Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canon MP 150 Pixma Błąd 5100

Tuniec 20 Mar 2008 11:00 16548 15
  • #1 20 Mar 2008 11:00
    Tuniec
    Poziom 9  

    Więc mam problem z moją drukarką.
    Pali się dioda z piorunem a B i C migają.
    Co może być przyczyną zapchany pampers jak go zresetować ?
    Piszę też, że nie może rozpoznać tuszy -.-
    dodam, że skanować też nie chce.
    Po dłuższej zabawie z drukarką wyskakuje błąd 5100.
    Canon MP 150 Pixma Błąd 5100

    0 15
  • #2 20 Mar 2008 11:09
    mietekn
    Poziom 35  

    Znalazłem angielskojęzyczny opis resetu:

    Service mode operation procedures -
    1) With the printer powered off but connected to a power source, press the Power button while pressing and holding
    the Stop/ Reset button.
    2) When the Power LED is lit, press the Stop/Reset button two times while pressing and holding the Power button.
    3) When releasing the Power button and the Stop / Reset button (regardless of order), the printer will move into a
    service mode. (Waiting for menu selection)
    4) When the LED lights in green, press the Stop/Reset button the specified number of time(s) according to the
    function listed in the table below.(Each time the Stop/Reset button is pressed, the LED lights alternately in
    orange and green, starting with orange.)
    The number of the Reset
    button pressing
    LED Function Remarks
    0 time Green Power off
    1 time Orange Service pattern print
    2 times Green EEPROM print
    3 times Orange EEPROM reset
    4 times Green Waste ink counter reset See waste ink counter reset
    procedures below.
    5 times Orange Destination setting See Destination setting
    procedures below.
    6 times Green Print head deep cleaning
    11 times Orange Button / LCD checking
    12 or more times Returns to a menu selection

    W uproszczeniu samo resetowanie:
    1. Wyłącz drukarkę.
    2. Wciśnij i trzymaj przycisk RESUME.
    3. Wciśnij i trzymaj przycisk POWER.
    4. Puść przycisk RESUME.
    5. Dwukrotnie wciśnij i puść przycisk RESUME.
    6. Puść przycisk POWER.
    7. Czekaj, aż zielona lampka przestanie migać.
    8. Czterokrotnie naciśnij i puść przycisk RESUME.
    9. Wciśnij i puść przycisk POWER (aby zapisać zmiany).
    10. Ponownie wciśnij i puść przycisk POWER (aby wyłączyć drukarkę).

    0
  • #3 20 Mar 2008 11:11
    Tuniec
    Poziom 9  

    tylko gdzie w tej drukarce jest przycisk resume?

    0
  • #4 20 Mar 2008 11:14
    mietekn
    Poziom 35  

    Resume to przycisk Stop/Reset.

    0
  • #5 20 Mar 2008 11:15
    Tuniec
    Poziom 9  

    niema w tej drukarce takie przycisku tylko
    scan, fit to page, power, i jeszcze takie ze śrubokrętami :P a i jeszcze do wyboru koloru

    -1
  • #6 20 Mar 2008 11:31
    mietekn
    Poziom 35  

    Spróbuj ten opis (mogłem mieć pomylone instrukcje):
    Reset Waste Ink
    1) Enter SERVICE MODE.
    By pressing Menu, Copy, Scan, Copy, Copy
    2) Select TEST MODE.
    3) Select [8] PRINTER TEST in TEST MODE.
    4) Select 3. [EEPROM CLEAR].
    5) Select 0. [INK COUNT].
    6) Press the [Set] key.
    7) Press the [Stop/Reset] key (returning to the state of 3)), and then press the [ON/OFF] key.

    0
  • #7 20 Mar 2008 11:40
    Tuniec
    Poziom 9  

    tam nie ma połowy przycisków

    0
  • #8 20 Mar 2008 17:32
    leeart

    Poziom 34  

    [b]Dlaczego jak Canon nie działa to wszyscy resetują pampersa?[/b] Najpierw to trzeba sprawdzić co jest z tymi tuszami moze sa faktycznie uszkodzone. Błąd 5100 oznacza, że cos dzieje się z karetką i nic niema wspólnego z przepełnionymi tuszami. Z mień tusze na orginały i przczyść pręt oraz enkoder i ... czujniki pozycjii karetki.

    0
  • #9 22 Mar 2008 10:16
    Tuniec
    Poziom 9  

    tylko żebym jeszcze widział co to jest :)

    0
  • #10 25 Mar 2008 10:51
    Milus_24
    Poziom 13  

    leeart napisał:
    [b]Dlaczego jak Canon nie działa to wszyscy resetują pampersa?[/b] Najpierw to trzeba sprawdzić co jest z tymi tuszami moze sa faktycznie uszkodzone. Błąd 5100 oznacza, że cos dzieje się z karetką i nic niema wspólnego z przepełnionymi tuszami. Z mień tusze na orginały i przczyść pręt oraz enkoder i ... czujniki pozycjii karetki.


    tłumaczenie drobiazgowe :D

    "przeczyść pręt" - wyczyść "pręt" po którym przesuwa się karetka z tuszmi drukarki,
    "enkoder" - karetka z tuszami przesuwa się i rozpoznaje swoją pozycję na takim przezroczystym pasku na którym są umieszczone pionowe paski, drugi enkoder znajduje się z boku drukarki (dostaniesz się do niego dopiero po rozebraniu drukarki) - takie okrągłe kółko również z paskami,
    jeśli chodzi o czujniki - to szczerze powiem że musiałbym popatrzeć gdzie one są :|

    Myślę że trochę ci przybliżyłem sytuację :D

    0
  • #11 08 Sty 2009 23:51
    zgred2
    Poziom 9  

    Witam. Ja mam podobny problem jak kolega, posiadam urządzenie wielofunkcyjne MP160, po włączeniu drukarka pokazuje błąd E22, na monitorze komputera pokazuje się okienko z błędem serwisowym 5100. Próbowałem resetować według powyższych zaleceń i to nic nie dało. Przeczyściłem pręt woda z mydłem i wytarłem do sucha chusteczka. Dalej nie startuje. Teraz chcę spróbować przeczyścić enkoder, czy jego też można woda z mydłem potraktować? Wogóle to w środku jest strasznie ciasno i nie za bardzo jest jak się do niego dobrze dobrać wiec jak go wyczyścić? Rozebrałem bok drukarki i widziałem, że enkoder boczny jest czysty..., czy macie jeszcze jakieś pomysły jeśli to nie pomoże?

    0
  • #12 09 Sty 2009 07:02
    Milus_24
    Poziom 13  

    zgred2 napisał:
    Witam. Ja mam podobny problem jak kolega, posiadam urządzenie wielofunkcyjne MP160, po włączeniu drukarka pokazuje błąd E22, na monitorze komputera pokazuje się okienko z błędem serwisowym 5100. Próbowałem resetować według powyższych zaleceń i to nic nie dało. Przeczyściłem pręt woda z mydłem i wytarłem do sucha chusteczka. Dalej nie startuje. Teraz chcę spróbować przeczyścić enkoder, czy jego też można woda z mydłem potraktować? Wogóle to w środku jest strasznie ciasno i nie za bardzo jest jak się do niego dobrze dobrać wiec jak go wyczyścić? Rozebrałem bok drukarki i widziałem, że enkoder boczny jest czysty..., czy macie jeszcze jakieś pomysły jeśli to nie pomoże?


    A pojemniki z tuszem sprawdzałeś? Najlepiej i najpewniej jest sprawdzić na innej drukarce, wtedy masz 100% pewności.

    0
  • #13 12 Sty 2009 13:45
    zgred2
    Poziom 9  

    Jesli chodzi o tusze, to zmienilem czarny, i dalej to samo, ewentualnie cos z kolorem nie gra, ale to postaram sie sprawdzic w najblizszym czasie...

    0
  • #14 12 Lis 2009 09:33
    Milus_24
    Poziom 13  

    Witam serdecznie, teraz to ja potrzebuję pomocy z wyżej wymienioną drukarką :D podłączam się do tematu, próbowałem już wszystkiego co jest zamieszczone w tym poście jak i nie tylko tych rad. Ręce mi już opadają. Efekt końcowy jest jak u "zgred2" tzn. po włączeniu błąd 5100, czasami gdy drukarki nie ruszam (jest tylko włączona) jest OK ale gdy tylko dam stronę do druku lub scan po chwili błąd (na wyświetlaczu E22 a na monitorze "błąd 1500"). Dodam że wszystkie enkodery wyczyszczone, jak i wyczyszczone i zakonserwowane mechanizmy (karetka, tryby, wałki) poprzez nasmarowanie, mptool - kasowanie eprom-u, jak i pojemników z tuszem, ręczne kasowanie "pampersa", podmiana obydwóch pojemników x3 i.... NIC, dalej to samo :!:
    Jeżeli jest jeszcze jakiś sposób na pozbycie się problemu to bardzo proszę o pomoc.

    ps. "leeart" nie ma w tej drukarce pręta - ale wiadomo o co chodzi :D

    0
  • #15 12 Lis 2009 10:15
    leeart

    Poziom 34  

    Enkoder sprawdziłeś i jego czujnik w karetce? Moduł czyszczący jest na swoim miejscu, tzn prawidłowo po składany?. Błąd 5100 - oznacza zacięcie karetki. czyli karetka powinna przesunąć się w odpowiednim czasie w odpowiednie miejsce. Za to jest odpowiedzialny silnik i enkoder. Jeżeli pasek enkodera będzie włożony odwrotnie to też nie będzie działać (chyba że po prawej stronie jest taki sam co po lewej). Moduł czyszczący również może blokować prawidłowe poruszanie sie karetki, np: nie pozwoli jej wjechać do samego końca. Opcja ostateczna to sprzęgło koło pompki i podajnika, ale tu w zasadzie pokazywało zacięty papier.

    0
  • #16 12 Lis 2009 11:06
    Milus_24
    Poziom 13  

    Enkoder sprawdzony (wyczyszczony) zaznaczony aby go poprawnie założyć, moduł czyszczący nie był rozbierany tak więc jest prawidłowa jego pozycja, jedyna rzecz która mi się jeszcze nasuwa to o czym wspomniałeś to czujnik w karetce, gdzie on mniej więcej się znajduje? bo nie zauważyłem :D jak byś mnie nakierował to bym był wdzięczny. Może to o to chodzi. Dodam jeszcze że karetka przesuwa się zupełnie normalnie chyba że nastąpi już ten błąd 1500 wtedy wszystko "martwieje" tzn. nie reaguje na żadną komendę, tylko wyłączenie pomaga.

    0