Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szum z Pionier A-301 po podłączeniu komputera

sysiu17 21 Mar 2008 21:02 2600 16
Optex
    sysiu17
    Level 18  
    Witam.
    Mam taki problem jak w Temacie..
    Posiadam wzmacniacz Pioneer a-301 , i do niego podłączone 5 kolumn. Sygnał z CD , TUNERA, MP3-Playera nie powoduje szumów i zakłóceń . Dopiero problem mam z sygnałem z Komputera stacjonarnego .
    Coś jakby wchodziło 50 Hz z sieci.
    Kabel sygnałowy miałem puszczony razem z głośnikowymi.
    Teraz idzie inną drogą do wzmacniacza i nest to samo.
    Coś jakby brak uziemienia...
    Ciekawostka! Szumy znacznie zwiększają się po właczeniu monitora LCD do sieci.
    Czy mogł by mi ktoś coś poradzić?
    Z gory wszystkim dziękuje;)

Aha i teraz tak:
    1- nie jest to wina samego komputera (płyty, karty czy zasilacza) bo podłączałem inny komputer i efekt był ten sam.
    2- nie jest to wina monitora;) z początku tak myslałem, ale teraz mam nowy 17" i jest to samo.
    3- sprawa uziemienia. Nie mam uziemienia w gniazdkach poprowadzilem uziemienie z monitora do kaloryfera i jest troche lepiej, ale nadal przy dosłownie 1/5 głośności szum jest duży;/ takie sieciowe BUUU;) 4- czy taki filtr załatwił by sprawe?
    Czekam na rady i z góry dziekuje;
    Pozdrawiam
    Za pomoc w moim problemie oczywiście nie pożałuje punktów.
  • Optex
    maszewl
    Level 13  
    Sprawdziłbym:

Kable sygnałowe pomiędzy komputerem a wzmacniaczem
    Czy czasem nie masz mikrofonu nie wyciszonego lub z boostem

No i takie tam.
    sysiu17
    Level 18  
    W ustawieniach jest wszystko OK.
    Na bank. Kabel też ok. tutaj najprowdopodobniej masa wchodzi.
    mic43
    Level 15  
    Sprawdż czy w mikserze masz ustawione wycieszenie "Line in". Jak sam wspomniałeś może to być kwestia uziemienia. A może w grę wchodzą jakieś zakócenia emitowane przez inne urządzenia. Jaki masz kabel do przesyłu dźwieku między kartą muzyczną a wzmacniaczem? Czy odpowiednio ekranowany? Może spróbój przenieść sprzęt do innego pokoju i tam sprawdzić?
    Pozdr
  • Optex
    sysiu17
    Level 18  
    Line In mam wyciszony. Kabel tez jest ok , bo jak przez niego podłaczam np. Tuner to nie szumi. Czy filtr masy by pomógł?
    cyruss
    Level 30  
    Kolega założył dwa identyczne tematy no i - co było do przewidzenia - jeden mu skasowano.

W tym skasowanym napisałem:

Piszesz o uziemieniu monitora - to on ma oddzielny zacisk uziemienia? Chyba nie...
    Piszesz o braku uziemienia w gniazdach - a czy wiesz że komputera NIE WOLNO włączać do gniazda bez podłączonego styku ochronnego bo grozi to porażeniem?
    Piszesz o tunerze - a skąd on bierze sygnał antenowy? Nie czasem z kablówki / AZARTu?
    Piszesz o komputerze - a nie masz w nim czasem tunera TV albo radiowego podłączonego do kablówki / AZARTu?

Prawidłowo powinno to wyglądać tak:
    1. gniazdo w ścianie ZE STYKIEM OCHRONNYM. Podłączonym. Najlepiej oddzielnym przewodem do zera gdzieś w tablicach zasilających / skrzynkach bezpiecznikowych. W OSTATNIEJ OSTATECZNOŚCI zmostkowanym z zerem w gnieździe.
    2. do gniazda włączona listwa rozgałęziająca. Oczywiście ze stykami ochronnymi. Do niej włączone WSZYSTKIE urządzenia z zestawu (komp, tuner, wzmacniacz...) - szczególnie jeśli którekolwiek z nich ma przewód ze stykiem ochronnym.
    3. zewnętrzne (spoza zestawu) źródła sygnału - kablówka, AZART - podłączone przez izolator galwaniczny np. taki: http://www.dipol.com.pl/izolator_galwaniczny_5-2400mhz_signal_R48605.htm

I wtedy nie ma prawa być jakichś brumów.

Chyba że użyjesz jakichś chińskich kabelków łączących, po złotówce, w których ekran to 3-4 druciki stalowe miedziowane a nie solidna plecionka miedziana.

Na to założyciel tematu napisał:

Kabel od monitora ma żyłe uziemienia przecież. w miejscu włącznika przecioem go i kablem (glośnikowym) uziemiłem do kaloryfera.

Tuner nie bierze sygnału z kablówki.
    jesli bym juz wymieniał to gniazdko na takie z tym bolcem uziemienia to nie ciągnoł bym kabli do skrzynki , tylko zmostkował je z zerem w tym gnieździe. a dlaczemu az tak Kolego zaznaczyles ze w OSTATECZNOSCI?

dj-MatyAS na to:

Bo to "zło konieczne" lub jakoś tak...Kiedyś ten system (zerowanie) był rozpowszechniony, ale ponieważ nie daje pełnego "0" obecnie stosuje się uziemianie.
    Zerowany bolec może mieć nawet i kilkadziesiąt woltów względem uziemionego. Stąd "zło konieczne". W każdym razie na wszelki wypadek sprawdź czy nie masz zbyt kiepskiego kabla sygnałowego. To podstawa, a jeszcze o nim nic nie pisałeś...
    Pozdrawiam.

A na to ja w końcu odpowiadam:

Oj, Pomysłowy Dobromirze... czy zdajesz sobie sprawę z tego że Twój wynalazek z uziemianiem do kaloryfera może sprowadzić zagrożenie śmiertelnego porażenia na wszystkich mieszkańców budynku? Że o uszkodzeniu Twego sprzętu nie wspomnę...
    Sprawdziłeś rezystancję uziemienia kaloryfera? Sprawdziłeś impedancję między zerem sieci a kaloryferem? Masz pewność że instalacja co jest w pełni metalowa, z mostkami z przewodu w miejscach połączeń rozłączalnych, i ma pewne, metaliczne połączenie z innymi metalowymi instalacjami w budynku oraz z uziemieniem zera sieci zasilającej budynek? Nie tylko na zasadzie przypadkowego dotknięcia się dwóch zardzewiałych rur?
    Proponuję jednak przede wszystkim uporządkowanie zasilania i ochrony, jak pisałem powyżej. Większość podobnych problemów wynika właśnie z przepływu jakiejś części prądu zasilającego przez połączenia mas.
    Dlaczego zerowanie przez mostek styku ochronnego gniazda to ostatnia ostateczność? Bo obecne przepisy w nowych instalacjach na to już nie pozwalają. Warunkowo zezwalają w starych instalacjach, ale tylko kwestią czasu jest kiedy wejdzie w życie wymóg dostosowania (czyli całkowitej przeróbki / wymiany) starych instalacji do obecnych norm. Wszystko przez to że częste są przypadki upalenia (szczególnie aluminiowego) przewodu zerowego, a wtedy na styku ochronnym masz pełne napięcie sieci.
    Równolegle proponuję - jak i inni piszący w tym temacie - sprawdzenie jakości ekranowania kabli łączących. Komputer jest źrodłem potężnych zakłóceń elektromagnetycznych - zarówno przetwornica w zasilaczu (która nie zawsze ma wewnątrz konieczne filtry) jak i impulsowe przebiegi na płycie głównej. Mogą one z niego "wyłazić" każdą dziurą, czy to po brakującym śledziu, czy przez modne wstawki z plexi w obudowie, a nawet przez szpary z powodu brakujących / niedokręconych wkrętów w pokrywach obudowy. A już na 200% przez nieuziemiony / niezerowany przewód ochronny w kablu zasilającym.
    Jeśli oba sposoby nie pomogą, można dopiero zastanawiać się - co dalej, i ewentualnie próbować separatorów masy - jak w pierwszym poście. Choć one tak naprawdę są potrzebne dopiero przy łączeniu mocno oddalonych urządzeń, szczególnie gdy są one zerowane i brumy wywołuje spadek napięcia właśnie na tym przewodzie zerowym.
    sysiu17
    Level 18  
    :arrow: Dziękuje Kolego Cyruss za pomoc;)
    Dzis/ jutro postaram się sparwdzic te elementy o ktorych mi pisałeś.
    Kabel sygnałowy mam ten za 40zł. wiec nie powinno byc z nim problemów.
    Damnian
    Level 34  
    Musisz mieć uziemiony amplituner lub pc, mam to samo jak odłącze kablówke od komputera, z innych źródeł nie ma takiego problemu.
    sysiu17
    Level 18  
    no wlasnie... Tylko nie chce przepruwać wszystkich kabli w gniazdku aż do puszki na klatce..
    cyruss
    Level 30  
    Za parę lat pewnie i tak będziesz musiał...
    Kabel wygląda solidnie.
    Napisz czy są jakieś efekty po zmianach wg moich porad.
    sysiu17
    Level 18  
    Chce zmienić gniazdko na takie z tym bolcem do uziemienia , poprowadzic kabel , połączony do tego bolca i w ogródku przykręcic jego drugi koniec do pręta wbitego 2m w ziemie. co Panowie na to?;)
    cyruss
    Level 30  
    Za mało. Uzyskasz kilka omów rezystancji uziemienia. Na uziemienie robocze to jeszcze może by wystarczyło. Na uziemienie ochronne stanowczo za mało. Chyba że masz bezpieczniki nie większe niż 6A. Nie jestem całkiem na bieżąco, ale kiedyś się to obliczało mniej więcej tak: R<65/3*Ib gdzie R = rezystancja uziemienia, Ib = prąd znamionowy bezpiecznika (przy trzykrotnym przeciążeniu bezpiecznik wyłączy wystarczająco szybko, a 65V to max bezpieczne napięcie).
    Skuteczniejsze było by zakopanie ze 20 m bednarki (płaskownika stalowego ocynkowanego) np 25x3 mm na głębokości rzędu metra. Głębokość przemarzania gruntu wynosi - zależnie od regionu kraju - 110-130 cm, a zamarznięta ziemia praktycznie nie przewodzi.
    Skuteczność uziomu pogrążanego (czyli wbijanych prętów) zależy znowu bardzo od rodzaju gruntu i poziomu wody gruntowej. Pręty produkowane do tego celu można łączyć i wbijać młotem udarowym (elektrycznym), poza tym są one zabezpieczane przed korozją. Myślę - ale jednak po wykonaniu należałoby to zmierzyć - że ze cztery fabryczne czterometrowe pręty wbite w odległości rzędu metra zapewniły by ochronę przy bezpieczniku typowym dla domu czyli 16A.
    Chyba że rozwiązanie ciut na bakier z przepisami ale skuteczne: byle jaki uziom, np z jednego pręta ale przynajmniej 3m, a po bezpieczniku od tego obwodu wstawić wyłącznik różnicowo-prądowy na 30 mA. Oczywiście przez różnicówkę puszczasz zero i fazę zabezpieczonego obwodu, różnicówka ma prąd znamionowy co najmniej taki jak bezpiecznik, a do tego regularnie co tydzień naciskasz na niej przycisk "Test" i jeśli nie zadziała - od razu biegniesz do sklepu po nową.

Pamiętaj że uziom przez który płynie prąd do ziemi może być niebezpieczny dla osób stojących na ziemi w promieniu do 10-15 m...
    sysiu17
    Level 18  
    Mi chodziło o uziemienie do zlikwidowania przedźwiękow tych 50 Hz w instalacji mcz, które pochodziło od monitora. Pomyliłem się chyba w temacie. Chodziło mi o 0 ochronne , a nie robocze.;))
  • Helpful post
    cyruss
    Level 30  
    Uziemienie to nie 0. To dwie różne sprawy. Uziemienie ochronne - bo o takie w tym przypadku chodzi - podlega o wiele ostrzejszym rygorom niż robocze. Nie masz nadajnika ani centrali telefonicznej by zakładać uziemienie robocze.
    Nie prościej najpierw wypróbować połączenie o którym pisałem wcześniej? Tj zasilanie wszystkiego z jednego gniazdka plus zerowanie mostkiem w gnieździe oraz separację od kablówki/azartu czy czegokolwiek uziemionego? Na próbę separację można zrobić dwoma kondensatorami 1nF/3kV - szeregowo po jednym w ekranie i żyle koncentryka. Jesli pomoże - kupić fabryczny.
    sysiu17
    Level 18  
    Wszystko jest juz OK. Dzięki wielkie kolego CYRUSS ;)) Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz;)
    cyruss
    Level 30  
    Jakbyś jeszcze napisał co konkretnie zrobiłeś - może komuś sie przyda...
    sysiu17
    Level 18  
    Tak jak napisałem. Zmieniłem kabel sygnałowy na ten powyżej. To 0 ochronne z monitora podłączyłem do pręta 2m i wkopałem w ziemie. Wszystko dziala;)