Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt sieci dla ok. 500 userów.. prośba o pomoc.

matejkoo 22 Mar 2008 22:41 2789 29
    matejkoo
    Level 11  
    Witam . Otóż chciałbym się poradzić kolegów z elektrody zapewne bardziej doświadczonych ode mnie w budowie sieci LAN, WLAN w moim problemie. Wybrałem sobie na projekt, na uczelni stworzenie biznes planu dla sieci która ma być zbudowana na blokowisku. W projekcie mam uwzględnić koszty budowy sieci szkieletowej, urządzenia użyte w budowie itp. Musze ocenić zwrot inwestycji oraz rentowność. Ale nie o to się tutaj rozbija.

Otóż, załóżmy że w budynku 4 piętrowym mamy 15 userów (w klatce) którzy będą podpięci do sieci. W bloku mamy np. 6 klatek co daje 80 userów. Mamy 6 bloków, czyli 480 userów.
    I tutaj czas na moje pytania.

Jak stworzylibyście sieć opartą na kablu z elementami WLAN? (nie koniecznie musi być WLAN) A także jak połączylibyście bloki do głównego serwera?.

Ja wymyśliłem aby każdy pion klatki podpiąć do jednego switch’a 10/100Mbps, które potem połączyć razem do jakiegoś access pointa na dachu bloku, sygnałem do stacji bazowej która byłaby podpięta z serwer ,proxy, kontami www, mail, itp. i jakimś routingiem..
    Jakbyście to rozwiązali, i jakimi ewentualnie urządzeniami. Dodam że nie mam pojęcia odnośnie ruchu w takich sieciach, i o topologii tak rozległych sieci. Dotąd robiłem sieci góra dla 14 osób. Dziękuje za pomoc i wszelkie sugestie odnośnie tego tematu.
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przeniosłem z Mikrokontrolery
    Samuraj
    Level 35  
    Daj sobie spokój z WLAN przy tylu użyszkodnikach. Niech tylko co 10 odpali p2p to wszystko się zapcha ilością połączeń.
    Szkielet oparty na światłowodzie, w bloku jeden switch a od niego switche na każdą klatkę.
    matejkoo
    Level 11  
    Czyli 6 switch'ów na blok, podłączonych kablem do głównego switch'a w bloku, a ten dalej światłowodem szeregowo do innego bloku ?
    stonkers
    Level 15  
    matejkoo wrote:
    Czyli 6 switch'ów na blok, podłączonych kablem do głównego switch'a w bloku, a ten dalej światłowodem szeregowo do innego bloku ?

Miedzy blokami jesli chcesz laczyc na rj45 to daj minimum interfejsy i switche 1 Gb/s bo 10/100 to troche za malo na wymiane plikow w sieci lokalnej w tak duzej sieci
    matejkoo
    Level 11  
    no ok, a teraz jak połączyć bloki? bo na osiedlach zazwyczaj nie można robić gwiazdy, a jak wiadomo, kabel zazwyczaj daje rade do 100 metrów (po 100 metrach wzmocnienie sygnału przez switch lub inne urządzenie), więc myślałem o zrobieniu szeregowego połączenia między blokami, z tym że jest to niebezpieczeństwo, że gdy pan Zenek będzie operował koparką szukając rury ciepłowniczej i przerwie niechcący kabel po pierwszym switchu z szeregu od strony serwera to padnie reszta sieci. Tutaj idealnie nadawała by się ta radiówka;/ albo wimax, przy czym to już za duże koszty.
    Samuraj
    Level 35  
    Radiówka nie bo zapcha się ilością pakietów.
    Wimax jak sam napisałeś koszty.
    Proponuje światłowód, wtedy odpada problem długości wiązki.
    matejkoo
    Level 11  
    Ale to też koszty. Takie rozwiązanie jest dobre gdy światłowód już jest, np. elektrociepłownia we Wrocławiu. Tutaj mi się zdaje że to za duże koszty.
    pn66
    Level 11  
    W każdej klatce AP i most do głównej anteny; 15 osób raczej APka nie zapcha.
    KrzysiekosH
    Level 13  
    Witam
    Tak myśle na twoim tematem, ale najlepiej bedzie jak przedstawisz mape zrozlozenia bloków, gdzie ma byc baza , czy miedzy blokami jest chodznik, droga itp i jakie mniej wecej odległości, to ma dosc duze znaczenie na projekt ,jakie połaczenia zrobic wzgledem optymalnych kosztów, czy siec w przyszlości ma byc rozwijana np telefony,telewizja.. Kiedyś jak sie robilo sieci to zeby jakoś dzialalo a dzis juz na przyszlosc sie paptrzy co z tego chcesz miec .
    Pozdrawiam
    ~sojer
    Level 27  
    pn66 to nie będzie dobrze działać. Przy 500 klientach lepiej wogóle sobie radiem nie zawracać głowy. WLAN może być tylko u klienta w domu, żeby nie ciągnął kabli po pokojach, albo w sąsiednich domkach jednorodzinnych do których kablem się nie opłaca ciągnąć.

Tak jak pisze KrzysiekosH najlepiej jakbyś dał mapkę.
    Tak wstępnie napiszę ci jak to się robi we Wrocławiu:
    1. Bloki połączone światłowodem.
    2. Światłowód dochodzi do switcha głównego w bloku (najlepiej 1Gbit), a dalej do switcha w każdej klatce.
    3. W klatkach koniecznie! switch zarządzalny. Na niezarządzalnych nie zapanujesz nad siecią.
    pn66
    Level 11  
    Znajomy ma około 200 osób tak zrobionych; Antena + mosty AP, do każdego AP podłączony router i po skrętce;nawet mu to działa. Oczywiście na 5 GHz.

Pomysł ze światłowodem jest dobry, troszkę drogi ale może być problem z pozwoleniami od administracji itp.
    ~sojer
    Level 27  
    Oczywiście, że jakoś to będzie działać, ale zapytaj się znajomego jakie ma limity dla userów? Napewno jest przycięte P2P, transfer max 1Mb, a o sieci DC++ klienci mogą tylko pomarzyć. Takie rozwiązania były dobre kilka lat temu, ale obecnie sprawdzają się tylko na wsiach i obrzeżach miast.

Na zachodzie standadem jest łącze 10-20MB, aby móc je wprowadzić szkielet sieci musi być na światłowodzie.

Jeżeli jedna firma zakłada kable na całym osiedlu, to wszystkie pozwolenia dostanie od ręki. Nawet przekopanie drogi osiedlowej nie będzie dla nich zbytnim problem, byleby tylko sieć działała szybko i bezawaryjnie.
    matejkoo
    Level 11  
    ok, plany wyślę na dniach, bo jestem w trakcie ich dostawania:)
    stonkers
    Level 15  
    Tak jak koledzy juz napisali - nie ma sensu stawiac tego w technologi WIFI a juz napewno nie siec szkieletowa.
    Ten sposob bylby dobry 10 lat temu, kiedy lacza max 128 Kb byly szczytem mozliwowsci a królowal modem 56k.

Przy takiej skali projektu to warto zainwestowac wieksze pieniadze i zrobic siec szkieletową na swiatlowodach o mozliwie najwiekszej przepustowossci. Przyszlosc to telewizja full HD, filmy na rzadanie a szybki internet to zupelnie minimum.
    Co do takiej sieci to i lacze z internetem pod to na dzien dzisiejszy to zupelnie minimum to symetryk 200 mbit a w bliskiej przyszlosci 1gb/s.

Jak postawisz szybki szkielet to czesc ruchu p2p mozesz zmiescic w obrebie wewnetrznej sieci i zaoferowac klientom bezposrednia szybka wymiane plikow np przez DC, bo niby po co kazdy z osobna ma sciagac jeden film z sieci internet jak moglby to sciagnac szybko i bez problemowo od kogos z sieci lokalnej nie obiciazajac twojego punktu dostepowego z twoim dostawca internetu.
    Przy Wifi o takiej strategi i podejsciu mozna zapomniec.
    KrzysiekosH
    Level 13  
    Witam
    Co do zezwoleń jesli jakiś mały przekop miedzy blokamii małym chodnikiem to wystarczy z administracji dostac zazwyczaj problemów z tym nie ma, a koszty żadne, jesli pod jakaś droga min 7 metrów(dwu kierunkowa) to juz zrobić projekt i do urzedu zdac zeby naniesli na mapy miasta ze masz połozone przewody, ale to podnosi znacznie koszty na jeden wiekszy przekop z przebiciem pod droga przez prof. firme i zrobienie planow mozesz wyniesc nawet do 10 tys (zazwyczaj jest mniej) a mozesz dac rure RHDP lub RHDPE np srednice 32(dokladnie nie pamietam jak sie nazywają potocznie umnie mowimy na to HADEK bo taka firma produkuje) i tam mozesz dac skretke (jesli liczysz sie z kosztami )a po jakims czasie zamienic na swiatlowod albo dwa kable naraz jak umnie sie teraz robi a w przyszlosci tylko urzadzenie zamienimy, jesli masz daleko to mozesz pomyslec o przeciagnieciu w studzienkach z tepsy umnie podajze jest 16 zl za kazde rozpoczente 100m a jedna siec mamy 1,5km od centrali kiedys mielismy na tsunami( pare lat temu kosztowalo ok 10tys zl zestawienie linku) a tam jest okolo 250 osob jeszcze by dało rade na WWW ale lokal juz nie bardzo. POZDRAWIAM
    DiegoXX
    Level 13  
    Grasz o Staż - zadanie z edycji 2008.
    Quote:
    Budowa sieci internetowej

Opracuj założenia budowy sieci szerokopasmowej dla abonentów nowego osiedla mieszkaniowego o wielkości 1000 mieszkań. Opracowanie dotyczyć ma sieci osiedlowej oraz sposobu dołączenia jej do istniejącej sieci szkieletowej.

Podpowiedź:
    Zacznij od przyjęcia potrzeb i wymagań abonentów

Autor zadania: Jacek Grzesik, Grupa TP - Telekomunikacja Polska

Może ktoś jest zainteresowany?
    pn66
    Level 11  
    ~sojer masz rację tylko nikt tu nie wspomina o jakie prędkości chodzi. Jaki będzie dostęp, jakie prędkości będą mieć potencjalni użytkownicy itp.
    Co innego prymitywna osiedlówka a sieć z prawdziwego zdarzenia z naprawdę dobrym dostępem a nie 2 DSLe 8 mega na 100 osób.

Pomarzyć można i zrobić sobie ATMa a neta rozprowadzać w technologii adsl.

PS
    Koledze sieć działa dobrze, ssaczy ma może 3, reszta tylko przegląda stronki.
    Samuraj
    Level 35  
    Na samy początku myślałem że chodzi tylko o LAN, zresztą temat dyskusji to"Projekt sieci dla ok. 500 userów.." i nic tu nie ma o internecie.
    Jeśli dostęp ma być do internetu to należało by zacząć od określenia czy jest możliwość i na jakich warunkach i jakich parametrach wykupienia odpowiedniego łącza.
    Dla takiej ilości to proponuje szukać łącza min 300Mbit/s.
    lopr_pol
    Level 30  
    300Mb na 500 szkodnikow? żarty :) Dolozysz do interesu, wystarczy 30Mb. Zreszta autor tematu wyraznie napisal to ma byc tylko projekt.
    stonkers
    Level 15  
    lopr_pol wrote:
    300Mb na 500 szkodnikow? żarty :) Dolozysz do interesu, wystarczy 30Mb. Zreszta autor tematu wyraznie napisal to ma byc tylko projekt.

Co to jest 30 Mb/s dla 500 osob ? w okolinczych sieciach tych bardziej profesjonalnych ISP na 30 MB/s podpietych jest 150 osob z czego kazdy za cene najnizszego pakietu wartego 40 zl ma lacze 1Mb a w nocy 2 Mb i to gwarantowane
    wowka
    Level 28  
    stonkers wrote:
    lopr_pol wrote:

Co to jest 30 Mb/s dla 500 osob ? w okolinczych sieciach tych bardziej profesjonalnych ISP na 30 MB/s podpietych jest 150 osob z czego kazdy za cene najnizszego pakietu wartego 40 zl ma lacze 1Mb a w nocy 2 Mb i to gwarantowane

Kolega chyba mieszka w innym kraju bo nie zdaje sobie sprawy jakie sa ceny lacz internetowych w polsce - pod tym wzgledem to jestesmy krajem trzeciego swiata niestety. I raczej chodzi tu o stosunek zarobkow do cen bo za 40zl/mc to nawet dobrej neostrady nie bedzie a co dopiero 2MB/s gwarantowane. Pozatym w wiekszosci mniejszych miast i wiosek TPSA jest monopolista wiec nie ma wyboru, a jak jest to przewaznie sa to dzielone lacza i tak wykupione u TPSA
    stonkers
    Level 15  
    Quote:
    Kolega chyba mieszka w innym kraju bo nie zdaje sobie sprawy jakie sa ceny lacz internetowych w polsce - pod tym wzgledem to jestesmy krajem trzeciego swiata niestety. I raczej chodzi tu o stosunek zarobkow do cen bo za 40zl/mc to nawet dobrej neostrady nie bedzie a co dopiero 2MB/s gwarantowane. Pozatym w wiekszosci mniejszych miast i wiosek TPSA jest monopolista wiec nie ma wyboru, a jak jest to przewaznie sa to dzielone lacza i tak wykupione u TPSA

Zgadzam sie w wielu miejscach nie ma alternatywnych operatorow oprocz TP i wtedy ceny sa kosmos. Za metr symetryka rzycza sobie ponad 300 zl.
    Ale w wielu miejscach jest juz mozliwosc dzierzawy od np Exatela, Telekomunikacji Kolejowej, Crowleya, GTS, ATM-a gdzie z cenami za megabit symetryka mozna zejsc do 100 zl albo i ponizej biorac duze lacza.

Tak to prawda, nie mowiac juz o krajach rozwinietych Europy zachniej takich jak Holandia, Niemcy ale np o Slowacji ktora mozna by porownac do nas jak by moglo sie wydawac to i tak jestesmy daleko za murzynami.

Podaje link do strony operatora slowackiego gdzie sa aktualne ceny lacz;
    Symetryk
    http://www.t-2.net/?AUID=4DE65011E194120110C6

Zwykle lacza dla ludu w technologi Vdsl;
    http://www.t-2.net/?AUID=4DE65010D3A938010BC6

To co u nas sie dzieje, takie zacofanie za ktore odpowiedzialny jest naczelny monopolista to SANDAL.
    Przez tyle lat w ktorych TPSA byla i nadal jest monopolista, za te pieniadze ktore kasowala od ludu to dzis powinien do kazdego domu swiatlowod dochodzic, ale niestety te pieniadze nie szly na inwestycje tylko wyparowaly nie wiadomo gdzie .....
    W niemczech za cene naszej szmatlawej neostrady 6 mb mozna miec spokojnie lacze 16 a nawet i 24 Mb/s w tym telefon i numer gratis z darmowymi polaczeniami. Nie wspominam o przeliczniku naszych zarobkow do nich bo wyszlo by ze unich jest to 4 razy tansze :cry:
    Samuraj
    Level 35  
    lopr_pol wrote:

I to pewnie na 2Xpo 15Mb DSL TP. Dodatkowo wszystko oparte na switchach 100Mb i ruterku z popularnego portalu aukcyjnego kupionego za 200 zł.
    Nie chciał bym być użytkownikiem takiej sieci.
    Sam jestem administratorem małej sieci i przy 30 osobach 8Mb to jest stanowczo za mało. Wymagania są przynajmniej jeszcze raz tyle.
    matejkoo
    Level 11  
    Ok mam już, wyczyściłem troszkę mapę w PS, ponieważ było to ksero działek budowlanych. W każdym bądź razie bloków jest 15, liczba klatek do każdego bloku została przeze mnie "wymyślona".

Mapka: http://83.13.185.234/gosc/mapka.jpg

Blok l.klatek
    1 6
    2 4
    3 4
    4 3
    5 6
    6 4
    7 6
    8 6
    9 6
    10 5
    11 3
    12 4
    13 4
    14 4
    15 5

Co daje 1050 userów, ale oczywiście możemy przyjąć z tej mapki połowę bloków aby wyszło tych 500 userów, albo wsiąść wszystkie.

Zdecydowałem że dobrym rozwiązaniem jednak będzie ten światłowód. I tu pytanie.

Jak pociągnąć ten światłowód, i jak to wygląda od strony technicznej? switch na miedzi dla pionu (klatki) a potem wszystko do jednego switcha dla bloku, z 2 wyjściami na światłowód, i to wszystko w szeregu? aż do serwera?. Nigdy nie miałem do czynienia z światłowodowymi sieciami, stąd moje pytania.
    Qmpeltaty
    Level 10  
    Moim skromnym zdaniem 450 osob to lacze 100mbit wystarczy w zupelownosci (oczywiscie symetryk). Poza tym zawsze myslalem ze elektroda.pl jest serwisem ludzi ktorzy maja pojecie o podejmowanych tematach. Nie trzeba stosowac zadnego Wimaxa, wystarczy 802.11a i odpowiednie urzadzenia do tego (np. oparte o mikrotik'a - gdzie jedne z ostatnich wersji systemy wspieraja systemy dwuprocesorowe, nstreme dual, tryb turbo - co razem do kupy daje nam mozliwosci ogarniecia do 400.000 pakietow/sekunde). Cala siec oprzec o przede wszystkim zarzadzalne switche , dobre radio, tam gdzie mozna swiatlowod. Zamiatanie pod dywan technologii bezprzewodowej w takim projekcie jest tylko i wylacznie wykazaniem sie braku wiedzy.
    stonkers
    Level 15  
    Qmpeltaty wrote:
    Moim skromnym zdaniem 450 osob to lacze 100mbit wystarczy w zupelownosci (oczywiscie symetryk). Poza tym zawsze myslalem ze elektroda.pl jest serwisem ludzi ktorzy maja pojecie o podejmowanych tematach. Nie trzeba stosowac zadnego Wimaxa, wystarczy 802.11a i odpowiednie urzadzenia do tego (np. oparte o mikrotik'a - gdzie jedne z ostatnich wersji systemy wspieraja systemy dwuprocesorowe, nstreme dual, tryb turbo - co razem do kupy daje nam mozliwosci ogarniecia do 400.000 pakietow/sekunde). Cala siec oprzec o przede wszystkim zarzadzalne switche , dobre radio, tam gdzie mozna swiatlowod. Zamiatanie pod dywan technologii bezprzewodowej w takim projekcie jest tylko i wylacznie wykazaniem sie braku wiedzy.

Na dzien dzisejszy moze i by to chodzilo ale trzeba myslec na przyszlosc, 10 lat temu robiac taka siec rowniez mozna by bylo ja zrobic na kablu szeregowym pod COM lub na koncentryku 10 Mb/s i dzialac dziallao by to ale czy dzis taka siec miala by racje bytu ?
    Co to takiego lacza i wfi nawet w 5gz to musial bys blokowac p2p a i klienci mieli by lacza nie wiecej jak 512 kb/s aby to moglo jakos chodzic.

O szybkiej wymianie plikow w sieci lokalnej miedzy blokami to mozna przy tym rozwiazaniu zapomniec.

Pytanie poza tematem;
    Moze ktos wie na jakiej zasadzie dziala i operia sie siec dialogu we Wroclawiu - chodzi mi dokladnie o miejska siec E-wro ? Tam podobno tez abonenci przylaczani sa na interfejsie 10/100 Mb i moga sciagac z Lanu z calego miasta z dosc wysokimi predkosciami.
    matejkoo
    Level 11  
    Panowie, może trzymajmy się meritum rozmowy, ponieważ póki co widzę tutaj "potyczki" zwolenników różnych technologi. Porozmawiajmy o konkretach.
    lopr_pol
    Level 30  
    Samuraj wrote:
    lopr_pol wrote:

I to pewnie na 2Xpo 15Mb DSL TP. Dodatkowo wszystko oparte na switchach 100Mb i ruterku z popularnego portalu aukcyjnego kupionego za 200 zł.
    Nie chciał bym być użytkownikiem takiej sieci.
    Sam jestem administratorem małej sieci i przy 30 osobach 8Mb to jest stanowczo za mało. Wymagania są przynajmniej jeszcze raz tyle.

A kto mówi o dsl'ach, rozmawiamy o normalnych symetrykach. Wierz mi 30Mb starcza na 800 osób, mam wgląd w wykresy na interfejsach takich sieci i nie dobijają nawet do maks łącza. Oczywiście nie ma żadnych blokad portów, p2p czy innych fanaberii, wszystko na kablu. W nocy bonusy 4x i też nie dobijaja do maks.
    KrzysiekosH
    Level 13  
    witam
    A w którym miejsciu chcesz dać baze główna (serwerownie)?? hmm tak myśle w bloku 7 bo jest w prosrodku w lewo i prawo wystarczyloby dac swiatlowod 24 wloknowy i tu mam pytanie jaki chcesz dac jednomodowy( zasieg do 10km ale potrzebuje 2 zyly) czy wielomodowy (ma zasieg do 550m potrzebuje 1 zyłe) i jakie masz tam mozliwosci ciagniecia rur w bloku np zeby wiecej pociagnac w wewnątrz a mniejszy przekop robic ??cz na odwrot .
    Co do swithy w blokach proponuje dac np w bloku 6 klatkowym dac po 2 swithe max dac jeden na 4 klatki a w jednym na blok dac z modulem swiatlowodowym .
    A co do lacza mozesz tez zrobic ze prędkosc p2p, itp mozna ograniczyc na serwerze do polowy danej taryfy zewn a lokalny np 20mb/s oczyscie jesli sie wie jak to zrobic za serwerze. Chyba narazie tyle . Pozdrawiam