Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja radiotelefonu Midland GXT-710

Greeno 23 Mar 2008 19:49 3608 5
    Greeno
    Level 10  
    Witam. Jakiś czas temu zakupiłem Radiotelefony Midland GXT-710 na pasmo 462 i 467 Mhz. Zasięg jaki na radiach otrzymuję to w terenie zabudowanym około 1,5-2 km. Chciałbym zwiekszyć ten zasięg i stąd moje zapytanie na forum. Poczytałem trochę postów na ten temat i doszedłem do wniosku, że wchodzą w grę 2 możliwości które dotyczą modyfikacji anteny. Instalacja złącza BNC lun SMA lub wymiana tzw. sprężynki na ćwierćfalówkę. Teraz pytanie do specjalistów które rozwiązanie będzie lepsze ?, czy instalacja złącza BNC bądz SMA i kupno porządnych anten ręcznych na to pasmo czy przylutowanie zwykłego drutu bądz linki miedzianej zamiast dotychczasowej sprężynki według tego wzoru:

((300/462)/4*0,95)*100 = 15,42 cm

Chodzi oczywiście o koszty i różnicę zasięgu który można uzyskać, ponieważ za 2 anteny trzeba zapłacić np.: w AVANTI koło 140 zł.

Czy jest sens instalacji złącza w radiotelefonie, zaznaczam, że radiotelefony mają być jedynie przenośne, chodzi mi wyłącznie o zasięg ?, na którym rozwiązaniu uzyskam większe odległości ?.

Jeśli użyłbym zwykłego drutu miedzianego to o jakiej średnicy i jak ma się to do wzoru który przedstawiłem ?

Załączam fotkę radiotelefonu.
    sq6ade
    Level 40  
    Wstaw ćwierćfalowy drut z tego wzorku i będzie działał tak samo albo lepiej od tych fabrycznych cudaków. Można to zrobić np. z zestopniowanych strun od basówki w termokurczu.
    Pamiętaj że to radio nie może być legalnie używane w Polsce.
    Greeno
    Level 10  
    Posiadałem radiotelefony PMR, jednak nie ma porównania jeśli chodzi o zasięg. Odległość jaką uzyskiwałem na nich to max 500 m i to też mało co można było zrozumieć. Ja mieszkam w Warszawie, pełno 15 piętrowców. Midlandów używam potocznie od święta i to głównie między samochodami więc uważam to za niewielką szkodliwość społeczną. użytkowniku "sp8gsc" czytałem wiele postów na tego typu teamty i są na nich odpowiedzi podobne do twojej, a także sfowmułowania cytuję "to nie jest forum o tematyce prawnej a o rozwiązaniach technicznych", jednocze się z sformułowaniami tymi drugimi. Czytałem ustawę "URTIP" i wiem co można, a co nie, prosiłbym jedynie o odpowiedzi na pytanie. Jednak dzięki za przesłankę - sp8gsc. Pozdrowionka
    sq6ade
    Level 40  
    Greeno - jak przeglądałeś forum to powinieneś zauważyć że takich tematów z dorabianiem anten było dużo. Tam już wsjo napisano. A to czy sobie będziesz nadawał nielegalnie czy nie ja osobiście mam w nosie. Ty sie martw bo np. jakiś nagorliwy urzędas może zrobić pokazówkę - poczyta forumena, wyczai po IP skąd jesteś a potem pokręcą anteną namiernika czy innego diabelstwa i kłopoty bo jak tyle zachodu na pokaz to nie odpuszczą.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jak napisał SQ6ADE. Wstaw wg. wzoru kawałek druta np.mosiężnego o tej długości i po sprawie.

Muszę tylko dopisać (jako , że również jestem z Warszawy), abyś unikał częstotliwości od 462 do 465MHz.

Rozumiem , że jak napisałeś zdajesz sobie sprawę o tym iż jest to nie OK w tych wycinkach UHF-u.
    Niestety te radia nie można przestroić w inny dogodniejszy wycinek np. 446MHz.

Pozdrawiam.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Tak jak napisali poprzednicy. Temat był wielokrotnie poruszany. Użyj funkcji szukaj.
    Temat zamykam.