Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C++] Program do statystyk liczb lotka.

10 Sty 2004 21:58 3902 3
  • Poziom 19  
    Witam. Robie w c++ program lotek. Ma on losowanie, zapisywanie do pliku, sortowanie i ma jeszcze posadac statystyki liczb. Tzn. ktora liczba wystapila ile razy. Nie mam pomyslu jak sie do tego zabrac. Prosze o rade. Najlepiej chyba przy odczytywaniu z pliku ale jak zliczyc ilosc liczb??
    Pozdrawiam.

    Temat zamykam. - arnoldziq
  • Poziom 11  
    Twożysz sobie tablicę liczb int tab[47]
    Twożysz pętlę for (int i=0;i<48;i++)
    w tej pętli twożysz pętlę while (dopuki koniec pliku)
    w której porównujesz kolejne liczby z pliku z licznikiem pierwszej
    pętli(for).Gdy liczby się zgadzają zwiększasz o 1 wartość w tablicy o indeksie
    równym licznikowi z pętli for.
    Na koncu wypisujesz kolejno zawartość z tablicy tab - wtedy np. ilość wystąpień liczby
    5 będzie równa wartości piątego indeksu tablicy(ilość wystąpien liczby np.16 = tab[16]. I wsio :D
    Pozdro.
  • Poziom 19  
    Wielkie dzieki Andrzeju ale juz sobie troche nad tym pomyslalem i zrobilem dokladnie tak jak ty mowiles i zaliczylem na 5!!!
    Myslenie nie boli ale dzieki za odp.
    pozdrawiam
  • Poziom 34  
    Ja mam inny pomysł, gdzie indexem w tablicy będzie zmienna:

    int tab[48];
    for (int i=0;i<48;i++) tab[i]=0;
    while (/* tutaj sprawdzenie czy jest coś jeszcze */)
    {
    int i;
    // odczyt liczby do zmiennej I
    tab[i]++;
    }

    ten sposób według mnie jest o wiele szybszy ponieważ każda
    liczba jest odczytywana tylko raz..