Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak przerobic program napisany w C w wersję okienkową ?

18 Mar 2008 10:09 4795 12
  • Poziom 15  
    Witam,

    jestem w trakcie pisania programu w C i chciałbym, aby zamiast standardowego okna dos-owego mozna było wyswietlac wyniki pracy w oknach jak maja typowe aplikacje pod WIN XP. Zeby zamiast wprowadzania danych w oknie dos-owym, chcialbym imiec mozliwosc wpisywania danych wejsciowych np. w polach w okienku. Czy jest to mozliwe w C, czy trzeba napisac program w C++? Może jakies przykladowe procedury okienkowe z buttonami na wprowadzanie i wyprowadzanie danych...?Z góry dziekuję za pomoc,

    pozdrawiam

    Wojtek
  • Poziom 29  
    Jeśli chcesz zrobić to na szybko to polecam coś w stylu Borland C++ Builder. Tam sobie klikniesz kilka razy i będziesz miał gotowe okienko, wklepiesz sobie tylko ten kod odpowiedzialny za to, co ma robić program.

    Jeśli jesteś ambitniejszy to wykorzystaj jakieś biblioteki do C/C++ ułatwiające tworzenie okienek (coś w stylu glut.h).

    Jeśli jesteś mocno otwarty na nową wiedzę i masz sporo czasu poczytaj o WinAPI ;-)
  • Poziom 13  
    No to niestety musisz nauczyc się programowania obiektowego C++ i poznac srodowisko Visual C++ albo C++ Builder. Jako programista polecam to pierwsze.
    W programowaniu pod Windows (objektowym) jest zupełnie inna filozofia niż w programowaniu pod DOS. Po zapoznaniu się z Visualem przekonasz się, że stworzenie w pełni działającej aplikacji z menu, przyciskami, grafiką, osługą myszy itp. to bułka z masłem i prostą aplikację można zrobic dosłownie w chwilę :)
  • Poziom 29  
    Jeśli chodzi o programowanie okienek to wcale nie trzeba tego robić obiektowo w C++, w czystym C również jest to do zrobienia :-)
  • Poziom 13  
    Taaak. Jesli się pisze prostą aplikację w stylu "Hello world" :-)
    Jednak napisanie poważnej aplikacji bez najmniejszej znajomości obiektówki jest raczej niemożliwe.
  • Poziom 29  
    Pierwsze co mi do głowy przychodzi: Quake I. Napisany w C.
  • Poziom 13  
    Quake I nie jest aplikacją Windows
  • Poziom 15  
    Dzieki za szybką reakcję :). Potrzbuje rozwiązania na szybko - program nie jest skopmplikowany - chodzi o wprowadzenie 2 tablic po 8 znakow za pomocą pól jak w formularzach, po kliknieciu na button w innym mejscu ekranu (w okienku) mają zostać wyswietlone wyniki obliczeń dokonanych na zmiennych umieszczonych w tych tablicach.
    Może macie jakieś gotowe procedury tego typu (tzn z wczytywaniem tablic i potem z wyswietlaniem)?


    Pozdrawiam
  • Poziom 29  
    Do tego celu najlepiej nada się C++ builder.

    mystuff napisał:
    Jednak napisanie poważnej aplikacji bez najmniejszej znajomości obiektówki jest raczej niemożliwe.


    mystuff napisał:
    Quake I nie jest aplikacją Windows


    Nigdzie nie pisałeś że poważna aplikacja Windows ;-) Poza tym z tego co się orientuję to Windows do pewnego czasu był pisany w C na strukturach, bez wykorzystania obiektów ;-) No ale czas kończyć OT.
  • Poziom 18  
    mystuff napisał:
    Taaak. Jesli się pisze prostą aplikację w stylu "Hello world" :-)
    Jednak napisanie poważnej aplikacji bez najmniejszej znajomości obiektówki jest raczej niemożliwe.

    Winapi nie jest obiektowe a spokojnie możesz w tym mahać aplikacje bardziej skomplikowane niż hello world.
    Ale co fakt to fakt, obiektowość lepiej znać.
  • Poziom 15  
    Witam,

    czy posiadacie jakieś gotowe programiki na wczytywanie danych z użyciem pól jak w formaularzu i buttonami np. zatwierdzajacymi okreslone operacje?
  • Poziom 13  
    Taki programik można napisać w kilka minut, ale nie w tym rzecz. Nie zrozumiesz go nie znając podstaw.
    Musiałbyś najpierw poznać techniki tworzenia aplikacji w Visual C++. Musisz wiedzieć jak stworzyć formularz, jak wstawiać kontrolki, jak powiązać je z kodem i jak je obsługiwać. To są proste rzeczy, ale musisz to poznać, bo bez tego nie zrozumiesz projektu w Visualu.
    Programowanie pod Windows to nie tylko plik, czy pliki z kodem. Jest to cały projekt, gdzie są też m.in. zasoby (resources), które są ściśle powiązane z kodem. Zasoby to definicja wszystki formularzy, przycisków, pól edycyjnych itp. które tworzy się wizualnie, niejako składając z gotowych klocków. Bez załapania podstaw tworzenia formularzy i obsługi kontrolek będziesz miał problemy z załapaniem o co chodzi w danym projekcie.

    Polecam na początek jakąś książkę o Visual C++. Ja wieki temu zaczynałem od książki Stevena Holznera "Visual C++ 5". Wprawdzie są już nowsze wersje Visuala, ale jak na początek wersja 5.0 ub 6.0 w zupełności ci wystarczy. Zrobisz w nich praktycznie każdy program pod Windows. Nazwa pakietu Visual C++ 5.0 lub 6.0 to oficjalnie Microsoft Developer Studio.

    Przy okazji, tu znalazłem wspomnianą książkę na Allegro:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=331539317
  • Poziom 15  
    Witam,

    dzięki za rady,poradziłem sobie z problemem. W C++ Builder Personal dość ładnie to wychodzi;).

    Pozdrawiam