Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór suba do zestawu. megane coupe, JL audio?

jano1987 21 Mar 2008 19:40 1311 11
    jano1987
    Level 10  
    Witam
    Postanowilem wymienic fabryczne audio w swoim malym samochodziku (megane coupe) na cos w miare konkretnego. Czytajac te forum jak i inne od deski do deski wybralem taki sklad:
    radio: clarion 778, deh88rs, alpine 9855r, 9887 (czekam na odsluchy wtedy cos wybiore)
    przod: dego po 650
    wzmak: srx3, srx4, glow4075, v41 (to co z radiem) ( moze cos jeszcze??hmm)

i teraz najwiekszy problem to sub... slucham glownie muzyki trance(prosze nie mylic z techno, dwa inne swiaty) gdzie potrzebny jest czysty, dynamiczny , szybki bass, i przede wszystkim niemeczacy... budzet okol okolo 1000 zl (wszystko na raty wiec pare zloty w ta czy we w ta nie zrobi roznicy, a sprzet bedzie na lata). Tak wiec moze JL audio, lanzar? prosze o podpowiedzi..;)
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Lanzar w tym przypadku to.... jak polonez na zlocie mercedesów :D .
    Powinieneś uderzac w... takich jak wspomnieny JLAudio,Cervin Vega,Rockford Fosgate,RE Audio,Intertechnik(mam taki na prawdę polecam bo to ambitny przetwornik) , DLS , uDimension , jest jeszcze wiele innych ale ... Lanzara zdecydowanie odradzam w tej lidze .
    Pozdrawiam
    jano1987
    Level 10  
    hehe no moze z tym lanzarem to przesadzilem, na allegro ciezko takowego zmalesc do 1000 zl;) dzieki za odp
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Ja polecam 2 szt IT08 w closed(ma być super szybko >buda 2x15L netto) ,tylko wtedy trzeba pomyśleć o wzmacniaczu stabilnym do 2 ohm na mostku .........może http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,68&kid=68&pid=892
    ...wiem ,ze drogi ale ma być "na lata" ,więc inwestycja całkiem opłacalna ,a i "jakością" do twoich "klocków" by pasował .
    jano1987
    Level 10  
    dzieki powalla zapisuje ten wzmak i sub;) ja wychodze z zalozenia ze lepiej dozbierac te pare zl i byc potem zadowolony.. pytanie tylko teraz czy 65 W dla dego to nie bedzie malo, bo sub ma byc dodatkiem do przodu a nie odwrotnie, wiec jakichs ogromnych mocy nie potrzebuje(mysle ze te 250 rms spoko starczy), nie zalezy mi na tym aby mnie slyszano w okolicy , ma to grac dla moich uszu;)

edit : kurcze rzeczywiscie te glosniczki IT zbieraja fajne recenzje...
    a czy zastepujac te 2 x it08 1 glosnikiem 10 calowym it10 bedzie jakas roznica? bo cenowo wychodzi to samo
    herdi
    Level 23  
    A ja Ci napisze tak:
    9855
    Prox 500.24 lub RM-V41
    tweeter Pro-XT2
    woofer PHD MF-6.2MB
    zwrotke trzeba zrobic
    sub RM-208SL lub RM-210SL ale myślę że 8-ka w zupełności Ci wystarczy a muza będzie naprawdę fajna.

Pozdrawiam Tomek
    www.gae.pl
    crazy_88
    Level 42  
    herdi podoba mi się twoja propozycja:)
    herdi
    Level 23  
    crazy_88 wrote:
    herdi podoba mi się twoja propozycja:)

No wiesz ..... ja gówna ludziskom nie wciskam :))))))))))))))))))

Pozdrawiam Tomek
    www.gae.pl
    jano1987
    Level 10  
    Chyba wybor jednak padnie na tego IT mds 10 w br zasilanym prox 540 a jak Bozia dopomoze to 840.4 (ale to raczej uzywka) i teraz jeszcze jest pytanie czy taki zestawik poradzi sobie z szybkoscia basu jaki wystepuje w czesci tego kawalka (dokladniej ten w tle, narastajacy):
    do przesluchania: http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=audio&file=_What_U_Hear__2008_3_24_12_25_57.mp3
    do sciagniecia: http://www.speedyshare.com/403446393.html 613.46 KB
    herdi
    Level 23  
    Chłopie czy ty sie dobrze czujesz?? czy ty czasem aby nie przesadzasz?? Niby kto i jakim cudem ma Ci na to pytanie odp.? przecież to jest nie do zrobienia choćby dlatego że nie wiadomo jaka będzie twoja końcowa konstrukcja suba i jak będzie zestrojony system.

Pozdrawiam Tomek
    www.gae.pl

Moderated By Mirek Z.:

Ostrzeżenie - za notoryczne naruszanie p.2 regulaminu

jano1987
    Level 10  
    raczej po wczorajszym to sie dobrze nie czuje.., a tak pozatym to sie moze zle wyrazilem, chodzi mi o to czy ktos posiada/l taki glosnik i slucha takiej muzyki gdzie taki uklad basu jest czesto spotykany i mogly cos wiecej o tym powiedziec czy tez podpowiedziec
    herdi
    Level 23  
    OK, przepraszam moja kulpa nie pomyślałem :) no jeśli ktoś się znajdzie to czemu nie, ale nie sądzę żeby to było miarodajne bo nawet jeśli sobie poradzi - to nie znaczy że u ciebie też się uda i dokładnie na odwrót - zawsze powtarzam ile par uszu tyle gustów :)

Pozdrawiam
    Tomek

Część postu - nie na temat - usunąłem (p.10.2/10.4 regulaminu). ;) [Mirek Z.]