Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra G 03, VDO CDR 500 - nie działa dźwięk, klawisze

Glider 25 Mar 2008 16:26 2993 5
  • #1
    Glider
    Level 11  
    Witam!
    Od niedawna jestem posiadaczem Astry G 2003 rok. Mam problem z radiem jak w temacie. Mianowicie poprzedni wlasciciel jezdzil z radiem JVC, ktore wyjał przed sprzedaza i dal mi oryginalne, ktorego nie moge zmusic do grania.
    Po włączeniu klawisze radia podswietlaja sie, plyta sie zakreci ale radio nie daje zadnego dzwieku i nie reaguje na klawisze (nie moge go wyłączyć pokrętłem). Dodatkowo na wyswietlaczu znika data, ale nic sie nie wyswietla. Jeżeli trzymam wcisniety przycisk AS przy wyłączonym radiu i przekręcam kluczyk to po chwili słyszę sygnał jak przy wprowadzaniu kodu. Gdy przekręcam kluczyk ponownie do pozycji I radio jest nadal włączone. Po wyjeciu kluczyka radio gasnie i miga dioda przy klawiszu Code. Probowalem kombinacji z klawiszami 3;5 i 4;6 ale nie pomogło. Sprawdzalem napięcia na kostce: po przekreceniu kluczyka na ACC mam 12V, i na PERM mam stale 12V. Na kostce wyswietlacza (C) po przekreceniu kluczyka napiecia wynosza ok. 5V ale co mnie dziwi to, to ze nie ma przewodu masy w tej kostce. Podlaczylem mase z kostki A i nic sie nie zmienilo. Poprostu nie moge zmusic radia do wyswietlania czegokolwiek. Czytalem troche postow odnosnie tego modelu radia, ale nie udalo mi sie znalezc rozwiazania mojego problemu.



    Z gory dzieki za pomoc!

    Pozdrawiam!
  • #3
    Glider
    Level 11  
    To raczej nie jest sprawa blokady wyświetlacza. Radio oryginalne normalnie działało i wyświetlało przed wsadzeniem tego JVC, ale juz nie chce po ponownym podłączeniu :( Chyba nie mogł się wyświetlacz sam zablokowac ?
  • #4
    SlaweK
    Level 43  
    Wyświetlacz mógł ktoś zablokować tylko Techem2 ale prawdopodobniej albo nie podłączyłeś trzeciej kostki albo masz w kostce zasilającej obcięty przewód by nie gasła data na wyświetlaczu.
    Nie papisałeś co się dzieje z datą na wyświetlaczu, czy gaśnie po włączeniu radia czy nie.


    SławeK
  • #5
    Glider
    Level 11  
    Kabel od AA byl przeciety, ale go znowu połączyłęm. Napisalem, ze aktualnie data znika po wlaczeniu radia. Moze poprostu to radio jest walniete? Znacie kogos z WWa kto moglby mi je sprawdzic na stole?

    Zauwazylem, ze przy kostce jest bezpiecznik 20A a powinno byc chyba 10A. Czy to moze powodowac problem? Pozniej to sprawdze.
  • #6
    SlaweK
    Level 43  
    Nie, bezpiecznik nie jest przyczyną ale wskazuje że ktoś go wymieniał z jakiegoś powodu, pytanie było delikatnie mówiąc ze złobka elektronicznego bo już w przedszkolu wiedzą więcej.
    A skoro data znika to wyświetlacz nie jest zablokowany a problem leży albo w radiu albo w kablach albo w wyświetlaczu i należy go najpierw zlokalizować.

    SławeK