Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z kotłem ściennym Buderus FC2520V

escek123 19 Mar 2008 19:30 2129 3
    escek123
    Level 1  
    Witam, problem polega na tym:

1) non stop cieknie woda z zaworu maksymalnego (z czerwonym stożkowym kurkiem). Sytuacja nasila się w przypadku zwiększania temperatury. Moim zdaniem prawdopodobnie chodzi o uszkodzoną uszczelkę lub któryś z elementów zaworu maksymalnego. Jeśli tak, czy można wymienić sam zawór maksymalny? W sensie czy jest on dostępny w sklepach i czy nie jest przypadkiem integralną częścią instalacji kotła, co wiązałoby się z wymianą całego podzespołu? I jeśli to możliwe, to w jaki inny sposób można zaradzić temu problemowi (unikając konieczności wymiany elementów)?

2) często na wyświetlaczu pojawia się cyfra 7 - co oznacza zastój powietrza przy wlocie lub wylocie gazów spalinowych. Swego czasu był u mnie pan serwisant, wszystko dokładnie przeczyścił, jednakże cyfra nadal się pojawiała. Na moje pytanie uzyskałem odpowiedź, że jest to kod działania i nie należy na to zwracać uwagi, gdyż wszystko jest ok. I teraz takie pytanko - czy powiedział tak żeby mnie uspokoić, czy naprawdę coś nie tak. Jeśli tak, to jak rozwiązać ten problem?
    xadziu
    Level 10  
    Witam
    Jeśli chodzi o ten zawór bespieczeństwa (ten z czerwonym pokrętłem)to można go rozebrać i w nim jest taka sprężyna spróbuj ją naciągnąć i powinno załatwić sprawe.
    DonRomano
    Level 34  
    xadziu wrote:
    Witam
    Jeśli chodzi o ten zawór bespieczeństwa (ten z czerwonym pokrętłem)to można go rozebrać i w nim jest taka sprężyna spróbuj ją naciągnąć i powinno załatwić sprawe.

Zaworu bezpieczeństwa się nie naprawia a już na pewno nie przerabia!
    Jeżeli kapie należy zlokalizować usterkę i ją usunąć.