Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino LG HT552TH - podłączenie do komputera

hando_83 21 Mar 2008 22:28 17988 7
    hando_83
    Level 10  
    Witam.
    Chciałbym połączyć kino domowe (LG HT552TH-dołączam w załączniku schemat panelu tylnego) z komputerem (płyta głowna Gigabate GA-K8NF-9, karta graficzna Ge Force 6600 128MB).

Chciałbym uzyskać dwie rzeczy:
    -abym mógł oglądać na monitorze mojego komputera filmy odtwarzane z kina domowego,
    -abym mógł odtwarzać muzykę z komputera (Mp3, audio itd) i słuchać przy wykorzystaniu wszystkich głośników kina domowego (obecnie podłączenie mam przez AUX AUDIO 2x Chinch i mały jack do komputera, dźwięk nie jest satysfakcjonujący działają dwie kolumny)

Płyta główna posiada następujące wyjścia/wejscia na tylnym panelu:
    * 1 x COM
    * 1 x LPT
    * 1 x RJ45 LAN
    * 2 x USB 2.0/1.1
    * 6 x złącze audio (Line In / Line Out / MIC In / Surround Speaker Out(Rear Speaker Out) / Center/Subwoofer Speaker Out / Side Speaker Out)
    * Coaxial SPDIF input/output function
    * 2 x PS/2 (klawiatura/mysz)

Dzwięk obsługuje zintegrowana karta muzyczna ze sterownikami AC'97 Realtek ALC850.

Karta graficzna posiada oprócz standardowego gniazda VGA Monitor złączaDVI-I oraz TV-Out

Zgóry dziękuje za rade i pozdrawiam.

Moderated By oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

darek23422
    Level 27  
    W prawie każdym dvd jest wejście podobne do portu rs232 tylko nie wiem jak ono się nazywa starczy ze do tego wejścia podłączysz monitor. Z karty dźwiękowej za pomocą kabla czincz - jack podłącz do subwoofera. Z tego co kojarzę karta zintegrowana i na płycie głównej. CO do tych wejść na k.graficznej to jeśli by było svhs to byłoby super ale nie jestem pewien czy z tymi innymi coś zrobisz.

Dodano po 3 [minuty]:

Kabel s-vhs.
    Kabel jack czincz do połączenia komputera z subwoferem.

Dodano po 1 [minuty]:

Kabel DVI
    hando_83
    Level 10  
    dzięki za odpowiedz ale,
    - na soobowerze i na innych kolumnach nie ma miejsca na czincze, połączone są kabelkami bez końcówek
    - podłączenie bezpośrednio z kom. do soobowera pomijając dvd jest do końca trafne?? gdybym tak podlaczył to czy odpalając film przez kino domowe soobower by grał, pominęlibyśmy dvd, połączenie szło by tylko z karty muzycznej komputera która w tym momencie nie była by dekoderem
    a może takie rozwiązanie mogło by trafne gdybym uruchamiał muzykę z komputera? wtedy tak naprawdę to chyba musiał bym podłączyć wszystkie kolumny z karta komputera, sam niewiem:/
    -nie ma niestety na karcie graficznej wejścia svhs, Karta graficzna posiada oprócz standardowego gniazda VGA Monitor tylko złącze DVI-I oraz TV-Out
    -jażeli chodzi o złącze DVI w poprzednim poście nie wyświetlił sie schemat tylnego panelu dvd to na pewno rozjaśniło by sytuacje wiec teraz spróbuje
    pozdr.

Wklejanie załączników graficznych: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html - poprawiłem. [Mirek Z.]
    darek23422
    Level 27  
    Jeśli chodzi o to podłączenie kąputera z subwooerem to możesz sobie sam zrobić rozdzielacz albo gdzieś w sklepach poszukać kable z jednej strony czincz a z drugiej wejście do czincza takie jak w sub tylko ze x 2. A w tym problem że sub jest podłączony do dvd wraz z kolumnami i to jest błąd bo sub jest sterowany przez dvd a jeszcze jedno czy na subie są jakieś wejścia.
    hando_83
    Level 10  
    -subwoofer jak i pozostałe 5 kolumn posiadają po jednym wyjściu (jest wyjście kablowe )

-"A w tym problem że sub jest podłączony do dvd wraz z kolumnami i to jest błąd bo sub jest sterowany przez dvd" czy mam rozumieć przez to że jednak suboofer ma nie być sterowany przez dvd??

-"Jeśli chodzi o to podłączenie komputera z subwooerem to możesz sobie sam zrobić rozdzielacz albo gdzieś w sklepach poszukać kable z jednej strony czincz a z drugiej wejście do czincza takie jak w sub tylko ze x 2." - to raczej musiał by być kabelek z jednej strony mały jack (do komputera) a z drugiej kabelek podwójny bez końcówki do suboowera i kabelek podwójny bez końcówki do DVD, czy o to chodziło? czy to zadziała?

udało mi się ustawić na pilocie DVD ze odpalając muzykę z kompa działa 5
    kolumn (poza suboowerem) dziwek jest trochę pozbawiony basow:/

pozostaje jeszcze otwarta sprawa:
    -jak podłączyć DVD z monitorem tzn z kartą graficzną??
    może coś ze złączami na dvd: OPTIC OUT, HDMI i DVI na karcie graficznej?

dorzucam schemat kolumn kina

Pisałem wyżej, jak się wkleja pliki graficzne! Proszę użyć "zmień" i załączyć prawidłowo.
    Proszę również poprawić post - na forum obowiązują zasady pisowni (p.15 regulaminu). [Mirek Z.]
    darek23422
    Level 27  
    Subwofer musiał by byś podłączony bezpośrednio do kompa do tego kabla co ci wystaje z subwoofer daj jack i podłącz do komputera, a i czy jest na subwooferze jakaś regulacja głośności. Jeśli chodzi o podłączenie DVD do komputera to starczy kupić kabel KABEL HDMI-DVI hdmi podłączasz do dvd bo jest tam takie wejście a dvi do karty graficznej.
    hando_83
    Level 10  
    czyli suboower bezpośrednio do kompa -ok, ale jak będę chciał odpalić płytkę z filmem na dvd to suboower nie będzie działał, albo będę musiał grzebać za biurkiem i podłączać go do dvd za każdym razem

jeśli chodzi o kabel to już go zakupiłem, kabel HDMI-DVi po podłączeniu nastąpiło wielkie NIC:/
    Słyszałem że są dwa rodzaje kabla DVI - jeden tylko cyfrowy i nazywa sie DVI-D, drugi cyfra i analog DVI-I
    w karcie graficznej mam wyjście DVI-I które wyglada tak

natomiast kabel jaki kupiłem wygląda tak

zdaje sie ze znaczenie ma tu ilość tych wystających bolców (zapomniałem jak one sie fachowo nazywają), w jednych kablach jest 18 w innych 24 roznice tez są w budowie tych bolców podłużnych obok tych w szeregu

rzuć okiem na ten link http://www.cable4pc.com/jpg/all.jpg
    darek23422
    Level 27  
    Kup taki kable który ma tyle samo wejść na spiny(bolce) w tym widać ze niema 2 rzędów z spinami widocznie one będą odpowiedzialne z przekaz obrazu. Co do tego linka 2 kabel powinien być taki jak ten 2 obrazek DVI-I DUAL LINK.