Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawieszenie się zasilacza Deer 350W PC nie uruchamia się?

neo_dc 19 Mar 2008 10:01 1934 8
    neo_dc
    Level 32  
    A więc objaw jest taki:
    - wyłączam komputer normalnie i nic z nim nie robię
    - na drugi dzień power... i nic.

Pomaga wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłącznika na zasilaczu na kilkanaście sekund i potem już normalnie startuje

Napięcia zasilacza w normie ( jest to jakiś Deer 350 W ), kondensatory nie wybrzuszone, komp cały wyczyszczony.

Objaw nie wystepuje czesto, zupelnie losowo.
    Komputer pracuje normalnie, takze pod duzym obciazeniem, ale wole zapytać, może to wróży koniec zasilacza...

Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Objaw typowy dla końca zasilacza, ale czy przy okazji "nie gubią się" ustawienia BIOSu?

Deer 350, to najprawdopodobniej LC-B350.
  • Helpful post
    Brauniack
    Level 27  
    Podmień zasilacz i zobacz jak komputer będzie pracował.
    neo_dc
    Level 32  
    Nie, właśnie ustawienia się nie gubią, teraz nie mam dostępu do kompa ale napiszę dokładnie co to za model tego zasilacza.

Trochę poczytałem, i przyszło mi na myśl, że to problem z małą przetwornicą która podaje napięcie kiedy zasilacz nie jest włączony ( StdBy ? ). Czy dotarłem do dobrych informacji i czy takie coś jest naprawialne ?

Niestety kasy na nowy zasilacz przez miesiąc nie będę miał bo wesele się szykuje... a zaprzyjaźnionego sklepu ani drugiego zasilacza nie posiadam. Fajnie więc byłoby go reanimować.

Pomyślałem może, że prąd wyłączali w nocy, ale mam tel. bezprzewodowy i godzinę trzyma więc to też nie jakieś zaniki napięcia.

Dziś rano usterka nie wystąpiła.
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Usterka (jeśli to to) jest do naprawienia, ale nie polecam - zazwyczaj wysycha kondensator (4,7-22uF) w przetwornicy pomocniczej, to wada konstrukcyjna i usterka się powtórzy, chyba że zastąpisz ten kondensator tantalowym (jego pojemność nie jest krytyczna, może być ok 10uF).

Oszczędzaj tak dalej a będziesz miał do wymiany cały komputer a nie tylko zasilacz.
    neo_dc
    Level 32  
    Wiem, że dobry zasilacz to podstawa, ale nie wyszarpnę znikąd 150 - 200 pln na jakiegoś Chiefteca czy Tagana. Mając na myśli reanimacja miałem na myśli tymczasową do czasu powrócenia płynności finansowej :)

Problem niestety pojawił się po zakupie prezentu dla młodych, więc spłukany jestem praktycznie do zera, mama też nie udziela kredytów ;)

Komputer używać muszę bo potrzebny jest nie tylko mi, niestety.

Jak będę miał dostęp do sprzętu to dokładnie obejrzę zasilacz i sprawdzę czy nie ma jakichś uszkodzeń widocznych...
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Zapewne nie będzie, to mały kondensator, usterka wychodzi dopiero na mierniku pojemności, nic się z niego nie leje, nie ma zwarcia ani nie jest "rozdęty".
    convers
    Level 12  
    jak by kondensator wysechł to by sie wogule nie wystartował zasilacz ale jest mozliwe ze własnie sie konczy kturys z duzych kondensatorow . nie daje gwarancji bo przy zasilaczach komputerowych niczego nie mozna byc pewnym do konca i lepiej wydac 10 zł na diagnoze w serwisie komputerowym
    neo_dc
    Level 32  
    Miernik pojemności mam, pojęcie też mam, poradzę sobie :) Z przetwornicami tylko nie miałem do czynienia nigdy.. ale człowiek się uczy :)