Witam. Jakiś czas temu zakupiłem Radiotelefony Midland GXT-710 na pasmo 462 i 467 Mhz. Zasięg jaki na radiach otrzymuję to w terenie zabudowanym około 1,5-2 km. Chciałbym zwiekszyć ten zasięg i stąd moje zapytanie na forum. Poczytałem trochę postów na ten temat i doszedłem do wniosku, że wchodzą w grę 2 możliwości które dotyczą modyfikacji anteny. Instalacja złącza BNC lun SMA lub wymiana tzw. sprężynki na ćwierćfalówkę. Teraz pytanie do specjalistów które rozwiązanie będzie lepsze ?, czy instalacja złącza BNC bądz SMA i kupno porządnych anten ręcznych na to pasmo czy przylutowanie zwykłego drutu bądz linki miedzianej zamiast dotychczasowej sprężynki według tego wzoru:
((300/462)/4*0,95)*100 = 15,42 cm
Chodzi oczywiście o koszty i różnicę zasięgu który można uzyskać, ponieważ za 2 anteny trzeba zapłacić np.: w AVANTI koło 140 zł.
Czy jest sens instalacji złącza w radiotelefonie, zaznaczam, że radiotelefony mają być jedynie przenośne, chodzi mi wyłącznie o zasięg ?, na którym rozwiązaniu uzyskam większe odległości ?.
Jeśli użyłbym zwykłego drutu miedzianego to o jakiej średnicy i jak ma się to do wzoru który przedstawiłem ?
Załączam fotkę radiotelefonu.
((300/462)/4*0,95)*100 = 15,42 cm
Chodzi oczywiście o koszty i różnicę zasięgu który można uzyskać, ponieważ za 2 anteny trzeba zapłacić np.: w AVANTI koło 140 zł.
Czy jest sens instalacji złącza w radiotelefonie, zaznaczam, że radiotelefony mają być jedynie przenośne, chodzi mi wyłącznie o zasięg ?, na którym rozwiązaniu uzyskam większe odległości ?.
Jeśli użyłbym zwykłego drutu miedzianego to o jakiej średnicy i jak ma się to do wzoru który przedstawiłem ?
Załączam fotkę radiotelefonu.