Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie uruchamia się, procesor jest gorący

pwojda24 26 Mar 2008 13:08 2208 8
  • #1 26 Mar 2008 13:08
    pwojda24
    Poziom 9  

    Witam.
    Komputer przy jakiejs grze lub przy odpaleniu 3D marka potrafi sie wyłaczyć. Z tym że po wyłaczeniu nie chce się włączyć. Nie ważne ile by stał. Nawet dzień. Ale gdy po wyłączeniu odłaczę kabel zasilający zasilacz i ponownei go włoże zawsze rusza. Garfika jest dobra, zasilacz inny podłaczałem ale co dziwne nie chec wystartowac komp mimo ze napiecia w nowym zasilaczu sa oki. Moze procek ale po ok 3 minutach od wylaczenia temperatura procka AMD 2600+ to ok 67 stopnii. U mnie tak zawsze chodzil. MAcie jakies pomysły?
    Z gory dziekuje

    0 8
  • #2 26 Mar 2008 13:16
    kkaarrooll503
    Poziom 9  

    Miałem kiedyś podobny problem tz komp się wyłączał i nie chciał się uruchomić aż do momentu kiedy nie wyjęło sie wtyczki od zasilania , działo się tak iż jak się potem okazało te nowe zasilacze mają taką ochronę przed spaleniem , też czasami tek jest jak się przegrzewa procek ale wtedy komp się uruchamia tylko nie daje obrazu. a kolega ma podłączonego kompa pod listwe czy bezpośrednio do gniazdka ??

    0
  • #3 26 Mar 2008 13:16
    spiczi
    Poziom 16  

    Jaki jest ten nowy zasilacz? Kondensatory na płycie nie są wybrzuszone? I tą temperature na procku masz zdecydowanie za wysoką? Jakie masz chłodzenie? Jaka tempereture ma radiator w dotyku?

    0
  • #4 26 Mar 2008 13:38
    pwojda24
    Poziom 9  

    Podlaczonego mam kompa pod listwe. Nowy zasilacz to CHiefftec 420 W. Jest mocneijszy bo ten stary to ROpla 400W ktory i tak ma mniej. Kondensatory sprawdzalem i sa oki. Chlodzenie procka to radiator z newtylatorem (ok 8 cm) ale dokladnei nie pamietam bo jestem w pracy. W dotyku radiator goracy (parzy nawet) bo pare razy sprawdzalem zaraz po wylaczeniu

    0
  • #5 26 Mar 2008 13:43
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    pwojda24 napisał:
    W dotyku radiator goracy (parzy nawet) bo pare razy sprawdzalem zaraz po wylaczeniu

    Czyli kontakt radiatora z osłoną rdzenia procesora jest prawidłowy. Zatem albo odbiór ciepła z radiatora jest wadliwy (sprawdź kierunek obrotów wentylatora, czy wdmuchuje powietrze na radiator - tak powinno być i czy nie zasłoniłeś wlotu powietrza na wentylator), albo napięcie zasilające procesor jest zbyt wysokie.

    0
  • #6 26 Mar 2008 14:07
    pwojda24
    Poziom 9  

    oki sprawdze. A dlaczego nowy zasilacz nie startuje? Podlaczam identycznie na bank jest sprawny. Wentylatory w nim dzialaja na procku tez kreci. Dysk nie startuje obrazu tez nie mam.
    Jak ktos ma jeszcze inne propozycje to chetnie wyslucham.
    Narazie wielkie dzieki za wszelkie info.

    0
  • #7 26 Mar 2008 17:30
    rrata
    Poziom 19  

    jankolo napisał:
    albo napięcie zasilające procesor jest zbyt wysokie.
    A skoro:
    pwojda24 napisał:
    A dlaczego nowy zasilacz nie startuje? Podlaczam identycznie na bank jest sprawny.
    to znaczy, że padła płyta główna, jeszcze trochę i spali ten procesor.
    A może to napięcie jest za wysokie z podkręcania? Spróbuj zresetować BIOS.

    0
  • #8 27 Mar 2008 09:54
    pwojda24
    Poziom 9  

    Jak juz pisalem na starym zasilaczu startuje tylko ze czasem przy duzym obciazeniu sie restartuje. Nie dzieje sie to ciagle. Zasilacz co kupilem wczesniej 420 W Chieffteca podejrzewam ze jest uszkodzony. Pomierzylem wszystkei napiecia na wtyczkach i wszystko gra ale jedno napiecie na na zlaczu 20 pinowym (szary kabel) w porownaniu do poprzedniego zsilacza (ok -5,20 V lub 5,20 V ) rozni sie bo ma ( ok -0,27 V czy 0,27 V w zaleznosci od tego jak miernik podepne). Czy moge na ten przewod puscic zasilanie ok 5 V (takei powino byc raczej na tym szarym przewodzie) z wolnego pina po drobnej przerobce ( zlacze na plycie mam 20 pionowe a wtyczka zasilacza ma 24 piny tylko ze 4 sa odpinane i nie mam na plycie gdzie ich podpiac wiec wisza) Moge jakos za pomoca kabla zasilicz ten przewod szary jednym z tych pinow czy nei bardzo????

    0
  • #9 27 Mar 2008 18:15
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zabierz się do badania metodycznie. Odłącz wszystko, wyjmij wszystkie karty, zostaw tylko procesor i pamięć (jeden moduł). Włącz komputer i posłuchaj, czy coś usłyszysz z głośniczka systemowego.

    0