Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikroprocesorowy sterownik bramy garażowej

ToMo6 09 Jan 2004 18:40 5395 8
SterControl
    ToMo6
    Level 15  
    Witam !!!

Jestem początkującym elektronikiem hobbystą, i chce zrobić sterownik bramy garażowej i nie wiem za bardzo na jakim uP to zrobić.

Chce żeby ten sterownik miał 2 wyłączniki krańcowe, jeden czujnik czy stoi coś w bramie, sterowanie pilotem otwieraniem i zamykaniem bramy.

Myśle że to projekt w sam raz na początek zabawy z uP i naukę programowania...
  • SterControl
    diag
    Level 29  
    Moim zdaniem najprościej do tego celu zaadoptować autoalarm z pilotem i czujnikiem ultradżwiękowym. Chcąc bawić się uP musisz mieć pilota najlepiej radiowego odbiornik oraz czujnik np. dioda podczerwona i fototrazystor, krańcówki podłącz najlepiej do przekaźników i stcyjki, bo jak padnie uP to jakoś bedziesz chcial korzystać z garażu.
  • SterControl
    tmpat
    Level 14  
    No jeżeli chodzi o sterowanie bramy to temat może i nie najtrudniejszy ale jeżeli nie miałeś do czynienia z mikrprocesorami do tej pory to lepiej odłuż ten projekt na później. Nie wiem co będzie przesówać tą brame ale kiedyś miałem szanse zmierzyć się z czymś takim. Czujniki przy bramie były źle podłączone i wogle nie reagowały na przeszkody o zatrzymaniu bramy nie było mowy.

Lepiej narazie poćwicz ogólnie uP, proponuje rodzine 51 na początek.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
    cyberdar
    Level 31  
    Jeśli będziesz pisał w Bascomie to pewnie prędzej czy później dasz sobie radę. Co do pytania, to: '51-ka (AT89c2051) w zupełności wystarczy. Podepniesz sobie do dwóch portów czujniki krańcowe, do kolejnego portu podłączysz sobie wyjście z bariery podczerwieni. Co do sterowania z pilota to proponowałbym... wykorzystanie też podczerwieni i RC5. Może się to wydawać głupie ale na odbiorniku TFMS5360 uzyskuje się bez trudu odległość nawet 40 metrów w otwartym terenie. Biorąc pod uwagę koszty pewnie okaże się to chyba jednak lepszym i tańszym rozwiązaniem niż łącze radiowe.
    macek
    Level 24  
    No nie wydaje mi sie zeby sterowanie up brama bylo najlepszym wyjsciem. Jezeli chcesz sobie zrobic sterownik bramy to znajdziesz w elektrodzie fajny projekt. Sam sobie zrobilem taki nie jest to duzy koszt. Samo strowanie jest zrobione na dwuch przezutnikach. Zrobilem sobie to cos i dziala co prawda jeszcze nie na bramie ale elektronicznie dziala. Mam problem z dobraniem reduktora do silnika.
    elektryk
    Level 42  
    A może fabryczny odbiornik radiowy (np ze zmiennym kodem) i jakiś sterownik PLC? Pojawiły się tanie wersje siemens logo, w cenie ok 500zł. W kostce wielkości dużej paczki zapałek masz moduł zasilany z 220V i wyjściami przekaźnikowymi.
    jelonek
    Level 11  
    Mam zainstalowane w domu dwie bramy przesuwne jedna Came. Drugą zmontowałem sam na PLC EASY 412-AC-R do tego przekładnia z silnikiem 3-f i dwa przekaźniki, czujniki indukcyjne jako krańcowe, dwie bariery podczerwieni z obu stron bramy, radio linia jedan kanał.

Na Allegro
    BRAMSTER " STEROWNIK BRAM I ROLET

Sterownik bram i rolet przeznaczony do współpracy z dowolnym układem napędowym zasilany 12 voltami napięcia stałego.
    Możliwo?ć sterowania dowolnych silników (obroty prawe lewe )
    Rozbudowany układ zmienno kodowy dwa piloty
    Możliwo?ć podł?czenia barier podczerwieni przycisków krańcowych itp.
    Układ posiada możliwo?ć sterowania ręcznego i zdalnego,
    sterownik posiada wyj?cie na sygnalizację ?wietln? .
    Istnieję możliwo?ć programowania długo?ci czasów dla przeka?ników.
    Możliwo?ć otwierania dwóch bram jednym pilotem
    thalex
    Level 16  
    Zajrzyj na www.elmes.pl/elmes.html jest tam gotowe urządzenie za ok. 200 zł.
    Sam sterownik można oczywiście zrobić samemu ale radiolinie. piloty z elmesa są dobre i bardzo funkcjonalne jak również niedrogie.
    j.szymanowski
    Level 12  
    Nie wiem czy wogóle opłaca się cokolwiek robić w tym temacie samemu! Ja kupiłem fabryczny kpl (sterownik + napęd + 1 pilot) za 350 zł. Fakt, że samemu można zrobić sterownik na uc bez wiekszych problemów, ale ta mechanika ... No i gwarancja ... Jak by kogoś interesowało firma która to sprzedaje to na prv
    j-szymanowski(malpa)tlen.pl

pozdrawiam!

Jan Sz.