Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kondensatory. CA, Nie działają wyświetlacze.

26 Mar 2008 20:06 945 10
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich użytkowników forum, jestem tutaj nowa i mam problem z moim CA :(
    Dzisiaj podczas słuchania wyłączył mi się cały sprzęt oprócz radia. Gdy poruszałam kabelkami, okazało się, że chyba masa mogła nie stykać bo dobiegał dźwięk jakby coś tam iskrzyło, masa pociągnięta z karoserii.
    Dokręciłam masę i sprzęt zaczął grać, natomiast nie działają wyświetlacze kondensatorów. Napięcie jest, zarówno zasilające, jak i sterujące z radia. Kondensatory są naładowane, sprawdzałam żarówką, ale wyświetlacze nie działają :( Co mogło się stać i co mogę w takim wypadku zrobić? :( Proszę o pomoc. Kondensatory to Dietz Chrome 1F 2szt
    Moderowany przez Sylwek:

    Post był raportowany proszę zmienic temat

  • Użytkownik obserwowany
    Jak zwarlas mase z + to raczej nic nie mozesz zrobic poza cieszeniem sie ze radia nie uszkodzilas :) Ja polecam odwiedzic serwis elektroniczny lub posprawdzac jescze raz dokladniej polaczenia...
  • Poziom 9  
    Zwarcia raczej nie było, kable są dobrze zabezpieczone tylko ta masa się poluzowała, a właściwie śruba. Bezpiecznik przy aku jest ok. Monoblok chodzi bez problemów, wzmak też, tylko wyświetlacze kondensatorów nie świecą :(
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Witam
    Wyświetlacze kondensatorów nie działają, to znaczy nie pokazują żadnych wartości, czy nie działa tylko ich podświetlenie, czy może i jedno i drugie?
    Te wskaźniki do kondensatorów to chyba jakieś delikatne ustrojstwa. Ten niekontakt z masą mógł je zabić :( I jeżeli tak się stało, to raczej mała szansa na naprawienie (wszystko w jednym scalaku).
    Rozładowywałaś kondensatory do zera poza układem?
    Pzdr.
  • Poziom 9  
    Tam są wyświetlacze siedmio-segmentowe, i nic nie świeci. Przy załączaniu radia, kondki wydawały charakterystyczne piknięcie a teraz nic. Do zera nie rozładowywałam, a czy to może coś pomóc? Dołożyłam na chwilę żarówkę poza układem do kondka i świeciła jeszcze, przy podłączaniu, tak samo podładowałam je trochę przez żarówkę, ale nic to nie dało :(
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Rozładowanie kondensatora do zera dałoby może układowi szansę na "reset" ...
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Sprobuj odłączyć kondensator od zasilania, rozładować go do zera i odczekać pare godzin.

    Kumpel miał podobny problem.
    ...Jak wrócił rano do samochodu wyświetlacze działały :D
  • Pomocny post
    Użytkownik obserwowany
    Najlepiej jakbys nie odlaczala tej zarowki od kondensatora :) lub jesli masz jakies rezystorki to podlacz rownolegle kilka Kohm i poczekaj do rana :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ale wydaje mi sie ze jednak w tym kondku juz sa uklady odpowiedzialne za rozladowywanie :)
  • Poziom 9  
    Spróbuję zrobić tak, jak mówicie, dzisiaj już chyba nie dam rady, ale jutro na pewno :) Mam nadzieję, że będzie dobrze :)
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    ja miałem to samo poczekałem z 10 min i wszystko grało ok nie ma sie co bać tak to jest z tą elektroniką :)
  • Poziom 9  
    Dzisiaj rano włączyłam sprzęt i to samo, ale po pracy, zrobiłam tak jak mówiliście, rozładować, naładować i wszystko już działa tak jak powinno. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc :) Problem rozwiązany, można zamknąć temat