Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford FIESTA 95r- problem z obrotami silnika - jeszcze niższe

DamianRTV 24 Mar 2008 10:50 6565 10
    DamianRTV
    Level 27  
    Ford FIESTA 95r. 1.1L - problem z obrotami silnika - jeszcze niższe

Problem jest dziwny - ponieważ każdy narzeka na zbyt wysokie obroty , które nie schodzą z ssania na te minimalne - u mnie schodzi ze ssania a czasem nawet niżej - oto opis - krótki :cry:

Co to może być, że jak jeżdżę na zimnym silniku do momentu rozgrzania go - czyli mija to tak ze 7km, i jak już jest ciepły to się zaczyna to dziać co napisze poniżej:
    Więc tak startuję normalnie czyli 1-> 2-> 3-> 4-> 5->, zbiera się dobrze ( no wiadomo był remoncik - zawory rozrząd itp. - chodź mam wrażenie czy nie jest taki trochę muł - ale to może być jeszcze normalne chyba )
    Ale natomiast w drugą stronę zmieniam biegi czyli zwalnianie - hamowanie silnikiem z 5-> na 4-> 3 -> 2 - to już jest ten problem :
    - jak jadę już tą piątką i rozpędzam się tak by już wrzucić tą "6" - czyli jadę na "max" prawie bo szanuję autko, i gdy zwalniam czyli odejmuje mu gaz zdejmuję mu lekko gazu to gdy już dochodzi do momentu gdy mam zmienić na 4 to tak zaczyna "szarpać" - i to samo jest jak z 4->3 a jak już z 3->2 to to najmocniej czuć - a już nie mówię o tym jak jadę np: na parkingu w markecie - taki przykład tylko bo tam szybciej niż 2 nie zezwalają ! to gdy rozpędzę autko do momentu gdy mam wbić już 3 a nie wbijam tylko zaczynam mu gazu ujmować czyli takie hamowanie silnikiem, tak jakby wam to opisać, to zaczyna robić jak by tak przekładnia rwało tak poszarpuje raz zerwie się do przodu raz tak przyhamowuje i zaś zerwie się do przodu i tak do momentu gdy nie dodam mu większych obrotów - ni to duszenie ni to zrywanie - i to się dzieje jak schodzi do poziomu niskich obrotów.
    A jeszcze jedno - może to da przybliżyć usterkę - kiedyś tak ze 2 tyg. temu to gdy stałem na parkingu - był silnik ciepły to gdy mu tak przygazowałem i momentalnie puściłem to zszedł do obrotów takich jak chodzi na wolnych i zszedł jeszcze niżej - i wrócił się z powrotem do tych swoich prawidłowych wolnych - czyli minimalnych, tak jakby se wskoczył na jeszcze niższe ponowne takie przygazowanie i puszcze pedała gazu spowodowało powtórną reakcję, a za 3 razem gdy to powtórzyłem to zgasł :( silniki - odpalił normalnie
    - akum.ostatnio wymieniałem bo musiałem pożyczać 12V od sąsiednich aut poprzez kable :( ale to nie ma nic wspólnego.

Jeden mi powiedział ze to mogą być styki elektroniki ale mnie się wydaje że nie... ale się kłócić nie będę bo się zaczynam poznawać na autkach.

Czyszczę co w mojej mocy ( wtyczki zaśniedziałe itp. ) i z czym se daję radę - no chyba że się coś rozregulowało i teraz mam problem - wcześniej tego nie robił, a schodziłem z obrotami niżej i wtedy było, że się silnik dławi to wiem, że za nisko pewnego progu schodziłem - więc to wykluczam takie dławienie :!:
    Jest to podobne ale nie myśleć że to takie dławienie - jak bym wjeżdżał na 2 czy 3 pod górę bez gazu - to nie taki objaw lecz podobny.
    On tak jakby - przekładnia tak se poszarpywał - że aż (natankowanym) do "pełna" baku słychać chlupot paliwa.
    Co to jest i gdzie tego szukać - czy dam to radę samemu zrobić- jeżeli to elektronika se poradzę ale jeżeli coś poważnego będę musiał oddać do serwisu gdzie zaś mi powymieniają pół auta i $ braknie.

Dlatego czytam i szukam i się pytam i moje pytanie padło na nie jaki "krokowiec" - np: w CD-romach komputerowych takie mamy do przesuwania głowicy optycznej.
    Poradźcie laikowi - serdecznie pozdrawiam- Damiano.
    piomoto
    Level 19  
    Może być wina czujnika temperatury, silniczka krokowego
    DamianRTV
    Level 27  
    Ale tam jest taki silniczek oraz potencjometr - ale te wszystkie uwagi to dotyczą jak nie schodzi z ssania a u mnie schodzi niżej niż ma być - ale to nie zawsze się tak dzieje :(
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Powtórzę po koledze LElectricfil nie ma tam krokowego.
    Co ze spalaniem?
    na początek styk biegu jałowego sprawdź
    DamianRTV
    Level 27  
    No właśnie i co zrobić z tym moim problemem ? - a koledzy wyżej piszą że nie ma.
    adam7009

Level 40  
    Problem w tym ,że to nie nazywa się tak jak mówiłeś ,sprawdz go podając napięcie o zmiennej biegunowości na piny 1 i 2,piny 3 i 4 to styk biegu jałowego po naciśnięciu na trzpień silnika się zwiera lub odwrotnie ,sprawdż jeszcze ten potencjometr to też częsta usterka w fordach , a jak działa potencjometr to wiesz.
    DamianRTV
    Level 27  
    NO BA :D - dzięki napiszę potem jakie rezultaty - narazie poczyściłem wszystkie wtyczki itp.
    DamianRTV
    Level 27  
    Więc poczyściłem te wszystkie wtyczki i jest poprawa :D ale i tak stawiam na ten potencjometr ( hermetyczny ) - wiemy jaki są usterki potencjometrów he he nie ? - to jak go najlepiej przeczyścić ? - czy jakieś dziurki mam w nim zrobić napsikać preparatem czyszczącym i zalepić ( żywicą epoxydową )