Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie o sonde NOX, włączenie grzania? Dokonanie odczytu?

michalp33 24 Mar 2008 20:51 2114 3
    michalp33
    Level 12  
    Witam.
    Jestem w posiadaniu sondy NOX Siemensa z kontrolerem. Komunikacja odbywa sie za pomocą magistrali CAN (11bits, 500kbaud). Udało mi się skomunikować z sondą własnoręcznie wykonanym kontrolerem CAN. Nie wiem tylko co mam do niej wysłać, żeby włączyc grzanie/ dokonać odczytów. Szukałem sporo w necie i takich informacji nie znalazłem, czy jakiś soft do diagnostyki ma możliwość owych operacji?? Z góry dziękuje za wszelkie informacje..
    Doktorr
    Level 35  
    Michał oświeć mnie po co w samochodzie sonda tlenków azotu. (stary już jestem może coś mi umknęło).
    W analizatorze spalin to owszem.
    Wydaje mi się że prędzej uzyskasz odpowiedź w dziale mikrokontrolery.
    bartek_j
    Level 35  
    A od czego ta sonda? A adres CANowy jej znasz ?
    Jeżlei tak, to zapiąć sięz analizatorem CANa w systemie w którym on chodzi i analizowaća potem reverse-engineering protokołu.. Raczej nie uzyskasz nigdzie takich informacji...
    michalp33
    Level 12  
    Jest to sonda do pomiaru tlenków azotu oraz zawartości tlenu w szerokim zakresie. Chce ją wykorzystać jako szerokopasmową sonde lambda do strojenia silnika przy różnych modyfikacjach tuningowych.Azot mnie nie interesuje, ale w silnikach FSI to standard. Sonda po podłączeniu do zasilania wysyła co 20ms 11 bitowy ID (priorytet:5, ID:20: czyli 10100010100) oraz paczkę 8 bajtów same zera oraz 2 najstarsze bity na siódmym bajcie. Może jakaś podpowiedź co do softu?? Jeśli to będzie coś co chodzi z elm327 to moge zaimplementować protokół elm327 w swoim kontrolerze.