Witam. Jaki tuner cyfrowy do TV wybrać ? Mam w domu Philipsa DBS 3010/91 od kumpla z chyba Wizji TV. Dostałem go za darmo i zastanawiam się czy opłaca się go uruchamiać czy nie (brak jakiejkolwiek karty, brak pilota) Co mi doradzacie ? Od czego zacząć jeśli bym chciał go uruchomić, albo co kupić lepszego ?
Moje zdanie jest takie:
Kup sobie jakiegoś Fergusona np AF3018SE, wgraj soft np. Technocoms reszty nie bede opisywał [ mogę na PW]. Tuner jest naprawde dobry, nie drogi i ma możliwości których tutaj również nie opisze ze względów prawnych.
Skoro masz taki tuner Philipsa to warto go uruchomić, wystarczy nowe oprogramowanie i wtedy można oglądać programy FTA co jest zgodne z prawem. Pilota kupisz za kilka złotych, do FTA nawet nie trzeba karty. I będzie to legalne a nie jakiś szemrany soft do Fergusona.
Jak dostał tuner za darmo to sensowne jest go używanie do odbioru FTA. Można sobie pooglądać Cartoony na 4fun . Ewentualnie program TV z Torunia jak ktoś woli.
Ten Philips ma oczywiście większe możliwości i zapaleńcy do dziś do niego piszą nowe programy - jednak największą jego wadą jest powolność, szczególnie przy korzystaniu z programowego DiSEq. Ale za cenę pilota nic lepszego się nie kupi. Zwłaszcza, że można nim się bezpiecznie pobawić - nie da się go praktycznie ubić programowo czego nie można powiedzieć o Fergusonach i softach do nich. Dlatego dla mało wymagającego Philips wystarczy, zwłaszcza jak ogląda się jeden program bez skakania po pozostałych.