Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Harman/Kardon 435 - przydźwięk z sieci.

Pablo1964 26 Mar 2008 11:59 2704 11
  • #1 26 Mar 2008 11:59
    Pablo1964
    Moderator

    Witam wszystkich.

    Po odebraniu amplitunera z serwisu i połączyłem ponownie wszystkie elementy KD i słychać jest wyraźny przydźwięk sieci w kanałach CENTRL, SL i SR. Kanały FL i FR chodzą bez zarzutu.

    W skład systemu wchodzą:
    H/K AVR435
    Kolumny JBL:
    FL, FR - E100
    CTRL - EC25
    SL, SR - E10.
    (w setupie amplitunera wszystkie ustawione jako LARGE. Sub - NONE).
    Nagrywarka DVD Sony RDR-HX910
    Komputer z kartą SB Live!
    TV Daewoo DTA 3220K

    Połączenia:
    TV - DVD - SCART
    DVD - ampli: coax oraz analogowo do CD IN
    komputer poprzez 3xChinch (video, audioL i audioR) do VIDEO1 IN
    Do drugiego gniazda SCART w TV podłączony jest przewód SCART-6xRCA, który ma podłączone tylko 3 wtyczki do ampli a mianowicie:
    L out, R out - do VIDEO3 IN w ampli
    video in - do MONITOR out w ampli.

    Przed oddaniem ampli do serwisu nie miałem połączenia bezpośredniego pomiędzy TV a ampli, było to jednak niewygodne, musiałem każdorazowo włączać DVD przy słuchaniu TV przez ampli. Serwis usuwał usterkę związaną z wyłączaniem się ampltunera, raczej wykluczam go jako sprawcę tego zjawiska.

    Przy przełączeniu AVR na stereo jest pięknie, jednak przy pracy w trybie wielokanałowym pojawia się przydźwięk w kanale centralnym i tylnych. Jest on słyszalny już przy ustawieniu ok. -30dB. Po obejrzeniu filmu jeszcze przez ponad godzinę słyszałem 50 Hz przechodzące przez głowę Żona powróciła do słuchania TV przez jego własne głośniki.

    Starałem się możliwie najpełniej opisać problem i połączenia. Czy ktoś może zasugerować, co może być przyczyną?

    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

    Pozdrawiam

    0 11
  • Pomocny post
    #2 26 Mar 2008 17:24
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Odepnij wszystkie urządzenia i podłączaj je pojedynczo (sprawdź, czy po podłączeniu urządzeń przez wejście liniowe, w trybie symulacji wielokanałowej też masz zakłócenia; tak samo przy podłączeniu COAX-em, oraz przy sterowaniu samymi wejściami - u mnie w AVR245-ze jest to wejście 6-ch direct).
    Może się okazać, że te zakłócenia wprowadza jakiś brak, lub niepewna masa na którymś kablu; tworząca się pętla masy przy podłączaniu wszystkich urządzeń, lub może je wprowadzać nieuziemiona obudowa komputera (jego odepnij pierwszego).

    M.

    0
  • #3 26 Mar 2008 19:58
    Pablo1964
    Moderator

    Najwyraźniej komputer. Dziękuję. Po jego odłączeniu zjawisko ustąpiło. Czy jest sposób, żeby go jednak móc podłączyć do amplitunera?

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Mar 2008 22:40
    Micharlito
    Poziom 35  

    Sprawdź kabel sygnałowy możesz też podpiąć inny lub podać źródło dźwięku z innej karty dźwiękowej.

    0
  • #5 26 Mar 2008 23:29
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dość często spotykany przypadek. Występuje przy podłączaniu komputera do dwuprzewodowej sieci elektrycznej (bez przewodu PE) - wyjście? - wyzerowanie gniazda, zastosowanie dobrej listwy przeciwprzepięciowej (z warystorami); co niektórzy spinali drutem obudowę komputera z kaloryferem (co jest niespecjalnie bezpieczne i czasami powoduje w niektórych instalacjach wywalenie zabezpieczenia różnicowoprądowego w domu), może też być spowodowane uszkodzonym zasilaczem w komputerze, a konkretnie upływnościami/uszkodzeniami kondensatorów w filtrze wejściowym.

    0
  • #6 27 Mar 2008 00:01
    Micharlito
    Poziom 35  

    Nawiąże trochę do innego tematu ostatnio padł mi zasilacz dobrej firmy AeroCool zasilacz podłączony do płyty wydawał właśnie przedźwięki sieci czy to może być również powodem kiepskiej instalacji? Listwa zasilająca jest przewód PN też choć czy dobrze podłączony ? Całkiem niedawno miałem zmienianą instalacje do skrzynki. Przepraszam za pasożytnicze podłączenie się do tematu.

    0
  • #7 27 Mar 2008 08:36
    Pablo1964
    Moderator

    sharp napisał:
    Dość często spotykany przypadek. Występuje przy podłączaniu komputera do dwuprzewodowej sieci elektrycznej (bez przewodu PE) - wyjście? - wyzerowanie gniazda, zastosowanie dobrej listwy przeciwprzepięciowej (z warystorami)

    Problem w tym, że mam już wyzerowane gniazda i listwę.

    0
  • Pomocny post
    #8 27 Mar 2008 12:47
    djlj24
    Spec od car audio

    Czy problem pojawia się przy pracy na wewnętrznym dekoderze? I czy usterka pojawiła się po wizycie w serwisie? Jeżeli na oba pytania odpowiadasz twierdząco to usterka jest z winy serwisu - albo nie skręcili jednej masy albo też nie podłączyli połączenia wyrównawczego w środku.

    0
  • #9 27 Mar 2008 15:04
    Pablo1964
    Moderator

    Miałem przedtem przydźwięk sieci przy pracy z komputerem ale tylko wtedy gdy amplituner był przełączony na sygnał z komputera. Nie było problemu gdy amplituner odtwarzał np. dźwięk ze stacjonarnego DVD - czyli przy pracy na wewnętrznym dekoderze.

    0
  • Pomocny post
    #10 28 Mar 2008 01:07
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Co prawda to próba obejścia problemu...
    ...ale spróbuj podpiąć komputer COAX-em do AVR-a, a nagrywarkę światłowodem - może coś się zmieni? (video z komputera bezpośrednio do TV - jeśli tak można, bo nie znam tego Daewoo).
    Bo to tak trochę dziwne - że zakłócenia są tylko z tyłu i w centralu - i przy odtwarzaniu dźwięku z różnych źródeł (?? - dobrze rozumiem?).
    A może to ustawienia karty w komputerze są nieprawidłowe?

    0
  • #11 28 Mar 2008 09:15
    Pablo1964
    Moderator

    Dałeś mi do myślenia - do ustawień karty nie zaglądałem od kilku lat. Niestety, nie mam wyjścia cyfrowego z karty, jedynie mini-jack. Spróbuję pobawić się ustawieniami karty, dam znać co się dzieje.
    Pozdrawiam

    0
  • #12 08 Kwi 2010 13:09
    Pablo1964
    Moderator

    Przepraszam za długie milczenie spowodowane brakiem czasu na "zabawę" sprzętem AV. Przy okazji przeprowadzki wymieniłem kartę dźwiękową na Asusa z wyjściem optycznym. Problem rozwiązał się definitywnie.
    Dziękuję za zainteresowanie i zamykam wątek.
    Pozdrawiam

    0