Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie potrafię nagrywać nagrywarką swisscom bluewin tv 300

adikasjan 19 Mar 2008 22:11 4356 9
Nazwa.pl
    adikasjan
    Level 1  
    Mam prosbe napiszcie jak nagrywać filmy tym urządzeniem jest podłączone niby działa i nagrywa ale pliki które nagrywam nie znajdują się w archiwum tylko w joblist nie mogę ich odtworzyć pomocy ratunku.
  • Nazwa.pl
    szekspira2
    Level 1  
    Wydaję mi się, że problem polega na ustawieniu czasu i daty urządzenia oraz czasu i daty nagrania.

W każdym razie miałam taki sam problem i okazało się, że po prostu urządzenie nie miało prawidłowo ustawionego czasu i daty.
  • Nazwa.pl
    arek1203b
    Level 11  
    a jak ustawic czas??
    Klaudiusz Sobek
    Level 11  
    Mam problem z nagrywaniem troche innego typu. Od razu informuje szanownych kolegow ze date i czas mam dobrze ustawiona co widze w menu.

Problem polega na tym ze czasem sie cos nagra a czasem nie. Moze opisze objawy. Ustawilem sobie nagrywanie na 17:00 teleexpress (codziennie) , nastepnie 19:00 fakty tvn (codziennie) oraz w pon i pt 20:40 M jak Milosc (czyt. D jak Dekiel).

I co sie nagralo? teleexpress sie nagral, i D jak Dekiel rowniez ale fakty juz nie - troche mnie to zdziwilo, przeciez miejsce na dysku jest bo Dekiel ktory jest dluzszy i leci po faktach sie nagral i zmiescil a jakosc taka sama.

OK wiec przystapilem do testow. powiedzmy ze byla 23:00 ja ustawilem krotkie 1 min nagrywanie na 23:05 do 23:06, bez wyprzedzenia, ani bez dluzszego zakonczenia (keinen czy jakos tak). poczekalem te 5 min i nic. Czasami jednak a wlasciwie najczesciej wyskoczy okienko o takiej tresci:

Hinweis: In Kurze wird eine neue Aufnahme beginnen.
    Abbrechen, Aufnehmen

co wg mnie znaczy:
    Uwaga: W krotce rozpocznie sie nowe nagranie.
    Anuluj, Zapisz

jesli nie potwierdze to samo sie potwierdzi chyba po 10 sek. ale nawet jak potwierdze to nie rozpoczyna sie nagranie. Dioda od nagrywania sie nie zaswieca i po tej minucie (a nawet wiecej) nic nie pojawia sie w archiwum.

Ktos ma jakis pomysl? albo ma podobny problem?
    Klaudiusz Sobek
    Level 11  
    A dzisiaj mam inna zagwozdke. Ustawilem wczoraj na dzis wczesny poranek nagrywanie programu UWAGA PIRAT od 3:00 do 3:45 i dzis o 7:00 sprawdzilem czy sie nagralo. Niestety nie, wiec zerknalem w archiwum i w konflikty. Tam znalazlem moj program, a jak wszedlem w szczegoly to otrzymalem napis "Aufnahme zu kurz" czyli ze nagranie zbyt krotkie. No ale jak zbyt krotkie? przeciez mialo miec 45 min. Zalaczam zdjecie:

Jakies pomysly ?

ps. a Teleexpress ktory ma 15 min (17:00 do 17:15) sie nagral.
    Klaudiusz Sobek
    Level 11  
    Kolejny dzien i wiem juz coraz wiecej. Teraz juz zaraz po zdefiniowaniu nagrania wiem czy sie nagra lub nie i otrzymam powyższy komunikat (screen w poscie poprzedzajacym ten) ktory jest bledny i nie ma to zadnego zwiazku z za krotkim czasem nagrania.

Wiec wracajac do meritum sprawy wyglada to tak ze gdy ustawie sobie nagranie obojetnie o ktorej i z obojetnie jakimi innymi ustawieniami ale bede nagrywal kanal TVP1 to sie nagra. A gdy ustawie TVN to sie juz nie nagra. Mozna to zaobserwowac w bardzo prosty sposob. Tworzymy sobie nowe seryjne nagranie na dla ulatwienia codziennie i wlasciwie to nie zmieniamy zadnych opcji. Wybieramy kanal TVP1 i zapisujemy. Nastepnie odszukujemy nasze nagranie ktore przed chwila utworzylimy i wchodzimy w parametry. Po prawej stronie widzimy TVP1, czasy nagrania, dni jakosc itp itd. Czyli wszystko jest dobrze. Teraz zmieniam tylko i wylacznie kanal na TVN i zapisuje. Znow odnajduje na liscie i wchodze w parametry. I co sie okazuje? ze w prawej ramce z informacjami tam gdzie przedtem widnialo TVP1 i spodziewalbym sie tam teraz nazwy kanalu TVN jest pusto! A po lewej stronie (tam gdzie mozna ustawic parametry) widnieje TVN. Ale to juz jest znak ze nagranie sie nie nagra. Mozemy sobie zapisac ten TVN i wejsc do JOBLIST - i jak zobaczymy na liscie nasze nagranie to nie bedzie tam programu TVN tylko pojawi sie napis np: "Kanal 83". A co smieszniejsze ze jak wejde w parametry tego JOBu z listy JOBLIST to z prawej strony program nazywa sie "Kanal 839". Czasem sa to 4 cyfrowe nr kanalow ale na liscie wyswietlaja sie tylko dwie pierwsze.

Nie wiem dlaczego tak jest. Zmienialem nazwe kanalu TVN na jakas inna. Zmienialem jej pozycje na liscie kanalow ale to nic nie pomoglo. Usunalem wszystkie kanaly i puscilem wykrywanie. Nie zmienialem ich nazw ani tez pozycji na liscie. I problem wciaz jest ten sam. W zasadzie TVN od TVP1 rozni sie tylko czestotliwoscia nadawania (tak mi sie wydaje).

Nie tylko z TVN mam problem ale takze z TVN Turbo. A kanaly TVP1 TVP2 POLSAT EUROSPORT i BBC nagrywaja sie bez zajakniecia.

Jak sobie zerkniecie na screen z mojego poprzedniego posta z tym komunikatem ze nagranie jest zbyt krotkie to zwroccie uwage na nazwe kanalu. Jest tam EXT (czyli zewnetrzne zrodlo sygnalu) tak sie dzieje zawsze gdy nagranie ma zamiast poprwnej nazwy stacji ten zakichany "Kanal XX".

Dzis zrobie jeszcze dwie rzeczy. Sprobuje urzadzenie przywrocic do ustawien fabrycznych. A jesli to nie pomoze to wyciagne dysk usune partycje i sprobuje zainicjowac caly proces od poczatku.

Oczywiscie umieszcze rezultat moich wypocin na forum. Ale nie ukrywam ze ucieszylbym sie jakby ktos z was mnie oswiecil i rozwiazal moj problem :)
    andrzejk26
    Level 11  
    Ja muszę zwiększyć priorytet nagrania do maximum, żeby nagrało mi program, ale następne nagranie nie może być zaprogramowane pięć minut po zakończeniu pierwszego. Mam zaprogramowane wszystkie programy czyli 1, 2, 3, Polsat i TVN i na wszystkich nagrywa dobrze, ale najlepiej jak jest co najwyżej jedno nagranie na dzień, gdyż inaczej to różnie bywa nie raz nie nagra i taki napis też się pojawia tylko, że zaraz zniknie tak, że nawet nie zdążę go zapisać In Kurze wird eine neue Aufnahme beginnen.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja muszę zwiększyć priorytet nagrania do maximum, żeby nagrało mi program, ale następne nagranie nie może być zaprogramowane pięć minut po zakończeniu pierwszego. Mam zaprogramowane wszystkie programy czyli 1, 2, 3, Polsat i TVN i na wszystkich nagrywa dobrze, ale najlepiej jak jest co najwyżej jedno nagranie na dzień, gdyż inaczej to różnie bywa nie raz nie nagra i taki napis też się pojawia tylko, że zaraz zniknie tak, że nawet nie zdążę go zapisać In Kurze wird eine neue Aufnahme beginnen.
    Klaudiusz Sobek
    Level 11  
    OK wyczailem o co chodzi ale najpierw zaprezentuje objawy zebyscie wiedzieli o czym mowie. Przedstawie tutaj 3 obrazki na pierwszym bedzie przyklad kanalu ktory sie poprawnie nagrywa. Nastepnie kanal ktory nie chce sie nagrac a ostatecznie przyklad zmiany czasu ktory wplywa na zmiane nr kanalu.

To poprawny kanal ustawiam 17 i jest 17

To niepoprawny kanal ustawiam 39 jest 1358

A tutaj przyklad jak zmieniam o jedna minute czas konca nagrania i zmienia sie nr kanalu - co jest przykladem ewidentnego bledu softwaru

Dodano po 30 [minuty]:

Dobra a teraz powiem jak pozbyc sie tego problemu. Nie ukrywam ze przed wami troche mozolnej pracy ale efektem czego problem moze calkowicie zniknac lub praktycznie przestac przeszkadzac.

Po dluzszej analizie kanalow ktore sie zachowuja dobrze i tych ktore zachowuja sie zle doszedlem do wniosku ze roznia sie pewna informacja o nadawcy, ktora mozna znalezc przy przesuwaniu kanalow. Jak wejdziemy do edycji kanalu tam gdzie mozemy ustawic jego nazwe, doregulowac czestotliwosci i/lub usunac, zobaczymy pewna informacje o nazwie "Senderkennung". Jesli w tym polu macie jakies dane to znaczy ze ten kanal w ktorym jestescie sie ladnie nagra. Gdy jednak widnieja tam 3 kreski - to musicie nad tym kanalem troche popracowac o czym za chwile.

To moje TVN Turbo juz po korekcji kiedys nie mialo informacji a teraz juz ma i ten kanal jest poprawny i ladnie bedzie sie nagrywal:

A to jakis inny kanal bez informacji - tego kanalu nie uda wam sie nagrac gdy ustawicie nagrywanie w AUTO-REC:

A teraz jak zrobic zeby bylo dobrze?

Musimy znalezc sobie kanal ktory chcemy sobie naprawic np TVN i wchodzimy do niego zapisujac sobie na karteczce jego dokladna czestotliwosc w MHz. Nastepnie szukamy jakiegos niepotrzebnego kanalu ktore posiada "Senderkennung" np RTL. Edytujemy jego czestotliwosc w gore czy tez w dol dazac do czestotliwosci jaka ma TVN. To jest wlasnie najgorsze podbijac mozemy o max 100 punktow co odpowiada ok 3MHz. Potem zatwierdzamy, i edytujemy ponownie znow podbijajac czestotliwosc do naszej poszukiwanej. I tak kilkadziesiat razy co moze troche potrwac.

Gdy skancza nam sie kanaly ktore maja "Senderkennung" mozemy ponownie wlaczyc automatyczne wyszukiwanie kanalow ale z opcja zeby wyszukal tylko nowe. Nie musimy sie obawiac ze nam skasuje te kanaly ktore zobie do tego czasu naprawiismy. No chyba ze ktos wyszuka nowe kanaly z opcja usuwania dotychczasowych no to sie pewnie troszeczke wku....rzy.

Ja sobie ustawilem moze z 10 kanalow ktore mnie interesuja i z ktorych nagrywam ciekawe programy. Reszta mnie nie interesuje wiec ich nie ustawialem - po prostu sa i sie wyswietlaja.

Mysle ze chociaz co niektorym pomoglem.
    Kilogramik
    Level 11  
    Stary wątek ale dopiszę, że u mnie było tak samo jak u Klaudiusza Sobka i już myślałem, że mam uszkodzoną nagrywarkę. Opisany sposób jest rozwiązaniem. Gratulacje za spostrzegawczość.

Posty scaliłem [Arko]

Witam.
    Chciałbym uzupełnić swoją wypowiedź o istotną informację. Jako, że forum jest źródłem wiedzy dla przeglądających go osób warto dopisać kompletne i łatwe rozwiązanie. Oto proponowany tekst do dopisania jako modyfikacja postu:
    Uwaga! W oparciu o spostrzeżenia Klaudiusza znalazłem banalnie proste i mało czasochłonne rozwiązanie dla programów, w których występuje problem z nagrywaniem Auto-Rec. W miejscu, gdzie możemy przestawiać i dostrajać programy (wł. "setup/canali/classificazione canali" i 2x w prawo) możemy nadać programowi nazwę razem z wymaganym znacznikiem "Identif. can." (nazwę możemy zmodyfikować). Następnemu programowi bez znacznika nie należy nadawać tego samego znacznika - wybrać kolejną nazwę z listy. Teraz programy można bezproblemowo automatycznie nagrywać.