000zł więcej, podzielić na 400zł rocznie to daje zwrot inwestycji po 7,5 roku, ale to wersja bardzo optymistyczna. :-)
    No chyba, że kupisz De Ditrich po promocyjnej cenie:
    http://www.ogarek.eu/go/_info/?id=130&partner...9595959&code=b8fe21dc89887ca2cfeee1f5b320c4ab
    ale jakoś nie mam zaufania do koreańskiej marki. :-)
    mirrzo

Trochę za mało wiedzy masz na ten temat, bo i w procesie przygotowania wody użytkowej kotły kondensują, spaliny można wywalić za ścianę, instalacji nie trzeba przebudowywać, itp, itd.
    Proponuję troche się douczyć kolego "nom".
    ... a matematyka niestety jest prosta - wszystko można policzyć
    nom
    Level 23  
    mirrzo wrote:
    Trochę za mało wiedzy masz na ten temat, bo i w procesie przygotowania wody użytkowej kotły kondensują, spaliny można wywalić za ścianę, instalacji nie trzeba przebudowywać, itp, itd.

Kolego w każdym kotle można wywalić spaliny za ścianę, pod warunkiem, że moc kotła jest mniejsza od 21kW, sam się doucz. :-)