Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta Indukcyjna Candy PVI 640C - dwa pola nie działają

art83200 20 Mar 2008 21:31 26969 22
  • #1
    art83200
    Level 11  
    Witam wszystkich,

    Mam pytanko odnośnie powyższej płyty indukcyjnej.
    W dniu dzisiejszym elektryk z uprawnieniami podłączył mi piekarnik do zabudowy Amica oraz oddzielnie powyższą płytę indukcyjną do jednego gniazda 380V ( jakoś tam rozdzielił te 2 wyjścia )

    Następnie do włączeniu zasilania wystrzliło korki i coś strzeliło w płycie. Następnie coś zmienił i włączył ponownie i było juzwszytsko ok - ale..

    Jest ale - działają tylko dwa pola indukcyjne po prawej stronie a po lewej dwa nie działają - na wyświetlaczu jest ikona która informuję, że niby pole garnka nie rozpoznaje- dziwne - po prawej stronie dwa pola rozpoznają garnek( dodam że garnek jest specjalny do indukzji i jest dość duży )

    Czy możecie podpowiedzieć co mogło się stać? Jutro spróbuje jeszcze do serwisu zadzwonić.

    Pozdrawiam
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    EAndrzej
    Level 21  
    Najprawdopodobniej elektryk się pomylił i podłączył międzyfazowo co spowodowało cytuję:
    „Następnie do włączeniu zasilania wystrzliło korki i coś strzeliło w płycie”.
    i po prostu przepalił część urządzenia czego wynikiem jest nie działanie dwóch pól.
  • #3
    MAJSTER XXL
    Level 29  
    Teraz goń tego fachurę i niech Ci naprawia lub pokryje koszty naprawy płyty, w serwisie gwarancyjnym tego za darmo nie naprawią, powiedzą, że źle było podłączone i tyle.
  • #4
    jazej
    Level 1  
    Witam. Napisz jak zakończyła sie sprawa płyty. Mam identyczny problem, nie byłem jednak świadkiem montażu.Pozdrawiam
  • #5
    kred
    Level 19  
    Też mam tę płytę - specjalnie uważałem na to co robi elektryk jak ją podłączał. Właśnie żeby nie podłączył międzyfazowo.

    Na kablu jest przyklejona karteczka z tabelką. Tam są dwie kolumny i dwa rzędy (mniej więcej tak to wygląda):

    Code:

    380V 2 fazy |  *   *   *----*     *
                | L1  L2      N     Uziem.
    ------------+-----------------------------------
    220V 1 faza | *-----*     *-----*    *
                |     L         N      Uziem.


    Patrząc tylko na lewą kolumnę można się pomylić.
  • #6
    bronek1806
    Level 22  
    Standardowa pomyłka elektryków: w takim przypadku to jest podłączenie L3 do jednego ze złączy N Ponieważ najpierw podłączają a później czytają instrukcje :D.
    Żaden serwis nie uzna tego na gwaranci, uszkodzony zostaje obwód mocy koszt od 1200 do 2000 zł.
  • #7
    eeban
    Home appliances specialist
    Po takim czymś można wymieniać karte pracy jak działają dwa pola >>lub dwie karty jak nic nie działa >>>koszt naprawy zaczyna się od 700 netto w górę :cry:
  • #8
    e-newbie
    Level 2  
    witam forumowiczów.
    Piszę z powodu płyty Candy, o której wspominano wyżej - zakupiłem taką samą wczoraj, próbowałem podpiąć ją do linii 220V. Ponieważ nie jestem z branży sprawdzałem wszystko kilkukrotnie, przewody oznaczone L1 i L2 podłączyłem do "fazy" - sprawdziłem, przewody N do "zera", uziemienie do uziemienia. Objawy jak w pierwszym poście, z tym że nie mogę sprawdzić działania płyty - za każdym razem (łącznie 3 próby) "wybija" bezpiecznik i niewielki błysk+niewielki trzask w obrębie płyty.
    Czy na samym starcie pobiera ona tyle energii, że nie wytrzymuje moja linia?
    A może jednak coś s...-łem? A może te płyty "tak mają"?
    Będę wdzięczny za radę.
  • #9
    libretto4
    Home appliances specialist
    Płyta ta jest zasilana napięciem 230V i NIE MA INNEJ OPCJI. Tyle że jest możliwość zasilenia lewej strony z jednej fazy a prawej z drugiej (żeby nie nastąpiło przeciążenie przy wykorzystaniu pełnej mocyurządzenia). najważniejsze by przewody neutralne były podłączone pod złącze tzw. ZERO. Wystarczy raz zasilić płytę myląc przewód zerowy podłączając go do fazy i już płyta jest trwale uszkodzona.
  • #10
    EAndrzej
    Level 21  
    Witam.
    I z tego, co piszesz kol. e-newbie niestety wynika, że już popełniłeś kardynalny i nieodwracalny błąd i zniszczyłeś nowo zakupioną ładną kuchnię z płytami indukcyjnymi – szkoda :cry:. Pocieszeniem niech będzie, – choć marnym - fakt, iż człowiek ma zdolność do uczenia się na błędach – przynajmniej powinien posiadać tą umiejętność – ilość prób-błędów też należy starać się ograniczyć do minimum .
  • #11
    jaro41
    Level 25  
    :? EAndrzej, wyjaśnij mi, gdzie jest popełniony błąd
    Quote:
    L1 i L2 podłączyłem do "fazy" - sprawdziłem, przewody N do "zera", uziemienie do uziemienia

    bo nie mogę załapać, a może se taką fundnę.
    Pozdro
  • #12
    wronek19
    Level 14  
    Jeżeli chodzi o zgłoszenie awarii do serwisu to musisz mieć pieczątkę tego elektryka w gwarancji, to jest podstawa do zwrotu kosztów w przeciwnym razie uznane zostanie że sam sobie to podłączyłeś.
    Najlepiej zadzwoń na info linię tam powinni Ci wytłumaczyć jak to prawnie wygląda i jak uzyskać zwrot kosztów.
  • #13
    EAndrzej
    Level 21  
    Witam.
    jaro41 napisał:
    Quote:
    bo nie mogę załapać, a może se taką fundnę.

    Niestety skoro pomimo wyjaśnienia , które napisałem już w poście w marcu dalej nie rozumiesz gdzie tkwi błąd :( to lepiej jak sobie kupisz tą kuchenkę to zleć podłączenie prawdziwemu elektrykowi i módl się aby faktycznie nim był.
  • #14
    mirofalcon
    Level 24  
    Witam
    mogę naprawić te płyty w cenie 400 zł, wystawię fakturę vat
  • #15
    e-newbie
    Level 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź, marna to pociecha bo prób było o trzy za dużo :-)
    Jeśli nie wyczerpie to pokładów świętej cierpliwości forumowiczów, to proszę mimo wszystko o ponowne wyjaśnienie sytuacji. W poście z marca EAndrzej pisze o połączeniu międzyfazowym - czyli - o ile dobrze zrozumiałem podpięciu jednego z przewodów "fazowych" (a'propos - rozpoznaję je po świeceniu przyrządu pomiarowego) do pierwszego złącza N - zamiast zera. W zwykłej instalacji 220 V nie powinienem był popełnić takiej pomyłki z braku drugiej (i trzeciej) fazy, mogłem za to podpiąć przewody nie tam gdzie trzeba. Pozwolę sobie skorzystać z oznaczeń z rysunku kreda - tam, gdzie L1 i L2 podpiąłem przewód "fazowy" (="świecący" - litości, o fachowcy), tam, gdzie N - "zerowy" (="nie świecący"), uziemienie do uziemienia.
    Bardzo uprzejmie proszę o wyjaśnienie błędu - dodam od razu, że instalację płyty powierzę komuś innemu, ale chciałbym wiedzieć.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #16
    Mekarski82
    Level 10  
    i co kolego e-newbie wiesz już jak podłączyć te plytę , pytam ponieważ sam się zastanawiam nad podłączeniem i nie mam innego pomysłu niż wyżej opisany przez Ciebie zastanawia mnie tylko to że nikt nie odpowiedział na twoje pytanie ??? jeśli można dokończmy ten temat Panowie !!!
  • #17
    e-newbie
    Level 2  
    doszedłem do wniosku, że musiałem podłączyć którąś z linii do uziemienia lub "zera" - prawdopodobnie niestaranny, zbyt na chybcika montaż. Nie sprawdzałem tego na razie, ponieważ nie mam u kogo - jak już postawię meble, mam zamiar skontaktować się z panem Microfalconem i załatwić tą sprawę - na razie zwlekam z powodu odległości (mieszkam w Gliwicach). Jest to jedyne wyjaśnienie, jakie przychodzi mi do głowy. Łudzę się jeszcze trochę, że nie jest zepsuta, dam znać na forum, jak będę wiedział.
    Pozdrowienia.
  • #18
    _VenoMek
    Level 11  
    Witam,

    również mam ten model płyty. Mój problem jest inny. Wszystkie pola działają - ale przez chwilę. Po chwili gotowania moc jest wyłączana natomiast na wyświetlaczu nie ma żadnych zmian. Przykładowo gotuję na 9 poziomie wszystko pięknie ale nagle przestaje się gotować, wyświetlacz dalej pokazuje 9, zdemuję garnek - wyświetlacz dalej pokazuje 9 (nie zmienia tak jak powinien na "u" - sygnalizacja braku garnka). Muszę garnek przekładać na inne pole lub wyłączać i włączać ponownie całą płytę. Wczoraj nawet był serwis. Fachowiec ponoć coś tam podregulował i miało być ok (niestety nie było mnie przy tym), a dzisiaj znów to samo... a nawet gorzej, bo częściej się to dzieje, ponadto mam wrażenie, że teraz o wiele słabiej grzeje. Czy ktoś miał podobny problem z tą płytą?

    proszę o jakąś poradę? czy to może być podstawa do wymiany płyty na inną? czy wzywać do upadłego serwis? Płytę podączałem sam (nie jestem uprawnionym elektrykiem ale znam się na rzeczy - podłączenie serwisant potwierdził, że jest ok, podłączenie mam na 2 fazach)
  • #19
    scirocco
    Level 12  
    Witam !

    Też zakupiłem płytę PVI 640 C no i z pośpiechu źle podpiąłem. Dwa pola nie działają czyli standard. Podpięcie prawidłowe jest niemożliwe ponieważ dalej wybija korki. W tej chwili podpiąłem płytę tylko na jednej fazie czyli 230V, druga faza jest całkiem odłączona. Działają oczywiście tylko dwa palniki. Niestety usterka na tych dwóch działających palnikach jest następująca, w przypadku zagotowania wody na 7 lub 9 płyta się wyłącza i wyświetla literkę U czyli brak garnka.
    Moje pytanie jest następujące, czy płyta może być wogóle podpięta na jednej fazie ( czy są tam dwa układy niezależne 230V), czy nie podpięcie drugiej fazy może powodować w/w usterkę czyli wyłączanie się działających dwóch "palników" przy wyższej mocy ( 7 do 9) czy jest to może kwestia regulacji.
    Czy jest Ktoś z terenu Śląska (Katowice), kto jest w stanie w rozsądnej cenie naprawić zepsute dwa palniki, czekam na info Mariusz 602 603 271
  • #20
    Mekarski82
    Level 10  
    Witam ! mam pytanie do VenoMek piszesz że płytę podłączyłeś sam i byli u Ciebie serwisanci , czy nie straciłeś gwarancji . i może jeszcze jedno jesli można u mnie z puszki wychodza cztery przewody .niebieski i trzy czerwone po przylozeniu żarówki w oprawie i zetknieciu jednego przewodu od zarowki z przewodem z puszki niebieskim i nastepnie zetknieciu po kolei kazdego z przewodow czeronych zarowka swiecila czyli wychodzi na to ze niebieski to N a czerwone to L1 L2 L3 . a uziemienia nie posiadam ??? Proszę o Podpowiedz !!!
  • #21
    _VenoMek
    Level 11  
    Mekarski82 wrote:
    Witam ! mam pytanie do VenoMek


    Nie straciłem gwarancji. Kartę gwarancyjną miałem nie podbitą przez elektryka ale serwisant nie stwierdził nieprawidłowego podłączenia - jedyne co to zalecił uzupełnienie karty serwisowej - na tym jego "serwis" się zakończył ponieważ jak się dowiedziałem nie ma nic do regulowania w tej płycie - będę wzywał serwis ponownie bo płyta dalej szaleje, a pieczątkę przybił znajomy, który ma uprawnienia eksploatacyjne.

    Opis, który podajesz sugeruje, że masz 3 fazy dostępne bez przewodu PE, więc przewód PE z płyty zostawiasz wolny (lub podłączasz do N - uzyskując tzw PEN - kiedyś się to stosowało tylko nie wiem w jakim celu).
  • #22
    Mekarski82
    Level 10  
    dziśiaj odważyłem się do podłączenia płyty EHD 60020P i piekarnika EOB102X wszystko zrobiłem jak w moim wyżej opisanym poście wszystko śmiga jak należy obyło się bez fajerwerków :-) Dzięki wszystkim za temat z którego można wyciągnać odpowiednie wnioski i Powodzenia przy podłączaniu !!! Pozdrawiam Mekarski82 !!!
  • #23
    User removed account
    Level 1