Witam i proszę o pomoc!
Moje auto: Renault Megane 1.6e 1996 r. silnik K7M 702 + gaz Elpigaz II generacji
Problemy:
*od roku auto kiepsko odpala - zwykle odpala i momentalnie gaśnie. Trzeba lekko przytrzymać pedał gazu, żeby złapał obroty, które już potem zwykle trzyma. Występuje na ciepłym i zimnym silniku, na gazie i benzynie.
* od pół roku doszedł drugi: zawsze przy temperaturze silnika ok. 20 st. na wolnych obrotach (skrzyżowanie, stop) auto gaśnie na benzynie . Ponowne odpalanie raz bez problemu, innym razem za 2-3 razem
Zrobiłem:
*wymieniłem świece, kable, przeczyściłem wtryski preparatem
*wyczyściłem przepustnicę
*najpierw wyczyściłem, potem wymieniłem regulator biegu jałowego
*wymieniłem czujnik temp. silnika (ten do komputera)
*wymieniłem czujnik temperatury powietrza (przepływomierz)
* na komputerze u gazowników sprawdziłem lambdę i TPS - wg. gazownika wszystko ok
I już nie wiem co robić. Będę wdzięczny za każdy pomysł.
Moje auto: Renault Megane 1.6e 1996 r. silnik K7M 702 + gaz Elpigaz II generacji
Problemy:
*od roku auto kiepsko odpala - zwykle odpala i momentalnie gaśnie. Trzeba lekko przytrzymać pedał gazu, żeby złapał obroty, które już potem zwykle trzyma. Występuje na ciepłym i zimnym silniku, na gazie i benzynie.
* od pół roku doszedł drugi: zawsze przy temperaturze silnika ok. 20 st. na wolnych obrotach (skrzyżowanie, stop) auto gaśnie na benzynie . Ponowne odpalanie raz bez problemu, innym razem za 2-3 razem
Zrobiłem:
*wymieniłem świece, kable, przeczyściłem wtryski preparatem
*wyczyściłem przepustnicę
*najpierw wyczyściłem, potem wymieniłem regulator biegu jałowego
*wymieniłem czujnik temp. silnika (ten do komputera)
*wymieniłem czujnik temperatury powietrza (przepływomierz)
* na komputerze u gazowników sprawdziłem lambdę i TPS - wg. gazownika wszystko ok
I już nie wiem co robić. Będę wdzięczny za każdy pomysł.