Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik kompresora - zwarcie

adie 25 Mar 2008 16:25 1017 2
    adie
    Level 14  
    Witam

Wszedłem w posiadanie ręcznie robionego kompresora przy próbie uruchomienia silnik tylko zabuczał i poleciały iskry ale nie ze silnika a z jego sterownika . No więc wymontowałem sterownik włożyłem nowy bezpiecznik włączam do sieci i znowu iskry ( spalił sie bezpiecznik ) zacząłem mierzyć na wstępie walnięta była dioda w mostku prostującym następnie znalazłem jeszcze jedną diodę uwaloną i 2 irf840 po zamontowaniu nowych części włączyłem do sieci ale znowu upaliło z błyskiem bezpiecznik oraz te same elementy . Moje pytanie jest co może powodować to uszkodzenie ??
    Darserw
    Level 26  
    Tak z powietrza ...może jednak silnik?Ale bez informacji jak ten sterownik jest zbudowany nic więcej nie mogę powiedzieć( można sprawdzić sterowanie irf , odłączyć silnik i zobaczyć co się dzieje itp.)
    adie
    Level 14  
    Po odłączeniu silnika wymianie uszkodzonych elementów i włączeniu robi się dokładnie to samo jak sprawdzić sterowanie tych irfów ? Żeby nie palić więcej elementów podłączam sobie to przez przetwornice o prądzie max 200mA i napięciu regulowanym od 70-450V ( ustawione mam na 200V przy próbach) . Zdjęcia dam wieczorem dość późnym .