Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

maldare 27 Kwi 2008 08:24 30838 121
  • Pomocny post
    #31 27 Kwi 2008 08:24
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam!
    To schemat opóźniacza, który sam wymyśliłem i przetestowałem, więc na 100% jest skuteczny: układ załącza głośnik z opóźnieniem ok. 3 sekundy po włączeniu zasilania, a przy wyłączeniu zasilania natychmiast wyłącza głośnik. Układ zrobiony na NE555 ze względu na to, że NE555 ma "ostry" impuls wyjściowy (prostokątny), duży prąd wyjściowy (200mA) i jest bardzo tani:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

    Jeśli chcesz porządnie zrobić płytkę to masz prosty wzór płytki, rozstaw nóżek przekaźnika i innych elementów dobiesz do posiadanych części:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo? Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    Na rysunku połączyłem równolegle dwie pary styków S2
    Te ścieżki od S2 do G i H zrób grubsze bo za cienkie je malowałem!

    Przekaźnik P1 : miniaturowy z cewką na 230V, styk na 5A ...8A
    montujesz go daleko od płytki opóźniacza, w swoim subie tutaj go skleiłem i zasilanie płytki tu podłączyłem:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo? Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

    Przekaźnik P2 to miniaturowy z cewką na 12V, zwierny styk (lub dwie pary styków) 10A lub 15A
    NE555 może mieć prąd wyjściowy do 200mA do sterowania P2.

    Działanie układu:
    - Po włączeniu zasilania, przekaźnik P1 natychmiast załącza styk S1 zamykając obwód cewki P2.
    wartości R1, C1 wyznaczają czas opóźnienia załączania P2 przez NE555 (ok. 3 sek.). zamiast R1 można dać 47k szeregowo z potencjometrem 100k - do ustawienia czasu opóźnienia. Kondensator C1 ładuje się przez R1, kiedy napięcie na C1 osiąga 2/3 wartości napięcia zasilania to NE555 załącza cewkę P2 zamykając styk S2.
    - przy wyłączeniu zasilania, przekaźnik P1 natychmiast wyłącza cewkę P2 -->> S2 wyłącza głośnik.

    Przekaźniki i inne części elektroniczne możesz tutaj znależć:
    http://elecena.pl/
    http://elecena.pl/search?q=przeka%C5%BAnik+230V&sort=pa&per_page=30&price_from=&price_to=
    http://elecena.pl/search?q=przeka%C5%BAnik+12V&sort=pa&per_page=30&price_from=&price_to=

    PS. ten przekaźnik P1/230V musi być aby szybko wyłączał układ przy wyłączeniu zasilania, bo zasilacz jest impulsowy i tam nie ma wielkich kondensatorów (np rzędu 4700µF...10000µF tak jak w zwykłym zasilaczu) i przy wyłączeniu zasilania napięcie bardzo szybko spada do zera, bez P1 układ by "nie zdązył" wyłączać głośnika.

    Pozdro
    E.L.O.

  • #32 30 Kwi 2008 23:21
    maldare
    Poziom 9  

    Witam.
    Dziś miałem okazję by usiąść choć na chwilę przy komputerze.
    Z góry Dziękuję za wspaniałe schematy i porady.
    Teraz tylko wystarczy mi zakasać rękawy, wykonać płytki i zakupić odpowiednie elementy.
    Pomysł i wykonanie dodatkowych elementów robi wielkie wrażenie.
    Ciśnie się na usta nic tylko „Polak potrafi” :D
    Jak tylko będę w trakcie montażu dam Ci znać jak się sprawy mają.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

  • #33 12 Maj 2008 19:26
    saratech
    Poziom 21  

    Witajcie ponownie. Dobrze, że ELO zapoznał się z 510D i teraz przekazuje nam wiedzę dotyczącą naprawy. Pilnie śledze ten temat bo dostałem ten zestaw bez regulatora i nie wiedziałem czy działa. Zielona kontrolka się świeciła i świeci po załączeniu zasilania. Podłączyłem regulator w/g opisu ELO ale nic sie nie zmieniło. Dzięki Wam postanowiłem także naprawić ten zestaw bo jest naprawdę niezły i szkoda go wyrzucać czy przerabiać wstawiając jakiś inny wzmak. Na razie zdjąłem radiatory z przetwornicy i znalazłem urwane wyprowadzenie od tej wysokiej, dużej, powietrznej cewki stojącej zaraz za zasilaniem. Naprawiłem to uszkodzenie, które spowodowane pewnie było drganiami podczas pracy sufwoofera u poprzedniego właściciela. Najgorsze jest to, iż sprzęt był już grzebany ale mam nadzieje,że ten kto to naprawiał wiedział co robi.
    Mam na razie problem z elementem Q1 siedzącym w przetwornicy o symbolu RFP 70N06, bo nie jestem pewien czy to jest stabilizator 6V czy coś innego. Jesli to jest stabilizator to według moich pomiarów jest uszkodzony. Na płycie przetwornicy jest także wymieniona dioda (zaznaczyłem ją kółkiem na zdjęciu.Ktoś przy niej grzebał i nie wiem czy jest to oryginalna dioda czy jakas inna. Nie ma oznaczeń na tej, która jest teraz wlutowana. Może Wy mi pomożecie.Nie ukrywam, że bardzo licze na pomoc ELO, który ma juz ogromną praktyke w naprawie tego zestawu.Pozdrawiam i z góry dziekuję.:D

    Już znalazłem ten element w necie (RFP70N06) - 70A/ 60V/ 0.014 Ohm/ N-Channel Power MOSFETs. Teraz jeszcze musze sie dowiedzieć czy ta dioda jest oryginalna a jeszcze lepiej jaki symbol jest oryginału.
    Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Gdzie jest orginalnie lutowany tek duży elektrolit, który jest przyklejony do radiatora przetwornicy (na zdjęciu lezy obok przetwornicy. U mnie jest przylutowany po chamsku do uchwytu mocującego cały radiator.

  • #34 13 Maj 2008 00:37
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam
    "Zielona kontrolka się świeciła i świeci po załączeniu zasilania"
    To oznacza, że przetwornica działa, czyli po stronie pierwotnej trafa jest OK.

    Podłączyłeś potencjometr i Ci dalej nie gra, być może część zasilania końcówek nie działa.

    Ta wysoka cewka to filtr napięcia zasilającego końcówki.

    RFP70N06 - 70A/ 60V/ 0.014 Ohm/ N-Channel Power MOSFETs (tranzyrtor MOSFET dużej mocy), tj oryginalny tranzystor, nie pracuje on jako stabilizator 6V ale pracuje jako regulator napięcia zasilającego końcówki, który w zależności od zapotrzebowania mocy zwieksza lub zmniejsza napięcie zasilające końcówki - minimum daje +/-3,6V przy braku wysterowania końcówek. Jeśli nie wiesz czy jest dobry to wymień na nowy.

    Na tym radiatorze są jeszcze dwie diody, nie pamiętam ich symboli ale kolega maldare zamontował takie:
    BYV79E-200 (dioda prost. ultra szybka 200V 14A)
    MUR1620CT ( dioda prost. podwójna 200V 8A)
    i gra teraz dobrze, musisz te diody też sprawdzić dokładnie czy nie spalone.

    Jeśli chodzi o tą małą diodę to zobacz na zdjęciu od kolegi maldare z dnia 31 Mar 2008, bardzo dobrze widać. Tą diodę też zmierz czy jest OK.(może ktoś tylko wylutował do sprawdzenia i wlutował z powrotem).

    Wyrzuć ten duży kondensator (na przewodach lutowany), oryginalnie nie ma go na płytce zasilacza, tylko ktoś zamontował dodatkowo na wyjściu zasilacza i to zrobił duży błąd bo napięcie nie może się szybko zmienić w zależności od poboru mocy.

    sprawdź także cztery stabilizatory LM7812, LM7815 ..., U Mnie był uszkodzony LM7812, a u kolegi maldare LM7815 więc może i u Ciebie też coś nie tak.

    PS.
    Najlepiej poczytaj cały temat, bo tam pisaliśmy doszyć dokładnie co, gdzie... i jakie napięcia mają być.

    Twoje zdjęcia nie są najlepszej jakości- nie ostre, musisz zrobić lepsze zdjęcia wtedy na podstawie zdjęć można coś doradzić.

    Pozdro

  • #35 18 Maj 2008 10:01
    saratech
    Poziom 21  

    Witam ponownie...ELO, zmieniłem zdjęcia na bardziej ostre i szczegółowe. Dzis postaram się sprawdzić przetwornicę a potem jeśli przetwornica bedzie podawała właściwe napięcia wezmę się za sprawdzenie stabilizatorów napięcia oraz przeróbkę radiatora, na którym one siedzą. Zastanawiam się tylko nad tą diodą, o której pisałem wcześniej. Wstawiłbym oryginalna ale nie wiem jaka to dioda. Pozdrawiam

  • #36 18 Maj 2008 11:03
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Ta dioda wygląda na oryginał (jej kolor i wielkość tak samo jak u Mnie i na zdjęciu od maldare). Zobaczę u siebie przy okazji jaki ma symbol to dam znać.

    A te dwie diody dużej mocy co mocowane do radiatora są OK ?

    Przetwornica pracuje, najważniejsze aby dawała napięcie +/-3,6V. Pamiętaj, przed pomiarem przykręć płytę na swoim miejscu, możesz mierzyć napięcie między dwoma bolcami CD+/CD- bez włożenia do nich kolektorów, napięcie powinno być 7,2V.
    a w białym gniazdku ma być napięcie: pin1 +31V i pin3 -31V bez włożenia wtyczki.

    Uważaj przy pomiarze bo połowa płyty (część pierwotna) jest pod napięciem ok 300V !!!

  • #37 18 Maj 2008 19:53
    saratech
    Poziom 21  

    Witajcie moi mili ponownie.
    Mając dziś chwile czasu porobiłem parę pomiarów w przetwornicy. Sprawa wygląda nastepująco:
    Łącze grzebieniowe (białe)
    pin 1 - +32V
    pin 2 - 0V
    pin 3 - -32V
    pin 4 - 0V
    pin 5 - 0V
    pin 6 - 0V
    pin 7 - 0V
    pin 8 - 0V
    Napisałem, że na pinie 8 jest 0V ale wygląda to tak, iz jak załączam zasilanie oczywiście bez podłączania złącza grzebieniowego oraz zasilania -CD i +CD napięcie na tym pinie wynosi około 37V i spada do zera.
    To samo jest z napięciami -CD i +CD. Między tymi punktami napięcie wynosi 7,4V ale mierzone oddzielnie względem masy wynosi około 10V i spada do zera.
    Jest tak zarówno między masą a -CD jak i masą i +CD.
    Jeśli chodzi o diody, o których pisał ELO to jeszcze nie wiem na 100%.
    Może po tym co napisałem ELO wyciągnie jakies wnioski i nakieruje mnie na punkty układu, w których może być uszkodzenie.
    Pozdrawiam i na razie dziękuję za wszelką już udzieloną pomoc.

  • #38 19 Maj 2008 01:32
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam.
    Napięcie na pin1 i pin3 jest w porządku, a napięcie na pin8 = 0V to dobrze ale jutro otworzę swój sub to zobaczę dokładnie jak się zachowuje to napięcie po włączeniu.

    Napięcie między CD+ i CD- wynosi 7,4V ale czy nie spada??? jeśli nie spada to OK!.

    Napięcie DC+/masa i CD-/masa może mieć parę woltów i potem spada szybko do zera (przeanalizowałem fragment schematu co odrysowałem kiedyś to po wyjęciu wtyczek z CD+ i CD-, na zasilaczu nie ma symetrycznego napięcia +/-3,6V względem masy, jest tylko napięcie 7,2V, natomiast są 2 małe kondensatory połączone z masą i one się mogą rozładować. Po włożeniu wtyczek do CD+ i CD- to wtedy jest symetryczne napięcie +/-3,6V względem masy)

    Jeśli chodzi o diody dużej mocy to one są tutaj mocowane:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?.
    Dioda D1 (U15A20) jako zabezpieczająca wyjścia CD+/CD- , możesz miernikiem sprawdzić bezpośrednio na bolcach CD+/CD- (miernik ustaw na "dioda") - w kierunku przewodzenia wynik 390.

    Druga dioda D2 (ER1602) to podwójna szybka dioda prostownicza zasilająca końcówki mocy, ta dioda powinna być dobra skoro dała napięcia 7,4V na wyjściu CD+/CD-.
    Ewentualnie możesz sprawdzić jeszcze napięcie między CD+ a punktem C (obudowa dużego kondensatora stojącego obok diody D1 - widać na zdjęciu wyżej), prawidłowe napięcie wynosi 52V ...55V.

    Podejrzewam, że jakiś stabilizator LM...jest uszkodzony, przed ich wymontowaniem możesz wstępnie sprawdź wszystkie LM-ki czy nie ma zwarcia między ich nóżkami.

  • #39 19 Maj 2008 08:10
    saratech
    Poziom 21  

    Witaj ELO. Dziś sprawdzę te diody, o których napisałeś a jeśli chodzi o napięcie na pinach -CD i +CD to z tego co pamiętam utrzymuje się na poziomie 7,4V i nie spada. Natomiast napięcia względem masy spadają.
    To samo jest z pinem nr 8 na złączu grzebieniowym. Musiałbyś sprawdzić jak się zachowują te napięcia na odłączonym obciążeniu (końcówki mocy) bez sygnału na wejściu oraz po odłączeniu złącza 8-pinowego i -CD,+CD.
    Dzięki. Czekam zatem na wyniki Twoich pomiarów.

  • #40 20 Maj 2008 01:38
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Sprawdziłem, wszystko jest OK:
    napięcie CD+/masa i CD-/masa po włączeniu zasilania spada odpowiednio z 5V do 0V i z -5V do 0V (po odłączeniu DC+, CD- od końcówek i białej wtyczki od gniazda), tj proces rozładowania 2 małych kondensatorów przez miernik.
    Pin8 (po odłączeniu wtyczki grzebieniowej i CD+ i CD-) przy włączeniu ma ok -5V...-6V i bardzo szybko spada do 0V (w 1 sekundzie)
    Napięcie 7,4V utrzymuje się tzn ten tranzystor mosfet (RFP70N06) jest dobry
    Teraz zmierz czy masz napięcie > 50V między CD+ a obudową kondensatora C i czy dioda D1 jest dobra czy nie. Jeśli te wyniki też są OK to wszystko wskazuje na to, że masz uszkodzony co najmniej jeden ze stabilizatorów LM78...
    Za pomocą odsysacza do cyny można wylutowac wszystkie LM-ki razem z radiatorem do sprawdzenia.

    PS. Ta mała czerwona dioda to ma symbol 1N4... tyle mogłem odczytać.
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

  • #41 26 Maj 2008 23:10
    saratech
    Poziom 21  

    Witaj ELO. Jak robiłem pomiary na złączu krawędziowym (białym) przetwornicy to niechcący zwarłem 2 pin (0V) z pinem 1 (32V) no i poleciała dioda pod trafo MUR 160. Zastosowałem inne diody (wymieniłem obie) ale na FR 107 bo nie mogłem dostać innych. Są nawet mocniejsze od oryginalnych ale maja Trr 500ns a Mur ma 50ns. Napięcie po wymianie wynosi na złączu +19V i -19V. Czy jest możliwe, że te diody są za wolne i dlatego nie mogę uzyskać właściwych napięć czy mogło gdzieś wystąpić inne uszkodzenie?
    Nie znam odpowiedników tych diod (oryginalnych) a Murów nigdzie nie ma...Nawet byłem na Volumenie i też nie mieli... Pozdrowienia

  • #42 28 Maj 2008 03:06
    saratech
    Poziom 21  

    No i wstawiłem zamienniki diod MUR160 - UF4007 i napięcia na pinach 1-2 i 3-2 wynoszą około 19V. Czyli to nie diody...

  • #43 28 Maj 2008 08:26
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam.
    Czy nadal masz 7,4V na zaciskach CD+/CD- ?
    Sprawdź opornik R25 czy ma 0,1Ω:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    A schemat wygląda tak:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    Sprawdź ciągłość ścieżek masy od pin1_trafo (strona wtórna) poprzez R25 aż do otworu (do mocowania śrubą) i do pin2, pin5 gniazda grzebieniowego białego, czyli od pkt_1, R25, pkt_2, pkt_3, pkt_4 aż do pkt_5. Zwróć uwagę na pkt_3 pomiędzy dwoma kondensatorami, może przez zwarcie i tam ścieżka się wypaliła -->> brak połączenia masy z tymi kondensatorami -->> niższe napięcie +/- po diodach:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    Spróbuj przelutować pkt_3 i jeden pkt (pod kondensatorem) znajdujący się obok pkt_2 (zapomniałem zaznaczyć na obrazku)

  • #44 28 Maj 2008 14:58
    saratech
    Poziom 21  

    Witaj. Dziękuję, że się odezwałeś. Na zaciskach CD mam 7,4V - to w pierwszej kolejności sprawdziłem.Co do innych Twoich sugestii. Sprawdzę dziś wieczorem i dam znać. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.

  • #45 17 Cze 2008 23:39
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam!
    saratech Jak z subwooferem, naprawiłeś już ???
    maldare, tj zdjęcie płyty opóźniacza zrobionego wg w/w schematu, zamontowałem ją na bocznym radiatorze, działa bez zarzutu.
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

    Pozdro.

  • #46 03 Wrz 2008 00:41
    Greginus
    Poziom 11  

    Witam zacne i szacowne grono posiadające sprawne i działające głośniczki, takie same, jakie trafiły do mnie na warsztat w stanie agonalnym... Panowie, z powodu kompletnego braku dokumentacji potrzebuję Waszej pomocy w zidentyfikowaniu elementów na płycie przetwornicy impulsowej, gdyż mój poprzednik nie wlutował kilku części. Głównie chodzi mi o tranzystorki oznaczone jako Q2 i Q7 na płycie. Byłbym Wam bardzo zobowiązany za pomoc, gdyż bez tego (bez zasilania) nie ruszę dalej. Pozdrawiam i czekam......

  • #47 05 Wrz 2008 21:05
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam

    Będę w niedzielę w domu, zobaczę w swoim głośniku i Ci napiszę.

    Pozdrawiam.

  • #48 22 Wrz 2008 00:34
    Krzychu-maniac
    Poziom 9  

    Witam

    Ja także jestem posiadaczem tych głosników.... Niestety nikt nie jest w stanie mi tego zestawiku naprawic... wszystkie szczegóły w moim topicu odnosnie tych głośniczków: Link

    Prosze o pomoc... szkoda mi sie pozbywać tego sprzetu

  • #49 16 Paź 2008 20:02
    Krzychu-maniac
    Poziom 9  

    Krzychu-maniac napisał:
    Witam

    Ja także jestem posiadaczem tych głosników.... Niestety nikt nie jest w stanie mi tego zestawiku naprawic... wszystkie szczegóły w moim topicu odnosnie tych głośniczków: Link

    Prosze o pomoc... szkoda mi sie pozbywać tego sprzetu

  • #50 01 Lut 2009 14:07
    cwirus
    Poziom 10  

    Witam, mam prośbę do kolegów, którzy wstawili bass reflex do swoich subwooferów czy moglibyście podać wymiary bass reflex średnice, długość i gdzie go najlepiej umieścić. Czy moglibyście przesłać zdjęcie wtyku wejścia digital, tam jest 4 pinowy jack, jest u mnie w elektroniku tylko kwestia czy takie samo rozmieszczenie pierścieni. Pozdrawiam

  • #51 10 Lut 2009 00:24
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam!
    to jest zdjęcie oryginalnego kabla digital dostarczonego razem z zestawem głośników:
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    tj jack 3,5mm

    Jeżeli chodzi o Bas-reflex to Ja zamontowałem z przodu
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    w odległości zaznaczonej AB=98mm, ponieważ w tym miejscu w środku suba jest trochę miejsca nad płytą zasilacza, długość rurki BAS-REFLEX max=95mm, na końcu rurki zamontowałem siatkę (widać na zdjęciu mojego suba) aby nic metalowego nie wpadło przypadkiem do zasilacza.
    Możesz też montować tak jak zrobił kolega maldare.
    Pozdro

    -----------
    Do kolegi Greginus : czy Twoje pytanie nadal aktualne?
    Pozdro

  • #52 10 Lut 2009 10:03
    cwirus
    Poziom 10  

    Witaj, wielkie dzięki o to mi chodziło :) z tego co widzę to jack jest taki sam jak 3,5mm stereo tylko ma dołożony jeden pierścień, takie samo rozstawienie. Jeżeli chodzi o br to mam nadzięję, że poprawi troche zejście basu niżej i bas będzie bardziej odczuwalny
    pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

  • #53 12 Mar 2009 15:10
    ironmzes
    Poziom 14  

    Witajcie.

    Mam pytanie do ELO.

    Głowie się na zasilaczem do MegaWorks 510. Wymieniłem wszystkie diody i tranzystory które zostały umieszczone na radiatorze. A także wymieniłem stabilizatory (7815 był walnięty). Lecz niestety przetwornica dalej nie chce się pracować. Napięcie na CD+/CD- 0V a na pinie 1 +5,3 na pinie 3 -6,1 bez wpiętej wtyczki. co dalej z tym fantem zrobic??

  • #54 23 Mar 2009 20:29
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam!
    Może coś po stronie pierwotnej jest uszkodzone.
    Sprawdź dokładnie elementy pod czerwoną strzałką (tranzystor chyba jakiś MPS, i dwa identyczne obwody z dwoma diodami +rezystor 1kΩ), poza tym sprawdź rezystor w żółtej ramce, jak dobrze pamiętam to powinny być 0,1Ω, a napięcia stałe (po mostku 230V) na tych dwóch dużych kondensatorach muszą być równe i wynoszą mniej więcej 150V
    Po włączeniu sprawdź napięcie na dużym kond. (po stronie wtórnej obok dużej cewki), jak przetwornica działa to na tym kond. ok. 60V
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

    Pozdro

  • #55 25 Mar 2009 15:03
    ironmzes
    Poziom 14  

    Zaraz zabieram się za sprawdzanie tych elementów.
    Sprawdzać je z podłączoną białym złączem i zasilaniem na końcówki?
    Czy można sprawdzać jak wszystko jest odpięte?

    Dodano po 16 [minuty]:

    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

    napięcia na kondziorach jak na zdjęciu. diody zaraz sprawdze jeszcze raz.
    Tranzystor wydawał się dobry ale na wszelki wielki wszysto wylutuje i posprawdzam.

    Tak na marginesie to wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem,

    pozdrawiam.


    Jeszcze jedna sprawa. Po odłączeniu zasilania. Na kondensatorze co ma napięcie 260V pozostaje cała energia. Już kilka razy popieściło mnie i musze go rozładowywać ręcznie. Czy tak ma być czy jakaś dioda nie powinna rozładować tego kondensatora??

  • #56 26 Mar 2009 12:16
    ironmzes
    Poziom 14  

    Diody dobre (w przewodzeniu 735) rezystory dobre 0,43KΩ

    Tranzystor MPSA92 dobry.

    Rezystor ten obok kondensatorów 0,1 Ω

    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

  • #57 31 Mar 2009 23:20
    E.L.O.
    Poziom 28  

    Witam!

    Cytat:
    Sprawdzać je z podłączoną białym złączem i zasilaniem na końcówki?
    Czy można sprawdzać jak wszystko jest odpięte?

    - Możesz sprawdzać jak wszystko jest odpięte (tzn białe gniazdo i CD+/CD- odpięte)
    - Równolegle z 2 dużymi kondensatorami są oporniki do rozładowania tych kond. po wyłączeniu sieci (chyba 470kΩ), jeśli napięcie długo się utrzymuje na kondensatorach to może oporniki uszkodzone, ale to nie jest istotne w działaniu przetwornicy.
    - sprawdź dokładnie elementy połączone z bramkami dwóch tranzystorów sterujących transformator, zmierz kondensatory zaznaczone różowo i niebiesko czy nie mają przypadkiem zwarcia oraz oporniki z nimi połączone czy są w porządku.
    - sprawdź też ciągłość cewek transformatora (nóżki zaznaczone czarnymi i niebieskimi kwadracikami):
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    Pozdro

  • #58 01 Kwi 2009 21:06
    ironmzes
    Poziom 14  

    Zaraz posprawdzam te kondziory.

    A to może przez te kondensatory sterujące tranzystorami jest te nierówne napięcie na tych dużych kondensatorach na wejściu.

    a jakie wartości powinny być na tych uzwojeniach trafa?

  • #59 03 Kwi 2009 09:46
    ironmzes
    Poziom 14  

    Posprawdzałem wszystko po stronie pierwotnej.
    R19 430Ω
    R20 22Ω
    R17 22Ω
    R16 430Ω
    R15 430Ω
    R18 430Ω
    R24 207kΩ
    R30 158kΩ
    R23 1kΩ
    R29 39kΩ
    R22 49kΩ

    Ciągłość na zaznaczonych nóżkach transformatora jest.

    Wartości kondensatorów jak na rysunku

    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?

  • #60 04 Kwi 2009 10:31
    E.L.O.
    Poziom 28  

    OK!,
    -Czy sprawdziłeś wszystkie diody które są wlutowane na płytce zasilacza (te prostownicze i te czerwone szklane)?

    Cytat:
    A to może przez te kondensatory sterujące tranzystorami jest te nierówne napięcie na tych dużych kondensatorach na wejściu.
    Możliwe, albo zwarcie uzwojeń w transformatorze :cry:

    Jeżeli chodzi o uzwojenia transformatora to strona pierwotna wygląda tak:
    Uzwojenie 1-2 i 7-8 mają po 4 zwoje drutu 0,3mm nawinięte jednocześnie, sprawdź czy nie mają zwarcia między sobą
    Uzwojenie 3-4 i 5-6 mają po 24 zwoje (drut 2x0,7mm) i też nawinięte jednocześnie drut przy drucie, bardzo łatwo o zwarcie między nimi. Jeśli masz wyjęty transformator to sprawdź wszystkie uzwojenia czy nie ma zwarcia

    tam jest jedna dioda dwukierunkowa (zaznaczona strzałka), czy jest dobra?
    Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo? Creative MegaWorks 510 uszkodzona przetwornica, jakie trafo?
    Nie wiem dlaczego miniaturka obrazu Mi wychodzi na czarno :cry:

  Szukaj w 5mln produktów