logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować nawigację Aristo Voyager X500? Sposoby i doświadczenia użytkowników

grzechu146 26 Mar 2008 16:36 16592 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak odblokować nawigację Aristo Voyager X500, żeby dostać się do pulpitu WinCE i wgrać mapy lub inne programy?

Najpewniejszy sposób to uruchomić na Aristo Voyager X500 pulpit WinCE z karty SD przez ceDesktop.exe i odpowiednio zmodyfikowany plik Engine.ini; gdy pojawi się pulpit i pasek Start, urządzenie jest odblokowane [#4996096][#4999754] W jednej z działających wersji użytkownik wgrał ceDesktop.exe na czystą kartę SD do folderu „soft”, a w Engine.ini podmienił wpis \\MobileNavigator\\MobileNavigator.exe na \\soft\\ceDesktop.exe [#4996096] Inny użytkownik podał, że zadziałało też uruchomienie ceDesktop z głównego katalogu karty i wpisanie w Engine.ini po prostu \\ceDesktop.exe; opisał również wariant skopiowania ceDesktop do katalogu z Automapa.exe i zmiany nazwy pliku na MobileNavigator [#6612280] Jeśli trzeba nawiązać połączenie z komputerem, należy w \\Windows uruchomić USBFNSWITCH.exe, podłączyć kabel USB, włączyć ActiveSync i zaznaczyć opcję PC CONNECTION; pomaga też próbowanie kolejności kabel/USBSwitch na zmianę [#5535985][#5136237][#5179416] Po odblokowaniu użytkownik potwierdził, że AutoMapa dała się wgrać i działała poprawnie [#5005097]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4956874
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam! Czy miał ktoś do czynienia z tą nawigacją(Aristo Voyager X500) lub może ktoś ma jakieś pomysły aby ją odblokować. Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4957316
    km_serwis
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Sprobuj poszukac na peb. pl

Następna taka porada skończy się ostrzeżeniem. Albo konkret, albo nic.
    marek216
  • #3 4957359
    grzechu146
    Poziom 12  
    A znalazłeś coś?? Ja szukałem ale nigdzie nie ma odpowiedzi. Jak masz coś to podeślij linka na PW. Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 4959006
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Nawigacja widzi się z ActiveSync :?:

Na pewno musi być sposób bo sprzedawana jest z różnymi mapami.
  • #5 4959494
    km_serwis
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Że zapytam gdzie ten twój konkret ? Chyba ze chodzi o reklamę która masz w opisie , tu można coś doczytać http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/ moderator napisał "Następna taka porada skończy się ostrzeżeniem. Albo konkret, albo nic.
    marek216"
    Może tak jak większość win CE 1 podlaczylylem PDA kablem do pc wykryło go w activesync, wcisnąlem exploruj
    2 skopiowalem regedit.exe do \Windows\StartUp i modified.reg do \Document and settings
    3 zrobilem soft reset, przyciskiem reset z boku PDA (nie wolno przełaczać z tyłu urządzenia na OFF bo wtedy zrobi sie hard reset i wszystko wraca do poprzedniego stanu), uruchomilo sie okno regedit (u mnie przy wyjetej karcie okno regedit sie nie wlaczało i dopiero z włozona karta poszło i nie zawsze za pierwszym razem po soft resecie) klinkałem File import, znalazłem modifiet.reg w document and settings i klinkalem 2 razy, potem znów przez exploruj w activesync wyciąlem rededit.exe z \Windows\StartUp i wkleiłem do \Windows\Programs a potem showtaskbar.exe do \Windows\StartUp
    4 znow soft reset. teraz powinien sie wlczyć pulpit winCE pasek jest automatycznie ukryty wiec trzeba kliknac w lewym dolnym rogu i sie pojawi

Z niego korzystalem chciaz nie robilem wszystkiego tak jak napisali poniżej bo to opis do innego urządzenia jakiegos mediona

Brought to you by GpsPasSion.com - http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=23418
  • #6 4961972
    grzechu146
    Poziom 12  
    @km_serwis Co do tego sposobu to sprawdzę go w najbliższym czasie. Jeżeli to nie zadziała to może są jeszcze jakieś inne sposoby. Może @marek216 masz jakiś sposób na odblokowanie tej navi? A czy bez odblokowywania wgram do tej navi AutoMape? Dzięki
  • #7 4962041
    marek216
    Poziom 43  
    Nie robiłem takiej sztuki, a nie będę pisał bzdur co działa na innych nawigacjach, bo jak uwalisz to będą żale.

Na forach jest masę takich tematów.

Jak coś do mnie trafia to analizuję co się włącza i co ew. zmieniać.
  • #8 4962100
    grzechu146
    Poziom 12  
    Przedtem podłączyłem navi przez usb i włączyłem program ActieSync 4,5 i nie wykrył mojej navi? Co jest? Może muszę ściągnąć inną wersje programu? A jak z tą automapą? Wgram bez odblokowywania czy nie? Dzięki
  • REKLAMA
  • #9 4962137
    marek216
    Poziom 43  
    Bez odblokowania nie wgrasz.
    Niektóre nawigacje trzeba najpierw zmusić do komunikacji z AS, np po odpaleniu ich z SD.
  • #10 4962231
    grzechu146
    Poziom 12  
    A możesz coś więcej napisać odnośnie tej komunikacji? Dzięki
  • #11 4966734
    0drops
    Poziom 10  
    witam automape do tej nawigacji ja wgrałem bez odblokowania
  • REKLAMA
  • #12 4968123
    grzechu146
    Poziom 12  
    @marek216 Jak mogę zmusić tą navi do komunikacji z active sync bo program jej nie widzi. Pytanie do wszystkich kto ma jakiś pomysł Dzięki
  • #13 4978329
    0drops
    Poziom 10  
    aby była komunikacja z kompem musisz odblokować navi niema innego sposobu
    ale poco ci odblokować navi automape można wgrać bez odblokowania
  • #14 4980353
    grzechu146
    Poziom 12  
    tzn że jak będzie komunikacja to navi jest już odblokowana?? Albo jak można sprawdzić czy navi jest odblkowana - jakie pliki muszą być? Tylko te systemowe? -chodzi tu o inną navi ;) Dzięki
  • #15 4980953
    marek216
    Poziom 43  
    Komunikacja z AS nie jest odblokowaniem - tylko niektóre nawigacje standardowo się nie łączą ( ok 10% )
  • #16 4988430
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    km_serwis napisał:
    Że zapytam gdzie ten twój konkret ? Chyba ze chodzi o reklamę która masz w opisie , tu można coś doczytać http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/ moderator napisał "Następna taka porada skończy się ostrzeżeniem. Albo konkret, albo nic.
    marek216"
    Może tak jak większość win CE 1 podlaczylylem PDA kablem do pc wykryło go w activesync, wcisnąlem exploruj
    2 skopiowalem regedit.exe do \Windows\StartUp i modified.reg do \Document and settings
    3 zrobilem soft reset, przyciskiem reset z boku PDA (nie wolno przełaczać z tyłu urządzenia na OFF bo wtedy zrobi sie hard reset i wszystko wraca do poprzedniego stanu), uruchomilo sie okno regedit (u mnie przy wyjetej karcie okno regedit sie nie wlaczało i dopiero z włozona karta poszło i nie zawsze za pierwszym razem po soft resecie) klinkałem File import, znalazłem modifiet.reg w document and settings i klinkalem 2 razy, potem znów przez exploruj w activesync wyciąlem rededit.exe z \Windows\StartUp i wkleiłem do \Windows\Programs a potem showtaskbar.exe do \Windows\StartUp
    4 znow soft reset. teraz powinien sie wlczyć pulpit winCE pasek jest automatycznie ukryty wiec trzeba kliknac w lewym dolnym rogu i sie pojawi

Z niego korzystalem chciaz nie robilem wszystkiego tak jak napisali poniżej bo to opis do innego urządzenia jakiegos mediona

Brought to you by GpsPasSion.com - http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=23418

...No no poprawiać Moda??? To trzeba mieć odwagę. Poinformuję kolegę km_serwis że owa nawigacja postawiona jest na systemie WIN CE. Jest to szkielet windows-a który widnieje we wszystkich windowsach które ujrzały światło dzienne. Odblokowanie tego systemu polega na odpowiednim odpowiednim edytowaniu rejestru. Co do komunikacji z AS to w tym przypadku niestety są tzw. patenty.
    Jeśli założyciel tego tematy ma nadal problem niech kliknie do mnie wieczorem, załatwimy sprawę navi w max. 1 H

Pzdr
  • #17 4988964
    danmisio
    Poziom 1  
    ja też mam problem z odblokowaniemtego navi. Jesli można to proszę o szczegółowy opis krok po kroku - jak odblokować i jak wgrać mape...dzieki
  • #18 4994035
    0drops
    Poziom 10  
    danmisio jak odblokować to niewiem ale jak wgrać automape to moge ci podać odezwij się do mnie jak coś
  • #19 4994666
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    0drops napisał:
    danmisio jak odblokować to niewiem ale jak wgrać automape to moge ci podać odezwij się do mnie jak coś

Dobre,Dobre...... Mała uwaga kolego ODROPS. Zeby cokolwiek zainstalować to najpierw trzeba ODBLOKOWAć WIN CE w tym urządzeniu. Dlatego to co napisałeś to paradox i raczej nie można zainstalować AM bez odblokowanie WIN CE
  • #20 4996096
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    TO MOJA SOLUCJA NA ODBLOKOWANIE ARISTO.
    PO TYM MOżNA INSTALOWAć WIęKSZOść APLIKACJI - W SUMIE TO NIE DA SIę ZAINSTALOWAC AM i GARMIN CAłA RESZTA POWINNA POLECIEć BEZ PROBLEMóW.
    JAK ZROBISZ WSZYSTKO KROK PO KROKU TO ODBLOKUJESZ TO CUDO. DZIAłA W 100%

1. Czysta karta SD + czytnik (ewentualnie wykorzystujemy x500 w trybie MassStorage wesoły )
    2. Zakładamy folder "soft" (bez cudzysłowów, właściwie nazwa folderu jest dowolna)
    3. Ściągamy http://www.nstsoftware.com/ceDesktop.exe
    4. ceDesktop.exe wgrywamy do folderu "soft"
    5. Z oryginalnej karty z Smart2go kopiujemy plik "Engine.ini" na nową kartę do katalogu głównego
    6. Zmieniamy zawartość "Engine.ini":
    oryginalny wpis: "\MobileNavigator\MobileNavigator.exe" zamieniamy na "\soft\ceDesktop.exe"
    Właściwie, to można sobie stworzyć plik "Engine.ini" od zera i po prostu wpisać tam tą linijkę "\soft\ceDesktop.exe"
    7. Wkładamy tak spreparowaną kartę do x500, można zrobić softreset (powinno działać bez)
    8. Po naciśnięciu przycisku "Nawigacja" uruchomi się ceDesktop.exe z karty SD i powinien pojawić się pasek "start" u dołu ekranu. Klikamy na ikonkę obok zegara - pokazuje się nam pulpit. Gdyby po naciśnięciu ikony nic się nie działo - znaczy, że coś poknociliśmy.

Mamy dostęp do pulpitu, pełnego panelu sterowania, explorera - i możemy kombinować do woli...
  • #21 4998394
    grzechu146
    Poziom 12  
    Witam! @xxxpiniuxxx - działa ten poradnik - w sumie jest łatwiejszy sposób(bez żadnych plików ;)) aby dostać się do pulpitu, explorera, itp. I teraz navi jest już odblokowana czy muszę edytować rejestr aby móc wgrywać mapy? Dzięki
  • #22 4999754
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    ...Jak ujrzysz pulpit, pasek Start itp. oznacza to ze jest odblokowana...
  • #23 5001195
    grzechu146
    Poziom 12  
    A jak zainstalować na niej AM. Dzięki
  • #24 5005097
    grzechu146
    Poziom 12  
    Wszystko poszło jak po maśle ;) Wgrałem do niego AM i wszystko super chodzi. Jakie mapy polecacie na Polskę i Europę. Dzięki
  • #25 5006000
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    grzechu146 napisał:
    ...Jakie mapy polecacie na Polskę i Europę. Dzięki

??????????? Hmm dobre, kolega widzę za bardzo nie w temacie. Jak wgrałeś sobie AM to mapy są raczej jedne - czyli od AM.
  • #26 5006141
    grzechu146
    Poziom 12  
    Cytat:
    ??????????? Hmm dobre, kolega widzę za bardzo nie w temacie. Jak wgrałeś sobie AM to mapy są raczej jedne - czyli od AM.

Oki. To inaczej napiszę. Jakie oprogramowanie nawigacyjne(Europa razem z Polską) polecacie ;) Dzięki
  • #27 5015186
    grzechu146
    Poziom 12  
    Witam! Pobrałem pliki fotoradar fotradprzenosny suszarki rozszerzenia plików to .uam Czy one będą dobrze współpracowały z AM 4.1.2? I czy muszę mieć do tych plików ikonki i dźwięki wgrane na kartę? Dzięki
  • #28 5023665
    czarnygsm
    Poziom 11  
    Odblokwałem już aristo mam dostęp do pulpitu ale na tym koniec brak synchronizacji z activesynch uniemozliwia wgranie automapy macie jakies pomysły ? podłaczając navi albo odrazu pojawia się nowy dysk albo przełączam w windowsie na serial conection i mimo tego active go nie widzi.
  • #29 5135143
    sq2ics
    Poziom 2  
    czarnygsm napisał:
    Odblokwałem już aristo mam dostęp do pulpitu ale na tym koniec brak synchronizacji z activesynch uniemozliwia wgranie automapy macie jakies pomysły ? podłaczając navi albo odrazu pojawia się nowy dysk albo przełączam w windowsie na serial conection i mimo tego active go nie widzi.

MAM TEN SAM PROBLEM , POMÓŻCIE!!!
  • #30 5136237
    siatkarz87
    Poziom 11  
    poruszając sie po nawi wejdź w my device/windows i tam poszukaj pliku co sie nazywa usbfnswitch czy coś takiego. kliknij dwa razy i połączy sie z activesynciem ;-)

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

później napisze jakiś opis jak ja to zrobiłem bo dzisiaj wieczorem sie za nią zabieram :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania nawigacji Aristo Voyager X500, umożliwiającego instalację i uruchomienie dodatkowego oprogramowania, w tym AutoMapy (AM). Urządzenie działa na systemie Windows CE 5, którego odblokowanie polega na modyfikacji rejestru oraz plików systemowych, zwłaszcza poprzez edycję pliku Engine.ini na karcie SD i wgranie programu ceDesktop.exe, który zastępuje domyślny program nawigacyjny. Po odblokowaniu pojawia się dostęp do pulpitu i eksploratora Windows, co umożliwia dalszą konfigurację. Kluczowym elementem jest wymuszenie komunikacji z ActiveSync, co często wymaga uruchomienia pliku USBFNSwitch.exe na urządzeniu, a także odpowiedniego ustawienia połączenia USB w systemie Windows (np. zaznaczenie opcji połączenia z PC). Bez odblokowania nie jest możliwe wgranie AutoMapy, choć niektórzy użytkownicy twierdzą, że udało im się to zrobić bez pełnego odblokowania. Problemy z wykryciem urządzenia przez ActiveSync są powszechne i wymagają kombinacji działań, takich jak wielokrotne podłączanie kabla, uruchamianie USBFNSwitch.exe oraz zmiany ustawień połączeń. Po odblokowaniu i poprawnej synchronizacji możliwe jest instalowanie map i innych aplikacji. Wskazano również, że do instalacji AutoMapy konieczne jest skopiowanie pliku ceDesktop.exe do katalogu z AutoMapą i zmiana jego nazwy na MobileNavigator.exe. Dyskusja zawiera szczegółowy opis kroków technicznych oraz link do narzędzia ceDesktop.exe. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami i poradami dotyczącymi konfiguracji, odblokowania i instalacji oprogramowania na Aristo Voyager X500.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA