Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grzałka akwariowa przeróbka z 220-230v na 12v-14v

norbi_30 20 Mar 2008 13:01 8991 8
    norbi_30
    Level 10  
    Witam
    Czy macie moze jakis pomysł na przerobienie grzałki akwariowej z 220-230votów na 12-14v .Dodamże juz temat przetwornic z 220v na 12v przerobiłem .Są to ustrojstwa drogie i nie mogące pracować pod ciągłym obiciążeniem.Jesli ktoś ma jakis pomysł na mały układ to proszę o umieszczenie opisu.
    Grzałka akwariowa 220-230voolt o mocy 300Watt.
    Dodam, że mowa jest o grzałce bez termostatu.

Kolego regulamin pkt. 10.11. Link skasowałem. [_OBCY_]
    AnnoDomi
    Level 27  
    Zaraz, zaraz, to jak to jest - w końcu z termostatem, czy też bez?? - link pokazuje, że z termostatem. Ty piszesz, że bez termostatu

Jeśli chodzi o zasilanie z 230-->12 to najprościej użyć toroidalnego transformatora do zasilania halogenów 12V są i 300W i 500W też - najtańsze rozwiązanie, za to wysoce wydajne i prawie się nie grzejące - w porównaniu do przetwornicy. Tyle, że pozostaje pytanie po co... 12V przy 300W to daje nam ze wzoru na moc 25A na kabel - same kable zasilające musiałyby być minimum 2.5-4mm2

Jeśli układ jest z termostatem - to problem dotyczyć może jeszcze rodzaju termoregulatora - mechaniczne (bimetal) raczej już nie występują - tu by nie było problemu, za to jeśli jest to regulator elektroniczny i zabudowany w grzałce (zwykle nierozbieralnej) to nie będzie prawdopodobnie on poprawnie działać na napięciu 20krotnie niższym od założonego 230V - dołożony do układu jest zasilacz z 230 na napięcie pracy termoregulatora.
    dybas
    Level 38  
    Kolego "norbi_30". Dlaczego chcesz wkładać majtki przez głowę?
    Nie rozumiem, dlaczego chcesz obniżać napięcie zasilania, by potem
    pobierać znaczną moc? Gotowe grzałki akwariowe są tylko na 230 V,
    doskonale funkcjonują i nie potrzeba ich przerabiać. A może masz napięcie
    zasilania 12÷14 V i potrzeba przetwornicy na 230 V?
    Quarz
    Level 43  
    norbi_30 wrote:
    Witam
    Czy macie moze jakis pomysł na przerobienie grzałki akwariowej z 220-230votów na 12-14v .Dodamże juz temat przetwornic z 220v na 12v przerobiłem .Są to ustrojstwa drogie i nie mogące pracować pod ciągłym obiciążeniem.Jesli ktoś ma jakis pomysł na mały układ to proszę o umieszczenie opisu.
    Co takiego, to jakiej pojemności jest to akwarium - basenu kąpielowego :?: :?: :?:

Dalszy komentarz, ze względu na powższe dane, wydaje mi się być zbędnym... :cry:
    norbi_30
    Level 10  
    Witam
    Jesli chodzi o wielkość tego "basenu"to jest 150-170l.Jesli kolega ma zamiar grzac wode w basie (tą grzałką )to czekam na rezultaty :D
    W zwiazku z regulaminem pkt.10.11 nie moge dołaczyc linku.(dotyczy fotek tego "basenu" i grzałki)Takie grzałki istnieja z termostatem lub bez. Zapraszam na google i tam poszukać .
    Nastepna sprawa .Grzałka ta bedzie zasilnana pradem stałym 12vdo 14v .Niestety na rynku nie ma grzałek akwariowych o takich parametrach.
    Jesli ktos ma pomysł jak przerobic taka grzałę prosze o wylewność
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    weź gruby drut oporowy i złóż sobie taką grrzzzaaałkę tylko ciekawi mnie po co takie kombinacje ?? to będzie jakieś 25A także kabelki też byle jakie nie będą
    norbi_30
    Level 10  
    Kombinacje takie po to gdyz nie ma grzałek na 12v na rynku(pomija grzałki polecane na allegro podłączane do zapalinczki samochodwej)
    a intersuje mnie alternatywne zródlo zasilania co w domu jednorodzinnym.Sa dostepne ogniwa fotowoltaniczne niemieckich firm.Panele takie montuje sie na dachau domu ,energia sloneczna jest przetwarzan na enerkie elektryczną .Dodam ze energia ta to nie wiecej niz 36v.Ogniwo takie podłaczone jest poprzez przekaznik zabezpieczajacy do akumlator.I natepni poprzez przetwornice z 12v na 220v.Zastanaiwaiełm sie nad montazem takiej grzalki powiedzmy grzałek w układzie co lub zbiorniku na ciepła wode ktory byłby podgrzewany przez takie nurkowe grzałki.Grzalki te maja max moc 300W i jako jedyne nadaja sie do zamontowanie w zamknietym obiegu wodnym.
    Przerobienie tqkiej grzalki na 12 v byłoby duzym urposzczeniem .Wiem ktos rzuci haslo typu swieca żarowa ,ale ona nie może pracowac w wodzie.
    Dodaje ze jest to opcja dodatkowa w ukladzie co.
    Co do paneli fotowoltanicznych polecam wyszukiwarke google jest tam tego pełno .

[Proszę poprawić pisownię i odpowiednio stosować spacje po znakach przestankowych. W obecnej formie post jest nieczytelny i wymaga powtórnego przeczytania w celu zrozumienia treści. Edycja postu za pomocą przycisku "zmień". Wskazane również skorzystanie z przycisku "pisownia". Mariusz Ch.]
    Doominus
    Level 34  
    Quarz wrote:
    norbi_30 wrote:

Co takiego, to jakiej pojemności jest to akwarium - basenu kąpielowego :?: :?: :?:
    Dalszy komentarz, ze względu na powższe dane, wydaje mi się być zbędnym... :cry:

300W to do akwarium 300l choć przy przeliczaniu uwzględnia się jeszcze średnia temperaturę w pomieszczeniu. Ale raczej powinno się stosować przy 300l dwie grzałki bez termoregulatora+ zewnętrzny termoleguratory (aby pracowały razem)
    Quarz
    Level 43  
    Doominus wrote:
    Quarz wrote:
    norbi_30 wrote:

300W to do akwarium 300l choć przy przeliczaniu uwzględnia się jeszcze średnia temperaturę w pomieszczeniu. Ale raczej powinno się stosować przy 300l dwie grzałki bez termoregulatora+ zewnętrzny termoleguratory (aby pracowały razem)
    300 litrów, a więc jednak basen kąpielowy... :D