Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka obudowa do głośnika? Głośnik Dibeisi B1210.

szoszo2007 26 Mar 2008 21:34 2136 6
    szoszo2007
    Level 10  
    Witam! Mam głośnik Dibeisi B1210, który ma 8 Ohm i średnice 30 cm jest to głośnik niskotonowy więcej nic o nim nie wiem chciałbym zrobić z niego jakiś subwofer albo tube czy coś w tym stylu nie umiem posługować się tym programem winisd wogóle niema w nim tego głośnika i niewiem co w niektórych rubrykach tam wpisywać a chciałbym zrobić właśnie obudowe na której będzie jak najlepszy bass. Proszę pomóżcie jakie wymiary kształt gdzie jakiś wlot powietrza z czego robić itp??

Wstaw nazwę głośnika do tematu inaczej temat ląduje w koszu. Po za tym masz rażącą ortografie i mylisz często litery.
    Tremolo
    Tremolo
    Level 43  
    Wpisz do tematu wiadomości o jaki głosnik chodzi.

Poczytaj też o TUBIE - Tuba to nie jest synonim subwoofera. Tub używa sie na estradzie, mają w przeciwieństwie do Bass Refleks przekrój otworu rozszerzający się na zewnątrz. A jesli chodzi o tubę w sensie walcowej obudowy - to nie rózni się ona prawie niczym od obudowy prostokątnej o tej samej objętości.

Obudowa oczywiście zamknięta - jakieś 40 litrów. Będzie OK.
    kicekfc
    Level 11  
    Ja też mam problem z Obudową. Mianowicie mam 2 takie głośniczki:

http://www.audiosklep.pl/peiying-pybc300f1-500w-p-1007.html?osCsid=e1feb3ea61577ca2bbd1b4fc

za wysokotonowe robią ALDY AVD-501.
    Wymiary kolumny: wys:50cm szer:40cm gł:30cm sklejka 2cm
    sam je robiłem. I teraz pytanie: czy obudowa pasuje do tego głośnika?
    Bo sądząc po otrzymywanym dźwięku to nie (bass chce roznieść skrzynię, jest bardzo wolny i niezbyt głęboki)

Co mogę zrobić żeby to jakoś naprawić (robienie kolumn od nowa odpada, za długo się namęczyłem ;]) Proszę o pomoc, w sobotę kolumny będą mi potrzebne..
    IrekKo
    Level 32  
    Nie rozumiem jak można kupić głośnik, a potem zastanawiać się jak go wykorzystać :sm31:
    Kupujecie chińskie głośniki których parametry są wymyślone przez panów od marketingu. Wnioskuję też, że nie zależy wam na jakości dźwięku (bo inaczej nie kupilibyście tych głośników), więc co za różnica do jakiej obudowy wsadzicie te złomy to i tak zagrają kiepsko.
    Zróbcie obudowę jaka wam się podoba i odpowiada w pomieszczeniu i będzie OK.
    A jak chcecie bardziej "profesjonalnie" to jest w tym dziale specjalny wątek dotyczący głosników "noname".
    Pozdr.
    kicekfc
    Level 11  
    w załączniku jest zdjęcie kolumny. Co do chińskich głośników - fakt. Może nie są superekstrawypasione ale za cenę 70zł za szt. nie znajdziecie wiele głośników 500 watowych. kolumny były robione pod ALDY AVD-x120 [300w]
    Tremolo
    Level 43  
    Za cenę 70złotych nie kupisz 500W głośnika ani jednego! Ten głośnik nie ma takiej mocy! Kup wzmacniacz estradowy 400W odpal na 5 godzin 300Watów w sinusie albo szumu białego. Na pewno się spalą. Głośnik 500W to 500W i ani wata mniej! 10godzin testów lub choćby godzina! Po za tym te gwizdki palą się przy 100Watach!