Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Toledo 1.6i gaz - dziwny problem u układem chłodzenia..

cinek86 22 Mar 2008 23:34 10961 12
    cinek86
    Level 10  
    Witam otóż mam problem w seacie toledo 94'rok 1.6i + gaz levato 1generacji (silnik VW jak wiadomo) chodzi o to że zamarza mi reduktor czy mikser jak kto woli , i po oględzinach zauważyłem wyciek na wężach (słabo dokręcone opaski) po zalaniu odpowiedniego stanu płynu dalej zamarzał mi mikser gazu wiec spuściłem cały płyn i zalałem woda by szybciej sprawdzić gdzie możliwy wyciek ( sprawdzona metoda biały osad --nieszczelność szybciej do zlokalizowania) ale zanim cokolwiek zdążyłem zauważyć z odkręconym korkiem w zbiorniczku wyrównawczym płynu po 5 minutach odpalenia autka silnik sie gotował a po chwili zbiorniczek bąbelkował i na całego wpychał płyn(wodę) z czego wylało sie ok 1,5 litry w jednej chwili i w tym samym momencie silnik sie udusił i zgasł. Po chwili znów zauważyłem jak mikser przy wyłączonym silniku zaczął zamarzać .Przy zakręconym korku poziom spada a po nagrzaniu wychodzi pod sam korek i wywala odpowietrzaczem(korkiem) A i jeszcze przy włączeniu nagrzewnicy na gorące powietrze podaje nagrzewnica zimniutkie powietrze

Po oględzinach:
    -korek sprawny nowy
    - węże już nie ciekną
    - stan oleju ok czysty i bez nalotu
    - po spuszczeniu płynu (petrygo) czysty

Podejrzewam uszczelkę pod głowicą ale nie znam sie zbytnio więc pytam znawców o przyczynę i ewentualne porady co robić?
    dzięki z góry...
    młody88
    Level 19  
    mikser i reduktor to dwa całkiem różne elementy.
    dobrze podejrzewasz. wymiana uszczelki.

Dodano po 50 [sekundy]:

po wyjęciu głowicy sprawdź jej szczelność
    adam7009

Level 40  
    moja rada dobrze odpowietrzyc najlepiej wężami od nagrzewnicy skoro przedtem było dobrze .Dzisiaj przerabiałem to samo po pęknięciu węża klijent zalał płynem i to samo co u ciebie ,ale odpowietrzenie pomogło ,spróbowac nie zaszkodzi najlepiej na zimnym silniku dolac płynu ,odpalic i popuścic wąż przy nagrzewnicy ,no i korek zbiorniczka wyrównawczego oczywiście zamknięty.
    cinek86
    Level 10  
    no dzięki za jakiekolwiek porady będę próbował wszelkich metod przed zmianą uszczelki a póki co święta to pozostaje czekać i zbierać informacje i porady ;)

A co do parownika reduktora zawsze mi sie nazwy mylą więc sorka ;)

To smacznego jajeczka i udanych Świąt !!! ;)
    User removed account
    User removed account  
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JERZYKOWSKI wrote:
    Według mnie to może być coś z pompą bo dziwne jest że w silniku płyn sie gotuje a przez reduktor i nagrzewnice płyn nie przepływa?

Jeśli układ jest nie odpowietrzony, to silnik momentalnie zacznie sie gotować i wyrzucać płyn ze zbiorniczka, pompa miele powietrze zamiast tłoczyć płyn. Dlatego nie działa ogrzewanie i zamarza reduktor, po prostu w przewodach zamiast płynu jest powietrze.
    User removed account
    User removed account  
    grzegorzpiotrowski77
    Level 13  
    prawdo podobnie padł termostat ( zacioł się) , uzupełnij płyn i odpal silnik jak zacznie się gotować sprawdz przewód dolny chłonicy przy wyjciu z niej jak bedzie zimny to na 100% termostat i dlatego zamarza parownik
    User removed account
    User removed account  
    ffff
    Level 16  
    Witam w WW Jetta miałem podobny problem aż w końcu wywaliłem termostat i to też nie pomogło więc jeżdziłem na benzynie,aż wkońcu zajechałem na warsztat a tu mechanior mówi że padła uszczelka pod głowicą od strony spalin i spaliny dostają się do układu chłodzenia ,więc wymiana uszczelki . Po tym zabiegu ku mojemu ździwieniu pomogło,ale przyznam sie że myślałem że gosć mnie nabija w butelkę.Pozdro
    romoo
    User under supervision
    PO pierwsze parownik nie może byc najwyższą częścią układu chlodzenia a jesli tak jest to trzeba to zmienić, po drugi po kiego czorta komu uszkodzona pompka centralnego zamka :( :( .
    Po 3 po jakiego czorta grzebiecie w silnikach skoro mechanior - jest tuż za rogiem.
    Jak już chcesz to sprawdz szczelność i kompresje miernikiem ale nie takim co pokazuje jak silnikiem krecisz.
    dawidoooo
    Level 11  
    sprawdz czy ze zbiorniczka wyrownawczego nie czus
    gazem . niektore reduktory lovato maja pomiedzy komora wodna a gazowa gumowa szczelke ktora nieraz przecieka
    cinek86
    Level 10  
    Witam wszystkich ponownie , otóż dzisiaj sie zabrałem do ponownego zalania i odpowietrzania układu chłodzenia i jak sie okazało nagrzewnica była cholernie zapowietrzona (gęsta maż) przeczysciłem środkiem odkamieniajacym (gryzer odkamieniacz) i ze zdziwienia wypłynął tak jakby glut po czym ponownie zalozylem na miejsce i zalewalem woda przy czym kazdego weza odpinałem poki nie wyciekla woda i tak z kolejnymi wezami od górbszego po najmniejsze i wiecie od razu róznica wielka nie cieknie nie gasnie nie wywala plynu poprostu jak nie z tąd :D rewelacja sprawdzilem autkow trasie ok 220km i elegancko temperaturka skacze i wentylek chodzi i chłodzi i nagrzewnica nagrzewa jak nigdy :) (przyda sie teraz szczegolnie jak na wiosne zima przyszla hehe)
    Jak sie okazuje obeszlo sie bez zmiany uszczelki korka czy termostatu czy tez innej rzeczy czasem poprostu byle gó**o moze byc przyczyną ;) no ale dzieki za zainteresowanie z góry i fajnie ze istnieje takie forum , przyda sie napewno w przyszłosci ;) pozdro wszsytkim narka;)