Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka TIG AC/DC jonizator łuku

aleksander 09 Jan 2004 23:32 73706 24
    aleksander
    Level 12  
    Poszukuje jakiego kolwiek kompletnego schematu lub instrukcji serwisowej wyżej wymienionej spawarki. Frma obojętna.
    :?
    Dzięki z góry.
    Nemo
    Level 31  
    Ciekawy artykuł jest w grudniowym numerze EP - 12/2003 w tym temacie. Kompletny schemat i nieco teorii, w sumie ciekawe.
    Pozdrawiam.
    partacz
    Level 13  
    napisz jakiej firmy to pomyślimy
    aleksander
    Level 12  
    Tak zgadza się tylko to co tam jest opisane to spawarka DC a taka to jeszcze nie pospawa aluminium.
    Ale dzieki i pozdrawiam.
    :)
    partacz
    Level 13  
    Jeżeli chcesz coś zbudować to naprawdę TIG DC to jeszcze można zbudować ale ac/dc to naprawdę już bardzo wysoka szkoła jazdy najtańsza fabryczna to cena rzędu 6-7 tysięcy jeżeli chcesz spawać aluminium to spróbuj z półautomatem odpowiednio przezbrojonym i osłoną z argonu.
    Jeżeli się jednak upierasz to proponuję zwykły transformator spawalniczy do którego musisz dołożyć przystawkę sterującą , akumulator 6V ok 350Ah i układ wysokiego napięcia do podtrzymania łuku w momencie przejścia napięcia przez zero (zamiast aku możesz zastosować baterię kondensatorów ok50szt. 1000mikro/200V koniecznie z możliwością przykręcenia do radiatora chłodzącego) ponadto musisz się zaopatrzyć w specjalny uchwyt spawalniczy z elektrodą wolframową (zieloną) butlę z argonem i reduktor ale to już mniejsze koszty.
    zobacz też

masz tutaj jedną spawarkę inwertorową AC/DC ((schematy płytek mogę dosłać) i drugą na transformatorze spawalniczym możesz też w wyszukiwarce wrzucić hasło Altig i też zobaczysz
    aleksander
    Level 12  
    Dzięki

ciekawe czy te płytki są mocno skomplikowane??
    I czy trafo jest terz skomplikowane??
    jak możesz udostępnic schematy płytek do tego faltiga to jestem wdzięczny. :)
    neutronix
    Level 13  
    Walczę aktualnie z takim amatorskim Tigiem AC/DC.
    torodzaj składaka przeprojektowanego przeze mnie
    z różnych opracowań z dobudowanym sterowaniem
    microprocesorem.zawiera dwa falowniki, mnóstwo
    samodzielnie obliczonych indukcyjności, wysokoprądowe
    przekażniki itp.instalacja gazowa wykonana na mini butlach
    od amatorskich MIG/MAG ze specjalnym reduktorem
    manometrem orza elektrozaworem.
    procesor umożliwia spawanie stali ciągłe oraz impulsowe
    (cztery programy o różnej"ostrości"),miedzi,mosiądzu,
    kwasówki w różnych kombinacjach orza Al prądem przemiennym
    oraz zmienno- przemiennym z różnym wsp.wypełnienia
    (4 wartości).Stal i miedziopochodne spawa doskonale,
    ale nad aluminium muszę popracować (jak zrobić ten cholerny
    jonizator i nie załatwić strony pierwotnej). może ktoś ma jakiś
    pomysł?
    neutronix
    Level 13  
    wysyłam schemat w JPEG spawarki inwertorowej,amatorskiej
    Jest to zmodyfikowany falownik z EP11/99.
    zmiana polega na innych stopniach komplementarnych
    napędzających transformator sterujący oraz zastosowaniu
    przekładnika w miejsce rezystorów mocy.
    może ktoś wie, jak zrobić jonizator do TIG-a
    inwersyjnego AC/DC, jakieś dane,obliczenia.
    Chętnie udostępnie swoje opracowanie TIG-a AC/DC,
    ale bez tego ....... jonizatora, ponieważjeszcze go nie wymyśliłem!!!
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam
    Miło mi, że jest przytaczany mój artykuł nt. spawarki IMPULSTIG zamieszczony w EP 12/03. Będzie ciąg dalszy, tzn. spawarka IMULSTIG DC o prądzie spawania do 340A oraz przystawka TIG do spawania aluminium (AC). Rzeczywiście, konstrukcja jonizatora (w spawarce TIG AC jest niezbędny) jest dość złożona. Obecnie kończę opracowanie takiego jonizatora o prądzie spawania nawet do 500A. W spawarkach TIG AC (zasilanych ze zwykłego transformatora spawalniczego) jest jeszcze jeden problem, mianowicie likwidacji tzw. stałej składowej prądu spawania. W starszych rozwiązaniach to szkodliwe zjawisko likwidowano przy pomocy akumulatorów kwasowych o dużej pojemności, albo za pomocą baterii kondensatorów. Opracowałem układ likwidacji składowej stałej na dwóch tyrystorach dużej mocy. Wszystko to będzie opisane w EP, lecz kiedy, to zależy od Redakcji.
    Pozdrawiam
    Staszek
    krasicki(malpa)ps.pl
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam
    Wszystkich Kolegów proszę o cierpliwość, bowiem wkrótce na łamach EP ukaże się mój artykuł nt. bajecznie prostego przerobienia zwykłej spawarki (prostownika) do spawania ręcznego na spawarkę IMPULSTIG łącznie z jonizatorem WN o prądzie spawania nawet do 400A. Później będzie opis wykonania spawarki TIG (AC) do spawania aluminium. W tym czasie, wszyscy zainteresowani niech poczynią starania o dwa tyrystory dużej mocy (250A/200V) oraz o rdzeń ferrytowy (kształtka EE) o przekroju kolumny środkowej ok. 10 cm kw. Z braku takiego oryginalnego rdzenia, mogą być rdzenie np. z transformatorów WN od OTV albo monitorów komputerowych, byle przekrój kolumny środkowej był zbliżony (jest to "bateria" rdzeni). Te rdzenie śa wszędzie.
    Jednocześnie proszę wszystkich zainteresowanych, aby nie nalegali na mnie o szczegóły, bowiem podpisuję przed publikacją artykułu z Redakcją
    zobowiązanie, że nigdzie wcześniej nie ogłaszałemk swojego opracowania. Tym samym, po opublikowaniu, Redakcja EP staje się wyłącznym właścicielem praw do tego artykułu.
    Pozdrawiam
    St. Krasicki
    krasicki(malpa)ps.pl
    ElGregor
    Level 22  
    Jaduda wrote:
    A co szanowmi koledzy sądzą o tym schemacie. Czy ma to szanse zadziałać
    Oczywiście że nie zadziała. Dołożone zostało trafo a układ przerobiony na push-pull. W takiej topologii napięcie Uds na tranzystorach jest 2x większe, więc grubo przekracza napięcie przebicia tranzystorów STW20NB50....
    Najlepszy wyjściem dla uzyskania izolacji galwanicznej jest dołożenie trafa, ale pozostawienie topologii full bridge.
    neutronix
    Level 13  
    Aj, chyba nie do końca!
    STW20NB50 ma 20(lub wg innej spec. 18)A oraz 500V
    napięcie sieci 230xpierw2= około 320V=, więc jeszce do przebicia
    w dobrze wytłumionym i zaprojektowanym układzie trochę zostaje.
    Można dać Mosy na 600 czy 800V, za to tylko2, czyli taniej, a
    spawarka mniejsza!
    Tylko trafo główne bardziej skomplikowane
    ElGregor
    Level 22  
    neutronix wrote:
    Aj, chyba nie do końca!
    STW20NB50 ma 20(lub wg innej spec. 18)A oraz 500V
    napięcie sieci 230xpierw2= około 320V=, więc jeszce do przebicia
    w dobrze wytłumionym i zaprojektowanym układzie trochę zostaje.
    Można dać Mosy na 600 czy 800V, za to tylko2, czyli taniej, a
    spawarka mniejsza!
    Tylko trafo główne bardziej skomplikowane
    Prawie wszystko się zgadza, tylko że w układzie push-pull w czasie przewodzenia jednego tranzystora płynie prąd w jednej "połowie" uzwojenia pierwotnego. W drugiej indukuje się w tym samym czasie takie samo napięcie jak napięcie zasilające (jednakowa ilość zwojów). Napięcie wyindukowane sumuje się z napięciem zasilającym i na drenie drugiego tranzystora pojawi się łącznie 320 + 320 = 640V a tego te tranzystory nie mają prawa wytrzymać.
    Jest to cecha charakterystyczna układu push-pull która powoduje że przy większych mocach używa się full-bridge, pomimo większego skomplikowania i problemów ze sterowaniem "górnymi" tranzystorami. Można oczywiście użyć tranzystorów na 800V ale za mały będzie margines na oscylacje wynikające z indukcyjności rozproszenia trafa, poza tym tranzystory na większe napięcie mają większe Rdson przez co wzrosną straty.
    neutronix
    Level 13  
    No tak, niechętnie przyznaję, że ElGregor ma rację!
    Drugi tranzystor jest zamknięty i odkłada się na nim suma napięć
    Tranzystor na 1000V i 20A to już duży kłopot i sporo kasy!
    My breakout!!!
    Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest przetwornica przepustowa,
    dwutranzystorowa, ale tą trudniej uruchomić.
    Aha, oba tranzystory w tej przepustnicy muszą być włączane synchronicznie (razem)
    ElGregor
    Level 22  
    neutronix wrote:
    Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest przetwornica przepustowa,
    dwutranzystorowa, ale tą trudniej uruchomić.
    Aha, oba tranzystory w tej przepustnicy muszą być włączane synchronicznie (razem)
    Nie chcę być upierdliwy :wink:, ale niestety taka przetwornica też nie zastąpi pełnego mostka, gdyż z powodu konieczności oddania energii zgromadzonej w rdzeniu współczynnik wypełnienia nie może przekroczyć 50%.
    Skutkiem tego jest konieczność dwukrotnego zwiększenia prądu szczytowego w tranzystorach kluczujących. Średnie napięcie na wyjściu spadnie dwukrotnie, co wymusza z kolei zmniejszenie przekładni transformatora. Skutkiem tego jest konieczność zastosowania diod prostowniczych na wyższe napięcie i zwiększenia indukcyjności dławika wyjściowego.

Reasumując - układ full-bridge jest najbardziej optymalny dla dużych mocy. Próba uproszczenia topologii przynosi efekt odwrotny do zamierzonego, wymusza modyfikację lub komplikację innych części inwertera.
    neutronix
    Level 13  
    Trzeba jednak pamiętać, że RDSon w full - bridge to włączone dwa tranzystory "na krzyż", czyli rezystancja włączonego kanału też
    podwójna. wsp. wyp. też nie przekracza 50%, a nawet jest z zasady
    mniejszy (tzw. dead-time) ze względu na bezpieczeństwo Mosów.
    Po trzecie jest na elektrodzie spawarka 7kW/200A będąca właśnie
    przetwornicą przepustową opracowana w Instytucie Spawalnictwa, a tam
    chyba wiedzą, co projektują (mam narkotyczną ochotę ją wykonać,ale
    chyba jestem " za słaby w uszach"). Muszę przyznać, że ElGregor,jak
    mało kto przynajmniej pisze z sensem, bo jak się czasem czyta wypowiedzi na elektrodzie, to się robi słabo
    P.S.
    W Dacpolu mają ciekawe sterowniki do napędu pełnych mostków
    za rozsądne pieniądze (kilkanaście zł) typu np IR2113.
    Kupiłem 2 szt, porobię próby i podzielę się doświadczeniami może jeszcze
    w styczniu.
    Hej

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Oczywiście wiem, że Przepustowa działa jak jednodiodowy prostownik
    I cykl mosy włączone "ładowanie" inukcyjności
    II cykl mosy wyłączone "rozładowanie" przez diody
    najwżniejsze jednak, że ma wymienioną przez ElGregora wadę
    full - bridge tzn. górny Mosfet i... wracamy do punktu wyjścia.
    Tak czy owak -zawsze Nowak!
    Tylko ta "kupa" radiatorów i duże wymiary falownika całomostkowego :?
    Stanisław Krasicki
    Level 15  
    Witam
    W nr 10/06 Elektroniki Praktycznej ukazała się I-sza część mojego opisu budowy przystawki do spawania metodą TIG AC/DC o prądzie do 400A.
    Zapraszam do lektury.
    Stanisław Krasicki
    Szczecin
    skrasicki(malpa)wp.pl
    ppt
    Level 2  
    Kolega miał na myśli rozwiązanie czasowe, a nie pomysły z lat 60 ubiegłego stulecia.
    DS
    Level 15  
    Piszę odnośnie publikacji spawarki TIG AC w EP 10 i 11/2006. Otóż od maja tego roku pracuję nad spawarką TIG AC/DC. Część DC już prawie wykonałem.
    Poczatkowo oparłem się na rozwiązaniu Pana Krasickiego z EP 12/2003 to jest synchronizacja z przebiegiem sieci na nóźce nr 2 scalaka 555 dla prądu impulsu i bazy i kluczowanie prądu spawania i bazy parą 555.
    Przy prądach w zakresie 80A do 150A spawa świetnie , ale mniejszymi prądami raz - niestabilnie, dwa - użycie 555 do ustawienia zwłaszcza dużych czasów opóźnień w funkcji przebiegu - jest kłopotliwe i niestabilne.
    Po kilku dniach prób porzuciłem to rozwiązanie i przeszedłem na dwa wzmacniacze operacyjne 741 dla prądu bazy i impulsu i kluczowane są dwoma 555 - teraz jest ok.
    Pomijam już całą masę błędów w schemacie z 12/2003 które to musiałem zlokalizować i naprawić aby to wogóle działało, to kroplę goryczy przelała obecna publikacja w EP10 i 11/2006. Otóż aby poprawić stabilność łuku w małych pradach niezbędny jest jonizator ( w AC konieczny). Po wykonaniu przeze mnie przetwornicy na SG3525, układu wyzwalającego na 555 i części wysokiego napięcia w/g schematu i danych elementów z EP przetwornica w/g tego schematu na SG3525 nie będzie działać. Powodem jest błędne spolaryzowanie wejść 1 i 2 napięciem Uref z 16. Po ściągnięciu sobie schematu układu 3525 i porównaniu z danymi producenta jest to oczywiste - w układzie z EP 11/2006 PWM jest blokowany. Uff, przetwornica ruszyła 500V na wyjściu - ok( co prawda szkoda że musiałem płytkę przerabiać po wytrawieniu). Nastepny krok to układ wyzwalania na 555 i tu jest problem - TO NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ w tym układzie na tym schemacie.
    Schemat jest identyczny jak rozwiązanie sprzedawane na Allegro przez firmę OFFICE DESIGN (nie wiem kto od kogo ściągnął- u nich dodatkowo jest synchronizacja z przebiegiem sieci i przesuwanie ręczne czasu pojawiania się impulsu tutaj jest sam generator) i jest to rozwiązanie zapłonu jednoimpulsowego w danej połówce przebiegu - do zastosowania w TIGu DC. W tym układzie 555 blokuje SG3525 na czas wyzwolenia tyrystora i rozładowania się kondensatora w trafo WN - ok, ale impuls wyzwalający tyrystor pojawia się w opadającej części impulsu 555, a nie w narastajacej - jak być powinno. Skutek - trafo przetwornicy jest zwierane przez trafo wysokiego napiecia - błyskawiczne grzanie się MOSFETów i żeby nie potecjometr na nóżce 10 SG3525 to musielibyśmy iść do sklepu po powe MOSFETY. Naprawa tego (przeróbka układu wyzwalania za 555) wymagała znów ingerencji nożem w już wytrawioną płytkę itd, itd.
    Zastanawiaja mnie zdjęcia tego urządzenia i domniemam, że ktoś tym spawał AC - ciekawe co :D:D:D
    mak_art
    Level 1  
    A co Panowie sądzicie właśnie o tej gotowej płytce firmy OFFICE DESIGN sprzedawanej na Allegro...?
    Firma oeruje jonizator oraz sterownik TIG AC/DC.
    Przyznaję że nie znam się zbyt mocno na elektronice, i jak by to działało poprawnie, to chętnie bym kupił.
    Pozdrawiam.
    DS
    Level 15  
    Te rozwiązania mają spore ograniczenia techniczne. Sam nabyłem ten jonizator i po wielu próbach zdemontowałem go i zbudowałem jonizator po niewielkich modyfikacjach z EP 10 i 11/2006 autorstwa Pana Stanisława Krasickiego - jest o klasę lepszy. Nabyty z OFFICE nadaje się co prawda do DC i AC, ale ma pewne ograniczenia. Jeżeli ktoś potrzebuje do powtarzalnego zadania przy ustalonym prądzie - to spełni swoje zadanie. Podobna sytuacja jest z płytką sterownika AC/DC ( duże prądy - ok, mniejsze - spawanie kłopotliwe). Wcześniej była cała masa postów w tej sprawie i szkoda czasu na powtarzanie. Polecam przejrzenie wcześniejszych wątków majacych w tytule "spawarka".
    Proponowałbym (w podobnej cenie) wykonanie przystawki DC/AC z EP 10 i 11/2006. Gwarantuję panu efekt jaki by Pan osiągnął po przesiadce np. z Fiata 125P do np. Toyoty corolli.
    Pozdrawiam.D.S.
    agulinka
    Level 1  
    poszukuję kompletnego schematu spawarki TIG 205 AC/DC firmy FIMER , konkretnie o schemat numer 451.190.97cc , bardzo prosze o pomoc .
    gadem
    Level 16  
    PUZON50 - za tą najlepszą spawarkę na świecie masz odemnie ćwiartkę setki punktów gratis, i nie dziękuj, zasłużyłeś !
    Oni tu piszą tak, że mnie bania rozbolała a po tobie to musiałem zmienić bieliznę, no poszczałem się !!!