Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LCD Belinea 10 17 25 (11 17 51) gasnie po 5s

DziadzioMiecio 27 Mar 2008 11:10 6568 6
  • #1 27 Mar 2008 11:10
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  

    Witam monitor gaśnie po kilku sekundach . W zasilaczu spuchnięte elektrolity wymienione. Zimne luty usunięte.ekran wyświetla treść .Mam możliwość podłączenia świetlówek z innego monitora efekt podobny.Monitor się załącza
    dioda mrugnie na zielono zgaśnie znowu na zielono i na żółto.Świetlówki zapalają sie wszystkie.na początek mam takie pytanie zasilanie inwertera 14,5v a podczas pracy rośnie do 15,6 czy to normalne jakiej wartości są kondensatory c104 i c102. Niestety nie posiadam schematu.Matryca proview

    0 6
  • #2 27 Mar 2008 12:33
    Richi
    Poziom 39  

    To że monitor się włącza na zielono a potem na żóło to efekt tego że przechodzi w StBy, czyli uszkodzenia oprogramowania lub samej elektroniki.
    Może też być sam kabel sygnałowy, jednak wtedy pokazuje się meldunek że brak sygnału.
    Sprawdź lub wymień elektrolity na Mainboard, te obok gniazda od zasilacza (TC3, TC4 i TC6). Co do schematu to jest to Proview i do takiego też szukaj schematu.

    0
  • #3 27 Mar 2008 16:54
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  

    Jakbyś mógł podać jaki to model Proviewa.Podkreślam obraz pokazuje się normalnie tylko jakby ciemniejszy od dołu jednak przy tak krótkim czasie działania trudno powiedzieć coś dokładnie.Czy jak odłączę zasilanie od inwerterów to monitor będzie działać oczywiście z brakiem obrazu(dioda zielona).

    0
  • #4 27 Mar 2008 22:06
    Richi
    Poziom 39  

    Przy odłączonych świetlówkach monitor ten powinien chodzić a w tle będzie widać treść obrazu. Jeżeli ci jedna część obraz świeci ciemniej to możesz mieć uszkodzone trafo invertera a co za tym idzie podświetlenie będzie się wyłączać. Tak samo będzie w"wariować" elektronika jeżeli napięcie zasilania na płycie Mainboard nie będzie dobrze odfiltrowane.
    Co do samego modelu to ten Proview był montowany w wielu tanich sprzętach takich producentów jak Dell, Packard Bell czy też Belinea. Modelu ci nie podam bo niestety nie znam jaki to jest Proview.

    0
  • #5 28 Mar 2008 11:03
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  

    Sprawdź lub wymień elektrolity na Mainboard, te obok gniazda od zasilacza (TC3, TC4 i TC6).-Zrobiłem to na samym początku ale popełniłem straszną pomyłkę zamiast 220uf wstawiłem 22uf i tu był pierwszy byk na moje usprawiedliwienie może przemawiać że w tym czasie do warsztatu przyszło kilku klientów i miałem małe zamieszanie pozostało podświetlanie tylko mam problem na transformatorkach brak symboli i nie bardzo wiem czy można takie tra. gdzieś kupić na sztuki. Zresztą płytka wygląda na nieźle przegrzaną .

    0
  • #6 28 Mar 2008 11:32
    Richi
    Poziom 39  

    Witam,
    jak mocno pzegrzane to lepiej by było poszukać nowszy zasilacz do niego.
    Pasuje też z modelu 111737. Może gdzieś na allegro byś znalazł z rozbitą matrycą.
    Inna ożliwość to uszkodzenie świetlówek ale jak pisałeś wcześniej to na innym zasilaczu chodzą a więc raczej typowo "wypalony" inverter.

    0
  • #7 24 Kwi 2008 21:18
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  

    Monitor naprawiony uszkodzona jednak świetlówka popękana i dlatego monitor trochę wariował , było przebicie do masy.Kupiłem Monitor ze zbitą matrycą . Jednak okazało się ze świetlówki były sporo grubsze od orginalnych . Monitor działa już jakiś czas .Pisze dopiero teraz bo mam stale jakieś kłopoty ze stroną elektroda.pl

    0