Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kamera przemysłowa, zniekształcony obraz

16 Mar 2008 14:09 10047 31
  • Poziom 11  
    Dostałem za zadanie usunięcie usterki w postaci załamywania się obrazu na monitorze. W tej dziedzinie jestem początkujący, więc chciałem się zapytać zaawansowanych użytkowników w tej dziedzinie.
    Kamera 230V na wyjściu skrętka żelowa puszczona ziemią, po 120m skrętka podłączona do głowicy krone gdzie dalej biegnie zakładową linią telefoniczną (wolną parą) ok 500m do stacji monitoringu CCTV. Do tej pory chodziło wszystko w porządku, tylko od jakiegoś miesiąca czasu w różnych porach dnia i nocy zostaje załamany obraz na monitorze nawet do połowy ekranu. I tu moje pytanie co może powodować takie zniekształcenie obrazu.
  • OptexOptex
  • Poziom 41  
    A jak wyglądają te zakłócenia (może jakiś screen), bo przyczyn może być kilka:
    - uszkodzona kamera - dobrze byłoby mieć jakąś na podmianę,
    - jakieś zakłócenia na linii transmisyjnej - 620m to dość dużo,
    - słaby sygnał wizyjny (gubi się synchronizacja) - może jakiś wzmacniacz...,
    - brak izolacji galwanicznej między kamerą (tym bardziej, że to kamera 230V) a stacją - w związku z tym tworzy się gdzieś pętla masy - pomógłby separator galwaniczny,
    Może też się zdarzyć, że wszystkie w wyżej podanych przyczyn w jakiś sposób powodują te objawy.

    M.
  • Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie. Screana postaram się załączyć w środę. Ale nasuwa mi się jeszcze jedna rzecz. Do tegoż obwodu zasilającego na 230V podłączone są jeszcze dwie kamery, czyli w sumie są trzy i tu zaobserwowałem że gdy ta kamera która wysyła zniekształcony obraz to podpięta razem z nią następna kamera ma podobne drgania obrazu o tej samej częstotliwości tylko nie wysyła tak strasznie zniekształconego obrazu i podgląd jest w miarę możliwy.
    Ta kamera która wysyła tak zniekształcony obraz jest sprawna, odkręciłem ją z miejsca zamontowania i podpoiłem na krótko i obraz jest w jak najlepszym porządku.
    Wszystkie te trzy kamery są podłączone do jednego tak zwanego wyłącznika "S".
    A jeśli chodzi o izolacje galwaniczną, to mógłbym dostać mały instruktaż ja ją wykonać.
  • OptexOptex
  • Poziom 24  
    kolego zacznij sprawdzać czy jest odpowiednie dozie mienie kamery jak i obudowy. jeśli jest ok spróbuj Zamienic przewodu zasilające fazę przełącz na 2-gi przewód niż teraz jest
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 41  
    Cytat:
    Sprawdź zasilacze kamer, nie punkt zasilania tylko zasilacze, a konkretnie kondensatory, stabilizatory, diody.
    :arrow: marcint2525 te kamery są na 230V ;-)

    Co do separacji - potrzebne jest urządzenie, np jedno z takich - wpinasz je w tor niesymetryczny (w Twoim przypadku bezpośrednio przed kartą/rejestratorem/switchem)

    M.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Może jeszcze nie opisałem wszystkiego do końca, ale jest to dość spory zakład przemysłowy w sumie jest 64 kamery niektóre z dość daleko ok 2km są podłączone do szafy pośredniej a dopiero do stacji odbiorczej, ale wracając do mojego problemu, przy stacji odbiorczej na samym końcu kamera jest podłączona do odbiornika aktywnej transmisji, który jest zainstalowany na listwie 12V, tak jak i pozostałe z tych 64 kamer, i dopiero do rejestratora a z rejestratora na monitory.
    Ale patrząc na to wszystko podejrzewam najbardziej zasilanie i jej uziemienie. Natomiast o korozji na głowicy krone nie ma mowy, wszystko zakonserwowane należycie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    sharp napisał:
    Gwoli ścisłości - może być także na przykład taka . :D
    Koniec OT ;-)



    Coś w tym rodzaju, kamerki montowane w 2003 roku ale ustawienia na tylnym panelu podobne no i oczywiście bo wcześniej nie dodałem obudowa klimatyzowana z grzałką i uziemienie na obudowie kamery.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    marcint2525 napisał:
    Jestem teraz za separatorem no i ... sprawdzeniem elementów zasilania wew. kamery :D ale jestem uparty co? :)


    Myślę że elementy kamery są sprawne, bo jak ją podepnę bezpośrednio pod monitor na krótko to działa prawidłowo.
  • Poziom 22  
    Miałem podobny przypadek poprostu z czasem wypaliło się wzmocnienie wizji i na dalszych odcinkach zrywało, a na krutko było ok, podmiana kamery i dalej ok.
  • Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Dołączam linki ze scrinami z tej kamerki. Najładniejszy obraz z tej kamery jest dość późnym wieczorem natomiast w dzień jest załamany tak jak widać na fotkach. I właśnie czegoś tu nie rozumiem że wieczorami jest OK a w dzień nie da się na to patrzeć.
  • Poziom 22  
    Wieczorem tzn.po zachodzie słońca,czy po zakończeniu pracy w zakładzie ?
    D
  • Poziom 24  
    mi to śmierdzi przebiciami na kablu sprawdź tory kabli i pytanko to jakiś zakład produkcyjny gdzie sa maszyny jeśli tak to jest to może to być spowodowane zakłóceniami na linii energetycznej.
  • Poziom 11  
    Raczej po zachodzie słońca, ale raz wcześnie raz później, chodzi oczywiście o godziny nocne. O zakończeniu pracy raczej nie ma mowy bo zakład pracuje 4-brygadowo.
  • Poziom 41  
    Ja bym obstawiał brak izolacji galwanicznej, a konkretnie skutki zasilania kamery i odbiornika z różnych źródeł zasilania (tablic/skrzynek/rozdzielni), gdzie dochodzą do głosu spadki napięć na liniach zasilających.
    A czemu wieczorem jest OK? - może spada obciążenie części sieci elektrycznej i spadki napięć są mniejsze.

    Całkiem niedawno miałem identyczne objawy na kamerach i rejestratorze zamontowanych na dwóch sąsiadujących ze sobą posesjach, zasilanych z dwóch różnych przyłączy. Odległość była rzędu 25 metrów, ale obraz wyglądał dokładnie tak samo, jak na Twoich zrzutach. Po zastosowaniu separatora problem zniknął całkowicie.
  • Poziom 11  
    Dzięki Panowie za zainteresowanie, będę wykluczał metodą prób i błędów co jest przyczyną tegoż to problemu. Jak uda mi się go rozwiązać to dam znać w tym wątku, może na przyszłość komuś się przyda.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt. :)
  • Poziom 24  
    jeśli chcesz wyeliminować ze jest to problemu z zasilaniem podłącz USP-a bezpośrednio pod kamerę i zobacz czy sie cos zmieniło
  • Poziom 24  
    IMO i nie tylko , separator galwaniczny niwelujący róznicę potencjałów oraz tzw.prądy masowe a także zmniejszający wpływ zakłóceń elektromagnetycznych wyeliminuje przedstawione zjawisko.
  • Poziom 11  
    Czy mogę użyć tego SEPARATORA IZOLATORA GALWANICZNEGO, czy może coś innego. Coś w miarę za rozsądną cenę.
  • Poziom 41  
    Nie bardzo - to separator stosowany w telewizji rozsiewczej/kablowej. Jego pasmo przenoszenia zaczyna się tam, gdzie kończy pasmo CCTV.
  • Poziom 13  
    Cały czas piszecie o zasilaniu, a kolega pisze że obraz przesyłany jest po skrętce na odległość około 600 metrów. Ze screnów widać że to kamery b/w a więc jeżeli zastosowane są tam nadajniki pasywne to musi być ok bo do takiej odległośći można przesyłać dobrej jakości sygnał. Ale nie doczytałem się właśnie niczego na temat przesyłu tego sygnału.

    A więc Jakie nadajniki?
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Proponuję na poczatek podłaczyć monitorek przenośny bezpośrednio w kamerę upewnisz się w ten sposób że kabel nie ma wpływu.
    Wg mnie uszkodzona jest kamerka a konkretnie jej obwody ARW.

    Na początku postu piszesz że kamerę podłączałeś na krótko ale czy kamera była w pomieszczeniu ?
    Załączone obrazy pokazują że zniekształcenia powstają w chwili gdy w kadrze jest więcej bieli . Taki efekt wywołuje często zbyt duży poziom sygnału video
  • Poziom 19  
    A mnie to wygląda na usterkę w monitorze (coś w układzie odchylania poziomego)
  • Pomocny post
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    foniu2 napisał:
    Czy mogę użyć ... SEPARATORA IZOLATORA GALWANICZNEGO, czy może coś innego. Coś w miarę za rozsądną cenę.

    Za rozsądną cenę możesz wykonać podstawowy układ złożony z dwóch kondensatorów elektrolitycznych połączonych przeciwsobnie (tj. np. + jednego z + drugiego - szeregowo). Kondensatory o takiej samej pojemności około od 100µF do 470µV.

    Każdą taką "parę" włączasz pomiędzy "żyły" (masy i sygnału) szeregowo.

    Najtańsze i najprostrze i chyba najskuteczniejszy sposób na odizolowanie sie od tych różnic napięć na wej. i wyj. (napięć nie video).

    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    radiosystem napisał:
    foniu2 napisał:
    Czy mogę użyć ... SEPARATORA IZOLATORA GALWANICZNEGO, czy może coś innego. Coś w miarę za rozsądną cenę.

    Za rozsądną cenę możesz wykonać podstawowy układ złożony z dwóch kondensatorów elektrolitycznych połączonych przeciwsobnie (tj. np. + jednego z + drugiego - szeregowo). Kondensatory o takiej samej pojemności około od 100µF do 470µV.

    Każdą taką "parę" włączasz pomiędzy "żyły" (masy i sygnału) szeregowo.

    Najtańsze i najprostrze i chyba najskuteczniejszy sposób na odizolowanie sie od tych różnic napięć na wej. i wyj. (napięć nie video).

    Pozdrawiam.



    Dzięki za opis. Mógłbym cię prosić o wykonanie małego rysunku aby przedstawić połączenie wizualnie, żebym czegoś nie sknocił przy połączeniu.

    Czy mam rozumieć że to tak ma wyglądać.